Battle Sheep spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende børnespil ;-) Klik her!

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 10 - 15 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Battle sheep er et familievenligt og sjovt spil og så er det nemt at gå til. Og det inviterer i den grad til flere spil, da det kun tager 10 min. Vi har i hvert fald nået at spille det mange gange allerede og Battle Sheep er nu blevet et nyt favoritspil i vores samling..."

Fordi græsset altid er grønnere på den anden side…

Fårene har sat sig for at erobre verden én mark ad gangen. Om det er fordi marken er blevet for lille, eller flokken for stor vides ikke, men fårene har fået nok! Dette bliver til den perfekte blanding af sjov og strategi for hele familien.

Battle Sheep blev kåret til "Årets Familiespil" i Danmark, i 2015, af Legebranchen (LEG) og deres udvalgte testfamilier. Før det blev spillet også kåret til "Årets Familiespil" i Finland i 2014.

Spillets historie og udvikling

Spillet er udgivet af Blue orange games. Blue orange games er nok mest kendt for at lave spil med komponenter i høj kvalitet og for at lave simple spil.

Blue orange games er et fransk firma, og de er blandt andet kendt for spil som Photosynthesis og Kingdomino.

Battle sheep har også vundet flere nomineringer og titler fra flere forskellige lande. Heriblandt den danske titel årets familiespil 2015 - fra legetøjsbranchen.

Spillet er udviklet af Francesco Rotta, hvilket står tydeligt på forsiden af æsken, ligesom tegneren Andrea Femerstand også er nævnt. Det et tydeligt de er stolte af deres arbejde – og med god grund.

Indholdet og komponenter

Spillet indeholder meget få ting

  • 16 markbrikker – som bruges til at lave spillepladen med.
  • 64 fårebrikker – 16 i hver farve, i farverne rød, hvid, sort og blå.
  • 1 lille bog med reglerne på 9 forskellige sprog, men de danske regler er kun 2 sider svarende til én A5 side.

Komponenterne er er fantastiske! Plastikbrikkerne med får er tykke og vejer lidt i hånden, det føles godt mellem hænderne og de er lette at stable og flytte. Brikkerne er printet med forskellige får, der laver forskellige udtryk. Nogle af dem er nuttede og nogle er sjove. Det kan dog være svært for en lille barnehånd at holde en høj stak med én hånd pga. størrelsen, men til gengæld er der ingen små brikker der kan blive væk.

Markbrikkerne til at lave banen med er lavet i høj kvalitets pap, der er tykt og holdbart. Bagsiden er skridsikker og så er der er printet små hvide blomster på hvert felt. I det hele taget flotte og gode komponenter.

Sådan spiller man

Hver spiller tager 16 får i en farve og stabler dem foran sig. Derefter tages 4 stykker land (med marker på), som skal placeres én efter én i urets retning. Hver ny mark skal dele kant med mindst én anden brik. Dette bygger banen man skal spille på.

Derefter skal alle spillerne placere deres stak med får på et af de yderste felter. Spillet lægger op til man selv vælger hvem der skal starte, men spillet bliver ekstra sjovt og taktisk hvis man spiller med at den der starter, er den person der først sætter sin stak med får på banen, efter den sidste brik med marker er lagt.

Når det er din tur, skal du tage et antal får fra din stak, som du selv bestemmer, og rykke dem i en lige linje til de ikke kan komme videre. Det der stopper fårene, er enten banens kant, et hul i banen eller en anden stak med får. Man skal efterlade mindst ét får på det felt man flytter fra. Man må gerne efterlade flere får, hvis man ønsker dette.

Når man har flyttet sin stak med får, går turen videre til næste spiller i urets retning. Sådan forsættes der til man enten har placeret alle får, eller man ikke længere kan placere flere af sine får da man er spærret inde.

Hvis man ikke kan rykke nogen får, springes vedkommende over og de andre spillere forsætter indtil der til sidst ikke kan placeres flere får.

Til slut tæller man antallet af marker hver spiller har. Den spiller der har erobret flest marker til sidst, vinder spillet.

Skulle det ende med at to spillere har lige mange marker, er vinderen den spiller der har erobret flest marker der grænser op til hinanden – altså har det største sammenhængende område.

Spillet er et lyn hurtigt spil. Der står 15 min på æsken men det tager max 10 min at spille.

Taktik, taktik, taktik!

