Just One spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 - 30 min. | Spillere: For 3 - 7 deltagere

"Just One er det helt perfekte spil at hive frem til en hyggelig aften med vennerne. Det er enkelt at lære og I arbejder sammen, så der bliver ingen sure miner og dårlige tabere..."

Et selskabsspil der spreder godt humør

Syv skilte, syv tuscher og en stor stak kort. Det er alt, der skal til for at skabe et fængende og underholdende ordspil.

Just One bygger på en enkel præmis om, at du skal gætte ord ud fra ledetråde, som dine medspillere skriver ned.

Det lyder måske ikke så revolutionerende, men nogle få smarte twists gør Just One til et fremragende spil.

Førstevalget som selskabsspil

Just One er så enkelt og sjovt, at det som regel er det spil, jeg hiver frem, når vi har venner på besøg og skal have lidt hurtig underholdning. Selv folk, der ikke normalt spiller brætspil, bliver hurtigt fanget af den nytænkende spiloplevelse.

Spillet egner sig også til større børn. De skal kunne skrive og læse godt, og så skal de kunne tænke en lille smule ud af boksen for at have det rigtig sjovt med spillet.

Sådan spiller I Just One

I starter med at tage en tusch og et plastikskilt hver. Man kan skrive på skiltet med tuschen og nemt viske det ud igen med svampen i den anden ende.

Så tager I 13 kort fra bunken og lægger dem med bagsiden opad. Resten af kortene kan I bare lægge tilbage i kassen. Man bruger kun 13 styk pr. spil. Og så er I sådan set allerede klar til at spille.

En af de unikke ting ved Just One er, at I alle sammen spiller på samme hold. Det gælder om at gætte flest mulige rigtige ud af de 13 ord, I går igennem i løbet af spillet. Alt efter hvor mange rigtige gæt, I har, bliver I vurderet på en skala, der går fra ”fremragende” til ”prøv igen”.

Gæt det skjulte ord

Når det er din tur, tager du det øverste kort i bunken. Uden at kigge på ordene på forsiden stiller du det i holderen på forsiden af dit skilt, så alle de andre spillere kan se ordene.

Der er fem ord på hvert kort, så du siger et tilfældigt tal fra 1 til 5. Hvis du siger ”4”, skal dine medspillere hjælpe dig med at gætte det ord, der står ud for nummer 4. Det kan være alt fra ”tobak” til ”agern” og fra ”elektricitet” til ”hval”.

Så kan dine medspillere gå i gang med at finde på ord, som kan lede dine tanker hen på ordet, der står ud for det tal, du har valgt.

Kun ét ord – og ingen dubletter

De må kun skrive ét ord på deres skilte. Ordet må ikke indeholde dele af det ord, der skal gættes, og man må heller ikke bare skrive ordet på et andet sprog. Det skal ikke være for nemt.

Du skal også passe på med at skrive det første ord, der falder dig ind. For hvis to spillere har skrevet det samme ord, fjerner I begge skilte, så personen, der skal gætte, ikke ser de ord.

Det er den regel, der gør Just One ekstra sjovt og udfordrende, fordi man er tvunget til at tænke lidt ud af boksen.

Hvis du for eksempel skal gætte ordet ”dronning”, vil dine medspillere nok være fristet til at skrive ”Margrethe” på deres skilte. Men fordi det er så indlysende, er der for stor risiko for, at en anden person har skrevet det samme. Og så er det bedre at finde på noget andet.

Når I skriver ledetråde, ser I ikke på hvad I skriver hver især, før alle er færdige med at skrive. Så en stor del af spillet går ud på at overveje, hvad dine medspillere skriver og tænker.

Sjovt for alle

Det betyder også, at det er mindst lige så sjovt at være den, der skriver ledetråde, som at være den, der gætter.

Med andre ord keder man sig aldrig, mens man sidder og venter på, at de andre spiller deres tur færdig. Og det er en vigtig egenskab i et selskabsspil.

Som den, der gætter skal man også nøje overveje hvad man gør. Man har nemlig kun ét gæt at gøre godt med. Så det hjælper ikke at lire en masse ord af og håbe på det bedste.

En klar anbefaling

Som du kan se, er jeg ret begejstret for Just One. Det er helt perfekt til en aften med venner og familie. Det skaber god stemning hele vejen rundt om bordet, og alle kan være med.

Spillet er også kompakt og vellavet, så du kan nemt tage det under armen og spille med vennerne på en café eller bar, hvis I har brug for lidt hurtig underholdning.

Just One spillet vandt i 2019 den højt respekterede "Spiel Des Jahres" pris, som er Tysklands svar på "Årets Spil" prisen. Spiel Des Jahres har kåret årets spil i Tyskland lige siden 1979. Læs mere her!

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen