Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 2 deltagere
"Kalaha er et 2-personers spil. Det er nemt at lære for børn og det giver barnet en rigtig god start på at lære strategispil. Vi voksne kan godt se hvilken Ambo der ville være strategisk smart at tage som den første, men barnet skal først tælle hvor mange kugler der er i Amboen, for derefter at tælle hvor mange Amboer der er, op til sin Kalaha..."
Præsentation:
Kalaha er et klassisk spil som de fleste mennesker kender, det betyder dog ikke at man skal gå udenom det i sin samling af brætspil.
Kalaha er et 2-personers hurtigt spil, der dynamisk minder lidt om Backgammon, hvor man ikke strategisk kan planlægge sin tur, før modstanderen har afsluttet sin tur.
Kalaha er let at lære og man vil som voksen kunne huske tilbage på sjove spiloplevelser, hvis man har spillet det som barn.
Hvad er der i æsken:
I æsken finder man et regelsæt med regler forklaret på 5 forskellige sprog, deriblandt også dansk.
Spillebrættet, der fylder hele æsken, består af en rektangulær plade med 12 små skåle og 2 store skåle.
Der er placeret 6 små skåle på hver langside og en stor skål i hver ende. Brættet er lavet i sort hårdt plast og virker meget stabilt. Derudover finder man 72 røde kugler der ligeledes er lavet i hårdt plast.
Reglerne:
Spillerne sidder overfor hinanden med brættet imellem sig. Hver spiller råder over de nærmeste seks mindre skåle, også kaldet Amboer, samt over den af de to store skåle som kaldes Kalahaen og er placeret til højre for spilleren.
Det gælder om for hver spiller at samle så mange af spillets 72 røde kugler i Kalahaen som muligt.
Spillet begynder med, at de 72 røde kugler fordeles med 6 i hver Ambo, men ingen i Kalahaerne.
Den første spiller starter sin tur med at tage kuglerne fra en af sine seks Ambos og begynde "at så".
"At så" betyder at lægge en kugle i et hul.
Spilleren skal tage alle kuglerne fra den Ambo, spilleren vælger.
Man bevæger sig imod urets retning – altså til højre for det hul, hvor man tog kuglerne fra og fortsætter, så længe man har kugler.
Spilleren skal også lægge en kugle i sin egen Kalaha, men ikke i modstanderens. Det kan resultere i en af følgende fire situationer:
- Hvis den sidste kugle ender i en Ambo, hvor der ligger kugler i forvejen, tager spilleren disse op og fortsætter såningen.
- Hvis den sidste kugle ender i spillerens Kalaha, må der frit vælges, hvilke af spillerens seks Ambos, man vil så fra - altså man får en ekstra tur.
- Hvis den sidste kugle ender i en af modstanderens tomme Ambos, har man tabt sin tur.
Spillet slutter når den ene af spillerne ikke har flere kugler i nogen af sine Amboer.
Den spiller må tage alle de resterende kugler fra modstanderens Amboer og lægge dem i sin egen Kalaha.
Derefter tælles kuglerne op og den spiller der har flest kugler, har vundet.
Firmaet bag spillet:
Denne udgave af Kalaha er udbudt af firmaet ALGA. Alga er kendt for mange familie- og børnespil, så som Afrikas Stjerne, Matador og Othello.
ALGA producerer også mange af de nye børnespil fra Ramasjang, med både Onkel Reje, Ramajetterne og Ramasjangmysteriet.
Materialet:
Dette Kalaha spil var udført i hårdt plast, hvilket gør det let og lige til.
Kalaha findes i mange forskellige materialer så som træ, med glaskugler, eller hvor brættet kan foldes sammen på midten. Disse materialer gør spillet tungere.
Jeg er fint tilfreds med udgaven i plast, da meningen er at jeg skal spille det med min datter og hun ville have svære ved at håndterer tunge glaskugler med hendes små hænder.
Spillets oprindelse:
Kalaha er et spil i mancala-familien og er et 2-personers spil, kendt siden oldtiden og fra forskellige kulturer især i Afrika og Asien. Kalaha blev opfundet af amerikaneren William Julius Champion Jr. i 1940. Spillepladen består af 12 små huller/skåle, Amboer, i to parallelle rækker med seks i hver og med en depotskål, Kalaha, for hver ende.
Spillebrikkerne har tidligere været sten, frø, majs eller bønner og er nu oftest kugler af glas eller plast; de fordeles i Amboer og Kalahaer efter særlige regler, og den, som slutter med flest kugler, er vinder.
Der findes varianter med tre og fire rækker amboer.
Spiloplevelse:
Kalaha er et nemt spil at lære. Reglerne er fint beskrevet, dog med enkelte sprogfejl, hvor enkelte ord er på svensk/norsk i det danske afsnit.
Der står ikke beskrevet hvor lang tid spillet tager, men jeg vil skyde på et spil, tager mellem 10-20 min. alt efter om man spiller voksne eller børn, der ofte skal bruge lidt længere tid i deres tur.
Jeg spillede det med min datter på 6 år og hun fangede reglerne og spil dynamikken ret hurtigt.
Somme tider skulle hun lige huskes på, at hun måtte tage kuglerne på min side af brættet, når hun landede i et tomt felt på hendes side, eller at hun ikke måtte tage nogen kugler, når hun endte i et tomt felt på min side af brættet.
Vi spillede det igennem 3 gange og det var tydeligt at hun tredje gang havde helt styr på hvad hun skulle gøre.
Dette resulterede også i, at jeg begyndte at lære hende hvordan hun kunne få flere point, ved at tælle kuglerne i de Amboer der var tæt på hendes Kalaha, Så hvis der kun lå en kugle i den Ambo der var lige før hendes Kalaha, ville det være smart at tage den først, så hun kunne få et ”gratis point” og derefter få tur igen.
Kalaha er et spil for to personer, som er nemt at lære for børn og det giver barnet en rigtig god start på at lære strategispil.
Vi voksne kan godt se hvilken Ambo der ville være strategisk smart at tage som den første, men barnet skal først tælle hvor mange kugler der er i Amboen, for derefter at tælle hvor mange Amboer der er op til sin Kalaha.
Allerede tredje gang vi spillede det, begyndte det at ligge lidt mere naturligt for min datter, hvilke kugler hun skulle begynde med og jeg tror at når vi har spillet det nogen flere gange, så behøver hun ikke tænke og tælle så ofte.
Jeg vil mene at Kalaha kan spilles af alle og i alle aldersgrupper, dog med undtagelse af helt små børn.
Min datter går i 0. klasse og jeg mener at Kalaha er et rigtig godt startspil til den aldersgruppe, hun lærer overblik, i forhold til at kunne se hvor mange kugler der ligger uden at skulle tælle.
Hun lærer strategi, ved at se hvordan hun får flest point når det er hendes tur. Ud af de tre spil vandt hun den sidste gang og det var tydeligt at hun i det spil tænkte mere over hendes træk.
Hvordan kan man ellers spille spillet:
Spillet henvender sig til alle aldre men på æsken står der aldersgruppe fra 6 år. Hvis man mener at 6 kugler i hver Anbo er for mange for et 5-årigt barn, kan man med fordel halvere til 3 kugler i hver Ambo og efterfølgende gradvist spille med 4 eller 5 kugler.
Hvis man vil forlænge spilletiden, kan man vælge at undlade den del i reglerne der siger at, hvis den sidste kugle ender i en af sine egne tomme Ambos, må man tage kuglen plus eventuelle kugler i modstanderens Ambo lige overfor og lægge dem i sin egen Kalaha.
Dette vil gøre spillet længere og man skal ikke strategisk forsøge at lande i en af sine tomme Amboer, men derimod hele tiden forsøge at holde sin tur så lang som muligt.
Alt i alt, et klassisk og rigtig godt spil, som man aldrig bliver for gammel til at spille.
- Kristina Tegner