Cluedo Junior spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 5 år | Spilletid: Ca. 30 min | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Mærke: Hasbro Gaming | Antal: 1 spil i æske

"Ud fra et pædagogisk perspektiv kan der findes rigtig mange gode grunde til at spille Cluedo Junior. Blandt andet øver vi os i at vente på tur, som træner udholdenhed og tålmodighed hos børnene. Vi træner vores evne til at tænke strategisk og kunne forudse hvad, der kommer/sker efter en given handling. Derudover bruger og træner vi også vores fantasi, vi lever os ind i historien og får måske skabt et helt lille univers omkring mysteriet med legetøjet..."

En spilanmeldelse af Cluedo Junior

Åhh nej! Der er en der har ødelagt et stykke legetøj fra legetøjskisten. Men hvilket stykke legetøj er gået i stykker? Hvornår skete det mon? Og hvem var det i det hele taget, der gjorde det uden at fortælle det til nogen?!

Det er nu op til dig at finde ud af mysteriet om det ødelagte legetøj. Kunne det være Frk. Purpurrød? Oberst Sennepsgul ser godt nok også lidt mistænksom ud... Men Hr Grøn var den sidste, der blev set med bolden... Fru Påfugleblå var sidst i spisestuen... Professor Blomme har været meget stille hele dagen... Doktor Orkidé påstår, at hun har været i vinterhaven hele dagen...

Det bliver bestemt ikke nemt, men mon ikke du kan snuse dig frem til en anklage?!

Praktisk om Cluedo Junior

Børnespillet Cluedo Junior henvender sig til børn i alderen 5+. Det kan spilles af 2-6 deltagere. Når man finder spillet frem, skal man sætte ca 30 min af til et spil, fra start til slut. I spillevejledningen, som både findes på dansk og norsk, beskrives de simple og overskuelige regler meget præcist.

Æsken indeholder

  • 1 spilletbræt.
  • 6 spillebrikker der illustrerer de forskellige karakterer i spillet.
  • 6 møbelbrikker.
  • 7 gule sokler.
  • 7 hvide sokler.
  • 1 terning.
  • 1 detektivblok.
  • 1 ark med klistermærker til sokler og terning.
  • Spillevejledning på dansk og norsk.

Spillets gang

Målet med Cluedo Junior er at finde frem til hvem, der ødelagde et specifikt legetøj og hvornår personen gjorde det.

Inden vi spillede Cluedo Junior første gang, var der enkelte ting, der skulle klargøres. Under de hvide sokler klistrede vi klistermærker med legetøj og én legetøjskiste på. Under de gule sokler skulle klistermærkerne med tidspunkter være. Til slut skulle vi også sætte klistermærker på terningen.

Nu kunne vi begynde de egentlige forberedelser inden spillets start. Vi blandede de gule sokler med tidspunkterne nedad, vi valgte en sokkel og placerede den på midten af spillepladen, dette var tidspunktet, hvor legetøjet gik i stykker. De resterende gule sokler satte vi på møbelbrikkerne og placerede rundt i deres værelser på spillebrættet.

Bagefter fandt vi de hvide sokler, i første omgang tog vi legetøjskisten fra og blandede de andre. Ligesom med tidspunktet valgte vi nu en tilfældig hvis sokkel og lagde i midten af spillepladen; dette var legetøjet der var gået i stykker. De resterende hvide sokler, inklusiv den med legetøjskisten, blandede vi og satte under de seks spillebrikker.

På dette tidspunkt vidste vi, at personen med legetøjskisten var den, som havde ødelagt legetøjet, men vi vidste ikke, hvilken spillebrik den var under. Vi placerede alle seks spillebrikker rundt på deres startfelter på spillepladen, alle seks spillebrikker er i spil altid, også selvom man er et mindre antal deltagere.

Nu valgte vi den figur/farve, som vi ville spille med og tog alle et ark fra detektivblokken. På detektivblokkens ark er det muligt at krydse de forskellige ledetråde af, som du finder undervejs i din jagt på hvem, der ødelagde legetøjet. De første gange vi spillede, havde vi arket liggende foran os, så alle kunne se hinandens, på den måde kunne alle blive sikker på brugen af arket. Efter et par spil begyndte vi at skjule det, vi hver især havde fundet ud af for hinanden, dette enten ved at folde arket eller vende det om.

På terningen er der fire felter med tal på, lander terningen herpå, skal der rykkes det antal felter, som terningen viser. Lander terningen på det gule felt, må man vende et valgfrit møbel og se tidspunktet. Lander terningen på det hvide felt, må man ligeledes vende en af personbrikkerne og se hvilket legetøj, der er derunder, måske man endda finder legetøjskisten og dermed personen, der har ødelagt legetøjet.

Vi rykkede alle rundt på hele spillepladen med hver vores spillebrik i kampen om at løse mysteriet om det ødelagte legetøj. Vi vendte det/den ene møbel/personbrik efter den anden og krydsede hver især af på vores detektivark. Da det blev Siljes tur, mente hun, at hun havde styr på legetøj, person og tidspunkt og ville derfor gerne anklage.

Hun fremlagde sin teori og fik nu, som den eneste, lov til at kigge på den gule og hvide sokkel i midten af spillepladen. Desværre for os andre var den god nok og derfor havde hun vundet spillet. Havde Silje derimod haft fejl i sin teori, ville hun være ude af spillet og de resterende deltagere ville fortsætte med at løse mysteriet.

Pigernes egne ord om Cluedo Junior

Silje 7 år: “Det her spil er SÅ sjovt! Fra starten af ved man ingen ting, så man skal selv rundt i hele huset for at finde ud af hvad, der er sket. Det er virkelig sjovt, at skjule sine egne opdagelser fra de andre men det er også lidt irriterende, at de ikke lige viser mig, hvad de har fundet ud af. Når spillet er ved at være slut, er det rigtig spændende hvem, der kommer først med den helt rigtige anklage. Man skal også passe på man ikke gætter for hurtigt, for så ryger man ud af spillet. Jeg kan rigtig godt lide at spille Cluedo Junior med de andre.”

Lucca 4 år: “ Det er et rigtig sjovt spil. I starten skulle jeg have lidt hjælp, for jeg synes det var lidt svært, hvad jeg skulle sætte et kryds på, på mit papir. Det er sjovt, hvis man nu finder ud af, at man selv har ødelagt legetøjet, uden at man vidste det.”

Morens og pædagogens vurdering af Cluedo Junior

Herhjemme er vi store fans af Hasbros junior udgaver af de gamle kendinge og Cluedo Junior er absolut ingen undtagelse. Spillet er simpelthen så gennemført, lige fra historien om det ødelagte legetøj, til spillebrikkernes karakterer og spændings opbygningen fra start til slut.

Spillets regler er meget simple og nemme at lære, så man kommer hurtigt i gang med spillet.

Selvom historien er lidt en anden end i den normale udgave, bliver man også som voksen revet med. Cluedo Junior har en virkelig god underholdningsværdi for os alle herhjemme. Hvis de små synes, det er svært i begyndelsen, er der rig mulighed for at lave justeringer, således at de også kan deltage aktivt i spillet.

Ud fra et pædagogisk perspektiv kan der findes rigtig mange gode grunde til at spille Cluedo Junior. Blandt andet øver vi os i at vente på tur, som træner udholdenhed og tålmodighed hos børnene. Vi træner vores evne til at tænke strategisk og kunne forudse hvad, der kommer/sker efter en given handling. Derudover bruger og træner vi også vores fantasi, vi lever os ind i historien og får måske skabt et helt lille univers omkring mysteriet med legetøjet.

Vi træner selvfølgelig også vores sociale kompetencer, når vi spiller, en hel del faktisk. Vi udvikler relationer, interagerer med hinanden, spejler os i hinanden og skaber et fælles tredje. Cluedo Junior er også et spil, hvor der er rig mulighed for at udvikle sproget igennem spillet og dets handling, der opstår utrolig mange snakke omkring spillepladen.

Herhjemme er vi blevet rigtig glade for at spille Cluedo Junior, specielt Silje er helt vild med spillet og vil rigtig gerne spille det flere gange om ugen. Jeg er overbevist om, at Cluedo Junior bliver et af de spil, som kommer til at befinde sig i vores primære skab med spil i rigtig lang tid.

Cluedo Junior er et fedt børnespil, som vi alle herhjemme, klart kan anbefale andre også at prøve.

- Maria Ejler

Læs også spilanmeldelsen af Alias Junior Party

Læs også spilanmeldelsen af Risk Junior

Læs også spilanmeldelsen af Muselabyrinten

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilHasbro gaming

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen