Codenames: Duet spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 11 år | Spilletid: 15 - 20 min. | Spillere: For præcis 2 deltagere

"Codenames: Duet er et enkelt og genialt spil, der byder på samarbejde, store succesoplevelser og hjernevridende underholdning..."

Fremragende ordspil for to personer

I Codenames Duet gælder det om at give din modspiller hints til at finde frem til en række mellemmænd, der går under nogle specielle dæknavne.

Det er i bund og grund et ordspil, som så mange andre, men det er måske det bedste af slagsen. Det kræver kreativitet og et stærkt samarbejde at vinde.

Mine medskribenter her på bloggen har allerede anmeldt flere af de andre spil i serien.

Spillet her, er en udgave til to personer. Hvis I er flere, skal I se på en anden udgave - eller købe dem begge to. Det er godt at have til flere lejligheder.

Hurtig forberedelse

Før I går gang med at spille, lægger du 25 kort ud på bordet i en firkant, der er fem kort lang og fem kort bred.

Ved siden af de 25 kort stiller du et kodekort i den lille holder. Det er vigtigt, at hverken du eller din modstander ser den modsatte side af kortet. Det er nemlig kodekortet, der viser, hvilke kodeord, der dækker over hemmelige agenter, og hvilke der ikke gør.

Det sidste, du skal gøre klar, er de 11 små markører, som skal ligge på række. Dem bruger I til at huske, hvor mange ture I har brugt. To af dem er en lidt anden farven end de andre. De to skal ligge sidst i rækken.

Så er I klar til at gå i gang.

Dæknavne og ondsindede agenter

I Codenames: Duet arbejder i sammen som to hemmelige agenter, der skal kontakte en række mellemmænd (og mellemkvinder) i forbindelse med jeres agentarbejde.

I alt skal I have fat i 15 mellemmænd. De gemmer sig bag 15 af de 25 ord, I har foran jer på bordet. Ordene er mellemmændenes dæknavne. Det er derfor, spillet hedder Codenames.

På din side af kodekortet kan du se, hvilke ni ord du skal have din medspiller til at gætte. På samme måde kan din medspiller se ni ord på sin side af kortet, som du skal gætte. Nogle af ordene er de samme og nogle er ikke.

På hver side af kortet er der også markeret et dæknavn, som dækker over en fjendtlig agent, som I for alt i verden skal undgå. Hvis en af jer gætter på det dæknavn i løbet af spillet, taber I spillet med det samme.

Kun ét ord og ét tal

Når du skal have din medspiller til at gætte ord, må du kun sige ét ord og ét tal. Det ord du siger, skal lede din medspillers tanker hen på et eller flere af ordene på bordet. Og tallet indikerer, hvor mange ord din medspiller bør kunne gætte ud fra din ledetråd.

I er nødt til at gætte flere ord i hver tur for at kunne nå at blive færdige i tide. Som sagt har I nemlig 11 små markører, der viser, hvor mange ture der er i spillet. Og når I skal gætte 15 ord, er I selvfølgelig nødt til at arbejde effektivt for at nå dem alle.

Hvis to af ordene på bordet for eksempel er “løg” og “spaghetti”, kan du sige “mad, 2”. Så ved din medspiller, at han eller hun skal finde to ord, der har med mad at gøre.

Overraskende udfordrende

Det lyder nemt, men i praksis kan det være svært, for det langt fra altid, at ordene hænger så godt sammen.

I slutningen af spillet, når du kun mangler nogle få ord, bliver det rigtigt udfordrende. Jeg har for eksempel været ude for at skulle finde på en ledetråd, der både kunne dække over “stjerne” og “stol”. Held og lykke med det.

Men når man så har siddet og tænkt sig grundigt om og endelig finder på en ledetråd, er det meget tilfredsstillende. Især hvis din medspiller også gætter de rigtige ord ud fra ledetråden.

Flere spilmuligheder

Codenames Duet varer kun i 15 til 20 minutter, men det er virkelig fængende, så vi spiller som regel et par spil ad gangen.

Når I bliver lidt rutinerede, kan man gå over til kun at have ni ture pr. spil for at gøre det mere udfordrende.

Og de rigtige Codenames-hajer kan også spille en serie af sammenhængende missioner, hvor man skal rejse på kryds og tværs rundt på kloden for at løse stadigt sværere kodeudfordringer.

Enkelt og hyggeligt

Som du måske allerede har læst her på bloggen, er der en lang række varianter af Codenames. De andre udgaver er især gode til et hurtigt spil med familie eller venner, imens Codenames: Duet er en perfekt udgave til præcis to personer. Det er enkelt, udfordrende og nemt at komme i gang med.

For mange mennesker er det også en fordel, at I skal arbejde sammen. Så har man en fælles succesoplevelse i stedet for at skulle udnævne en vinder og en taber.

God spillelyst

- Søren Vinggaard Hellerung

Læs spilanmeldelsen af det originale Codenames

Læs også spilanmeldelsen af Chameleon spillet i samme genre

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen