Alder: Anbefales fra 15 år | Spillere: For 2 - 10 deltagere | Spilletid: Ca. 60 min. eller mere... | Antal: 1 spil i æske
"Bezzerwizzer ORD får dog stadig en stor anbefaling herfra – hvis du har Bezzerwizzer i forvejen, er det forfriskende med nye kategorier, og hvis du ikke har det, skal du se at få det, hvis du kan finde på at spille quizspil bare en gang imellem. Bezzerwizzer har i mange år været et af vores yndlings-quizspil, og Bezzerwizzer ORD melder sig klart ind i kampen om, hvilken af versionerne, der skal tages ned fra hylden, når der skal spilles..."
En spilanmeldelse af Bezzerwizzer ORD
En klassiker med et nyt emne. Bezzerwizzer. Kendt og elsket af mange, og efterhånden er det kommet i en del versioner. For dem, der ikke kender det, må jeg hellere starte med at fortælle, at det er et quizspil, hvor man får mulighed for at vælge (okay, trække) 4 kategorier, og så rangere dem efter, hvad man tror mest på at man kan svare på.
Bezzerwizzer ORD er det nyeste skud på stammen, og her har alle kategorier noget med sprog at gøre. Men kan man så kun spille det, hvis man taler 5 sprog flydende og får 13 (undskyld, 12 – ja jeg er gammel…) i retstavning? Nej! Men det er måske ikke det spil, du skal vælge, hvis du er stærkt ordblind…
Lad os se hvordan man spiller Bezzerwizzer ORD, og se på hvad det kan.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- Spilleplade
- 4 skriveplader
- 4 tuscher
- 1 timeglas (ca. 60 sekunder)
- 100 spørgsmålskort
- 16 kategoribrikker
- 1 stofpose til kategoribrikkerne
- 4 spillebrikker
- 4 ”ZWAP”-brikker
- 8 ”BEZZERWIZZER”-brikker
- Spilleregler
Hvis man kender Bezzerwizzer, ligner det meste sig selv med de dejlige, massive plastbrikker – dog er det nyt (i hvert fald for mig, jeg har dog ikke prøvet alle versioner) at spillepladen lægges ned i æsken, og man så sætter brikkerne på kanten af æsken. Det er da meget sjovt, men jeg ved ikke helt hvad fordelen er (udover at så behøver man ikke at sætte æsken til side…). Skrivepladerne er også noget nyt, men de hører til emnet i spillet.
Opsætning af spillet
Der er ikke meget opsætning her. Tag alting op af æsken og læg spillepladen op i æsken. Hver spiller/hold vælger en farve (det må meget gerne være den farve, de sidder ud for på spillepladen) og sætter deres spillebrik på kanten af æsken på det sorte startfelt. Giv hver spiller/hold 1 ZWAP-brik og 2 BEZZERWIZZER-brikker i deres farve, put de hvide kategoribrikker i stofposen, og sæt timeglasset et sted, hvor man kan nå det. Og så er man klar til at begynde.
Sådan spiller man Bezzerwizzer ORD
For kendere af andre Bezzerwizzer-spil, kan man mere eller mindre springe denne del over, da kun kategorierne er nye. Men alle andre skal jo ikke snydes, så here goes.
Bezzerwizzer ORD kan spilles i hold eller som enkeltpersoner mod hinanden – jeg vil i anmeldelsen nøjes med at skrive ”spiller” i stedet for ”spiller/hold”, men når der står ”spiller” kan det altså også betyde ”hold” 🙂
Hver runde starter med at spillerne trækker kategorier. Hver spiller skal trække 4 kategoribrikker fra den sorte stofpose, som man så lægger på de 4 pladser på sin side af spillebrættet. Kategorierne rangeres sådan at den man lægger ved den første plads (1 prik), får man 1 point for ved rigtigt svar, 2 point ved de 2 prikker osv.
Når alle har rangeret deres brikker, får den spiller, der skal starte, læst sit spørgsmål til 1 point op. Svarer man rigtigt, må man rykke 1 felt frem – ingen overraskelse her. Svarer man forkert eller melder pas, bliver man bare stående. Herefter vendes kategoribrikken om, så man kan følge med i hvilke, der allerede er taget, og turen går videre til næste spiller, som så får sit spørgsmål til 1 point.
Når alle har fået deres spørgsmål til 1 point, fortsættes med 2, 3 og 4 point, og når alle har fået deres spørgsmål til 4 point, er runden slut. Alle kategoribrikkerne puttes i posen igen, og der startes en ny runde, og sådan forsætter man, indtil nogen er nået i mål. Når nogen kommer i mål, fortsætter man dog bordet rundt, så alle får lige mange spørgsmål.
Lyder det lidt for enkelt? Og hvad med alle de der ”ZWAP” og ”BEEZZERWIZZER” brikker? Jo, det er jo dem, der kendetegner alle Bezzerwizzer spillene.
BEZZERWIZZER: 2 gange i hver runde kan en spiller ”Bezzerwizze”, hvis man kender svaret på en modstanders spørgsmål. Hvis man vil Bezzerwizze på et spørgsmål, skal man smide en Bezzerwizzer brik på spillepladen og sige ”Bezzerwizzer” inden den, der har tur, begynder at svare. Når man har spillet en Bezzerwizzer, får man altså retten til at svare på spørgsmålet, hvis den, der har tur, svarer forkert.
Svarer vedkommende rigtigt, er Bezzerwizzeren spildt – og man har altså kun 2 pr. runde (som jo er 4 spørgsmål pr. spiller), så det er om at bruge dem når man kender svaret, men tror at modstanderen vil svare forkert. Et rigtigt svar på en Bezzerwizzer giver 1 point – dog 3 point, hvis man smider den inden spørgsmålet bliver læst op, altså kun ud fra kategorien. Svarer man forkert på en Bezzerwizzer, koster det dog 1 point!
ZWAP: Som navnet en lille smule antyder, kan man med sin ZWAP-brik, få lov at bytte rundt på 2 kategorier. Man kan frit bytte 2 kategoribrikker på brættet – det kan altså være mellem 2 modstandere, mellem en modstander og sig selv, eller bare bytte om på 2 kategorier hos den samme spiller. ZWAP kan kun spilles, når man selv har tur.
Kategorierne i Bezzerwizzer ORD
Hvis man kender Bezzerwizzer i forvejen, ligner det altså, som man kan se i ovenstående, fuldstændig sig selv. Det nye ligger i kategorierne, der som nævnt i indledningen, alle har noget med sprog at gøre på den ene eller anden måde.
Der er 10 ”almindelige” kategorier (spørgsmål, der bare skal svares på), som er:
- Bag om ordet – Betydningen af eller historien bag et ord
- Film og TV – Titler, udtryk eller citater fra film eller TV
- Fremmedsprog – Ord og udtryk fra andre sprog
- Fup eller fakta – Gætte hvilken af 3 forklaringer, der er den rigtige
- Litteratur – Titler, udtryk eller citater fra bøger, tegneserier osv.
- Musik – Titler, strofer eller ord fra sange
- Navne – Navne på f.eks. personer, steder, madretter, firmaer osv.
- Reklamer – Slogans, mottoer eller ord og udtryk fra reklamer
- Sport – Citater, ord og udtryk fra sportsverdenen
- Vendinger – Talemåder, udtryk og citater og historien bag dem
Herudover er der 6 kategorier, hvor man skal bruge skrivepladen:
- Anagram – Man får to ord, som man skriver ned på pladen. Bogstaverne skal så byttes om, så de danner det eller de ord, som ledetråden henviser til.
- Før & Efter – Man får tre ord, som man skriver ned på pladen. Man skal så finde det ord, der kan sættes enten før eller efter de tre ord og danne tre nye ord. F.eks. ”FØR: Skriv TID, VAFFEL, HUS” og svaret er IS (istid, isvaffel, ishus)
- Ordkæde – Man får to ord, som man skriver ned på pladen. Man skal nu finde det ord, der kan stå mellem de to ord og danne to nye ord. F.eks. ved Pirat og Maskine vil svaret være Kopi (piratkopi og kopimaskine)
- Stavning – man får en ordentlig række bogstaver, som man skriver ned på pladen. Man skal nu stave det ord, som ledetråden henviser til. Der kan godt være bogstaver til overs, så pas på!
- Tidslinjen – Man får tre ord, som man skriver ned på pladen. Nu skal man liste dem i den rækkefølge, som de er blevet optaget i ordbogen.
- Skjulte Ord (eller ”Lykkehjulet-kategorien” herhjemme) – Øverst på skrivepladen er der to rækker tomme felter med tal i. Oplæseren fortæller hvilke af disse felter, der skal blokeres, og så får man nogle bogstaver, som skal skrives i bestemte felter. Nu skal man i bedste Lykkehjulet-stil finde frem til det eller de ord, som ledetråden henviser til.
Dette tillægsord betyder ”generende” eller ”besværlig” – hvordan staves ordet?
Oplæseren må gerne være gentleman
Bezzerwizzer ORD fungerer – som alle andre versioner vi har prøvet – godt. Mekanismen med 2 Bezzerwizzer-brikker pr. runde i stedet for at et spørgsmål bare går videre til næste spiller, hvis der er svaret forkert (hvilket altid har irriteret mig i quizspil, da det så er en fordel at sidde efter en, der oftere svarer forkert end en, der hele tiden svarer rigtigt), fungerer godt, og hvis man er kommet lidt bagud, kan man satse på 3-points Bezzerwizzere (men også komme mere bagud, hvis man svarer forkert).
