Clever spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 min | Spillere: For 1 - 4 deltagere

"Når man spiller det, kræver det heller ikke særlig meget plads. Det var et perfekt spil for os at have med i sommerhus, hvor vi var afsted med onkler, tanter, bedsteforældre m.m. Det var et spil alle kunne være med til (efter nogle prøve-spil) og så var det et perfekt spil at spille med børnene, når de var lidt utålmodige på at aftensmaden skulle blive færdig..."

Alle pengene værd

Jeg er ofte lidt skeptisk, når man kan købe spil til omkring 100 kr. Det er sjældent, man får spil som er gode at spille mere end få gange til den pris. Men her er et spil, der i den grad er alle pengene værd og måske endda mere til.

Æsken fylder ikke særlig meget. Det samme kan siges om indholdet. Men der skal åbenbart ikke meget til for at lave et godt spil.

Spillet anbefales fra 8 år og opefter og kan faktisk spilles som singleplayer spil og op til 4 personer. Personligt vil jeg dog ikke synes, der er den store underholdningsværdi i at spille det som et 1-person spil – det vil svare lidt til at tage et spil yatzy alene.

Indholdet

Spillet indeholder en pointblok, 6 terninger i forskellige farver, penne til at føre point med og spillevejledning.

Hvert spil har taget os mellem 20 og 45 min. (efter vi havde lært at spille det uden brug af spillevejledningen mere) afhængigt af, hvor mange spillere, vi var.

Dette er et spil, som er svært at komme i gang med, men når man har spillet det et par gange, så er det faktisk ret simpelt. Det er ikke et spil, man bare pakker ud og spiller med det samme.

Det tog os ca. 15 - 20 min. at nå dertil, hvor vi reelt kunne prøve at tage et spil. De første 7 - 8 gange vi spillede, måtte vi stadig have spillevejledningen frem indimellem for lige at tjekke op på reglerne.

Er det for svært?

Første spil vi tog, var blandt andet med vores 8-årige nevø. Imens vi læste spillereglerne igennem, var vi meget i tvivl om dette spil måske alligevel ville være for svært for ham. Men vi tog fejl. Han var den, der først lærte spillet og kunne huske, hvordan det skulle spilles, allerede efter første gang, vi havde spillet det.

Faktisk viste det sig, at det mere var de ældre spillere (bedsteforældrene på 60+ år) som havde sværest ved at lære spillereglerne. Det lykkedes dog også for dem at knække koden, det tog bare lidt flere spil.

Point på blokken

På pointblokken er der 6 afsnit i forskellige farver, som passer til farverne på terningerne.

Man starter med at slå med alle terninger, og skal derefter beslutte hvilken af terningerne, man vil bruge. Vælger man den blå terning, skal den noteres i det blå afsnit på pointblokken og så fremdeles.

Hvert afsnit tæller point på forskellig vis. Der er nogen, som giver point efter antal øjne på terningen. Andre noteres blot som et kryds, som så på anden vis medfører point.

Man skal på en runde i alt vælge 3 terninger, hvis det er muligt. Når man har valgt sin terning i første slag, lægges denne på pointblokken, og er ikke med i det næste slag, man slår. Men det er ikke sikkert, at man får lov til at slå med alle de resterende terninger, for alle terninger, som har en lavere værdi end den man har valgt, skal nemlig lægges til side.

Når man har valgt de 3 terninger (eller ikke har flere tilbage at slå med) så skal alle andre deltagere vælge en terning, som de vil bruge på deres blok.

De har frit valg ud fra de terninger, som den aktive spiller sorterede fra.

Strategien ændres

Man lægger oftest en strategi fra start, men undervejs kan denne nå at ændre sig mange gange, afhængig af terningerne.

Det betyder, at en del af spillet selvfølgelig er held-baseret, som det oftest er i terningspil. Men for at vinde kræver det stadig, at man tænker sig om og bruger sine terninger, så de giver flest mulige point.

På bagsiden af æsken sammenlignes spillet med yatzy. Det kan vi for så vidt godt se hvorfor, men der er MEGET mere ”kød på” dette spil end på et normalt spil yatzy.

Det er rart, at det er et spil, som ikke fylder særligt meget. Selve æsken er ikke særlig stor, så den kræver ikke den store opbevaringsplads, og det er nemt at have med i en taske/rygsæk.

Når man spiller det, kræver det heller ikke særlig meget plads. Det var et perfekt spil for os at have med i sommerhus, hvor vi var afsted med onkler, tanter, bedsteforældre m.m. Det var et spil alle kunne være med til (efter nogle prøve-spil) og så var det et perfekt spil at spille med børnene, når de var lidt utålmodige på at aftensmaden skulle blive færdig.

Selvom bordet blev dækket, så var der stadig plads nok for enden af bordet til at sidde og tage et spil, da det netop ikke kræver særlig meget bordplads.

Overraskede positivt

Som det måske fremgår, så var dette virkelig et spil, der overraskede os positivt. Måske fordi der netop på æsken var denne sammenligning med almindelig yatzy som, efter vores mening, er at tale det lidt ned ift. hvad spillet faktisk indeholder. (Almindelig yatzy spiller vi også gerne, men det er bare et meget mere simpelt spil end dette).

Da vi fandt ud af, at det var et godt spil og vi kunne se os selv have det med rundt forskellige steder, kom næste bekymring. Kunne vi så fortsætte med at spille, når pointblokken var tom? Det undersøgte jeg, og til min glæde fandt jeg ud af, at man kan købe en ekstra blok som tilbehør for kun 40 kr.

Der er til en del spil i en blok, så der går noget tid, før vi kommer til at mangle. Men det er rart at vide, at man har muligheden for at fortsætte i mange år, selvom man får tømt blokken.

Clever kendes også som Ganz Schön Clever eller That's Pretty Clever på det internationale marked, hvor man også kan få fingrene i efterfølgeren Doppelt So Clever, som endnu ikke er udkommet med danske spilleregler.

Clever blev nomineret til "Årets Kenderspil 2018" ved Spiel Des Jahres i Tyskland og siden nomineret til "Årets Voksenspil 2019" ved Guldbrikken prisuddelingen i Danmark, men spillet vandt desværre ikke.


- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen