En blog om huler og hulebyggeri

Alder: Anbefales til forskellige aldersgrupper | Materiale: EVA-skum, Plast & FSC-certificeret træ | Stimulation: Fantasti, Rolleleg og Samarbejde.

"Hvis du bliver inviteret til at deltage i legen, så skal du nyde det. Du kan observere, hvordan dit barn ved hjælp af fantasien vil forvandle en helt almindelig lille hule under sofabordet til et slot, en lastbil, en flyvemaskine eller noget helt andet. De fleste børn har en imponerende god og spændende fantasi. En god hule er = timevis af spændende lege, et gemmested, en hyggekrog og det kan blive dit barns yndlingssted, når han/hun trænger til at være for sig selv eller blot trænger til, at lege alene med sit bedste legetøj, uden at søskende driller..."

De bedste idéer til at bygge gode huler og hyggekroge

Jeg har valgt, at skrive en blog om huler, da de fleste børn på et eller andet tidspunkt i barndommen, vil elske at bygge og lege i huler. Leg i huler vil på den måde blive et dejligt og positivt barndomsminde, som barnet kan fortælle sine egne børn og børnebørn om, engang ude i fremtiden.

Jeg husker tydeligt, hvor og hvordan min bedste ven og jeg lavede huler, da vi var børn. Vi brugte rigtig meget tid på, at lege i huler og på at holde øje med vores venner fra vores hemmelige huler.

Er du forældrer eller måske bedsteforældrer til ét eller flere børn, som elsker at lege i huler, så kan du måske finde lidt inspiration til jeres hulebyggerier i denne blog.

Det allervigtigste, du som forældre eller bedsteforældre kan gøre for børnene er, at lytte og tale med børnene i en god tone og vise dem omsorg. Samtidig handler det om, at vejlede på en måde, som fremmer den positive udvikling og giver børnene den passende disciplin.

Dernæst handler det om, at have kvalitetstid med børnene, hvor I har det hyggeligt og deler gode og sjove oplevelser. Sådan en barndom giver børnene det rette udgangspunkt for at få et godt liv, også som voksen. Langt de fleste børn er i stand til, at kunne tackle succes og nederlag, når bare de ved, at de får forældrenes ubetingede kærlighed ligegyldigt hvad.

Det at lege og bygge huler, er en helt fantastisk god måde at lege på. Det gælder både når du leger med dine børn eller børnebørn, eller hvis flere børn leger sammen. Det at lege i huler er en god måde at stimulere fantasien, kreativiteten, sociale kompetencer, empati og rollelege. Det er en leg, som flere børn kan være en del af, uanset køn og alder.

Hvis du bliver inviteret til at deltage i legen, så skal du nyde det. Du kan observere, hvordan dit barn ved hjælp af fantasien vil forvandle en helt almindelig lille hule under sofabordet til et slot, en lastbil, en flyvemaskine eller noget helt andet. De fleste børn har en imponerende god og spændende fantasi.

En god hule er = timevis af spændende lege, et gemmested, en hyggekrog og det kan blive dit barns yndlingssted, når han/hun trænger til at være for sig selv eller blot trænger til, at lege alene med sit bedste legetøj, uden at søskende driller.

Efter min mening, så bør ethvert børneværelse med respekt for sig selv, have en hule eller en form for et gemmested/helle, hvor barnet kan gemme sig og være i fred. Et sted hvor dit barn kan gemme sit yndlingslegetøj, mens han/hun evt. er i institution og/eller et sted, hvor dit barn kan kigge i bøger og fortælle bamserne hemmeligheder.

Hvad er en god hule og hvordan kan den laves?

En hule er et gemmested, et helle eller en lille hyggekrog, som dit barn vil nyde godt af.

En hule skal passe til barnets interesse og heldigvis er der ingen regler for, hvordan en hule skal bygges.

Jeg vil herunder komme med et par idéer til, hvilke produkter som kan være gode til, at bygge en hyggelig hule.

Opsæt en tipi på børneværelset

Jeg har købt en Tipi til min yngste søn Villads, som snart fylder 2 år. Mine tanker bag dette køb var, at en tipi var nem at sætte op og på samme tid nem at omplacere.

En Tipi er en simpel måde, at lave en hule på og det kræver ikke ret meget plads og heller ikke andre materialer.

Vores Tipi har været slået op både indenfor og ude i haven. Jeg ser det som en fordel, at det er nemt at flytte den, så legen får nye muligheder.

Villads er meget glad for sin blå Tipi. Der gik ikke mange minutter, før Villads havde fyldt en masse legetøj ind i sit telt og han fandt hurtigt ud af, hvordan kan kunne lukke teltet og være alene.

Selvom det er en Tipi, så betyder det bestemt ikke, at barnet nødvendigvis skal lege indianer. En Tipi kan sagtens være en hule i en trækrone, en grotte eller et cirkustelt, det er kun barnets fantasi der sætter grænser.

Der er ingen der siger, at en hule skal have lodrette vægge, fire vægge eller en bestemt højde. - Der er ingen regler og manualer. En hule kan derfor også være en sengehimmel, som blot hænger i en krog i loftet.

Det kræver ikke nødvendigvis en masse plads eller en masse materialer, at lave en god hule. Med en sengehimmel kan hulen være i sengen eller på gulvet og med et par bamser, dukker, puder og lidt snack, så kan det være en perfekt hule for dit barn.

Læs mere om Tipi'en fra BS-toys her

Flyd ud i en hængekøjehule

Hvis ikke der er ret meget gulvplads på dit barns værelse, så kan en hængekøjehule måske være den rigtige huleløsning til jer.

Hos Legebyen.dk sælger de forskellige modeller af hængekøjehuler fra La Siesta, til både indendørs og udendørs brug. Med en hængekøjehule kan dit barn slappe af med en bog eller en bamse, mens han/hun gynger frem og tilbage.

Med en hængekøjehule kan barnet måske lege, at det er et flyvende tæppe, en hule der hænger ud over et vandfald eller hvad dit barn har fantasi til at lege.

Findes der noget bedre og federe, end at have sin helt egen hule/skjulested inde på sit værelse, hvis du ser det fra et barn på 2-7 år’s synsvinkel. Nej vel.? Og så især ikke hvis hulen svæver over jorden.

Heldigvis findes der mange gode hulemuligheder, som kan skabe den helt rigtige hulestemning, helt uden at bruge bunkevis af madrasser og tæpper.

Hvis dit barn eksempelvis har en køjeseng, så kan du nemt bygge underkøjen om til en hule, blot ved hjælp af et par mdf-plader og lidt kreativitet. Det kan også være overkøjen, som laves om til en hemmelig hule, så mindre søskende ikke så let kommer og forstyrrer.

Ved at give dit barn muligheden for at skabe gemmesteder, hvor der kan fortælles hemmeligheder og opfindes spændende lege og fortællinger, så giver du dit barn gode forudsætninger for, at udvikle sig i en positiv retning.

Gemmesteder kan være en oplagt mulighed for, at dit barn kan trække sig, hvis fællesskabet bliver lidt for utrygt. Når barnet sidder i sin hule og gemmer sig, vil han/hun stadig kunne iagttage verden udenfor, uden at blive set.

Fri leg fremmer dit barns fantasi og kreativitet. Det at barnet leger med venner eller søskende er med til at udvikle barnets sociale kompetencer, empati og evnen til at lege rollelege.

Læs mere om hængekøjehuler her

Byg en "byg-selv-hule" fra danske Cavemakers

En anden fantastisk hule kunne være en af Legebyens nye huler fra det danske firma Cavemakers. Cavemakers’ huler skiller sig meget ud fra andre huler, da de består af moduler, lavet af FSC-træ. På den måde får fantasien og kreativiteten frit spil, når hulerne skal bygges eller ændres.

Modulerne sættes sammen ved hjælp af magnetiske clips, så det er let at ændre byggeriet eller skille det ad, hvis legen er slut eller pladsen skal bruges til noget andet. Når sættene er skilt ad, så fylder det ikke mere end at det kan placeres bag ved en dør.

Disse huler kan bruges både inde og ude, dog bør Cavemakers hulerne ikke stå ude om natten og heller ikke bruges ude, hvis det regner.

Jeg er personligt ret glad for, at hulerne fra Cavemakers har det stilrene og moderne look, på den måde passer de nemt ind i de fleste nordiske hjem.

Hulens kvadratiske moduler er simple og lette for børnene at håndtere, de vil dog falde sammen, hvis barnet læner sig op ad siderne.

Herhjemme leger min yngste søn Villads meget med Cavemakers House hulen, den skaber meget glæde og med de mange muligheder, så bliver legen aldrig kedelig! Cavemakers’ forskellige sæt kan nemt kombineres, hvis du ønsker at bygge til.

Læs anmeldelsen af Cavemakers House hulebyggesæt

Læs mere om Cavemakers Huset her

Byg hule med Polydron XL sæt

Forestil dig hvor sejt det er, at dit barn nu kan bygge sin helt egen hule ved hjælp af de store Polydron XL brikker. Med de store brikker kan barnet lege inde i hulen, borgen eller hvad han/hun har fantasi til at bygge.

De kæmpe store brikker er lavet af meget solidt ABS plast, som holder til årevis af leg indenfor og udenfor, i institutioner, i legeland og i privaten. Polydron XL er naturligvis BPA fri. Polydron har strenge kvalitetsstandarder for fremstilling og Polydron er ISO9001-2015 registreret.

Brikkerne er nopret på den ene side, således at børnene kan kende formene ved hjælp af den taktile sans. Som noget helt særligt, så er indersiden mærket med blindskrift, for at barnet kan kende forskel og oplever en anden type kommunikation end sædvanligt. Det gør at dette kreative sæt kan bruges af alle.

Brikkerne er lette og har afrundet hjørner, så skulle der falde en brik ned fra hulen, når barnet kravler inde i konstruktionerne, så gør det ikke ondt at blive ramt. Selvom brikkerne ikke rigtig vejer noget, så flyver de heldigvis heller ikke væk, selvom det blæser og hulen er bygget ude i haven.

Hvis dit barn bygger Polydron hulen sammen med kammeraterne, så vil det styrke evnen til at samarbejde.

Det at kunne samarbejde og give plads til andre, er en utrolig vigtig egenskab, som børnene vil får brug for igennem hele livet.

Når dit barn bygger spændende huler med de store XL Polydroner, vil barnet også styrke grovmotorikken, når der bygges de store flotte 2D eller 3D konstruktioner. Når dit barn bygger med Polydronerne vil han/hun også styrke koncentrationen, tålmodigheden, logisk tænkning, koordination og selvfølgelig også fantasien.

Læs anmeldelsen af Polydron XL natur byggesæt

Læs mere om Polydron XL byggesættene her

EduShape Byggeklodser til hulebyggerier

Alle EduShapes mange produkter opfylder eller overstiger CE- og ASTM-sikkerhedsstandarder for legetøj, derfor kan du også trygt lade børnene bygge huler ud af disse forskellige produkter.

De store byggesæt fra EduShape med bløde klodser, indbyder til leg hvor dit barn eksempelvis kan bygge forskellige huler. Det kan være huler, som bliver bygget op som en mur uden tag, det kan også være at barnet bygger siderne og smider et lagen hen over, som et tag.

Når vejret er fint, kan de forskellige store byggesæt sagtens bruges udenfor i haven. På den måde kan barnet bygge huler eller gemmesteder ude i den friske luft.

En af fordelene ved, at lave huler ud af disse bløde klodser fra EduShape er, at hvis barnet bliver ramt af en eller flere af klodserne der vælter, eller hvis en hel side vælter, så gør det ikke ondt at blive ramt at klodserne.

De mange farverige byggeklodser, indbyder også til en lærerig snak om farver, former og figurer. På den måde styrkes kommunikationen både impressivt (sprogforståelse) og ekspressivt (sproganvendelse).

Børnene kan også øve sig i at tælle, det kan gøres ved at tælle hvor mange klodser der er i hver form eller hver farve. Ved de lidt større børn kan man endda inddrage lidt matematikundervisning i legen. Det kan bl.a. gøres ved at øve plus og minus stykker. Hvor mange klodser er der, hvis man plusser de røde og de gule? Eller I kan regne arealet ud på jeres hule.

Læs anmeldelsen af store byggeklodser fra EduShape

Læs mere om EduShapes byggekloser her

Constructa-serien er perfekt til hulebyggerier

Hos Legebyen.dk er der flere forskellige sæt fra Constructa, fælles for sættene er, at de henvender sig til børn fra ca. 2 år og opefter, og så kan sættene bruges til at bygge seje huler.

Sættene er fremstillet af HDPE, som betyder High Density Polyethylen. HDPE er et utrolig solidt plastmateriale, som eksempelvis kan modstå fugt og kulde, hvilket gør disse spændende sæt velegnet til både indendørs og udendørs brug.

Hvis de mange dele bliver beskidte og trænger til en rengøring, så vaskes delene nemt med en fugtig klud, eventuelt med et mildt rengøringsmiddel.

Når dit barn leger og bygger huler med sættene fra Constructa, så vil du hurtigt opleve de mange forskellige lærings- og anvendelsesmuligheder, der er med et sådan sæt. Det er derfor et rigtig godt S.T.E.M legetøj.

De mange plastikdele er nemme for min yngste søn Villads, at løfte og sætte sammen, han har dog brug for lidt hjælp, hvis delene skal skilles ad og bygges om.

Herhjemme har vi byg-selv borgen fra Constructa, men den kan bygges fuldstændig som man har lyst til, det behøver heller ikke engang at blive til en borg.

Villads elsker huler og gemmesteder, og hvem siger der skal være tag på en hule. Men ønsker du alligevel at have tag på, så er det intet problem at smide et tæppe eller et lagen hen over.

Læs anmeldelsen af Constructa Castle byg-selv-borg

Læs mere om Constructa's hulebyggesæt her

Dantoys store byggeklodser kan også bygge huler

Med de store svanemærkede byggeklodser fra Dantoy, kan dit barn nemt bygge sin egen lille hule. De store klodser er nemme at stable og vejer ikke ret meget, på trods af det så vil hulen være stabil nok til, at et tæppe eller et lagen kan bruges som tag.

Min lille søn Villads og jeg har bygget en hule med disse klodser, lige midt i stuen.

Vi samarbejdede om at bygge hulen og til sidst smed jeg et tæppe hen over hulen, så den blev mørk og hyggelig. En perfekt lille hyggelig hule, med plads til at Villads kan hygge med bamser, lommelygte og snacks.

Hos Legebyen.dk kan Dantoy’s store byggeklodser købes i to forskellige farvekombinationer, man kan også gøre som os og kombinere sættene. Et sæt af de store klodser fra Dantoy indeholder 26 klodser, som er produceret i svanemærket plast. Det at sættet er lavet af plast, gør det velegnet til både indendørs og udendørs brug, endda også i regn og sne.

Det er da hel vildt sejt, at dit barn kan lave en hule ude i sneen og springe frem fra skjul, når det er tid til sneboldkampe eller tid til at komme indenfor og drikke varm kakao.

Jeg er sikker på, at de fleste børn vil nyde, at kunne bygge huler både inde og udenfor i haven.

Udendørs huler er ikke kun et hit i de varme sommermåneder, men faktisk hele året rundt. Rollelege handler om fantasi og der er ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Så lad endelig børnene bygge og lege spændende rollelege i huler året rundt.

Læs mere om de svanemærkede store plast byggeklodser fra dantoy her

Byg-selv-hule med Big Waffle Blocks fra Little Tikes

Med de store Waffle Blocks fra Little Tikes er der endnu en fantastisk mulighed for, at bygge forskellige huler sammen med børnene.

Sættet med Waffle Blocks indeholder 18 store klodser i rød, gul og blå. Hver brik måler 35,5 x 35,5 cm, dit barn kan derfor bygge en rigtig god og holdbar hule.

De mange farverige klodser, er produceret i plast og er lette for mindre børn at håndtere.

Der er utrolig mange fordele ved, at bygge huler ud af produkter i plast. Plastikklodserne kan uden problemer holde til udendørs leg og kvaliteten er så god, at sættet nemt kan holde til mange timers leg, også den hårde og konstante leg i institutionerne, men selvfølgelig også byggerierne hjemme i privaten.

Waffle Blocks henvender sig til børn helt ned til 18 måneder.

Villads er utrolig glad for klodserne og han er godt underholdt i legen og byggerierne. Klodserne har ingen skarpe kanter eller hjørner, så Villads kommer ikke til skade på sættet, heller ikke hvis han kommer til at vælte hulen.

Vores hule er bygget oppe i soveværelset og ved denne hule, har jeg også smidt et tæppe hen over hulen, for at gøre den lidt ekstra hyggelig.

Hulen kan laves så stor, at der er plads til os begge to. Vi har siddet inde i hulen og læst godnat historier og lavet sjove skygger, ved hjælp af lommelygten.

Villads kan bruge flere timer i den hule, han hygger sig og leger med sine bamser og biler. På den måde leger han rollelege, selvom han leger alene.

Villads er så glad for denne hule, at han flere gange har brokket sig over, at han skulle i seng og ikke bare måtte sove i den hyggelige hule.

Læs mere om Little Tikes Waffle Blocks byggesættet her

Mixitoy's skum-byggeplader lader dig bygge fantasifulde huler

Mixitoy er Legebyen’s nyeste produkt - fremstillet af EVA-skum - som egner sig rigtig godt til at bygge huler.

Mixitoy er et nyt dansk byggesystem lavet af EVA skum, som gør det let at samle og på samme tid meget slidstærkt. Denne hule er mest egnet til indendørs brug, den kan dog også bruges ude, men den holder bedre og længere, hvis den kun bruges indenfor.

Hulen fra Mixitoy er uden ftalater og andre skadelige stoffer, samt testet og godkendt ved hjælp af den europæiske standard for legetøj – EN71.

Hulen henvender sig til børn i alle aldre. De mindre børn behøver selvfølgelig hjælp, til at samle de mange dele, ellers kan vejen til den perfekte hule være lang og uoverskuelig. Men bygger i derimod i fællesskab, så vil I også kunne få jer en spændende snak om huler og spændende rollelege. Måske kan I endda aftale roller.

Sættet indeholder 68 dele, fordelt på plader og samlestykker i forskellige størrelser.

De mange byggeplader er grå på den ene side og cremefarvet på den anden, på den måde får børnene mulighed for, at lave hulen i den farve, som passer bedst til den tiltænkte rolleleg.

Villads og jeg er utrolig glade for denne hule, især fordi det bløde materiale gør noget helt særligt for hulen.

Sættet er nemt at flytte rundt med og ændre på, hvilket er rigtig praktisk, når man som jeg er mor til en lille dreng, som hurtigt får en ny idé.

Dette sæt er stort og derfor helt oplagt til, at familien eller vennerne kan være med til at lege og bygge en flot og eventyrlig hule. Mixitoy sættet indeholder også et tag og kan laves som et lille hus. Men det er ikke et must, hulen behøver ikke have tag eller ligne et hus. Byg endelig ud fra fantasien og kreativiteten, fri leg og fantasi er ofte vejen mod en spændende, social og lærerig leg.

Læs anmeldelsen af Mixitoy Skum-legehus

Se Mixitoy byggesættet her!

Pl-ug byg-selv-hulen er nok den billigste løsning

Hos Legebyen.dk er der også mulighed for at købe Byg-selv hulesæt fra pl-ug. Dette sæt kan købes i to størrelser. Alt efter hvor mange kroge, sugekopper eller stænger du har brug for. Pl-ug er en ny og innovativ tilgang til at skabe sine egne huler og gemmesteder.

Med sættene er der alt, hvad dit barn har behov for, for at kunne bygge en hule, lige undtagen det stof, lagen eller tæppe, der skal bruges til taget eller siderne. Med et hulesæt fra pl-ug vil dit barn, alt efter alderen, nok have brug for lidt hjælp, for at kunne lave en rigtig god hule.

Læs mere om Pl-ug hulebyggesæt her

Leg i huler skaber gode barndomsminder

Jeg håber, at jeg med denne blog og de mange billeder fra vores lege, har kunnet inspirere dig til, at gå i gang med at bygge forskellige hyggelige huler med dit barn (børn) eller dine børnebørn.

Husk at en hule ikke skal have et bestemt udseende eller en bestemt størrelse. Den kræver ikke nødvendigvis en masse, men kan sagtens laves ud af ting, som du finder i hjemmet.

De forskellige produkter, som jeg har valgt at fremhæve i denne blog, er blot for at vise hvilke produkter jeg personligt synes, er gode og oplagte til hulebyggerier og produkter som jeg af erfaring kan se, bidrager til eventyrlige huler og mange timers rollelege og hyggelige stunder.

Har du spørgsmål til hulebyggerier eller nogle af ovenstående produkter, så ved jeg at Legebyen’s rare kundeservicemedarbejdere sidder klar på tasterne, for at besvare dine spørgsmål så godt de kan :-)

- Carina Lund, Blogger for Legebyen.dk

Læs anmeldelser af legetøj til hulebyggeri herunder:

Læs anmeldelsen af Cavemakers House hulebyggesæt

Læs anmeldelsen af Mixitoy Skum-legehus

Læs anmeldelsen af Constructa Castle byg-selv-borg

Læs anmeldelsen af store byggeklodser fra EduShape

Læs anmeldelsen af Polydron XL natur byggesæt

Læs anmeldelsen af Pl-ug hulebyggesæt

Læs anmeldelsen af Dantoys store svanemærkede byggeklodser

BlogindlægCategory_blogindlægHulebyggeri

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen