Collecto anmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!

Alder: Fra 7 år | Spilletid cirka 15 min. | For 2 - 4 spillere.

Indhold:

Spillet kommer i en kasse, der måler 26*26*4,5 cm. Det er en kasse, der virker til at være i solid kvalitet.
Spillet indeholder 1 pose med 48 farvede kugler, en spilleplade og en vejledning på flere sprog.
Det er en nem og overskuelig vejledning, som man hurtigt får læst og forstået.

Selve spillet:

Det er et simpelt spil, hvor det gælder om at samle flest mulige kugler og helst i samme farve.
Man skal starte med at sætte alle kuglerne op i tilfældig rækkefølge, men uden at 2 kugler af samme farve ligger ved siden af hinanden vandret eller lodret. De må gerne ligge på skrå fra hinanden i samme farve.

Det midterste felt på pladen skal være tomt. På denne måde kan man skubbe med en række kugler i de 4 rækker, der ligger vandret og lodret ind til det midterste tomme felt.

Spillet går så ud på, at man ved at skubbe 1 række kugler, får lavet en kombination af minimum 2 kugler i samme farve, som skal ligge ved siden af hinanden lodret eller vandret. Man må ikke bare skubbe nogle af kuglerne og ej heller nøjes med at skubbe dem nogle af felterne.

Man skal ALTID skubbe en hel række indtil den ikke kan skubbes længere. Det betyder, at man skal have lidt større overblik over, hvilke kugler, der kommer til at ligge ved siden af hinanden, når man skal skubbe hele vejen.
Man skal få så mange kugler, som muligt, til at ligge samlet. Man får nemlig lov til at tage alle de kugler, der ligger ved siden af hinanden, når rækken er flyttet.

På spillepladen er der på hver side et ”rum” hvor man kan lægge de kugler, man har taget.
På et tidspunkt, kan man nå dertil, hvor der er så få kugler, at man ikke på 1 forsøg kan få nogen til at ligge ved siden af hinanden. Så må man bruge 2 forsøg. Man skal dog kunne samle ud fra den første række, man har flyttet med, så den er en del af de kugler, der kommer til at ligge sammen.
Man må kun flytte to rækker, hvis det overhovedet ikke er muligt at samle 2 kugler i ét forsøg.

Kan man ikke samle kugler på hverken et eller to forsøg, så er spillet færdig.
Herefter skal der tælles point sammen ud fra de kugler, man har taget.
Man får 1 point for hver gang, man har 3 kugler i samme farve.

Vores vurdering:

Det er et meget simpelt spil. Det er rigtig nemt at komme i gang med, fordi der ikke er en masse ”finurligheder” i spillet, som man skal huske på.
På kassen står der, at spillet varer 15 min og det egner sig fra 7 år og opefter.

Det passer meget godt med at spillet varer 15 min afhængig af hvor længe hver person tænker over sit træk. Vores spil har alle lagt på mellem 10 og 15 min. Man kunne godt fristes til at tro, at det var et kedeligt spil, eftersom det ikke tager længere tid pr. spil. Men faktisk er det ganske underholdende, og vi fandt hurtigt ud af, at der sagtens kunne gå over 1 time med at spille det, fordi vi så bare blev ved med at spille.

Man kan fx vælge at et spil svarer til 1 runde i stedet. Man kan spille 2-4 spillere, og vi har så valgt, at der er ligeså mange runder, som der er spillere. Altså når vi spillede alle 4, så tog vi 4 runder (altså hvad der svarer til 4 hele spil ift. vejledningen) og talte alle point for hver runde sammen til sidst.

En anden detalje vi ændrede var måden at tælle point på. Vi talte point sammen som reglerne foreskrev det med 1 point for hver gang, vi havde 3 kugler i samme farve – men derudover talte vi også samlet antal kugler, vi havde hver især.

Jeg vil umiddelbart mene, at yngre spillere også kan være med. Det kommer selvfølgelig an på barnet, men jeg vil skyde på at vores piger, sagtens kunne have spillet dette spil fra de var 5 år. Det er fordelen ved at det er farver, man skal samle og et simpelt setup.

Spillet minder mig meget om et mobilspil, jeg engang har spillet. Fordelen ved dette brætspil er, at man ikke blot selv skal løse opgaven og regne ud, hvad der bedst kan svare sig for at få flest kugler i ét forsøg. Det bliver i stedet et familiespil, hvor man konkurrerer med hinanden.

En ulempe ved spillet er, at der nemt kan blive en kugle væk, hvilket på sigt selvfølgelig vil gøre det svært at spille. Der er ikke ekstra kugler med og det er ikke muligt at købe kugler ved siden af.

Dog kan det tænkes, at man kan købe alm. små glaskugler med farver i (den slags som vi og/eller vores forældre legede med som børn) og bruge disse i stedet. Kuglerne skal jo blot have ca. samme størrelse som de oprindelige.
Det er et rigtig fint spil at spille, når man ikke magter alt for ”tunge” spil. Og da hvert spil (eller runde) kun tager 10-15 minutter, er der jo mulighed for at man kan stoppe, når man ikke orker mere eller ikke har mere tid.

Det er et spil, som vi bl.a. har planlagt at tage med i campingvognen, samt med på turen til vores sommerhus, hvor vi altid sejler med færge, da det er nemt lige at finde frem. Det fylder ikke alverden, det er simpelt og nemt at stille op og det kan tage præcist den tid, man har til rådighed.
Så et simpelt men godt spil, som vi helt sikkert vil spille igen.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen