Kivi spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Pris: Årets Selskabsspil 2016 i Finland

"Kivi er et spil, som de fleste kan være med til at spille. Det er som tidligere nævnt meget simpelt, og kræver ikke alverden. Der er en god kombination af held og taktik, som gør det interessant at spille. Jeg kommer meget til at sammenligne med Yatzy, da det har mange fællestræk, men samtidig er det alligevel noget andet. Man kan sagtens spille Kivi, selvom man ikke har spillet, eller kan lide Yatzy..."

En spilanmeldelse af Kivi spillet

Efter Kivi er blevet en del af vores (store) samling af spil, er det samtidig blevet et af de spil, som får plads i skabet med de bedste spil i stuen.

Kivi må være i nær relation med vores gamle velkendte Yatzy, men med sin helt egen ”dna”. Jeg bliver altid lidt opløftet, når vi får et spil som er let at lære, hurtig at komme i gang med og som stadig har god spilleværdi – det har Kivi.

Kivi er i en fin lille solid æske. Det fylder ikke særlig meget på hylden, og kræver heller ikke meget bordplads at spille. Det gør det til et af de spil, vi gerne tager med os på færgen bl.a. når vi tager på ferie.

Det indeholder en lille spilleplade, spillevejledning, 6 små terninger og 4 * 10 glaskugler (sten) i forskellige farver i et net, som kan genbruges til opbevaring fremadrettet.

Spillevejledningen er nem at forstå og det tog kun ca. 5 min. fra spillet var pakket ud, til vi var klar til at spille. Det er for 2-4 spillere fra 8 år og opefter og tager ca. 15-30 min. at spille.

Terningerne er ret små – hvilket vi ikke helt forstod meningen med. Vi kommer formentlig til at lægge 6 almindelig str. terninger i kassen til fremtidig brug. Vi oplevede, at det var sværere at få overblikket over terningerne, når de var så små. Det kan fint bruges, og det er formentlig en smagssag om man vil bruge de medfølgende terninger eller nogle, der er normal størrelse. Det er en lille detalje, som på ingen måde ødelægger spillet.

Mens vi sad og spillede, følte jeg mig lidt hensat til gamle dage. Nu er jeg godt nok kun knap 40 år, men kan stadig huske, at jeg som barn spillede med glaskugler. Jeg mindes også, at jeg i skolen har siddet i skolegården og spillet spil på jorden med sten, vi fandt. I Kivi spiller man med glas-sten og det er altså lidt hyggeligt og nostalgisk.

Om selve Kivi spillet

Kivi er et typisk ”point-spil”. Spilleren med flest point vinder.

På spillepladen er der hvide, sorte og røde (pink) felter. De hvide felter giver 1 point, de sorte felter 2 point og de røde felter 3 point. Det passer med at de hvide felter er nemmest at få lagt sten på og de røde er sværest. Udover at få point for at stå på feltet, kan man samle ekstra point ved at lave rækker.

Hvis man fx har fået 3 sten til at ligge samlet i en vandret eller lodret række, skal pointene fra de 3 felter ganges med 3.

Har man 4 sten samlet i en række, skal de 4 felters point ganges med 4 og fremdeles.

Spillepladen er bygget op som en slags Yatzy-blok, hvor man skal lægge sine glas-sten på et felt, der passer med det terningerne viser. Man må slå 2 gange pr. tur.

Det er lidt svært at forklare spillepladen med ord, men hvert felt repræsenterer en bestemt kombination af terningerne. Fx er der et felt med 2*3 ens, 4 ens, 2 par osv. Der er flere af samme slags kombination på pladen, men alle spillere må bruge dem, så man kan risikere, at de andre spillere får fyldt alle ud, inden man selv slår det, man skulle bruge.

Hver spiller har 10 sten at bruge. Hvis man ikke får en kombination, der er fri på pladen, skal man lægge en sten væk (i kassen) som ”straf”. Slår man 5 ens eller cameron (1-2-3-4-5-6) må man placere sin glas-sten et valgfrit sted.

Slår man 6 ens (yatzy) må man også placere et valgfrit sted, men med den fordel at måtte fjerne en andens spillers sten fra det felt, man ønsker.

Det er umiddelbart tænkt som, at man spiller 1 spil og finder en vinder efter hvert spil. Men man kan med fordel vælge at spille x antal runder. Fx at man spiller lige så mange runder, som der er spillere og tæller pointene fra spillene sammen til sidst.

Jo flere spillere man er, des sværere bliver det at få mange point pr. spil/runde. Er man kun 2 spillere, men ønsker højere sværhedsgrad, kan man sagtens lave sin egen version af spillet, hvor hver spiller styrer 2 slags glas-sten og man så til sidst lægger de 2 farvers point sammen.

Vores vurdering af Kivi spillet

Indimellem støder jeg på nogle spil, som umiddelbart ikke virker af noget særligt, men som alligevel ender som et af de spil, der ofte tages med i tasken på camping, til familiefester, på ferier og lign. Sådan et spil er Kivi. Et ”ydmyg” spil som ikke syner af meget, men som alligevel har noget over sig.

Jeg kommer meget til at sammenligne med Yatzy, da det har mange fællestræk, men samtidig er det alligevel noget andet. (Man kan sagtens spille Kivi, selvom man ikke har spillet eller kan lide Yatzy.)

Det giver noget godt til spillet, at man skal forsøge at lave rækker med sine glas-sten og ikke bare slå bestemte kombinationer. I starten tager det lidt tid at få overblikket over spillepladen, og man skal lige finde ud af hvilke kombinationer, der findes derpå. Men allerede efter første spil, begynder man at kunne huske at fx 2*3 ens og 3 par er på de røde felter. På den måde bliver det altså nemmere og nemmere for hvert spil at overskue spillepladen og holde styr på, hvad man skal slå efter.

Vi synes, at det var sjovest at spille x antal runder i stedet for at afslutte efter hvert spil. Hvis den ene spiller er meget uheldig og den anden heldig, kan der opstå stort spring mellem de 2 spilleres point. Men spiller man så fx 4 runder, så giver det mulighed for at indhente nogle af pointene. Tænker det er en smagssag, hvad man synes bedst om. Både et ”single-spil” og ”fler-runde-spil” fungerer ganske fint.

Kivi er et spil, som de fleste kan være med til at spille. Det er som tidligere nævnt meget simpelt, og kræver ikke alverden. Der er en god kombination af held og taktik, som gør det interessant at spille.

Det vil nok ikke blive det spil, vi finder frem til en spilleaften, men et af de spil, som vi finder frem, når vi lige har plads, tid og lyst til et hurtigt spil ”et eller andet”.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGames4u

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen