Gonge luftpuder anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år. (kan også bruges til seniorer) | Materiale: Plast og gummi | Mærke: Gonge

"Med vores første erfaring med luftpuderne - uden luft - bliver det også nu tydeligt at se, at sværhedsgraden øges i takt med lufttrykket: Jo mere luft, jo hårdere pude, jo mere bevægelig, jo hurtigere bevægelser, jo større udfordringer i at holde balancen. På den måde kan luftpuderne super fint “indstilles” til både en 3-årig og en 5-årig, der er forskellige steder motorisk, og der er virkelig meget udviklingspotentiale, fordi de endnu ikke helt mestrer puderne med fuldt lufttryk..."

En anmeldelse af Gonge luftpuder

“Jorden er giftig, du skal passe på. Det er ikke alle steder, hvor du må gå. Hop og spring fra sted til sted. Start på din ø, kom nu med!”

Jeg er mor til tre børn på hhv. 1, 3 og 5 år. Og lad mig bare slå fast: der er fart over feltet. DJ Signe på 5 år har fundet en af tidens yndlingssange frem og skruet godt op for højtaleren. Med god hjælp fra sofaen, madrasserne, et bord, et tæppe og suveræne motorikredskaber fra Gonge undgår hun, Johannes og Peter at træde på gulvet.

Sommetider kræver det ekstra koncentration, for især produkterne fra Gonge kan drille (=udfordre motorisk på den gode måde!)

Da denne leg - blandt mange andre lege, hvor balancebaner er i brug - er et kæmpe hit, har det været med stor begejstring at få lov til at teste Gonges Air Boards/luftpuder.

I forvejen kender vi til en del Gonge-produkter, som vi simpelthen er så begejstrede for, så det har været meget naturligt at udvide samlingen.

Luftpuderne findes i to forskellige størrelser: En hhv. rød, gul og grøn med en højde på 12 cm og diameter på 39 cm og en blå på 17 cm i højde og 58 cm i diameter.

Stort begejstring for luftpuderne

I begyndelsen har børnene egentlig bare brugt luftpuderne uden.. ja.. luft! ;D Da vi pakkede de spændende, store “puder” ud, var der slet ikke tid til at skulle vente på noget som helst. De blev med det samme integreret i børnenes mange facetter af Jorden er giftig. Uden luft fungerer - ja, i denne sammenhæng giver navnet meget lidt mening - luftpuderne blot som trædesten, der er super stabile at lande på på børnenes tur rundt i stuen.

Først efter børnene blev fortrolige med puderne, fandt vi boldpumpe og luft frem til pudernes bløde, oppustelige base, og selvom de altid har været populære herhjemme, fik de da helt ny wauw-effekt. Børnene hvinede bogstavelig talt af begejstring over det nye og yderst spændende med luftpuderne.

Efter vores 4 puder er pustet op, skaber de en helt ny fysisk udfordring. Den anbefalede alder er fra 3 år, og blandt børnene herhjemme er det da netop også Johannes, der er 3 år, og Signe på 5 år, der har glæde af dem.

Med vores første erfaring med luftpuderne - uden luft - bliver det også nu tydeligt at se, at sværhedsgraden øges i takt med lufttrykket: Jo mere luft, jo hårdere pude, jo mere bevægelig, jo hurtigere bevægelser, jo større udfordringer i at holde balancen.

På den måde kan luftpuderne super fint “indstilles” til både en 3-årig og en 5-årig, der er forskellige steder motorisk, og der er virkelig meget udviklingspotentiale, fordi de endnu ikke helt mestrer puderne med fuldt lufttryk.

Helt intuitivt har mine børn indtil for nyligt lagt luftpuderne med den farvestrålende side opad. Det giver god mening, at det er den, de skal se på. Puderne består på den farvede side af en hård overflade med et sikkert greb/cirkulære forhøjninger under fødderne. Dette hjælper naturligvis til et sikkert fodfæste, så de små fødder ikke glider.

Pludselig opdagede Johannes, at puderne ændrer karakter, hvis de vendes “på hovedet”. Mens de indtil det tidspunkt primært havde fungeret som vippebræt og gynger, hvor vægtoverføring og bevægelse i liggende, siddende eller stående stilling (de forskellige stillinger er klart lettest på den store, blå.) udfordrer balancen, var de nu en helt del lettere at stå på.

Jo blødere puderne er i denne position, jo mere udfordrende bliver de. Også på den bløde side er de forsynet med de små forhøjninger, der er med til at forhindre, fødderne glider.

For mine børn er luftpuderne her og alle de øvrige Gonge-produkter, vi har, ene og alene leg og underholdning. Børnene er naturligvis ikke opmærksomme på, hvordan redskaberne hjælper dem til motoriske udfoldelser og udfordringer, som der er rigtig meget godt ved!

Anerkendt af internationale eksperter

Eksempelvis er produkter fra Gonge af høj kvalitet og anerkendt af internationale eksperter for blandt andet at stimulere udviklingen af børns motoriske færdigheder gennem leg og bevægelse. Der er stort fokus på den vestibulære sans, som vedrører balancesansen, og som er enhver form for stimulering, som kræver, at kroppen reagerer på en bevægelse, acceleration eller retningsændring for at opretholde balance. Med luftpuderne er det helt tydeligt, hvordan børnene - og vi andre - skal få kroppen til at reagere på den bevægelse, som det udløser, når man står på dem. I modsætning til andre balanceprodukter kan luftpuderne både vippe og fjedre, og det kræver en - bevidst eller ubevidst - reaktion.

Derudover fungerer Gonges produkter - herunder luftpuderne - som en social dimension, da der er så meget fællesskab forbundet med børnenes brug af dem. Der tales eksempelvis om, hvor og hvordan luftpuderne skal ligge og vende, der tales om, hvordan de bedst kommer over dem, og de hjælper både verbalt og fysisk hinanden gennem udfordringerne. De er koncentrerede sammen, og de griner sammen.

God træning til alle aldre

Ud over aktivitet for mine små børn, gør Gonge selv opmærksom på, at luftpuderne kun til dels er rettet mod børnene. De er netop gode til træningen af motorisk kontrol og styrkelse af muskler i ankler, ben og øvre krop og dermed som træning i alle aldre.

De kan bære op til 100 kg. Når luftpuderne har mindre luft, bliver der større friktion med underlaget, hvilket giver mulighed for at træne stående på ét ben. Dette vil være oplagt i begyndelsen af genoptræningsforløb for voksne, hvor formålet er at styrke musklerne omkring knæ.

Forskellige & fantastiske produkter

Hos Gonge er de mange forskellige og fantastiske produkter designet med tre elementer for øje:

  • Udfordring af børns fysiske grænser. En hensigt for Gonge er, at børn vil udvikle fysisk styrke og motoriske færdigheder - herunder vægtoverførsel, kendskab til højder, fysisk koordination og smidighed - samt sensomotoriske evner såsom en bevidsthed om kropsholdning og en følelse af balance. Dette kommer i den grad til udtryk på luftpuderne.
  • Udvikling af børns kognitive færdigheder. Krop og sind kan ikke ses som separate. Når man leger med eksempelvis luftpuderne, bliver fysiske aktiviteter og fornemmelser vigtige, hvilket hjælper børn med at forbedre deres kognitive evner.

Grundlæggende kognitive funktioner, såsom hukommelse, koncentration, problemløsning og rumlig orientering er alle vigtige for mange af de fysiske aktiviteter, der er inspireret af Gonge.

  • Tilskyndelse af social interaktion. Fysisk aktivitet involverer ofte social interaktion, som jeg allerede har været inde på. Gruppespil vil hjælpe med at lære børn samarbejde og koordinering, baseret på fysisk interaktion. De lærer derefter ved at efterligne andres handlinger - sandsynligvis vores mest basale måde at lære på.

Gonge mener, at en sund balance mellem det motoriske, det kognitive og det sociale skaber harmoniske, glade børn.

Global udvikler af kreativ læring

Familien Gonge startede 'Skoleforlaget Gonge' i 1966 som forlagsvirksomhed og producerede og markedsførte uddannelsesmateriale især til børnehaveinstitutioner i Danmark. Siden da er virksomheden ændret og blevet en global udvikler af kreativ læring. Tippepunktet for virksomheden kom med et enkelt produkt, Giant Top, et legetøj produceret til børns leg og bevægelse. Dette voksede ud til et bredt og varieret udvalg af legetøj og værktøjer, der etablerede en filosofi om stimulerende bevægelse samt netop den kognitive og sociale udvikling.

Gonge-firmaets udvikling vækker indirekte begejstring herhjemme, for vi kan meget, meget varmt anbefale de forskellige produkter – både til brug i institutioner og privat. Børnene herhjemme bruger dem begejstret begge steder.

- Elisabeth Kristensen

Læs også anmeldelsen af Gonge Motorik Karrusel

Læs også anmeldelsen af Gonge Balancedisk

Læs også anmeldelsen af Gonge Taktil Balanceplankesæt

 

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjGonge

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen