Tumult spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende familiespil i webshoppen!

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 1 - 5 deltagere

"Tumult har allerede givet nogle sjove timer herhjemme, og jeg er sikker på at det kommer til at give mange flere. Det er nemt at introducere for nye spillere, så jeg kan se os finde det frem i mange forskellige situationer. Tumult får en klar anbefaling herfra som familiespil / selskabsspil (i et lille selskab eller med flere spil)..."

Kaos i familien igen!

Så er der kaos i familien igen! Alt hvad de skal, er at sætte sig til bords, men ønskerne til hvor og hvordan de vil placeres, er mildest talt delte… Så nu går den hyggelige middag op i skrig og skrål, hvis ikke du træder til, og reder trådene ud! Kan du klare opgaven, eller vil det hele ende i tårer?

Sådan lyder bagsidebeskrivelsen på spillet Tumult – et spil hvor du skal placere 8 familiemedlemmer rundt om et bord, hvor du forsøger at opfylde så mange af deres ønsker, om hvor de vil placeres, som muligt.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • 2 dobbeltsidede spillebrædder
  • 5 spillerplader (også dobbeltsidede)
  • 40 træbrikker i 8 forskellige farver, der skal repræsentere familiemedlemmerne
  • Klistermærker til træbrikkerne med billeder af familiemedlemmerne
  • 30 glassten (”tårer”)
  • 88 kort med placeringskrav
  • 1 timeglas på ca. 1 minut
  • Regler på de nordiske sprog

Det hele virker som fin kvalitet. Spillebrættet er et helt standard spillebræt, men jeg kan godt lide at der ikke er plasticbrikker men træ og glas, det føles bare en smule bedre ?

Kortene kunne dog godt have haft et etui, da der er ét stort rum til det hele i æsken, og det gør at kortene ligger hulter til bulter hvis man ikke putter en elastik omkring eller putter dem i en pose (og jeg er lidt imod elastikker omkring kort, da de laver mærker i kanten…).

Træbrikkerne og glasbrikkerne er der lynlåsposer til, så det er kun kortene der ikke er styr på.

Inden første spil skal man lige sætte klistermærker på træbrikkerne, så de får familiemedlemmernes ansigter på. Der er et par klistermærker til overs af hvert familiemedlem, så man kan sætte nye på hvis de bliver slidt af.

Sådan spiller man Tumult

Tumult går, som tidligere nævnt, ud på at placere en familie på 8 personer omkring et bord ud fra deres krav om placering – hvis man ikke opfylder hver enkelt familiemedlems krav, giver de sig til at tude, og man indkasserer en glaståre. Spilleren med færrest glastårer efter 6 runder er vinderen.

Man starter med at lægge spillebrættet op. Det er i to dele, og der er trykt på begge sider – en nem side og en sværere side. Ved at lave det i to dele i stedet for at klappe det sammen på midten, kan man sammensætte forskellige sværhedsgrader ved at spille med to lette, en let og en svær eller de to svære sider. Til de første spil anbefales det selvfølgelig at starte med de to lette sider.

Hver spiller får en spillerplade, som er et billede af et bord med 8 siddepladser, samt et af hvert familiemedlem (træbrikkerne). På hver spillerplade er der et billede af et af familiemedlemmerne oppe i hjørnet (og baggrundsfarven er det familiemedlems farve), og det skal man bruge når der skal gives point. Der er også et par neutrale plader, som er lidt sværere.

Kravkortene blandes – der er kort i 4 niveauer, og i reglerne anbefales det at starte med niveau 1-3 og når man så har lært spillet, kan man tilføje niveau 4 kortene og måske udelade niveau 1 (niveau 1 kortene er alle sammen ”jeg er ligeglad hvor jeg sidder”, hvor der er helt frit valg af placering).

På den måde kan man også justere sværhedsgraden lidt. Første gang vi spillede det, tog vi tre spil på en aften, og der tog vi niveau 4 kortene med i andet spil, og udelod niveau 1 kortene i tredje spil, og det virkede ikke for svært.

Når alle er klar lægges der et kort ud for hvert familiemedlem på spillebrættet, og timeglasset vendes. Det gælder nu om at placere familiemedlemmerne rundt om bordet på sin spillerplade, sådan at flest mulige af deres krav er opfyldt.

Nogle gange kan det lade sig gøre at opfylde alle, mens det andre gange kan være umuligt (f.eks. hvis bedstemor vil sidde overfor teenageren, men teenageren vil sidde ved siden af bedstemor), og så må man bare tage den tåre det giver - men det er jo ens for alle.

Reglerne beskriver fint hvad billederne på de forskellige kravkort betyder, men i de første spil kan det være fint lige at gå dem igennem inden man starter tiden, så alle er med på hvad det er de forskellige familiemedlemmer vil have.


Eksempler på forskellige kravkort. Niveau 1 er frit valg, mens der i niveau 2 kan komme ”jeg vil sidde på sådan en plads”, som f.eks. kan være en valgfri bordende eller en stoleplads. Niveau 2 kan også være ”jeg vil sidde på skødet af”. Niveau 3 byder så på ”jeg vil sidde på dén bestemte plads”, eller krav om at sidde overfor, ved siden af eller dele hjørne med et familiemedlem. I niveau 4 kommer så ”jeg vil ikke sidde ved siden af eller overfor” eller ”jeg vil ikke sidde i nærheden af” samt den nogle gange ret tricky ”jeg vil det samme som”.

Når tiden er gået, kontrollerer man hvert enkelt familiemedlem hos hver spiller, og dem som ikke har opfyldt familiemedlemmets krav, får en glaståre. Opfylder man ikke kravet for det familiemedlem, der er på ens spillerplade, giver det en ekstra tåre. Så lægger man nye kravkort op på spillebrættet, og starter en ny runde. Vinderen er den med færrest tårer efter 6 runder.

Forskellige sværhedsgrader i samme spil

Et af guldkornene er efter min mening muligheden for at have forskellig sværhedsgrad for grupper af spillere, f.eks. erfarne vs. uerfarne eller børn vs. voksne. For det første er der de to ”neutrale” spillerplader, hvor man får en ekstra tåre for alle, der ikke har fået opfyldt deres krav (i modsætning til de andre spillerplader, hvor det kun gælder det familiemedlem, der er afbilledet på spillerpladen).

Hvis der er flere end to spillere, der skal have det sværere end de andre, kan man jo også bare bruge en af de andre spillerplader som neutral.


Den røde spillerplade giver en ekstra tåre, hvis man ikke opfylder teenagesønnens krav...

En anden mulighed for at differentiere sværhedsgraden er det dobbeltsidede spillebræt. På bagsiden er der nemlig plads til to rækker af kort, så hvert familiemedlem har to krav! Dette kan selvfølgelig bruges til generelt at gøre spillet sværere, når man bliver øvet, men det kan også bruges så man aftaler at f.eks. spiller 1, 2 og 3 som er øvede spillere bruger begge rækker, mens spiller 4 og 5 kun bruger den nederste.

Man kan som tidligere nævnt nøjes med at bruge den ekstra række på den ene halvdel af spillebrættet, eller vende begge dele af den, så alle 8 familiemedlemmer har to krav.

Man kan også lave to kortbunker, så den ene f.eks. har kort i niveau 1, 2 og 3 og den anden har i niveau 2, 3 og 4, og så lave den øverste række let og den nederste række svær, så alle kun skal opfylde ét krav, men alligevel have forskel i sværhedsgraden. Jeg synes det er godt tænkt at der er så mange forskellige måder at gøre det på, så man virkelig kan tilpasse det til de personer man spiller med.

Eksempel på spillebræt hvor halvdelen af familiemedlemmerne får to kort – så kan
man enten hæve sværhedsgraden for alle, eller spille med at nogle bruger
begge rækker, mens andre kun bruger den nederste...

Alle spiller samtidig – så ingen holder øje med tiden ?

En anden god ting er, at alle spiller samtidig. Det er en ting jeg før har været glad for, f.eks. i spillet Trails of Tucana, og det gør at spillet tager nogenlunde lige lang tid om der er 2 eller 5 spillere.

Det tager selvfølgelig lidt længere at kontrollere 5 spilleres placeringer end 2, men det er ikke voldsomt meget. Det gør også at der ikke er nogen død periode, når andre har tur.

Skal jeg nævne et enkelt lille minus, er det at når alle spiller samtidig under tidspres, er der ingen der holder øje med timeglasset, og man kan nemt komme til at gå over tiden ?

Vi tog tid på timeglasset (det er ca. 1 minut), så nu sætter vi en timer på mobilen i stedet, så der er lyd, når tiden er gået.

Lige godt til få eller flere spillere

Tumult er et sjovt og actionfyldt spil, og man skal virkelig tænke under pres når man har en svær runde, hvor alle skal placeres helt rigtigt for at få det til at gå op. Andre gange kan man være færdig på 20 sekunder, hvis man får en nem runde (f.eks. hvis flere af familiemedlemmerne har krav, der henviser til sig selv – så er der nemlig frit valg af placering).

Det er et spil der skalerer eminent fra 2-5 personer, da der ingen forskel overhovedet er i gameplayet, eftersom alle lægger brikker på deres eget bræt, og de store muligheder for at differentiere sværhedsgraden for hver spiller gør, at man kan spille det i mange forskellige grupper af mennesker.

Man kan også spille det alene og se om man kan slå sine egne rekorder, men personligt er jeg ikke så meget til solobrætspil – spil er noget socialt for mig. Jeg tænker at hvis man er mange, kan man også spille det flere end 5 hvis man har mere end ét spil - begrænsningen på 5 er som jeg ser det mest pga. antallet af spillerplader og brikker. Dette har vi dog ikke prøvet.

Tiden er angivet til 20 minutter, og det er ikke helt ved siden af – når man først kommer i gang går det stærkt, da hver runde kun tager 1 minut (plus tiden med at tælle point), og det tager ikke mange sekunder at lægge kort op til en ny runde.

Det gør at man nemt kan nå nogle spil efter hinanden, og evt. gå lidt op i sværhedsgrad fra gang til gang, efterhånden som man vænner sig til måden at tænke på.

Tumult har allerede givet nogle sjove timer herhjemme, og jeg er sikker på at det kommer til at give mange flere. Det er nemt at introducere for nye spillere, så jeg kan se os finde det frem i mange forskellige situationer.

Tumult får en klar anbefaling herfra som familiespil / selskabsspil (i et lille selskab eller med flere spil).

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Trails Of Tucana

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen