Terraforming Mars spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Forvent 2 - 3 timer |Spillere: For 1 - 5 deltagere

"Terraforming Mars vandt Guldbrikken-prisen for "Årets Kender-spil" i Danmark i 2018 og det blev også nomineret til "Spiel Des Jahres"
prisen i Tyskland samme år og i skrivende stund indtager spillet en flot 3. plads på listen over verdens bedste brætspil hos BoardGameGeek.com..."

Det var over det hele, hele tiden...

Da Terraforming Mars landede i butikkerne i 2016 var det lidt ligesom, da Beatles eller Elvis dukkede op på musikscenen. Det var over det hele, hele tiden. Og det er det egentlig stadigvæk.

I skrivende stund ligger spillet på en tredjeplads over verdens bedste brætspil, på hjemmesiden boardgamegeek.com, der er den helt store trendsættende side, inden for brætspil. Og det er altså nummer tre - ud af ALLE de spil, der er anmeldt på siden. (ifølge mine udregninger er det cirka 113.000 forskellige spil). Så vi har her at gøre med noget af en stjerne.

Terraforming Mars er et super godt spil!

Det er ikke uden grund at Terraforming Mars er et super godt spil. Men (for der skal være et men), det er et ret stort spil. Det er et spil man skal ville og ikke et spil man bare lige sætter sig ned og kigger på i 15 minutter.

Det kan virke overvældede, det gjorde det i alle tilfælde på os, men hvis man holder distancen, så er det anstrengelserne værd.

Det hele bliver heller ikke lettere af, at de danske spilleregler er langt fra problemløse. Der er mystiske ord valg og en enkelt sætning eller to på finsk midt i det hele. Derfor vil jeg meget anbefale at man ser en Youtube video der forklare spillet. Det gør det nemlig meget lettere at gå til.

https://youtu.be/2juZXIbT2bM

Hvad handler det om?

Nå, efter alle de indledede runder, skal vi så komme til sagen og se hvad det hele drejer sig om?

Man spiller nogle forskellige firmaer der skal "terraforme" Mars. Altså gøre planeten klar til beboelse. Dette gøres ved at forøge fire parametre. Der er eksempelvis mængden af vand, ilt niveau og planetens temperatur. Når alle parametre har opnået deres ønskede værdier, er spillet slut og der kåres en vinder.

Som sagt spiller man nogle forskellige firmaer. Disse firmaer har hver deres profil. Det vil sige at et firma eksempelvis starter med lidt flere penge, et andet firma har en fordel i energi produktion osv. Dette gør at spillet altid er afvekslende og at en spiller ikke kan finde en endegyldig strategi, der altid virker.

Firmaerne har seks produktions områder som de kan arbejde med. Der er penge, stål, titanium, planter, energi og varme. Alle disse kan bruges til forskellige ting og er med til at påvirke planeten på forskellige måder.

De tre korttyper

Som det jo er formålet med mange firmaer, tjener man penge. Disse penge kan bruges til at købe ”projekt” kort. Der er tre typer af disse kort.

Begivenheder: Det er ting der sker en gang og så har en effekt. Eksempelvis et meteor nedslag. Der lander en meteor og den får temperaturen til at stige en grad. Færdig slut med det kort.

Automatiserede kort:Det er et kort som det der hedder ”designede mikrober”. Det vil sige at man har lavet nogle designede mikrober, de giver spillerne en produktion på to planter og så ikke videre. Men i modsætning til begivenheder har disse kort også nogle symboler i det højre hjørne, som man skal bruge i løbet af spilet. Der kan f.eks. være et atom symbol og så kan der være et andet kort man kun må spille, hvis man har fire kort med atom symboler på.

Aktive kort: Det er kort det kan være som kortet ”stålværk”. Dette kort tillader den der har det, at konvertere en energi til to stål. Det kan være nyttigt hvis man af den ene eller anden grund har lidt for meget af en resurse, men ikke så mange af en anden.

Næste runde

Man starter hver runde med at trække fire kort. Hvert kort koster 3 penge, hvis man vil beholde det. Dette kan give anledning til nogle meget lange tænkepauser.

Som nævnt er målet at vælge kort der påvirker vand, ilt eller temperatur. Hver gang det lykkedes spilleren at rykke en af disse værdier, stiger spillerens Terraforming niveau (kaldet TN).

Dette er et af parametrene for at vinde. Og når man i hver runde får udbetalt penge og resurser, er en stor del af ens indkomst baseret på hvilket TN man har. Men som sagt, så er det kun et af parametrene.

Der er også enkelte kort der har sejers points på. Og man kan indstifte nogle priser, der kan påvirke resultatet.

Det foregår således at man kan betale 8 penge (hvis man er den første, det er dyrere for de efterfølgende) og så indstifte en pris til den største landejer (eller noget andet, der er fem forskellige).

Den der i slutningen af spillet så har mest land, får så fem sejers-points. På samme måde er der nogle milepæle, som man kan betale for at få oprettet og de udløser så også sejers-points.

Hvis man er uheldig med kortene, eller bare har en anden strategi, er der også andre muligheder. Der er nogle standard projekter, som man til hver en tid kan købe og få fordele af. Dette gør at en spiller ikke kommer alt for langt bagud, bare fordi han/hun ikke trækker nogle af de gode kort.

Er du forvirret nu?

Det hele lyder lidt rodet og forvirret og det er det også.... de første par gange. Det begynder hurtigt at give mening. Der er bare så mange faktorer og så mange ting man kan satse på, at det kan virke overvældende i starten.

Og en ting som at penge ikke betyder synderlig meget i slutningen, kom bag på flere af os da vi spillede første gang.

Rent instinktivt fokusere man på pengene for det er jo det man plejer. I dette spil er pengene dog primært et værktøj til at nå de andre mål, ikke et mål i sig selv.

Er du alene hjemme?

Det er blevet meget moderne, at forskellige spil skal have muligheden for, at man kan spille dem alene. Jeg må indrømme at jeg ikke selv har prøvet, men har siddet ved siden af min kone, når hun har spillet det som et 1-personers spil (det er vist det man kalder at uddelegere arbejdet).

Jeg vil dog mene, at det er et 1-personers spil, som man godt kan være flere om. Forstået på den måde at det faktisk bare er en ny måde at spille spillet på og at man sagtens kan diskutere og samarbejde om løse missionerne.

På den måde undgår man også de gnidninger der kan komme ved et almindeligt spil. Det er ikke fordi der er mange, men der er visse kort der påføre de andre spilere skade eller andre ulemper. Og det kan jo en gang imellem få temperamenterne lidt op og køre.

Det er man behageligvis fri for, hvis man spiller sammen, i et solo spil. Ellers ligner et solo spil det almindelige spil rigtigt meget og det er let at omstille sig fra det ene til det andet.

Stor afveksling

Terraforming Mars giver spillerne så mange muligheder og er så afvekslende, at jeg ikke kan forestille mig, at det begynder at gentage sig selv på noget tidspunkt.

Derud over er der også kommet en lang række Terraforming Mars udvidelser. Disse er af en meget høj kvalitet og en enkelt - Prelude - er så god, at mange rutinerede spillere siger, at de ikke spiller spillet uden den.

Udvidelserne kan du alle læse mere om inden længe - her på bloggen!

Terraforming Mars er en nyklassiker

Der er ingen tvivl om at Terraforming Mars spillet er en nyklassiker og er et spil, som man ikke kan komme uden om, hvis man er seriøs brætspiller.

Noget af det der, i mine øjne, er helt vildt vellykket ved spillet, er hvor vel balanceret det er. Der er så mange muligheder og løsninger på situationer at en dygtig spiller aldrig vil komme bagud, bare fordi han/hun er uheldig med kortene.

Det er i mine øjne med til at gøre spillet ekstra godt, fordi man har en fornemmelse af, at man selv har kontrol over sin egen skæbne.

Som sagt er det et meget stort spil og man skal have godt med overskud, for at kaste sig ud i det. Men har man det, er det helt klart et spil man bør prøve.

- Jesper Koplev

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilFryxgames

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen