Dixit spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 min | Spillere: For 3- 6 deltagere 

 

"Dixit er et underholdende associationsspil, hvor du ud fra smukt illustrerede kort skal få dine medspillere til at gætte hvilket kort, der er dit ved at fortælle, danse eller synge dit korts motiv uden at afsløre dit kort. Det prisbelønnede spil er nemt at lære og kan spilles af enhver, der har en fantasifuld tankegang. At mestre spillet er dog en anden snak. Det kræver, at man kender sine medspillere godt. Spillet blev med god grund kåret som Spiel des Jahres i 2010. Spillet er henvendt til dig, som skal bruge et selskabsspil, der ikke kræver den store introduktion. Læs med, og lær mere om, hvad du kan forvente af Dixit..."

En spilanmeldelse af Dixit

Man får ikke en fornemmelse af, hvilken genre spillet er, eller hvad det går ud på alene ved at kigge på emballagen. Men illustrationerne og de flotte farver gør, at man tager spillet ned fra hylden og får lyst til at lære det at kende.

Når du har åbnet æsken, ser du, at det indvendige bruges som spilleplade. Smart tænkt, så spillepladen ikke bare ligger ved siden af og fylder. Derudover er der point brikker i pap og spillebrikker til hver spiller i form af en hare til at holde styr på scoren. Reglerne er i 4 nordiske sprog og virker umiddelbart nemt at gå til.

Kortene er et fortryllende univers

Hvert af de 84 kort er utroligt flot tegnet og tvinger dig til at tage stilling til hvad du ser. Det er ikke nødvendigvis det samme, du ser i kortet som dine medspillere.

Eksempelvis kan et kort ved første øjekast ligne et almindeligt lommeur, men kigger du nøje efter, viser det sig at indersiden af urets top viser et stjernebillede, og der er ingen visere på uret, og tallene er romertal som går mod urets retning. Det er ikke bare et billede af et ur. Billedet fortæller en historie.

Spillereglerne

Reglerne består af kun to sider, og det tager kun 5 minutter at læse dem. Spillet virker på ingen måde kompliceret at gå til. Sværhedsgraden er lav, og reglerne er nemme at lære.

Sådan spiller du Dixit

Hver spiller får seks billedkort. Spillepladen, som er en del af æsken, bliver lagt så alle kan se den. Hver spiller vælger en hare i en farve som spillebrik på spillepladen.

Spillet går i al sin enkelthed ud på, at du skal få dine med/modspillere til at vælge dit kort frem for de andres. Det eneste du kan gøre for at hjælpe, er at lave et hint.

I hver runde er der én fortæller. Fortælleren vælger et af sine seks kort, og fortæller/nynner/synger/danser en historie om kortet uden at afsløre, hvilket kort der er hans. Imens lytter medspillerne og skal nu vælge det af deres egne kort, de synes minder mest om historien fra fortællerens kort. Alle kort bliver lagt i en bunke med billedsiden nedad, som fortælleren samler sammen. Kortene bliver blandet godt og bliver herefter lagt i en stribe på bordet med billedsiden opad. Ingen spillere skal afsløre, hvilket kort der er deres.

Hver spiller skal nu gætte hvilket kort, der er fortællerens ved at lægge en af deres score-brikker med tallet nedad. Når alle har valgt et kort, afslører alle spillere det kort, som de har valgt ved at vende deres score-brik om. Herefter kan fortælleren afsløre, hvilket kort der er hans.

Når alle point er talt op i den runde, bliver fortælleren til almindelig spiller og rollen går videre til den næste spiller.

Spillereglerne foreslår, at spillet slutter, når kortene er opbrugt. Da der er 30 point på spillepladen, ville det dog give bedre mening at slutte, når første spiller når 30 point. Men efter at have spillet Dixit flere gange har vi fundet ud af, at hvis man er seks spillere, risikerer man, at kortbunken bliver brugt, inden man når til 30 point. Så afhængigt af antal spillere vil vi anbefale enten at spille til 30 point, eller til kortbunken er færdig.

Sådan vinder du Dixit

Det er ikke helt fair at skrive den overskrift, fordi det er der ikke en fast formular på. Det afhænger af din krøllede hjerne og din evne til at formidle et budskab, så kun nogle få af dine medspillere gætter dit kort.

Du får ingen point, hvis alle gætter dit kort, men får samtidig heller ikke nogen point hvis ingen gætter det. Så du har et dilemma. Gør du det for let, gætter alle dit kort, men for svært gætter ingen det. Du skal virkelig tænke over, hvad du siger eller gør, og hvem du henvender dig til, så kun én gætter dit kort i flokken og resten gætter forkert.

Det er en stor fordel at kende sine medspillere/modspillere. Når du er fortæller, kan du eksempelvis udnytte, at du og en anden spiller har et særligt kendskab til et emne, som de andre ikke har. Er du dygtig og kan forklare det via et hint, vil du få væsentlig flere point end dine modspillere. Det samme gælder, hvis du er i stand til at tænke ud af boksen. Vær kreativ og få dine medspillere til at tænke præcis som dig, så de vælger dit kort og ikke et andet.

Det kræver taktisk snilde, en anderledes tankegang og ikke mindst, at man kender hinanden. Ja, ellers kommer man til det, når man efterfølgende snakker sammen om hvorfor han/hun nu ikke vidste det, som han troede han/hun ville vide.

Alternativ til Codenames, Mysterium og Det Dårlige Selskab/Cards Against Humanity

Måden hvorpå man spiller Dixit minder især om brætspillet Codenames og Det Dårlige Selskab eller dens engelske pendant: Cards Against Humanity. Disse spil er også associationsspil, hvor man skal have sine medspillere til at gætte sine egne kort, ved at fortælle et andet ord for det kort man har. Derudover minder udseendet på kortene, om de kort man har i Mysterium og Codenames Pictures.

Hvad synes vi om spillet?

Det er et ret sjovt spil, fordi man opdager, hvordan ens medspillere tænker. Jo bedre man bliver til at skabe associationer ud fra sine kort, jo bedre kan du finde på hints, som kun nogle få af dine medspillere kan forstå. Det er nemlig en stor del af taktikken i spillet at finde på emner, som kun nogle få kan forstå. Men ens hints bør heller ikke være for langt ude, fordi så bliver det svært for dine medspillere at gætte noget som helst. Derudover afhænger spillet også rigtig meget af de kort, som dine medspillere sidder med. Hvis de for eksempel har et kort, der måske passer endnu bedre til din association, kan det være, at de andre spillere vælger det kort i stedet for dit.

På grund af de komplekse point-scoringstaktikker kan man begynde at tænke i metoder til at udelukke nogle bestemte personer. Men det er også det, der gør spillet interessant. Det kan man for eksempel gøre, hvis man har en spiller, som ved meget om fodbold, fordi så kan man lave en fodboldreference, som andre måske ikke forstår.

Spillet kan godt blive lidt statisk, hvis man spiller med nogle, der ikke har ret meget kreativ tankegang, fordi så bliver associationerne typisk også lidt for tydelige.

I en helt anden yderlighed kan man også risikere at nogle spillere bruger så mange interne jokes, at man udelukker en del af spillerne. Det er trods alt en del af spillet, men det kan godt rykke lidt ved retfærdighedssansen.

Hvis man spiller Dixit et par gange, har man hurtigt set alle 84 kort. Det er lidt en ulempe, fordi så har man set eller hørt en association til det kort. Det kan man dog løse ved at spille med andre mennesker, så I får nye associationer - eller købe flere kort fra Dixit.

Opsummering

Vi har indtil nu spillet Dixit med tre forskellige hold venner. Spillet har vist sin kvalitet, idet vi har spillet med forskellige mennesker, som har hver deres måde at anskue verden på og derfor ser forskellige ting på kortene. Som et eksempel spillede vi med en ven, der er meget interesseret i politik. Det smittede i den grad af på de ord, han valgte at bruge om sine kort. Det er dét, der gør spillet interessant.

Vi er begejstrede for Dixit. Især hvis man har brug for et hurtigt spil, inden man skal hjem, fordi hvert spil går hurtigt og det kræver ikke den store introduktion.

- Nicoline Sørensen


Dixit blev spillet og anmeldt af Nicoline & Christian

 

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen