Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca 45 - 60 min | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Mærke: Spilbræt / Lautapelit | Antal: 1 spil i æske.
"Celtic har 2 forcer: Hvor nemt det er at lære og forstå, så man kan spille det med nærmest hvem som helst, samt at følgemekanikken gør, at man følger godt med i alles ture, og ikke bare sidder og venter på at det bliver ens tur. Her har det i hvert fald bestået bedsteforældretesten, da vi havde det med i sommerhus, hvor det blev spillet nogle gange..."
En spilanmeldelse af Celtic
Den keltiske prins af Glauberg er på dødens rand, og hans efterfølger skal udpeges. Fire familier kæmper om magt og indflydelse ved at udnytte områdets ressourcer og handle med fremmede stammer. Det er kun lederen af den mest indflydelsesrige familie, der kan blive den næste keltiske prins…
Så er scenen vist sat til Celtic, et strategispil for 2-4 spillere, som anbefales fra 8 år og opefter. Men som i så mange andre spil siger bagsideteksten egentlig ikke ret meget om hvad spillet egentlig går ud på, så hvis du lige skal finde ud af om Celtic er noget for dig, inden du beslutter dig for om du skal købe det eller ej, så læs bare videre, så vil jeg prøve at beskrive det så godt jeg kan, og til sidst får du vores mening om spillet.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 1 (temmelig stor) spilleplade
- 8 spillebrikker til hver spiller
- 20 målkort
- 112 handelskort
- 1 “keltisk prins” til at markere den aktive spiller
- Pointblok
- Spilleregler
Spillepladen er ret stor, så man skal ikke have alt for lille et bord, men der er også ret mange billeder på, som man skal finde under spillet, så det er fint at de ikke bliver for små. Spillebrikkerne er plasticbrikker a’la sådan nogle til Dam, som kan stables. Komponenterne fejler ikke noget, men det er heller ikke noget, man falder i svime over – de gør det de skal. Jeg kan godt lide grafikken på spillepladen, men det er jo individuelt.
Sådan spiller man Celtic
Hver spiller får to målkort og stiller sine 8 spillebrikker på landsbyen, som er det felt på brættet, der er større end alle de andre. Handelskortene deles i bunker efter farve, og lægges på de afmærkede felter, og så er man egentlig klar til at spille. Der er to måder at tjene point på i Celtic. På målkortene er der 2 eller 3 billeder, der svarer til felter på brættet.
For at løse en opgave, skal man få stillet sine ”familiemedlemmer” (som er ret runde og stabelbare og ikke særlig familiemedlems-agtige) på alle felterne på målkortet, og så får man de point, der står på kortet, og må få et nyt kort, så man hele tiden har 2 målkort på hånden. Kortene med 3 billeder giver flere point end dem med 2 billeder, men de er blandet, så det er tilfældigt om man får de nemme eller de svære. Når man fuldfører et målkort, kommer de brikker, der står på de pågældende felter, tilbage til landsbyen.
Rød har brikker på alle felterne på målkortet, så han kan fuldføre kortet og score pointene (hvis han vil).
Den anden måde at tjene point på, er at samle handelskort. Hvis man står med en eller flere brikker på et felt med handelskort, må man tage det antal kort man har brikker på feltet, og så flytte brikkerne tilbage til landsbyen. Man må også godt nøjes med at bruge nogle af de brikker, man har stående på feltet (f.eks. at tage 3 kort selvom man har 5 brikker på feltet – så er det kun 3 brikker, der ryger tilbage til landsbyen). Kortene gemmer man med billedsiden nedad, så de andre spillere ikke ved hvad man har, medmindre de er gode til at huske, hvilke kort modstanderne har taget.
Blå spiller kan i slutningen af sin tur tage op til 5 orange handelskort, og flytte det valgte antal brikker tilbage til landsbyen.
En spillers tur er egentlig ret simpel: Man må flytte en eller flere brikker 1 eller 2 felter. Brikkerne skal starte og slutte samme sted – man kan altså ikke sætte nogle brikker af på det første felt og lade resten fortsætte et felt mere. Når en spiller har flyttet, må alle de andre spillere følge efter, hvis de har brikker stående på det felt, den aktive spiller flyttede fra. Det behøver ikke at være samme antal brikker.
Når alle spillere, der gerne vil følge efter den aktive spiller, har gjort det, må den aktive spiller fuldføre målkort og/eller tage handelskort, og herefter går turen videre til næste spiller.
Spillet slutter, når en spiller enten fuldfører sit femte målkort eller afslører, at han/hun har alle 7 forskellige handelskort. Hvis man har alle 7 handelskort, behøver man ikke at afslutte spillet, så hvis man kan se at man er lidt bagud, kan man godt bare spille videre, og måske se om man kan enten få flere handelskort eller fuldføre flere målkort. Man behøver heller ikke at fuldføre et målkort, selvom man har brikker stående på de påkrævede felter, så igen kan man vælge at spille videre, hvis man har en ide om, at man ikke har point nok til at vinde. Når en spiller afslutter spillet, må de andre spillere, der har brikker stående, så de kan fuldføre målkort, men har valgt ikke at gøre det, fuldføre de målkort, ligesom spillere, der har brikker stående på felter med handelskort, må tage handelskort svarende til det antal brikker, de har stående der.
Herefter tælles der point sammen, og tro det eller ej – spilleren med flest point er vinderen.
Lidt kringlet pointgivning første gang
Den eneste lille udfordring vi har haft med at lære Celtic til andre, er at man bliver nødt til at forklare pointgivningen, for at folk ved hvad de skal gå efter, og den kan godt være lidt kringlet at forstå, indtil man ser det i funktion.
Når spillet slutter, deler alle spillere deres kort op i farver, og lægger dem i rækkefølge efter hvor mange de har. Man får så 1 point pr. kort for dem man har flest af, 2 point pr. kort for dem man har næstflest af osv.
Hvis man har alle 7 farver, får man altså 7 point pr. kort for dem man har færrest af, hvilket gør at man gerne vil have så mange farver som muligt, men man vil også gerne have nogenlunde lige mange af hver, så man ikke bare får 7 point for et enkelt kort. Det kan godt være lidt tricky at forstå, hvis man ikke lægger kort i bunker for at visualisere det, men når man skal til at gøre scoren op, er pointblokken lavet så det er dejligt nemt at skrive ind.
For at man ikke bare kan satse hårdt på at få mange handelskort, er der sat en begrænsning, sådan at man kun kan få point for et antal kort i hver farve svarende til antallet af målkort man har fuldført plus 1. Hvis jeg kun satser på handelskort og derfor kun udfører 1 målkort, kan jeg altså højst få point for 2 handelskort i hver farve. Da spillet slutter, når en spiller har fuldført 5 målkort, kan man altså højst få point for 6 handelskort, og det kræver at man fuldfører alle sine målkort.
Her var jeg (længst til venstre) for langsom til at fuldføre målkort, og pludselig havde Lisbeth afsluttet spillet. Jeg kunne altså kun få point for 4 handelskort i hver farve, selvom jeg havde flere i en af farverne.
Vores mening om Celtic
Celtic må siges at være et strategispil i den lettere ende – hvilket ikke behøver at være en dårlig ting! Målgruppen er måske ikke så meget garvede brætspillere, men det er rigtigt fint til at få ikke så erfarne brætspillere til at spille noget med lidt strategi i, hvis de mere er vant til spil som Trivial Pursuit og Matador.
De runde plasticbrikker gør, at temaet om at man skal prøve at blive den næste keltiske prins, falder noget igennem – Celtic er i bund og grund et abstrakt, strategisk spil. For mig gør det ikke noget, for mig er tema noget ”ekstra”, som kan gøre oplevelsen med et godt spil endnu bedre, men jeg holder også af masser af spil helt uden tema (eller hvor det påståede tema er helt fraværende i selve spillet, som f.eks. Azul).
Det er nemt at lære, men alligevel skal der tænkes over sine træk, og man bliver nødt til at gå både efter handelskort og målkort, hvis man vil vinde – når man kun er 2 spillere, kan det dog godt lade sig gøre at spurte til 5 målkort, men samme taktik er ikke helt lykkedes endnu ved flere spillere.
Celtic er et spil, som føles ret forskelligt alt efter hvor mange spillere, der er med. Det kan sagtens spilles med 2 spillere, så er det er hurtigt spil på en lille halv time (vores gennemsnitstid for 2 spillere er 24 minutter), men det kommer mere til sin ret med 4 spillere, hvor det til gengæld også tager en lille times tid. Spilletiden er angivet til 45-60 minutter, så her er for en gangs skyld et spil, der taler sandt på det punkt.
Den store forskel mellem 2 og 4 spillere er, at ved 2 spillere har man oftere sine brikker alene på et felt, så modstanderen ikke kan følge efter, når man flytter – til gengæld kan man heller ikke selv så ofte flytte gratis. Ved 4 spillere skifter det til at det bliver svært at foretage et træk, uden at en modstander får gavn af det, ved at kunne følge efter, og det bliver mere strategisk, hvor ved 2 spillere føles det lidt mere som et kapløb om først at fuldføre 5 målkort.
Celtic har 2 forcer: Hvor nemt det er at lære og forstå, så man kan spille det med nærmest hvem som helst, samt at følgemekanikken gør, at man følger godt med i alles ture, og ikke bare sidder og venter på at det bliver ens tur. Her har det i hvert fald bestået bedsteforældretesten, da vi havde det med i sommerhus, hvor det blev spillet nogle gange. På grund af vores glæde ved brætspil, bliver vores forældre udsat for lidt af hvert, og det er absolut ikke alt, der falder i deres smag, men Celtic blev taget godt imod, fordi det både var let at lære (hvilket virkelig vægter højt i bedsteforældretesten) og interessant at spille.
Celtic får en forsigtig anbefaling herfra – hvis man er garvet brætspiller, vil det nok føles lige simpelt nok, men hvis man er – eller spiller med – lidt mere uerfarne brætspillere, er det et fint strategispil, især med 4 spillere.
- Kim Larsen
Læs også spilanmeldelsen af Dragomino
Læs også spilanmeldelsen af Zen Garden
Læs også spilanmeldelsen af Candy Monsters