Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15 - 20 min | Spillere: For præcis 2 deltagere | Producent: GOKI
"Jeg vil også sige, at uagtet hvilken udgave af Kalaha jeg spiller, så kan jeg ikke lade være med at blive investeret – altså i at vinde. Jeg kan ikke lade være med at lade mig rive med. Det gjaldt også denne udgave, hvilket også kan ses på et af billederne, hvor min veninde ikke er helt tilfreds med at tabe – jeg kom muligvis til at fryde mig lidt over sejren. Det blev lidt af en duel – dog uden døden som et muligt udfald..."
En spilanmeldelse af Kalaha fra GOKI
Kalaha er et strategispil, der har sine rødder i oldtidens Nordafrika. Dets lige blev første gang fundet i Etiopien og Eritrea i 5-600-tallet. Spillet tilhører kategorien Mancala, som er mest udbredt i Afrika og Asien. Spillene i denne kategori går ud på at samle og tælle enheder – som oftest kugler.
I Danmark er det mest kendte spil i Mancala-familien Kalaha, andre kendte spil i den kategori er Oware, Sungka og Bao. Ordet Mancala udspringer af det arabiske ord naqala (direkte oversat: "at flytte").
Første gang jeg selv stødte på Kalaha føles også lidt som en rejse tilbage til oldtiden, nærmere bestemt fritidsordningen Svinget i Asp - det vilde vesten tilbage i slut 90’erne 😉
Det var altid lidt som en duel på Western film, hvis man skulle være den heldige vinder af Svingets eneste Kalahaspil. Vi blev i hvert fald flere gange kaldet til ro og orden af de gæve pædagoger. Man kan undre sig over, at de ikke købte endnu et, men det falder nok under kategorien; vestjydernes sparsommelige sindelag 😊.
Jeg har sidenhen spillet Kalaha et utal af gange med både jævnaldrende, børn og ældre. Det er så dejligt tilgængeligt, da de fleste har prøvet det før, og selv hvis de ikke har, så er det SÅ nemt at lære.
Jeg vil også sige, at uagtet hvilken udgave af Kalaha jeg spiller, så kan jeg ikke lade være med at blive investeret – altså i at vinde. Jeg kan ikke lade være med at lade mig rive med.
Det gjaldt også denne udgave, hvilket også kan ses på et af billederne, hvor min veninde ikke er helt tilfreds med at tabe – jeg kom muligvis til at fryde mig lidt over sejren. Det blev lidt af en duel – dog uden døden som et muligt udfald.
Apropos dueller i Westernfilm, så har Kalaha i sin nutidige form faktisk sin oprindelse i USA i 1940. Her lancerede den amerikanske forretningsmand William Julius Champion Junior spillet, sammen med en række lidt mere tvivlsomme påstande. Han skulle angiveligt have genopdaget et 7.000 år gammelt brætspil, fundet afbildet på en antik vase.
Det kunne ikke helt bevises og siges nu at være lidt af et marketingskneb, da man på en antik vase fra den tid ikke helt kan se om Ajax og Akilleus faktisk spillet Kalaha eller et andet spil 😊
Jeg er dog fortsat ham William evigt taknemmelig, for uagtet om Kalaha var afbildet på en ældgammel vase i tidernes morgen, så lancerede han jo faktisk et alle tiders sjovt spil, som har givet anledning til utroligt mange timers sjov verden over.
En lille fun-fact er også at Kalaha blev det første fjernkontrollerede computerspil i 1960’erne, så man kunne dengang spille Kalaha mod hinanden uden at befinde sig samme sted.
Lidt mere om producenten
GOKI's svar på Kalaha er fremstillet i træ med bæredygtighed for øje. En af GOKI's kerneværdier er at udvikle ansvarligt legetøj, deres produktionskæde lyder derfor således; plant skove, fæld træer og processér træet. De anvender udelukkende træ fra bæredygtige distrikter i Europa og fokusere på at gøre deres produkter så genbrugelige som muligt. GOKI engagerer sig også socialt flere steder i verden, hvor de blandt andet er medvirkende til at få opbygget skoler i udviklingslande så som Mali, Peru eller Uganda.
Goki er en tysk legetøjsfabrikant, faktisk den største i Nordtyskland. Det blev grundlagt i 1981 af Gerhard Gollnest og Fritz-Rüdiger Kiesel (Go-Ki). Goki står blandt andet også bag udgivelser af klodsmajor, backgammon og domino.
Hvad går det ud på?
Hvis man er lidt i tvivl om, hvad Kalaha faktisk gå ud på – altså udover at flytte kugler rundt på et bræt med udhulede huller, så hægt jer på her:
I Kalaha har man hver 6 ambos (huller) på hver sin side af brættet og en kalaha (hul i enden til højre for dig på spillebrættet). Kuglerne fordeles, så man hver har 6 kugler i hver af de 6 ambos.
Spillerne trækker nu lod om, hvem der starter.
Første spiller tager alle kuglerne i fra et af sine egne 6 ambos – her handler det om at tænke lidt strategisk, så man kan blive ved længst muligt.
Kuglerne skal nemlig fordeles rundt (man sår sine ’frø’). Man bevæger sig mod urets retning.
Du skal også lægge en kugle i din egen kalaha, men ikke i modstanderens. Det kan føre til følgende scenarier:
- Sidste kugle ender i en ambo med kugler i forvejen – du samler disse op og fortsætter såningen.
- Den sidste kugle ender i din kalaha, du vælger frit mellem dine 6 ambos og fortsætter såningen.
- Din sidste kugle ender i modstanderens tomme ambo – du har tabt din tur og modstanderen vælger frit mellem sine 6 ambos og påbegynder sin såning.
Spillet slutter, når en af de to spillere ikke har flere kugler i sine ambos.
Den spiller lægger dernæst alle de kugler, der er tilbage i modstanderens ambos i egen kalaha. Spillerne tæller sine kugler, den med flest kugler i sin kalaha vinder.
Kalaha spillets komponenter
Æsken indeholder:
1 regelbog
1 spillebræt i træ
72 kantede kugler i malet træ
Spillet er fremstillet i massivt træ med udskårede og afslebne ambos og kalaha (huller) brættet rundt.
En fornemmelse af kvalitet
Selve spillebrættet virker meget robust og har en god tyngde. Det betyder også, at det står godt fast på bordet og giver en fornemmelse af kvalitet.
Jeg kan desværre ikke sige det samme om ’kuglerne’. De er malet i en brunlig farve, hvilket står i en god kontrast til det ellers lyse træ. De er afslebne, så man ikke får splinter i fingrene, af at bruge dem. De er cylinderformet med en flad ende.
Jeg var ret ærgerlig over deres udformning, da jeg fik dem i hænderne. De ligger ikke godt i hænderne, særligt ikke når man skal samle mange op på en gang. Man får ikke den samme fornemmelse af fylder mellem fingrene, når man samler dem op i sammenligning med de runde kugler. Den lette massefylde er også en medvirkende faktor til, at de let smutter fra én.
Jeg har spillet det med flere forskellige personer, som alle uafhængigt har ærgret sig over, at de så let taber dem.
Derudover vækker de heller ikke helt den samme følelse af nostalgi i kraft af barndommens minder af et klassisk spil kalaha, da det er forbundet med disse små kugler, som lidt for let triller væk.
Det er selvfølgelig en positiv ting, at disse cylinderformede enheder ikke triller væk. Dog kan det ikke opvejes af nostalgi og den lette vægt. Jeg tror måske, at det kunne give noget positivt, at de fik en lille øgning i vægt, da så ville ligge bedre i hånden og samtidig have en vis kvalitetsfølelse over sig.
Æsken er af en meget kraftig type pap, den er fint afrundet i kanterne og har de klassiske Goki farver i rød og hvid.
Den har en vis tyngde over sig og har en fin illustration på låget af spillet. Der er samtidig også en beskrivelse af antallet af spillere og anbefalet alder. Alt sammen meget fint og illustrativt.
Man skal dog være lidt opmærksom, når man løfter det ud/ned fra brætspilsreolen. Låget sidder ikke helt godt nok fast på bundet og ’kuglerne’ er ikke i en pose. Det betyder, at man let kan tabe bunden og have ’kugler’ ud over hele gulvet.
Dette sker faktisk også ganske let, da spillepladen har den tyngde, som en massiv træsort giver. Her kunne det have været en god ide med en lukning på æske eller et udtræk af spillepladen fra siden i stedet, samtidig med at en pose til ’kuglerne’ også kunne være en idé. Det er i hvert fald et supplement, jeg ret hurtigt gav min egen udgave for at undgå en lidt uheldig situation.
Regelbogens tilgængelighed
Reglerne er skrevet i en lille fin regelbog med regler på flere sprog, heriblandt dansk. De er beskrevet i et simpelt sprog og opsat på en overskuelig måde med små underoverskrifter.
Det tager altså ikke lang tid at sætte sig ind i reglerne og komme i gang med spillet. Derudover er reglerne i GOKI's version af Kalaha ikke afvigende fra de klassiske regler, hvilket også gør det let og overførbart at spille denne udgave.
- Camilla Liv Pedersen
Læs også anmeldelsen af Kalaha i plast fra GA-toys
Læs også anmeldelsen af ALGA's klassiske kalaha i plast
Læs også anmeldelsen af Legebyens LUKSUS-UDGAVE af kalaha