BRIO World Luksus Togbane anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Varenr. 33766 | Materiale: Plast og FSC-certificeret træ | Mål: 116,6 x 147,7 cm | Engelsk titel: Railway World Deluxe Set | Certifikat: CE-godkendt | Antal: 1 sæt med 103 dele

"BRIO fokuserer på at se børn udvikle sig gennem leg, men de skal også kunne gøre det i en verden, hvor der er taget ansvar for en bæredygtig fremtid. Jeg glæder mig over, fremtiden herhjemme er med BRIOs togbaner i huset. Udviklingsmæssigt er BRIO med til at fremme både kognitiv og motorisk udvikling, når togbanen skal bygges, og når der leges med den. BRIO fremhæver selv, at kroppen og hjernen gennem leg får al den stimulation, de har brug for til at udvikle sig i voksealderen. Derfor er BRIOs legetøj netop designet til at støtte alle stadier i barnets udvikling. Varmeste anbefaling herfra! Wauw!"

En anmeldelse af 33766 BRIO World Luksus Togbanen

Ej, men vi kan jo SLET ikke få armene ned over den her fuldstændig vanvittige og fuldstændig vanvittig seje togpakke fra BRIO – hverken børn eller voksne!

Jeg tog mig selv i at være ét stort smil, da jeg iagttog 4-årige Signe pakke de forskellige dele ud. Hun blev så overrasket og begejstret, når hun så, hvad der gemte sig i den omhyggelige indpakning. Der er hele 103 dele, og de rummer så mange skønne detaljer og så mange forskelligartede ting.

Det første, vi fik øje på, var fyrtårnet. Signe gjorde store øjne, da der kom en lyd fra det, når hun trykkede på det. Den ene seje ting efter den anden kom frem, og Signe kunne sagtens have brugt lang tid på bare at lege med de forskellige ting usamlet – som enkeltdele uden sammenhæng – fordi den her togpakke rummer SÅ mange forskellige muligheder.

Mens Signe var optaget af at undersøge og lege, begyndte jeg – med en smule hjælp fra Signe – at bygge. Vedlagt er en meget simpel samlevejledning. Alligevel indeholder den præcis det, man har brug for, og den er derfor svær at tage fejl af.

Efterhånden begyndte landskabet at tage form, og Signe kravlede fra sted til sted med KÆMPE begejstring.

Det gør noget helt særligt for hende, når hun leger, at der er personer bag. I pakken her er 5 mennesker – 3 mænd og 2 kvinder –, som er meget forskellige i stil og påklædning. På den måde passer de perfekt til de virkelig, virkelig mange forskellige roller, funktioner, interesser og arbejdsopgaver, som hele det her vilde landskab inviterer til.

Når Signe leger, er det personers liv, der udleves – med stor inspiration fra hendes egen verden med en 4-åriges briller. De fem forskellige mennesker tillægger hun en personlighed med en stemme og en mening om tingene. Det har bestemt noget at sige, at det er mennesker, der tager på arbejde eller skal på en udflugt med bus, tog eller fly, så det er et kæmpe plus, at der er mennesker med i pakken. Det er dejligt, der er fem af dem, fordi der er så mange muligheder i landskabet – der kunne sagtens indgå dobbelt så mange mennesker.

For overskuelighedens skyld har jeg valgt at inddele indholdet i 4 forskellige temaer:

BRIO World Havnen:

Herfra og hertil sejler den fine båd Ebba. Faktisk med det samme opdagede Signe, at taget meget let kan løftes til lodret stilling. Inde i skibet er der indrettet til, at der er plads til to af BRIO-menneskerne. Vinduerne i siden af båden er blot huller, hvor der er plads til hænderne for de sejlende. På den måde kan taget lige så fint lukkes til igen, selvom båden er fuld. Øverst, forrest på båden er der en lille blå knap.

Når man trykker på den, lyder skibets horn to gange, mens to lamper – en rød og en grøn – forrest på skibet lyser. Det har en rigtig god betydning for legen med lyd- og lyseffekter, når Signe styrer båden. Båden bruger naturligvis batteri, men det sidder allerede i fra begyndelsen, og der er en fin vejledning med til, hvordan det skiftes.

Med til båden hører også en redningskrans, som de stakkels mennesker overbord naturligvis får sejlet ud.

Tæt på kajen står et fyrtårn. Dette kan sættes fast på resten af landskabet ved havneområdet, så det 100% indgår i det store billede. Fyrtårnet har som båden både lyd- og lyseffekter, når man trykker på knappen allerøverst. Første gang høres mågerne over havnen, mens lyset i tårnet blinker. Anden gang er det lyden af et tudende skib. Igen: Det fungerer bare godt med de her effekter, når det er på havnen, legen foregår.

Havnen fungerer ligeledes som industrihavn, hvor der naturligvis hører en stor kran til. Denne er monteret på en træfod, så den står super stabilt. Kranen kan drejes 360 grader og kan ved hjælp af små, røde drejehjul på siden hæve og sænke sin last. Den er ganske simpel at anvende, og Signe manøvrerede den helt intuitivt lige fra begyndelsen.

Yderst på kranen sidder en lille magnet. Kranens træfod er lavet som en integreret del af en togskinne. Denne togskinne adskiller sig kun fra de resterende ved at være markeret/malet med gult og sort afspærringsbånd. Derved kommer kranen til på en meget naturlig måde at indgå i togskinne-landskabet og dermed i legen, da den er let at komme til, når man kommer kørende i sit lokomotiv.

BRIO World Lufthavnen:

På samme måde som kranen er denne på virkelig genial vis bygget op omkring en togskinne. Togskinnen indgår selvfølgelig i den samlede bane, hvorfor lufthavnen bliver en fuldstændig integreret del af landskabet, og som man naturligt passerer.

Ved indgangen til lufthaven er der et bagagebånd, hvor den tilhørende kuffert kan stilles. Desuden er der et billede af et ur samt en skærm med forskellige afgangstidspunkter til fire forskellige destinationer: Tokyo, Berlin, London og Paris.

Via en glasskydedør kan menneskerne komme ud til selve flyet. Helt ligesom på båden kan taget her skubbes til side, og der er plads til passagerer ombord på flyet. Selve landingsbanen består – som giver god mening – af separate skinner. Øverst på lufthavnen er flyvertårnet. Taget kan let tages af og lægges på, og det bruger Signe faktisk en del, når det er lufthavnen, der er fokus på – fordi man som hendes kommende passager kan få lov til at vente på tur derfra

BRIO World togstationen:

Som de øvrige ”temaer” kan lokomotiverne køre direkte til togstationen, da en del af fundamentet her er udformet som en togskinne. På perronen er et stort ur, som i modsætning til lufthavnens ur kan stilles. Dette har Signe ikke vist interesse for endnu, men vi har heller ikke med hende haft fokus på klokken overhovedet. Jeg tænker, der senere er potentiale for, det vækker interesse at kunne stille viserne til bestemte ankomst- eller afgangstidspunkter.

På perronen er ligeledes en bygning, der via en skærm viser, på hvilken station man befinder sig. Mulighederne er London, Paris, New York og Berlin. Trykker man på tagets knap, skifter skærmens billede og dermed stationens navn. Herforuden lyder i højtalerne: Welcome to London, Bienvenue à Paris, Welcome to New York, Herzlich willkommen in Berlin. Dette forstår vores Signe heller ikke endnu, men det er oplagt senere at få samtale om byer, lande, hovedstæder og sprog.

Med mange timers leg med BRIO-pakken og mange togture gennem stationen vil børn med fokus derpå lynhurtigt lære at kunne sige velkommen på tre forskellige sprog.

Jeg har (for) mange gange både som barn og som mor stået med legetøj mellem hænderne, som skulle kunne en ekstra funktion… hvis man bare havde et batteri… som man ikke havde… Her kan legetøjet testes og tages i brug med alle funktioner med det samme, fordi batterierne ikke bare er vedlagt, men allerede sidder i henholdsvis båd, fyrtårn og togstation.

Jeg er fristet til at skrive, at vi så måske trænger til ro i ørerne, når batterierne er brugt op. Men faktisk er det ikke korrekt: Jeg synes ikke, lydene er af irriterende karakter, og med Signes leg bliver knapperne absolut ikke slidt foreløbigt, igen fordi der simpelthen er så fantastisk mange muligheder og steder, hun kan slå sig ned og lege.

BRIO World Bondegården:

I landskabet går turen også forbi bondegården. Der er to niveauer i denne. Herhjemme – som, vi synes, er oplagt – er underetagen til dyrene, mens øverste etage er et halmloft.

Deroppefra kan en magnet skubbes frem ved hjælp af en skinne. Det fungerer super godt til, når toget kører forbi på skinnerne med en sending til bondegården: Den kan placeres på magneten og derefter trækkes ind på halmloftet.

Af tilbehør til bondegården hører 4 stk. indhegning samt en hest og en ko. Herforuden er der den fineste lille, røde traktor. Den er bygget op på samme måde som BRIOs tog med både hjulene og med en magnet bagerst, så der kan monteres vogne på.

Traktoren kører altså fint på togskinnerne, og når man er 4 år, er det helt okay at lade den køre lidt der også. Til enten traktoren eller til togene er der to røde vogne, hvor hesten og koen fint kan stå placeret til en køretur.

I forlængelse af bondegården stiller Signe oplagt advarselstrekanten med en ko. Herudover hører to advarselstrekanter med udråbstegn, som Signe placerer forskellige steder. Advarselstrekanterne har givet anledning til samtale om, hvad skiltene egentlig betyder, og hvorfor man i givne situationer skal være ekstra opmærksom og forsigtig – også i trafikken i virkeligheden.

Indeholder også BRIO køretøjer

Til de mange temaer og til de mange skinner skal naturligvis indgå en del køretøjer. Foruden bondegårdens traktor er:

  • Passagertog: Dette er bygget op som de andre transportmidler, hvor taget kan løftes op, så der kan indsættes en BRIO-mand. Der er to vogne med førerhus og med plads til passagerer samt en vogn kun med plads til passagerer.
  • Et andet tog – jeg ved ikke, hvad det officielt kaldes – men Signe bruger det som arbejdstoget, når der skal flyttes enten dyr, containere eller forskellige materialer til eller fra kranen på havnen.
  • 4 stk. last, der i størrelse og form passer perfekt til sættets køretøjer. Øverst har lasten en magnet, så den kan hæves og sænkes ved hjælp af kranen – dette fungerer upåklageligt. Nederst har den to huller for at passe til de køretøjer, den skal læsses på.
  • 1 stk. lastbil. Selve ladet kan tippes til 90 grader og kan også tages helt af. De små stykker last kan ligge på lastbilens lad. Tages ladet af, kommer lastbilens to trædyvler tydeligt frem. Disse passer i lastens huller i bunden, hvorfor den også kan ligge på lastbilen uden lad.
  • 2 stk. vogne. Fuldstændig som lastbilen er der på vognene påsat to trædyvler, så lasten ved hjælp af kranen kan placeres helt korrekt og sikkert der. Når lasten ligger på vognen, ses det næsten ikke, at der er tale om to dele, da vognens overfladeareal er næsten identisk med lastens.
  • 1 stk. bus med plads til en chauffør og med magnet bagpå, så der kan tilkobles vogne.
  • 1 stk. personbil – ikke med mulighed for en chauffør, men med magneten bagpå.

Derudover indeholder pakken blandt andet bakker, forgreninger, en stor bro, togoverkørsel samt en stor bunke togskinner i flere forskellige varianter. Det her vilde sæt står naturligvis super skarpt alene, men kan naturligvis også bygges sammen med andre af BRIOs dele, som man i forvejen har, eller som kommer til senere. Det er en af mange ting, der gør BRIO genialt!

Fremmer både kognitiv og motorisk udvikling

Udviklingsmæssigt er BRIO med til at fremme både kognitiv og motorisk udvikling, når togbanen skal bygges, og når der leges med den. BRIO fremhæver selv, at kroppen og hjernen gennem leg får al den stimulation, de har brug for til at udvikle sig i voksealderen. Derfor er BRIOs legetøj netop designet til at støtte alle stadier i barnets udvikling.

Med forskellige måder at bygge op på, med forskellige roller, med forskellige opgaver i legen, etc., er togbanesættet her med til at stimulere Signes fantasi og blive en del af hendes udvikling gennem disse varierende lege. Legen vil være anderledes for hendes yngre bror og også anderledes for hende om 1 eller 2 år, hvor hun er det ældre. Som omtalt vil det formentligt komme til udtryk ved eksempelvis togstationen, hvor hendes viden om klokken, lande og sprog kan give anledning til nye aspekter.

Jeg kender BRIOs togbaner så udmærket fra min barndom. Indtil nu har det kun været hos mine forældre, vi har kunnet finde togbanerne frem, og der har det været helt tydeligt her mange år efter, at der er tale om trælegetøj i høj kvalitet.

Sidenhen er der sket en skærpelse hos BRIO: Siden 2014 er 100 % af trælegetøjet fremstillet af FSC®-certificeret træ. FSC (Forest Stewardship Council) er en nonprofitorganisation, der sikrer, overvåger og opmuntrer til bæredygtigt skovbrug. Denne certificering betyder, at alt det træ, der anvendes i produkterne, kan spores, og at det kommer fra ansvarligt dyrkede skove. Derudover garanterer certificeringen, at råvarerne kommer fra lovligt registrerede kilder.

BRIO fokuserer på at se børn udvikle sig gennem leg, men de skal også kunne gøre det i en verden, hvor der er taget ansvar for en bæredygtig fremtid. Jeg glæder mig over, fremtiden herhjemme er med BRIOs togbaner i huset. Varmeste anbefaling herfra! Wauw!

- Elisabeth Kristensen

Læs også anmeldelsen af BRIO Løft & Læs startsæt!

Læs også anmeldelsen af BRIO Smart Tech togbaner!

Læs også anmeldelsen af BRIO Smart Tech Sound!

Læs også anmeldelsen af BRIO Safari Eventyr!

Anmeldelse af legetøjBrio worldCategory_anmeldelse af legetøj

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris662,96 kr Normalpris779,95 kr
På lager
Se varen