Go' Samtale - 2. anmeldelse

Alder: Fra 6 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | Deltagere: For hele familien

Om livets store/små spørgsmål

Alder og sværhedsgrad

  • Go’ Samtale henvender sig til familier, men med lidt omfortolkning kan det spilles af de fleste, dog anbefales det, at minimum 1-2 af børnene er over 6 år.
  • Sproget er på dansk, så det sætter lidt begrænsninger ift. også at anvende det i et mere internationalt regi. Man kan dog oversætte spørgsmålene, og så kan det bruges af flere nationaliteter.
  • Det er et meget simpelt samtalespil, som ikke stiller de store krav til brugerne, hvorfor sværhedsgraden også er meget lav. Det kan altså spilles af børn såvel som gamle.

Generelt om spillet

Go’ samtale er udviklet af det aarhusianske firma Simply Familiy, som består af Ann Charlotte Nørremark og Johannes Thomsen. Navnet Simply Family er et udtryk for firmaets vision, som er at laver produkter, der understøtter Pluck and Play princippet. Redskaber, som kan bruges lige med det samme, uden at man skal kende en masse til forhistorie, regler osv..

Go’ Samtale er firmaets første produkt og udkom i juni 2019. Det kan i den grad siges at leve op til firmaets vision. Der skal ikke så meget til for at kunne bruge det, og spørgsmålene handler om familien og retter sig til familien. Dog kan de også benyttes af andre målgrupper med lidt modifikation.

Målet med Go’ Samtale er at finde styrkerne i familien med løftende og positive spørgsmål. Det skal være medvirkende til at skabe mere nærvær i familien i en tid, hvor skærme og fritidsinteresser fylder mere og mere. Det skaber et pres på familien, da de spontane samtaler ikke opstår i lige så høj grad som tidligere. Det skaber et behov for nogle mere strukturerede samtaler, som kan skabe lidt nærvær, når hverdagen ruller.

Her kan man uden problemer have Go’ Samtale stående på familiens spisebord, så man kan trække et kort, når der lige er anledning til det. Man kan f.eks. trække et spørgsmål inden aftensmad, så er der en kickstarter til familiens samtale under måltidet.

Historien bag

Historien bag spillet er ret fint og sigende, den illustrer ganske godt den enkelthed, der præger det færdige spil. I 2017 var Johannes ved at rydde op i sine tre børns legetøj.

I bunkerne fandt han et gammelt sæt Sorteperkort, som kom til at danne rammerne for det allerførste sæt Go’ Samtale-kort.

Idéen kom blandt andet til ved, at Johanne gennem en periode havde observeret, at samtalerne i hans egen familie var blevet lidt træge og påvirket af det øgede tempo familien mærkede, når hverdagen ruller. Det gav anledning til at skrive nogle temaer på Sorteperkortene, hvilket kunne kickstarte nogle samtaler.

De små kort kan noget

De små kort med spørgsmål kan noget, det oplevede jeg også selv, da jeg havde det med på arbejde og satte dem på et af fællesbordene.

Jeg sad med en enkelt elev og snakkede om den anmeldelse, jeg skulle skrive. Vi læste et par kort højt og pludselig var 2 blevet til 6 og samtalen tog fart.

Jeg skulle lige ordne noget i fem minutter, da jeg kom tilbage, sad eleverne fortsat og snakkede løs om nye spørgsmål. Det var bare rigtig fedt at se, hvordan de bare tog strukturen til sig og fik lagt skærmene lidt væk.

Spillet har også været med et par kollegaer hjemme, som også fortæller, hvordan samtalerne får en anden dybde, end når den bare går på: ”hvordan gik det i skolen i dag?”

Både deres børn og partnere kunne godt se fidusen i lidt struktur omkring samtalerne, så man får vendt nogle andre ting, nogle vigtige og lærerige emner.

Når man har en travl hverdag, kan nogle af de livs-lektier, børnene har brug for, godt gå i glemmebogen. Tidligere blev de emner vendt, når vasketøjet blev foldet, eller opvasken taget, nu kan skærmene og fritidsaktiviteterne godt komme til at tage fokus, hvorfor et hjælpende redskab kan give mening i hverdagen.

Jeg kan med glæde fortælle, at Simply Family har et nyt samtalespil på tegnebrættet, et Go’ Samtale spil rettet mod skolerne ?.

Så skal der ikke nogen sortering til og emnerne er målrettet eleverne i samarbejde med lærerne, hvilket jeg også, som lærer, kan se fidusen i.

Spillets komponenter

Go’ Samtale består af 90 illustrerede samtalekort om livets store og små̊ spørgsmål. Hvert kort har sit eget emne, og tre spørgsmål hjælper jer i gang med spændende samtaler.

Eksempler på emner:
Selvtillid, sociale medier, ansvar, miljø, udseende, respekt, mod, skærmtid, bekymring, døden, tillid, tålmodighed + mange flere

Derudover består det af nogle enkelte andre kort, som lægger op til en anden type samtale.

Et eksempel kan være Selfie-kortet, hvor forældre opmuntres til at fortælle en pinlig historie. Et andet kort går ud på at planlægge en familietur til måneden efter.

Kortene er af en god tyk kvalitet, så de er ikke så lette at komme til at bøje for meget.

Sammen med kortene finder man også et info-kort, med indhold, formål ol. og forslag til, hvordan man kan bruge det på den anden side.

Et af forslagne er blandt andet, at man starter med at tale om illustrationen på forsiden af det kort, man trækker og forsøger at gætte, hvad det handler om.

Regelbogens tilgængelighed

Regelbogen består af et enkelt kort med tekst på forside og bagside. Det er skrevet på en lettilgængelig måde og med plads til fortolkning.

Skåret ind til benet er det blot at trække et kort, læse det op, stille de to ekstra spørgsmål og bare lade samtalen gå sin gang.

Mere simpelt bliver det vist ikke, og alligevel kan snakkene gå af mange forskellige snoede veje og tage uventede drejninger.

- Camilla Liv Pedersen

Du kan læse den 1. anmeldelse af Go' Samtale ved at klikke herunder! Spillet er nemlig tidligere blevet testet af Nina, som har 2 små drenge, men de viste sig at være lidt for små til at få det fulde potentiale ud af spillet lige pt.

Læs 1. anmeldelse af Go' Samtale

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSimply family

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen