Det Burde Man Jo Vide: Ja/Nej anmeldelse

Alder: Anbefales fra 14 år | Spilletid: Ca. 15 - 45 min | Spillere: For 2 - 12 deltagere

"En stor fordel er, at man kan spille det overalt; uanset om man sidder ude i et shelter, hjemme i sofaen, ved spisebordet eller ligger på gulvet. Man kan også sagtens spille det uden at føre point, men blot for at have lidt sjov til en hyggelig aften…"

En spilanmeldelse af Det Burde Man Jo Vide: Er Svaret Ja Eller Nej?

Her er der tale om et spil, som er nemt at tage med sig på besøg hos et hold venner, til en mindre fest eller med i sommerhus/campingvogn. Det er nemt at gå i gang med og man vælger selv, hvor længe man vil spille.

"Det Burde Man Jo Vide: Ja/Nej" quizspillet er i en lille solid æske. Indeni æsken ligger der en pakke med spørgsmålskort inkl. Ja/Nej kort og intet andet. Da vi pakkede spillet op, undrede det os, at der ingen spillevejledning var med.

Vi kunne se, at der var omtalt en anden udgave, som kun hedder ”Det Burde Man Jo Vide” og kom i tvivl om man måske skulle have den udgave først og spillereglerne måske var deri. (Det var dog ikke tilfældet...).

Vi kunne ikke rigtig se nogen informationer på kassen ift. spilletid, antal spillere eller alder.

Vi har dog set på nettet et sted, at det skulle være for 2-12 spillere, 15-45 minutter og alderen er 14+.

På kortene står der på den ene side 4 spørgsmål. På den anden side står svarene og hvor mange minuspoint et forkert svar giver. I dette spil får man nemlig ingen point, hvis man svarer rigtigt, men kun minuspoint når man svarer forkert. Der er forskel på hvor mange minuspoint, man får (fra 1 til 3) afhængig af sværhedsgraden på spørgsmålet.

Altså jo nemmere spørgsmål jo flere minuspoint giver det at svare forkert.

Trods vi ikke havde fundet en spillevejledning gik vi i gang med at spille. En læste alle 4 spørgsmål op ét ad gangen og de resterende svarede enten ja eller nej. Efter alle 4 svar var givet, talte vi point sammen og noterede dette.

I starten var vi ikke synderligt imponeret. Vi er vant til spil, med mere indhold end blot: læs spørgsmål – svar ja eller nej – giv (minus)point.

Efter ca. 30 min. måtte jeg dog indrømme, at det alligevel fangede os lidt, fordi der indimellem kom spørgsmål, som undrede os eller gjorde os nysgerrige. Spillet trak altså ud fordi vi jævnligt stoppede op, fandt mobilerne frem og hoppede ind på google søgemaskinen.

Vi var fx inde og tjekke om ”Mumitrolden” virkelig ikke havde en søster. Ligeledes var vi inde og finde billeder af forskellige landes flag og bl.a. finde et billede af et nødudgangsskilt, fordi vi ikke kunne huske om
”nødudgangsmanden” havde fødder.

Det, vi brugte ALLERMEST tid på at finde ud af vha. google, var hvordan en tunges muskler fæstnede. Vi fik et spørgsmål der lød i stil med: ”Er tungen det eneste på menneskekroppen, hvor musklen kun hæfter 1 sted?” Nu er den ene af os (undertegnede) lidt en anatomi-nørd, som synes menneskekroppen er enormt spændende at lære om.

Vi svarede rigtigt på spørgsmålet, men det efterlod os alle med stor nysgerrighed på, hvordan søren det overhovedet kunne lade sig gøre, at have en muskel, som kun hæftede et sted. Uden det skal blive for teknisk, gav det på ingen måde mening for os ift. hvordan muskler normalt fungerer. (Og så kan jeg afsløre, at det ikke er helt vildt nemt at google sig frem til, så det trak meget ud).

For nogle vil det formentlig ødelægge spillet, at man undervejs går ind og tjekker svaret på nettet. For os var det lige præcist det, som gjorde, at spillet blev interessant og til mere end bare: spørg – svar – point.

Da vi var færdige med at spille og skulle pakke spillet sammen, opdager vi, at spillevejledningen stod indvendig i låget af æsken. Men spillet er så simpelt, at selv uden at læse spillevejledningen, havde vi spillet det korrekt.

Hvis man vil bruge ja-nej kortene, som medfølger, skal man sørge for at holde sit svar skjult for de andre spillere. Er man ligeglad med om de andre hører, hvad man svarer, så kan man blot nøjes med at sige svaret. Vi tog et spil uden ja-nej kort, hvor vi bare højt sagde vores svar.

De fleste spørgsmål er så skæve, at man faktisk ikke helt kan læne sig op ad de andres svar, for de er formentlig også på udebane. Ramte vi nogle kort, hvor den ene spiller var sikker på svaret, så ventede vedkommende med at svare til sidst.

Det kræver dog, at alle spillere er med på at spille fair og ikke bare lader som om de ved det og derved forsøger at snyde sig til at skulle svare sidst.

Det var ikke et problem for os. Vi endte med at blive mere nysgerrige på svarene og knap så konkurrence-præget. Faktisk var der flere af de spørgsmål, som alle var i tvivl om, hvor vi aktivt sad og snakkede om det.

Hvis vi på ingen måde nåede frem til noget logisk svar, så endte det dog oftest med, at man svarede hver sit så der alligevel endte med at være forskel på pointfordelingen.

Ifølge spillereglerne skal oplæser ikke selv svare på spørgsmålene. Det kan man dog sagtens, da man jo så blot læser alle 4 spørgsmål på kortet, inden man vender og ser svaret. Det er netop det, som gør det muligt at spille som et 2-player spil.

Vores vurdering af Det Burde Man Jo Vide: Er Svaret Ja Eller Nej?

Jeg tror ikke, at dette bliver et spil, som bliver fundet frem til vores fremtidige spilleaftener.

Det er til gengæld et spil, som egner sig godt som selskabspil, hvor man ikke skal have fundet alt muligt frem.

Man kan også sagtens spille det uden at føre point, men blot for at have lidt sjov til en hyggelig aften, hvor der skal ske noget mere, end bare almindelig smalltalk.

En stor fordel er, at man kan spille det overalt; uanset om man sidder ude i et shelter, hjemme i sofaen, ved spisebordet eller ligger på gulvet.

Æsken er til dels unødvendig. Eftersom der ”kun” er kort indeni, kunne man sagtens bare sætte en elastik omkring, og transportere det således - det vil dog slide lidt mere på kortene.

Derudover vil man selvfølgelig komme til at mangle spillevejledningen, som står indeni låget. Men igen – spillet er MEGET simpelt, så man kan næsten ikke ”glemme” reglerne.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilKylskåpspoesi

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen