Alder: Anbefales fra 3 år | Farver: Blå & Gul | Max. brugervægt < 100 kg.
"Vi har også brugt Body Wheel legehjulene til at træne balancesansen, hvor børnene har ligget på maven hen over et Body Wheel, som ligger på den side der kan trille. Så holder en voksen dem i fødderne og drejer dem forover, så de får hovedet nedad. Når man har gjort det mange gange, begynder børnene at blive trygge ved at forsøge selv at eksperimentere med at skubbe sig frem og tilbage og tage fra med arme og ben..."
Motoriske og sansemotoriske udvikling
Vi har haft mulighed for at teste et Body Wheel sæt fra Gonge, som består af en stor Body Wheel og en lille Body Wheel.
I forvejen har vi allerede flere produkter fra Gonge, som vi er rigtig glade for i drengenes leg, og som er med til at styrke den motorisk og sansemotorisk udvikling.
Når børn i deres leg har mulighed for at krybe, kravle, dreje, stå på hovedet, hoppe, springe, gynge, balancere og bevæge hele kroppen udvikler og stimulerer de både den motoriske og sansemotoriske udvikling.
Med sansemotorik tænker jeg på samspillet mellem hjernen, kroppens bevægelser og sanserne.
Flere studier viser faktisk også at den sansemotoriske udvikling har stor betydning for børns indlæringsevne, og man ser derfor børn med fx. indlæringsvanskeligheder, kan have stor gavn af et sansemotorisk træningsforløb.
Ved stort set alle Gonges produkter har de tænkt over, at børn i deres leg skal have mulighed for at udvikle sig motorisk men bestemt også sansemotorisk.
Gonges nye Body Wheels
Gonges Body Wheels er legetøjshjul fremstillet af hårdt plast, i to forskellige størrelser. Den gule er den mindste, og den blå er den største.
Begge legehjul har en grå ring omkring sig som er gummiagtig, og som gør at de står fast på et gulv når man leger med dem.
De er lavet i holdbart materiale, og de kan tåle knubs uden problemer, så man kan virkelig tumle med dem. Både det lille hjul og det store hjul kan sættes ned i hinanden, så de kan stables ovenpå hinanden og bruges som tårn.
Kan bruges til motorikbanen
Hjemme hos os har vi brugt Body Wheel legehjulene, som bl.a. en del af de baner vi tit laver i stuen med alle vores tumleting, hvor de har haft flere funktioner.
Vi har eksempelvis brugt dem til at kravle igennem, kravle over og trille med ad.
Nogle gange har de to Body Wheel legehjul stået for sig selv, forskellige steder i banen, mens vi andre gange har brugt dem samlet, hvor vi har stillet enten den største nederste og den mindste øverst.
Det giver mulighed for både at kravle igennem hjulet oppe i højden eller skulle op over det og holde balancen. Den kan faktisk også bruges nærmest som en mini rutchebane.
Andre gange har det været et transportmiddel til at komme fra et sted i banen til et andet, fordi man kan lægge sig på maven over hjulet og få det til at bevæge sig. Det kræver gode mave-, ben og armmuskler at holde balancen, når man bevæger sig hen over hjulet og skal have det til at bevæge sig.
Kan bruges på mange måder
Vi har også leget med at lægge Body Wheel hjulene på gulvet på gummiringen, så kan man nemlig øve sig i at holde balancen, når man går rundt oven på dem.
Man kan både træne at gå hele vejen rundt på ringen, der skal man dog have fødderne fordelt på begge sider, hvis der ikke skal være risiko for at ringen tipper.
Når de har ligget på denne måde, har de også været en del af de baner vi laver, fordi man så måde kan kravle hen over dem eller hoppe ned i hullet, altså efter hvad man har lyst til.
Træning af balancesansen
Vi har også brugt Body Wheel legehjulene til at træne balancesansen, hvor børnene har ligget på maven hen over et Body Wheel, som ligger på den side der kan trille.
Så holder en voksen dem i fødderne og drejer dem forover, så de får hovedet nedad. Når man har gjort det mange gange, begynder børnene at blive trygge ved at forsøge selv at eksperimentere med at skubbe sig frem og tilbage og tage fra med arme og ben.
Så bliver børnene nærmest et hjul i sig selv, som kan svinge frem og tilbage, og de får trænet deres balancesans.
Indeni eller udenpå?
Vi har også prøvet at eksperimentere med at være inde i legehjulene, når de ligger sådan, at de kan bevæge sig. Det kan godt være en udfordring at få hele sin krop ind i hjulet.
Man skulle kunne lægge sig på en måde i hjulet så man kan dreje med rundt inden i det, men det er ikke lykkes os at få det til at virke, fordi drengene ikke har kunne lide at vende helt rundt på hovedet, og at de får fingrene i klemme, når de forsøger at holde godt fast og dreje rundt på en gang.
Hvad kan de ellers bruges til?
Mine drenge har også brugt lang tid på at bruge Body Wheel legehjulene som biler, bus eller borge, fordi man kan gemme sig i dem, sidde i dem og bygge huler med dem.
Vi har også brugt dem sammen med et lagen, så man kan lave en tunnel eller nærmest en hængekøje.
Det kræver lidt voksenhjælp at få lagnet til at sidde ordentlig fast, men drengene havde en vældig fest ud af det.
Når man stabler hjulene oven på hinanden giver det god mulighed for at bruge dem som indgang til en hule, fordi man kan bygge i højden og så kravle ind gennem det hjul som er øverst , fordi det bliver en dør i hulen. Vi har haft det mindste legehjul nederst og så det store legehjul øverst, når vi bygger hule fordi man nemmere kan komme igennem det blå.
Tag dem med udenfor
En anden balanceøvelse som vi har leget med, er at holde balancen på hjulet siddende på knæ eller stående, når hjulet vender på den led hvor det kan bevæge sig.
Det kræver at man som voksen er med i legen, fordi det giver en del nedfald undervejs.
Vi har dog prøvet at flytte legen ud på græsset i haven og der triller hjulene ikke så let og man slår sig ikke så nemt, så der kan drengene nemmere eksperimentere selv med denne øvelse.
Vi har også brugt body wheel sættet til at øve kasteleg, så vi har kastet risposer, bolde, bamser eller legoklodser i. Så har vi haft dem stående med forskellig afstand og tildelt dem forskellige point.
Virkelig mange muligheder
Overordnet set er der virkelig mange muligheder i body wheel sættet, og vi har været rigtig glade for det, men ærligt så ville jeg ikke vælge det som min første investering fra Gonge, fordi vi mest har brugt dem sammen med de andre materialer vi har.
Vi har bl.a. Riverstones og Floden Balancelandskab med flere dele, som vi har brugt flittigt sammen med Body Wheel sættet.
Hvis man allerede har lignede dele derhjemme, så synes jeg Body Wheel sættet er fedt, fordi det kan noget helt andet og giver nogle nye og andre legemuligheder.
Det eneste minus ved sættet, er at det fylder enormt meget, og at det ikke er så nemt at gemme væk, som fx. vores Gonge Riverstones.
- Nina Bay Jensen