Alder: Fra 7 år | Materiale: Finér | Spillere: For 2-4 personer | Spilletid: Cirka 15 min | Mål: 75 x 75 cm. (Længde på køer: 65 cm.
"Ser man på Bobspillet ud fra et pædagogisk perspektiv, er det et rigtig læringsrigt spil på flere måder. Når vi spiller Bob, bruger vi hele kroppen, vi træner fin- og grovmotorikken samt vores øje-hånd koordination. Kognitivt træner vi bl.a. vores koncentration, vi øver os i, at have et større overblik og udtænke strategier. Når vi spiller Bob, så griner vi sammen, vi afprøver en masse sociale koder og vi interagerer med hinanden..."
En spilanmeldelse af Bobspil
Så er der dømt underholdning på alle leder og kanter. Hvis du som jeg, er barn eller ung af 00’erne kender du sikkert godt Bobspillet. Jeg husker tydeligt Bobspillet fra min tid i fritidsklubben, hvor det var ret så populært.
Så jeg kunne heller ikke undgå at blive helt nostalgisk da det kom ind ad døren. Det var med sætninger som: “nu skal i bare se det fedeste spil piger” og “den gang mor var barn...”, pigerne var selvfølgelig meget spændte og ville ligesom jeg selv hurtigst muligt i gang med spillet.
Jeg var selv meget spændt på, om spillet ville leve op til mine barndomserindringer.
Praktisk
Spillet anbefales til alle mellem 3-99 år. Det kan spilles af 2-4 deltagere, hvis man er mere end 2 deltagere, spiller man i 2 hold. Spillets varighed kan variere, men man skal nok påregne ca. 20 min på et spil. I spillevejledningen som både findes på dansk og svensk, beskrives spillets gang først og dernæst straffene og reglerne i punktform.
Spillet kommer med
- 1 spilleplade i finér, den måler 75cm x 75cm.
- 2 køer. Designet med håndtag i enden så selv børnene har et godt greb om dem.
- 15 røde brikker.
- 15 grønne brikker.
- 2 gule brikker, også kaldet en ko.
- Spillevejledning på dansk og svensk.
Spillets gang
Spillepladen ligges oven på et bord eller lignede. De røde og grønne brikker placeres inden for midtercirklen på spillepladen. Er man fire spillere, deler man sig i tomandshold. Før vi kan gå i gang, skal der trækkes lod om farven.
Den der får den røde farve, vælger spilleside og får lov til at støde først. Grøn spiller stiller sig på den modsatte side af spillepladen. De nuværende positioner beholdes gennem hele spillet. Nu gælder det så om at slå alle sine farvede brikker ned i spillepladens hjørnehuller. Den der først har fået alle sine brikker i hul, har vundet spillet.
Koen (den gule brik) placeres oven på startlinjen, så man kan se linjen gennem hullet i brikken, på spillerens egen side uden at den berører de runde hjørnefelter.
Den første spiller støder nu til koen, med køen, således at brikkerne i midtercirklen spredes på spillepladen. Nu skal man skiftevis forsøge at støde sine egne brikker i hul, ved hjælp af koen. Lykkes det at få en eller flere brikker i hul, fortsætter ens tur.
Koen skal altid placeres på spillerens egen startlinje før hvert stød, også efter at man har fået en brik i hul. I løbet af spillet er der forskellige straffe og regler, der gør sig gældende. Eksempelvis hvis du i et stød både får egne og en eller flere af modstanderes brikker i hul.
Her gælder der, at modstanderens brikker bliver i hullet samtidig med, at denne må tage en af dine brikker og lægge tilbage i midtercirklen. Ydermere mister du retten til at støde igen. Hvis du kommer til at slå koen (stødebrikken) uden for spillepladen må modstanderen tage en valgfri brik fra et hul og placere denne i midtercirklen.
I nogle situationer varierer straffen/reglen, alt efter om man er 2 eller 4 spillere.
Pigernes egne ord om Bob
Silje 7år: “Det er et virkelig sjovt spil. Man skal bevæge sig og bruge hele kroppen. Det er sjovt, at man skal skyde til en brik, der skal ramme en anden brik. Jeg synes også, at det var ret sjovt, da jeg endelig vandt over min far! Han troede han var den bedste, men så vandt jeg. Der kan godt være lidt mange regler, man skal huske.”
Lucca 4år: “Det er ligesom at lege og det er meget hyggeligt. Det kan godt være lidt svært at skyde brikkerne i hullerne. Man skal bruge mange kræfter og man skal sigte. Det sjoveste ved spillet er, at man kan spille sammen i hold og hygge sig.”
Morens og pædagogens vurdering af Bobspillet
Da pigerne så spillet var de meget nysgerrige på, hvad det gik ud på, hvordan man spillede det og hvad det hele skulle bruges til. Vi fik hurtigt pakket de forskellige elementer ud og fik ud fra min hukommelse placeret det hele oven på spisebordet. Det var den nemme og hurtige del.
Spillereglerne sad ikke lige så tydeligt i hukommelsen, så de måtte først gennemgås, før vi kunne komme i gang. Der er en del straffe/regler, som man lige skal have styr på, hvis man gerne vil spille helt efter spillevejledningen. Efter nogle spil synes jeg, at vi havde meget godt styr på dem alle.
Underholdningsværdien i Bobspillet er ret stor herhjemme.
Pigerne synes det er sjovt at tage pladen frem selv og spille en justeret udgave - med færre straffe som er lidt nemmere for dem at holde styr på.
Som familiespil har Bob været taget frem igen og igen og samlet os. Bl.a. på en hverdagsaften inden sengetid eller som startskud på weekenden i sjov og underholdende leg og konkurrence. Men det stopper ikke helt der... for selv når børnene ligger og sover, har spillepladen været at finde på spisebordet til en Bobkamp mellem far og mor.
Det er ikke mange spil der formår både at blive kategoriseret som børne-, familie- og voksenspil, men det synes vi altså i den grad, at Bobspillet gør. Det er helt sikkert et spil, som vi kommer til at få stor glæde af i rigtigt mange år.
Ser man på Bobspillet ud fra et pædagogisk perspektiv, er det et rigtig læringsrigt spil på flere måder. Når vi spiller Bob, bruger vi hele kroppen, vi træner fin- og grovmotorikken samt vores øje-hånd koordination. Kognitivt træner vi bl.a. vores koncentration, vi øver os i, at have et større overblik og udtænke strategier.
Når vi spiller Bob, så griner vi sammen, vi afprøver en masse sociale koder og vi interagerer med hinanden, omkring et fælles tredje som vi sammen skaber i øjeblikket. Bobspillet vil derfor også være et rigtig godt bud på et aktivt og sjovt spil til børn i alle aldre; lige fra de store børnehavebørn og til ungdomsklubbens medlemmer.
- Maria Ejler
Læs også en spilanmeldelse af Alias Junior Party
Læs også en spilanmeldelse af Dyreskoven
Læs også en spilanmeldelse af Cupcake Academy