Zwap brikken er også lidt sjov, da man kan bytte en modstanders 4-points kategori ud med noget, som man måske ved at vedkommende ikke er så god til. Man kan selvfølgelig også bare hugge nogle kategorier man selv er god til 😄
Som i så mange andre spil med den slags tuscher, tørrer tuscherne ud på et tidspunkt, men så kan man bare bruge helt almindelige whiteboard markers – de fungerer fint på skrivepladen. Viske-ud-svampen på toppen af hætten er ikke optimal, det ville have været bedre med en lille klud (eller en til hver spiller), da den hurtigt bliver deform og mættet med sort farve, men så kan man bruge køkkenrulle eller en klud til at tørre pladen af med.
Et lille issue kan være, at det er nævnt specifikt i reglerne, at oplæseren gerne må Bezzerwizze, men at vedkommende for at få 3 point, selvfølgelig ikke må have set spørgsmålet først. Det vil altid være en fordel at læse spørgsmålet op, da man jo læser hurtigere inde i sig selv end man læser det højt (det gør jeg i hvert fald), så man har måske nået at tænke over spørgsmålet, mens man læste det færdigt. Især i et par af skrivekategorierne, kan det være en fordel.
Det gør i hvert fald at man bliver nødt til at skifte oplæser, så det ikke er den samme, der oftere har fordel, og vi har også indført en gentleman-regel om at oplæseren lige venter nogle sekunder, inden man smider en evt. Bezzerwizzer, og ved skrivekategorierne lige giver de andre ”passende tid” til at tænke, før den smides. Det fungerer helt fint for os.
Vores mening om Bezzerwizzer ORD
Vi har altid været glade for Bezzerwizzer, fordi det er et quizspil, hvor sværhedsgraden har været, så de fleste kan være med, og fordi Bezzerwizzer- og Zwap-brikkerne gør det sjovt. I nogle quizspil kan man sidde en hel aften og vente på at få spørgsmål, som nogen kan svare på, så man kan rykke lidt fremad, men sådan er det sjældent i Bezzerwizzer.
Det gør sig også gældende i Bezzerwizzer ORD, hvor sværhedsgraden er meget passende. I de spil vi har spillet, ligger gennemsnitstiden lige over en time, og selvom det ikke helt er nede på de 60 minutter, der står på æsken, synes vi ikke det er slemt – vi har masser af quizspil, der tager væsentligt længere!
De nye kategorier vil muligvis dele vandene lidt nogle steder, men jeg synes egentlig, at selvom de alle har noget med sprog at gøre på en måde, har man fået spredt det ret godt ud, så man sagtens kan være med uden hverken at være god til en masse sprog, eller at være sprognørd – men det skader selvfølgelig ikke.
Personligt er jeg ret begejstret for kategorierne, men jeg har også altid været glad for sprog (selvom jeg egentlig ikke kan andet end dansk og engelsk samt en smule folkeskoletysk) og er fast lytter af Klog På Sprog på P1 (prøv det hvis I ikke kender det!), men Lisbeth og de fleste andre vi har spillet det med, kan ikke kategoriseres som sprognørder, og alligevel kan de sagtens være med hvor det gælder.
Specielt de kategorier, hvor der skal skrives, er underholdende – og stressen ved risikoen for at blive Bezzerwizzer, hvis en modstander er hurtigere til at løse opgaven, hjælper ikke, men det er sjovt!
Skal jeg nævne et lille minus, er 100 spørgsmålskort ikke voldsomt mange. Der bruges (ved 4 spillere) 16 kort pr. runde, og der skal oftest ca. 2½-3 runder til at nå i mål (man skal have 20 point for at nå i mål, og man kan opnå 10 point pr. runde, hvis man svarer rigtigt på alle sine 4 kategorier, og så kommer der Bezzerwizzerne, der kan give både plus og minus).
Man er derfor efter relativt få spil igennem bunken. Det behøver dog ikke at gøre noget, da der er 16 kategorier på hvert kort, så man får jo ikke nødvendigvis det samme spørgsmål, når man bruger kortene 2. gang, men man kan jo sagtens være uheldig at ramme lige den kategori, man har haft på det kort før.
Det er ikke sket for os endnu, så jeg betragter det ikke som et stort problem, men dobbelt så mange kort havde ikke gjort noget (det originale Bezzerwizzer har 5.000 spørgsmål, Bezzerwizzer ORD har 1.600).
Bezzerwizzer ORD får dog stadig en stor anbefaling herfra – hvis du har Bezzerwizzer i forvejen, er det forfriskende med nye kategorier, og hvis du ikke har det, skal du se at få det, hvis du kan finde på at spille quizspil bare en gang imellem. Bezzerwizzer har i mange år været et af vores yndlings-quizspil, og Bezzerwizzer ORD melder sig klart ind i kampen om, hvilken af versionerne, der skal tages ned fra hylden, når der skal spilles.
- Kim Larsen