Dantoy Sandkassekøretøjer anmeldelse

Alder: Anbefales fra 2 år | Materiale: Bl.a. fremstillet i Svanemærket og Biologisk plast

"For mine børn passer maskinernes arbejde i sandkassen til deres forestilling om, hvordan det er at være arbejdsmand: vådt, beskidt, hårdt. Måske også sjovt og underholdende og fængende – det er det hvertfald for min datter og søn. Fælles for alle fem køretøjer her er, at produkterne er Svanemærket og produceret under Nordic Ecolabels forudsætninger..."

Sandkassetid er lig med kvalitetstid

Sandkassetid er lig med kvalitetstid. Her er der bare RO og TID til leg og fordybelse både sammen med andre og i sin egen verden.

Derudover er legen med sand både sundt og stimulerende for børns udvikling, og særligt følesansen bliver aktiveret, når børn udforsker og leger med enten vådt eller tørt sandkassesand.

Herhjemme optimeres legen i sandkassen klart, når der er noget at lege med. Og legene kan gentages igen og igen og igen.

Dantoy formår at lave produkter, som begejstrer børnene (og deres mor!) Johannes og Signe på hhv. 1 og 3 år går ikke op i svanemærker og BIO-plast, men i underholdningsværdi og anvendelighed – og der scorer dantoys sandkassekøretøjer højt, hos de to små legetøjsanmeldere.

Test af Dantoys sandkassekøretøjer

Vi har testet to forskellige serier af dantoys sandkassekøretøjer: Den ene er den klassiske serie i farverne blå, rød og gul. De er i virkeligheden ikke bare velegnet til sandkassen, men i særdeleshed til leg både inde og ude. De er udstyret med gummihjul, som er yderst støjsvage.

Det nye fra dantoy er BIOplast-serien af miljøvenligt fremstillet legetøj (meget mere herom nedenfor) i mere afdæmpede, sarte og moderne farver. Selve opbygningen og funktionerne på hhv. traktor og truck, som findes i begge dantoys serier, er fuldstændig ens.

  1. Traktor med grab: Forrest på traktoren er dens grab placeret. Ved at løfte op i enten det blå håndtag på selve grabben eller det gule håndtag længere oppe (de lyseblå i BIO-plast-serien), kan grabben løftes ca. 20 cm. op. Ved at løsne hægterne på det blå håndtag fra den yderste gule stang (lyseblå i BIO-plast-serien), kan selve grabben tippes med 90 grader, og på den måde kan alt indhold let tømmes. Det er et super enkelt og simpelt system, som let kan anvendes af små børn. Ved at fylde og tømme skovlen, styrkes bl.a. barnets hånd – og øjekoordination. Bag på traktoren er der anhængertræk. I førerhuset er der et rat og et sæde, og gennem hullet til førerhusvinduet, kan man godt skubbe en figur ind, hvis man ønsker en chauffør. Traktoren måler ca. 30 cm. i længden.
  • Rendegraveren med grab findes kun i den originale serie: Denne er bygget op på fuldstændig samme måde som traktoren, men er bagerst monteret med rendegraverfunktionen. Igen er der et gult håndtag til at løfte den op og ned, fra side til side (360 grader) og rundt om sin egen akse. Selve skovlen kan naturligvis derudover også vendes 180 grader, så den både kan grave, holde på indholdet for til sidst at blive tømt. Rendegraveren måler 31 cm., når den er foldet sammen.
  • Trucken: Forrest er der et førerhus. Det er oplagt at finde en chauffør-figur, som gennem det store åbne hul, som udgør forruden, er let at sætte ind på sædet. Bagerst er ladet, som er super rummeligt. Dette ligger stabilt på selve trucken, så det ikke tipper før tid. Samtidig er det helt enkelt at tippe det, og ved at den blå (lysegrøn i BIO-plast-serien) bagklap skubbes op, kan trucken tømmes. Bagerst er der anhængertræk, og forrest er der et lille hul. Herhjemme har vi i begyndelsen bundet en lille snor i, så den har fungeret som trækvogn – til stor glæde for husets yngste.

De tre køretøjer i den originale serie og de to køretøjer i BIO-plast-serien kan virkelig oplagt bruges i en fælles leg, som hvert sit led i en arbejdsproces.

På den måde indbyder de også til, at der kan være flere børn involveret med hver sin rolle og funktion. Samtidig kan de så meget hver deres, at de også sagtens kan bruges isoleret set. Uanset om de står alene eller sammen, er det helt tydeligt, de helt automatisk indbyder til den rolleleg, som udviklingspsykologer peger på er grundlæggende for vores børns kognitive udvikling.

For mine børn passer maskinernes arbejde i sandkassen til deres forestilling om, hvordan det er at være arbejdsmand: vådt, beskidt, hårdt. Måske også sjovt og underholdende og fængende – det er det hvertfald for min datter og søn.

Alle fem køretøjer er Svanemærket

Dantoy har udviklet og produceret kvalitetslegetøj i Danmark i over 50 år, hvilket gør dantoy til en af nordens største producenter af plastiklegetøj. De har specialiseret sig i at producere udviklende legetøj.

Fælles for alle fem køretøjer her er, at produkterne er Svanemærket og produceret under Nordic Ecolabels forudsætninger.

Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre dette nordiske miljømærke for at give nordiske forbrugere gode forudsætninger for at vælge produkter, der lever op til strenge miljømæssige kriterier.

Verdens første svanemærkede legetøj er fra dantoy. Det betyder, at dantoys produkter bl.a. er fri for ftalater (mistænkt for at være hormonforstyrrende), parfumestoffer (allergifremkaldende), aromatiske opløsningsmidler (sundhedsskadelige), PVC, bly, kadmium, kviksølv og tinorganiske forbindelser (både sundheds- og miljøskadelige).

Med svanemærket stilles der krav til sikkerhed, kvalitet og levetid. Hos dantoy benyttes kun de bedste materialer, som er meget slidstærke, og dermed kan produkterne bruges om og om igen. Jeg glæder mig til mange, mange flere ”arbejds”timer i sandkassen sammen med mine små entreprenører.

Det er 100% genanvendeligt

Det nye er dantoys BIO-plast-serie (sandkasselegetøj, køkkentilbehør, køretøjer, garager, mm.) fra dantoy. Legetøjet produceres her ved brug af BIO-plastik, som fremstilles af sukkerrør.

BIO-plastik har den egenskab, at det er 100% genanvendeligt, når legetøjet måske en dag kasseres. Derudover er sukkerrør et 100% vedvarende råmateriale.

Når man på kontrollerede, giftfrie plantager i det centrale og sydlige Brasilien høster en mark fuld af sukkerrør, kan den allerede ca. 6 måneder senere høstes igen. Udvidelsen af arealer til dyrkning af sukkerrør er kontrolleret af Sugarcane Agroecological Zoning, som er dannet af den føderale regering i Brasilien.

De høstede sukkerrør transporteres med tog til den videre proces, som i modsætning til transport med lastbiler er langt mere miljøvenlig.

Forbruget af sukkerrør går ikke ud over naturen og miljøet, og sukkerrør hjælper til at absorbere CO2 fra luften og minimerer dermed drivhuseffekten. For hvert kilogram produceret bioplast fjernes 3,09 kg. CO2 fra atmosfæren.

Dantoy har base i Hobro, men er repræsenteret i 50 lande, hvor de er den foretrukne legetøjsleverandør hos mange institutioner. Dog værdsætter og prioriterer de fortsat højt at stå for danskproduceret legetøj.

Visionen er at bringe glæde til børn og familier med længerevarende, lærerige og fantasifulde legeoplevelser. Indtil nu har vi herhjemme kun positive erfaringer med deres produkter, og der er slet ikke tvivl om, at de har dannet ramme for mange timers glæde.

Selvom de bedste eksperter i leg er børnene, har dantoy en fremragende indsigt i, hvad der kan komme til at hitte, og de skaber gode rammer for børnene til at udvikle sig som legeeksperter.

- Elisabeth Kristensen

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjDantoy

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen