Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 30 - 45 min. | Spillere: For 2 - 8 deltagere
En anmeldelse af spillet GÆT
Præsentation
GÆT er et meget enkelt quizspil, der både er lærerigt og udfordrende for alle aldre og så kan det få gang i lattermusklerne. GÆT er et spil der sætter din paratviden på prøve uanset din alder. GÆT er ganske underholdende og kan spilles af alle, da det ikke kræver man er god til strategi.
GÆT kan helt klart anbefales, uanset om det er til de lange køreture, børnefødselsdagen eller bare familiehygge rundt om bordet.
GÆT spillet er i 2020 blevet nomineret til Årets Familiespil 2020 af Legebranchen LEG. I skrivende stund vides ikke om det vinder prisen.
Spillets historie og udvikling
Spillet er produceret af spiludbyderen Games4u. Games4u har haft stor succes med deres prisbillige spil -gæt en superhelt, gæt en sang og andre titler i samme kategori. Der har været udgivet 6 forskellige ”gæt en ?” spil, som egentlig bare består af kort og så får man point alt efter hvor hurtigt man kan gætte svaret ud fra ledetråde.
Nu er disse populære spil så slået sammen til 1 spil med tilhørende spilleplade og der er tilføjet nogle enkelte komponenter, således det nu føles som en børnevenlig form for Trivial Pursuit.
Games4u har udgivet mange populære spil, blandt andet spillet Smart10 der blev kåret til årets voksenspil 2019 og Piratjagten der blev kåret som årets børnespil 2018.
Hvad er der i æsken?
Spillebrættet:
Der medfølger et spillebræt af pap med print på begge sider. Den ene side er hurtig versionen og den anden side er den almindelig lange udgave. Egentlig handler bare om hvor lang tid du har sat af til at spille i, da eneste forskel er antallet af felter. På det hurtige bræt er der 30 felter og på den anden side er der hele 48 felter. Det er smart med det korte spil, da GÆT er egnet for børn fra 5år (vil endda sige en kvik 4årig også kunne spille med). Små børn kan godt have svært ved at vente på tur og fordybe sig i lang tid ad gangen, og så er det smart at den korte version kun tager 15-20 minutter at spille, alt efter hvor mange spillere der deltager. Den lange version kan tage op til 45 min.
4 spillebrikker
Der er 4 almindelige spillebrikker i de klassiske farver gul, rød, grøn og blå. Der står på spillet det er for 4-8 deltagere, men egentlig kan man godt være flere, eller spille i større hold. Jeg vil sige man sagtens kan spille det med 10 børn til en børnefødselsdag eller for eksempel i en børnehaveklasse.
Spørgsmålskort i 6 forskellige kategorier:
- Gæt et dyr
- Gæt en eventyrfigur
- Gæt et legetøj
- Gæt en superhelt
- Gæt en tegneseriefigur
- Gæt en sang
- I hver kategori af kort findes også bonuskort.
Kortene indeholder ikke så meget tekst og står i et nemt læseligt sprog, så selv den utrænede eller nye læser kan være med.
En stor terning med 6 sider – 1 til hver kategori.
1 side med spilleregler
Sådan spiller man GÆT
En af de mest tiltrækkende ting ved GÆT er spillets enkelthed. Reglerne er læst og forstået på under 5 minutter og fylder også kun 1 side.
En spiller slår med terningen og personen til venstre læser kortet i den kategori der blev slået. På kortet er der 5 ledetråde, og nu gælder det om at gætte svaret ved brug af færrest ledetråde. Gætter man det på 1. Ledetråd rykkes 5 felter frem, på 2. ledetråd 4 felter frem, på 3. ledetråd 3 felter frem, på 4. ledetråd 2 felter frem og til sidst på 5 ledetråde rykkes 1 felt frem. Kan man ikke svaret så går turen videre til den næste spiller. Den der først kommer i mål vinder.
THATS IT. De nemmeste regler nogensinde.
Hvem vinder?
Umiddelbart skulle man jo tro at jo ældre man er, jo større chance har man for at vinde. Men her tager du fejl. Sidder man som voksen og tænker: ”jeg har da helt tjek på hvilket farligt dyr der har striber”, eller” jeg kan da sagtens de gamle børnesange som lille lise og se den lille kattekilling”, så bare vent til du skal svare på spørgsmål om nye tegnefilmsfigurer som Pyjamasheltene og Gurli gris eller helte som Antboy og Baymax.
Moren her blev slået helt hjem, så at sige, under legetøjskategorien om et snurrende stykke legetøj. Med gæt som snurretop og yoyo, sad børnene højlydt og grinede, for de vidste da godt det var en fidgetspinner der var tale om.
I dele af spillet vil det måske være en fordel jo større viden du har, MEN… så er der bonuskortene. Bonuskortene er tricky små kort hvor man blandt andet kan få lov at få 3 x point for sit svar, eller skal rykke en andens brik 5 felter frem på spillepladen. Der er endda et bonuskort hvor der står at spilleren må bytte om på 2 brikker efter eget valg. Disse bonuskort kan vende op og ned på det hele.
Men hvem vinder så? Jo det kan være alle, uanset om du er 5år eller 34år. For nogle spørgsmål er nemme for en på 5 og andre er sværere.
Kreative måder spillet også kan bruges på
Med et spil med så få og simple regler som GÆT har, kan man med fordel opfinde og tilføje sine egne regler og måder at bruge spillet på.
Man kan fx blande hele kortbunken og trække det øverste kort i stedet for at slå med terningen. På den måde kan man også bruge spillet når man kører i bil på de lange stækninger ned gennem Europa i sommerferien. Spillet invitere også til samtale og læring, og jeg er helt sikker på man ikke kan lade være at synge en af sangene sammen også.
Man kan bytte spillebrikkerne ud med fx viskelædere og på den måde være mange flere spillere end de 4 spillebrikker tillader.
Man kan også lave en regel om at man ikke må få den samme kategori 2 gange i træk, eller man kan aftale at man skal svare på én i hver kategori før man må få den samme igen.
Spillet kan med fordel bruges som læringsspil i en børnehaveklasse eller anden klasse hvor eleverne deles ind i hold.
Meninger til indholdet
I vores familie elsker vi brætspil, og det var en fornøjelse at åbne æsken og pakke spille ud. Spilkomponenterne er fyld med friske farver og alt ser simpelt og overskueligt ud.
Der kunne med fordel godt have været holdere med til kortene eller et felt/fordybning i spilæsken til hver kategori af kort. På den måde undgår man at kortene blandes efter det er pakket sammen og det kan blive noget værre rod ved næste spil. Vi har valgt at bruge elastikker for at undgå en sammenblanding af kort.
Man kunne også have haft flere brikker med og i flere farver, eventuelt formet som små figurer efter kategorierne. Dem der medfølger virker godt nok som de skal og nogle gange er der også noget skønt i enkeltheden.
Vi elsker teksttypen på brættet og kortene, der mest af alt ligner et børnetema. De små tegninger på kortene er også skønne og hjælper et barn der endnu ikke kan læse med hvad kategorien indeholder.
Ledetrådene på kortene er opfindsomme og sjove. Der er noget for enhver, både meget nemme ledetråde og nogle er ret svære.
Vores oplevelser med spillet
GÆT er et spil for alle. Det er sjovt og lærerigt. Der blev grinet en del og også lært en masse nyt, for eksempel da mor brød ud i sang, om ”ole der sad på en knold og sang”. Eller da vi fik helt på plads at det var prinsesse Sofia der lever i Fortrylia.
Vinderen af første spil herhjemme var familiens yngste på 6år. Hun fik bonuskortet om at bytte plads på 2 brikker og valgte da storesøsters brik, der stod 2 felter fra målstregen. Lillesøster gik så fra at være næstsidst til forrest. Storesøster tog det nu eget pænt og lillesøster vandt så spillet i runden efter til stor jubel. Man kunne mærke selvtilliden vokse i hele rummet.
Straks derefter måtte vi tage et spil mere, for GÆT er sjovt og underholdende og det bringer familien sammen omkring bordet.
- Michala Flacheberg