Selve spillet er meget strategisk. Det er ikke et spil hvor man sidder og tilpasser sig hinanden, nej det er fuld krig! Snedige udtænkte planer og ikke mindst hævn. Nok ser spillet sødt ud, men lad ikke det ydre snyde dig. Bag de nuttede får er et strategisk spil, hvor du lige fra starten går efter at lukke de andre af.

I strategien ligger også at man selv bestemmer mængden af brikker man rykker, så når det går galt er det lige så meget din egen strategiske fejl ved ikke at rykke nok brikker fra den stak, men også en veludført strategi fra den modstander der afskærer din stak fra resten af spillet.

Reglerne er korte og enkle, men invitere stadig til et spil med dybde. Du bliver nødt til at tænke dig om, og planlægge dit næste træk inden du rykker dine får. Hvis du ikke udtænker en strategi og tilpasser den med din modstanders strategi, så vil du tabe spillet. Dit fokus skal både være at erobre så mange marker som muligt, samtidig med du skal skære din modstandere af, så de ikke får mulighed for at erobre lige så mange marker som dig. Du skal også sørge for at dine egne erobrede marker helst skal ligge sammen, da det kan sikre dig sejren hvis både du og en modspiller får placeret alle sine får, eller bare lige mange.

Da banen ændres for hvert spil, bliver man nødt til at tilpasse sin taktik i forhold til de muligheder banen bringer. Dette sikre også en stor variation og ”replayability” – altså at spillet kan spilles igen og igen uden at være helt det samme.

Men man bliver også nødt til at tænke hurtigt. Især hvis man spiller med at det er den, spiller der først sætter sine får på banen, der starter spillet. Det er nemlig ikke helt ligemeget om man er først eller sidst, da ens egne får hurtigt, kan afskæres hvis de spillere der er før dig alle satser på at spærre dig inde.

Denne taktik gør spillet sjovt, da battle sheep i sin enkle form handler om at genere sin modstander mest muligt, hvis du vil hive sejren hjem.

Hvem er målgruppen

Battle sheep er et spil i forklædning. Det ligner et børnespil, og ja børn kan sagtens spille det, men for voksne er det noget helt andet. Det er helt et spil der invitere til meget sjov og hygge og strategier om at afskære de andre spillere. Et morsomt og hurtigt strategispil til at starte gamenight op med, ligeså vel som et spil man kan hive frem 30 min før ungerne skal puttes.

På æsken står der spillet kan spilles fra 7år. Reelt kan yngre børn også sagtens spille med og forstå reglerne, men det er klart at jo ældre man er, jo mere betydning får strategi. Lige børn leger bedst som man siger og Battle sheep fungere bedst når børn spiller med børn eller voksne spiller mod voksne, da intet er overladt til tilfældigheder, hvis man vil vinde.

Vi har selv spillet det som en familie med både børn og voksne. De voksne vandt hver gang, men børnene fik meget sjov ud af at rotte sig sammen imod deres mor.

Vores oplevelser med Battle Sheep

Vi synes Battle Sheep er mega sjovt. Bag det ydre gemmer der sig en spil der kan rigtig mange forskellige ting. Reglerne er meget simple. Reelt set kan man lære spillet bare ved at læse og kigge bag på spilæsken.

Dette er altid et godt tegn, hvis du ønsker et spil der er nemt at gå til. Men selvom spillet er hurtigt at lære, så er det udfordrende at mestre og forskelligt hver gang man spiller det. Dette gør det til et godt spil at bruge når man skal introducere børn til strategispil.

Man kan nemt variere lidt i reglerne. Det er ikke så vigtigt at man laver banen ved at man skiftes til at lægge en brik.

Man kan også bare lægge dem tilfældigt som man synes og på den måde skabe mange sjove formationer, der i sidste ende også kan gøre spillet sværere eller lettere.

Jeg oplevede børnene gøre sig umage for at lave banen forskellig samt finde ud af hvordan man skulle placere brikkerne for at lave ”huller” i banen og på den måde sneg der sig lige lidt geometri ind i læringsprocessen.

Man kan også som tidligere nævnt vælge at den hurtigste spiller starter, og på den måde indføre endnu et strategisk element. Børnene synes også det var sjovt for så gik der lidt sport i at være hurtig.

Battle sheep er et familievenligt og sjovt spil og så er det nemt at gå til. Og det inviterer i den grad til flere spil, da det kun tager 10 min. Vi har i hvert fald nået at spille det mange gange allerede og Battle Sheep er nu blevet et nyt favoritspil i vores samling.

- Michala Flacheberg

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen