Alder: Fra 10 år | Spilletid: Cirka 45 minutter | Spillere: For 4 eller flere deltagere | Antal: 1 spil i æske | Mærke: Tactic
"Udover at bruge Alias Original i undervisningen, har jeg også haft stor glæde af at spille det med mine søskende, venner og familie. Det har vakt både begejstring, frustration og hygge med sig :). Men faktisk er det også blevet tilføjet til et par ønskesedler undervejs, da det gik op for både min veninde og kusine, at de var ret vilde med hele konceptet bag Alias. Det mindede dem lidt om Tegn og Gæt, bare uden at man behøvede at være god til at tegne"
En spilanmeldelse af Alias Original
Alias Original taler på flere måder virkelig til både mit brætspils- og dansklærerhjerte. Det er et spil, der forener underholdning og læring på fineste vis! Jeg kan faktisk undres lidt over, at det ikke har vundet nogle priser, da det i min optik, har fortjent det.
Jeg stiftede selv bekendtskab med Alias Orignal i en af mine praktikperioder på læreruddannelsen, og det fik ret hurtigt en fast plads i mit undervisningskatalog, derfor var det også uden betænkningstid, at jeg sagde ja til at anmelde det her på bloggen.
Spillet går i al sin enkelthed ud på at forklare et ord, uden at benytte selve ordet (heller ikke dele af det eller oversat til andre sprog). Jo hurtigere man er til at forklare og modparten til at gætte, desto flere ord, kan man nå, inden sandet i timeglasset rinder ud, og desto flere point/felter får man.
Det lyder jo ikke særlig kompliceret - og der er selvfølgelig også lidt flere regler, men det gør ikke spillet kedeligt. Der er masser af underholdning i at få andre til at gætte lige dét ord, man er ved at forklare, de små grå kommer på arbejde, og så er der hele konkurrence-elementet, som også optager en, når man først er igang.
Jeg har særligt brugt Alias i undervisningen på dage, hvor vi trængte til at lave lidt andet eller som ordforrådstræning på mellemtrinnet. Her har det fungeret rigtig godt både pga. underholdningsværdien - konkurrence + spil forbindes ofte med hygge og fritid, og pga. læringsværdien - som udvidelse af ordforrådet og til at træne forståelse - både at gøre sig forstået, men også til at træne forståelsen af andres forklaringer.
Udover at bruge Alias Original i undervisningen, har jeg også haft stor glæde af at spille det med mine søskende, venner og familie. Det har vakt både begejstring, frustration og hygge med sig :). Men faktisk er det også blevet tilføjet til et par ønskesedler undervejs, da det gik op for både min veninde og kusine, at de var ret vilde med hele konceptet bag Alias. Det mindede dem lidt om Tegn og Gæt, bare uden at man behøvede at være god til at tegne.
Selvom der i spillets regler står, at man skal være 4 deltagere, har det ikke afholdt mig fra at spille det med færre. Der har vi bare tilpasset reglerne lidt, så de passede til os. Vi har spillet mod hinanden, men hjulpet hinanden med at forklare for hverandre, og så haft hver sin brik, det har fungeret super fint, så det kan jeg bestemt også anbefale andre at gøre, hvis man gerne vil spille Alias Original, men ikke er helt nok spillere.
Bag om Tactic og Alias Original
Alias Original er udgivet af Tactic Games, som er den originale finske producent af spil. De har i over 50 år været kendt for deres innovative og spændende spil – produceret i høj kvalitet. De har som mål at producere spil, som skal bringe venner og familie til at tilbringe kvalitetstid sammen, samt kun at levere den bedste underholdning til spillere i alle aldre.
De er en ret stor virksomhed, der sælger produkter i 70 lande verden over, så det er nok ikke helt ved siden af at sige, at mange danske familier nok har et spil udgivet af Tactic stående hjemme i skabet. De udgiver nemlig bl.a. både børnespil, familiespil, udendørs spil og rejsespil.
Måske I kender Alibaba, Doodle Doo eller Coral Reef? Det er alle kendte børnespil udgivet af Tactic. Jeg har i hvert fald selv både Doodle Doo og Coral Reef på brætspilsreolen derhjemme og hiver dem også jævnligt frem til f.eks. familiefester.
Spillets komponenter
Når du åbner æsken, finder du:
- 1 spilleplade
- 400 kort med 8 ord på hver af dem
- 1 timeglas
- 6 brikker
- Danske spilleregler
Alle delene er af super fin kvalitet, det er en tyk pap-plade, der er nem at folde ud og ind. Kortene er ikke alt for tynde og nemme at skille fra hinanden, æsken har en fin ruminddeling til hhv. kort, brikker og timeglas, så alting har en plads.
Dog skal der ikke så meget til for at kortene ryger lidt rundt ved transport, så her kan man med fordel sætte en lille elastik omkring, hvis det er generende - de ryger ikke ud af æsken, som lukker fint tæt.
Brikkerne er nogle små fine mænd i plastik formet som Alias-figurerne udenpå æsken, de står stabilt på pladen og vælter ikke rundt, så det er virkelig rart ved brug. Reglerne fylder ikke meget, det er et kvadratisk stykke papir med tekst på begge sider i en udmærket tykkelse, der ikke krøller for let. Alt i alt er spillet lavet i en ganske fin og for Tactic gaming velkendt kvalitet.
Regelbogens tilgængelighed
Reglerne er let tilgængelige og meget kortfattet. Spillets formål står fint beskrevet på forsiden af papiret. Her er der også et billede af spillepladen, så det er nemt at forholde sig til undervejs i læsningen. På første side er der også en kortfattet version af reglerne, så man kan hurtigt lige genopfriske dem, hvis det er lidt tid siden, man sidst spillede det - eller lige hurtigt kigge undervejs i spillet.
På bagsiden af papiret kan man også let få et overblik over reglernes inddeling med overskrifterne i blå. Derudover er de listet op numerisk, så det også skabe et let tilgængeligt overblik i spillets fremgangsmåde.
Jeg vil dog ikke mene at alle 10-årige let kan gennemskue reglerne, så det er godt med et lidt ældre barn eller en voksen, som kan hjælpe med at gøre dem forståelige, inden spillet går igang.
Dog er det ikke et svært spil at spille, når man først er igang, da det er meget lige til og intuitivt. Det er ikke et spil, jeg er bleg for at give en god anmeldelse, og det har også fået en fast plads i min brætspilssamling
- Camilla Liv Pedersen
Læs også spilanmeldelsen af Doodle Doo
Læs også spilanmeldelsen af RISK
Læs også spilanmeldelsen af SNAK samtalespil
1 kommentar
Mio Plohmann Kjær
Alternative spilleregler for 3+ spillere.
Hver spiller har deres egen brik og hvem der skal forklarer og hvem der skal forklares til skifter fra gang til gang.
(Er man tre f.eks går det på runde den ene vej og så den anden vej. Hvis man er flere er det lidt mere kompliceret)
En af dem der hverken gætter eller forklare holder øje med tiden.
Ingen småsnak mens tiden er igang.
Man venter med at rykke brikkerne til tiden er løbet ud.
Både den der gætter og den der forklarer rykker frem.
Det sidste ord efter tiden er rindet ud må gættes af de andre spillere, kun et gæt efter først til mølleprincippet.
Ord der springes over midt i en forklaring må ikke gættes af andre end gætteren. (evt. også efter at tiden er rindet ud)
Røveren tages ikke i brug.