Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15-20 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere
"City Blox er et lettilgængeligt, taktisk spil om at bygge miniaturehuse med byggeklodser. Og det er perfekt til børnefamilier. Spillet tager kun 15 til 20 minutter at spille, så mon ikke der er tid til revanche, hvis man ikke lige vinder første runde..."
Et fængende spil, hvor alle kan være med
Hvem bygger først et hus, en skole og et supermarked? Det er, hvad I stræber efter i det danskudviklede spil City Blox.
Bygningerne skal bygges af Lego-agtige klodser og passe præcis ind i de byggeplaner, du får i starten af spillet. Undervejs møder du bump på vejen, når du ikke lige får de klodser du skal bruger, eller hvis du trækker et eventkort, der skaber problemer. Det kommer vi tilbage til lidt senere.
Kom i gang på 30 sekunder
I kan være to til fire spillere. Før spillet kan gå i gang, får hver spiller tre små byggeplader og tre landskabskort. Midt på bordet lægger I alle byggeklodserne, og så er I allerede klar til at dyste.
Byg efter planen
Landskabskortene er nøglen til hele spillet. De viser, hvordan din bygning skal se ud. De har samme størrelse som byggegrundene og i midten er der et eller flere huller. Når du lægger kortet på en byggegrund, viser det omridset af den bygning, du skal bygge.
De grønne landskabskort er til huse, de gule er til skoler og på de brune skal du bygge supermarkeder. Det hele bliver selvfølgelig bygget med klodser. Forskellen ligger bare i, hvor store de forskellige bygninger er.
Kortene skal ligge ved siden af din byggegrund og så skal du forsøge at placere byggeklodserne i præcis den samme form, som kortet viser. Først når du mener, du er færdig, placerer du kortet oven på din byggegrund for at tjekke, at du har bygget korrekt. Hvis klodserne passer præcist, er du færdig med den bygning. Men hvis ikke, skal du fjerne en af klodserne som straf.
Og den første spiller, der færdiggør alle tre bygninger, har vundet.
Klodser på auktion
Det er ikke helt nemt at finde klodser, der lige passer ind i dine byggeplaner, for du kan ikke vælge frit. I hver runde vælger en af spillerne, hvilke byggeklodser der skal være tilgængelige i den runde.
I et spil med fire spillere, tager du fire klodser og lægger dem midt på bordet. Du får lov at vælge først, og fortsætter det på tur rundt om bordet. I næste runde er det spilleren til venstre for dig, der vælger de fire klodser. Og så er du sidst i rækken, så du må nøjes med den sidste klods, der er tilbage, når de tre andre har valgt.
Hvis du ikke kan eller vil placere den klods, du får, må du sige pas og vente til næste runde.
Når alle har trukket en klods, placerer i dem hver især på en af jeres byggegrunde.
Valget af klodser er den vigtigste, taktiske beslutning i spillet. Samtidig med at du skal have en klods, du selv kan bruge. Kan du også gøre livet surt for dine modspillere ved at vælge klodser, der ikke passer ind med det, de skal bruge for at blive færdige med deres bygninger.
Træk et kort
Når du bliver færdig med en bygning, trækker du et eventkort. Eventkortene byder både på fordele og ulemper – enten for dig selv eller dine modstandere.
Hvis du for eksempel trækker kortet Frokostpause, skal du give det til en anden spiller, som så ikke er med i næste runde. Et andet kort giver alle mulighed for at vælge en klods mere. Og et af kortene gør, at du skal lægge en af dine byggeklodser tilbage igen.
Med andre ord kan man aldrig vide sig sikker, når man trækker et eventkort.
Kortene har hver en enkel illustration, men der er ikke noget tekst. Det gør det lidt besværligt, fordi man først skal trække et kort og så slå op i regelhæftet for at se, hvad ikonet betyder. Men når man har spillet nogle gange, kan man efterhånden huske ikonerne.
City Blox er flot og hyggeligt
City Blox er et virkelig vellavet spil med god kvalitet og flotte farver over hele linjen. Klodserne ligner til forveksling Lego-klodser og er lige så holdbare. Og alle kortene er plastikovertrukne, så de ikke tager skade af at blive brugt flittigt – eller hvis der nu skulle vælte et glas saftevand på bordet.
Spillet er udviklet af den danske spiludvikler Jacob Berg, og det er testet grundigt i hans familie. Det er et perfekt familiespil, fordi det er let at lære og giver mulighed for at alle kan være med.
Der er et klart konkurrence element, men der er ingen risiko for, at man går hen og bliver uvenner, som det for eksempel kan være tilfældet med gammeldags spil som Matador.
Spillet tager kun 15 til 20 minutter at spille, så mon ikke der er tid til revanche, hvis man ikke lige vinder første runde.
God spillelyst.
- Søren Vinggaard Hellerung
Læs også anmeldelsen af Temple Rush