Aktivitetstavle - Tusindben - fra VIGA anmeldelse

Alder: Anbefales fra 18 mdr | Materiale: FSC-certificeret træ | Mål: L:185 x H:83 x D:12 cm | Mærke: VIGA | Antal: 1 aktivitetstavle bestående af 5 sektioner

"Det legetøj, jeg bedst kan anbefale, er det, min vældig legetøjkritiske mand godkender. Og han godkender tusindben-larven. Han synes endda, den er genial. Og så er der i den grad noget om snakken! Mine tre børn er nemmere at imponere! Der er dog legetøj, der har mest wauw-effekt i kraft af at være nyt og derfor interessant. Det gør sig ikke gældende med aktivitetstavlen. Det eneste minus er, at jeg ikke fik en op at hænge for ca. 4 år siden, da min ældste var de anbefalede 18 måneder..."

En anmeldelse af aktivitetstavl - Tusindben - fra VIGA

Sjove, lange tusindben, du er da en mærk’lig en.

Sikke mange tæ’r du slår, hvis du snubler, når du går.

Over bladet kryber larven, altid glad og grøn i farven, mens den buer og ned, bar’ den ikke går af led!

Mine børn fra 1-5 år er vilde med kriblekrable-dyr og kriblekrable-vers. Derfor er det et kæmpe hit at modtage en kæmpe udgave af en tusindben-larve i fantastiske farver med fantastiske undersøgelsesmuligheder! Børnene og jeg kan næsten ikke få armene ned - og endnu mindre efter at have taget larven i brug!

Dejlige farver og mange detaljer

Allerede da jeg så tusindben-larven på Legebyens hjemmeside blev jeg lidt småforelsket. Den er designet så fint med så dejlige farver og med så mange, mange dejlige detaljer, som vakte min interesse og nysgerrighed. Jeg havde fået en idé om, at jeg gerne ville have en aktivitetstavle eller lignende til min søn Peter på 1,5 år, og med dennes funktioner var den bestemt aktuel.

Og rigtig nok: Peter på de anbefalede 18 måneder er totalt draget af tusindben-larven. Han kan slet ikke lade være med at gå hen til de forskellige dele og dreje, flytte, åbne, mærke osv. Hans søskende Johannes på 3 år og Signe på 5 år går i børnehave, og de er på fuldstændig samme måde draget af aktivitetstavlen.

Heldigvis er den med dens hele 185 centimeters længde lang nok til, der kan stå flere børn ved den på samme tid. Alle tre børn ligger netop inden for den anbefalede målgruppe. Men det er interessant at observere, hvordan de på forskellige måder leger med larven.

Peter på de 18 måneder kan dreje, flytte, åbne, mærke om og om igen og kan være enormt optaget af små detaljer ved tusindben-larven. Signe på 5 år bruger tusindben-larven som en del af en rolleleg - hvor hun for eksempel især er optaget af sektionen med de forskellige låse, som hun skal forsøge at åbne med forskellige kodeord og lignende. Derudover lægger hun mærke til de forskellige sektioners opbygning og undres og spørger ind til disse.

Tusindben-larven består af hele 5 sektioner.

Den første af det orange hoved. Øjnene kan her drejes, og der er den samme slags øjne på begge sider. Næsen kan ikke flyttes med, men munden er til gengæld en skøn kuglebane med 8 “kugler” på i forskellige former og farver. Indrømmet: Jeg har faktisk aldrig haft så stor fidus til sådan nogle kuglebaner, og jeg syntes, det var lidt stenet, da jeg blev foreslået det til mine børn. Men nej hvor er jeg virkelig helt ærligt blevet klogere. Peter er så fordybet af kuglebaner og kan bruge lang tid på at flytte de forskellige elementer.

Første del af kroppen er fire forskellige hjul. De tre har forskellige mønstre, og det fjerde har små farvede kugler inddelt i seks sektioner. Når de mønstrede hjul drejes, fremkommer en interessant dybde og bevægelse der, og når det sidste hjul drejes, er der både bevægelse og lyd for øjne og ører.

Den tredje sektion og altså den anden del af den grønne krop består af et hjul med tre runde huller og et firkantet hul. Under hjulet er der malet forskellige farver: grøn, mørkeblå, gul, rød, lyseblå, pink. Når hjulet drejes, kan man se farverne gennem det firkantede hul. Og her undrede Signe på 5 år sig så. Hun kunne ikke forstå, at de seks farver blev anderledes, når hun kiggede gennem hjulets runde huller. For det gør de nemlig helt korrekt. Hvert af de runde huller er dækket af et farvet glas i hhv. blå, gul og rød - de primære farver. Når det “blå hul” rammer det egentlig gule felt, syner farven grøn. Det giver anledning til en god snak om farver med Signe. Vi bruger ikke betegnelserne primære og sekundære farver, men det er det, samtalen omhandler, og der er så god læring i det.

Næste sektion er klart de ældste børns favorit. Det er så spændende med fem forskellige “hemmelige rum” med forskellige former for lukke- og låsemekanismer. Her får rollelegen for især Signe frit spil. Peter på 18 måneder finder også denne interessant. I modsætning til nogle af de andre dele på tusindben-larven skal han her bruge lidt mere tid på at få nogle af låsene åbnet. Han kan sagtens, men det kan godt lige tage et par forsøg. Og det er virkelig helt fint, at hans udholdenhed også skal udfordres. Bag de fem låger gemmer dig sig 4 forskellige taktile overflader samt et spejl i den midterste.

På sidste del af tusindben-larven er der en form for labyrint/bane, som de fem tandhjul skal igennem. Hvis de fem tandhjul sidder helt tæt op ad hinanden, drejer de alle rundt, når børnene drejer på bare et af dem.

Derudover består tusindben-larven af både ører og ben/fødder. Hver del af aktivitetstavlen - inklusive ørerne og fødderne - er et separat stykke, og den er let både at transportere og montere.

Kan opsætte præcis som du ønsker det

Det er naturligvis oplagt at begynde rækkefølgen af sektionerne med hovedet, men ellers kan de fire øvrige sektioner oplagt sættes i præcis den rækkefølge, man ønsker det. Både min mand og jeg er ok perfektionister, og det kommer blandt andet til udtryk, når min mand skal montere forskellige projekter i væggen.

Under normale omstændigheder ville der være gået en del arbejde forud med at måle op, tegne op, sætte i vater og så videre. Denne gang har vi helt bevidst undladt dette. Jeg synes egentlig, han er kommet ret godt om ved det alligevel. Men netop en larve må gerne ”bue op og ned”, som det indledende kriblekrable-vers fortæller, så både krop og fødder må efter min mening gerne være lidt “i bevægelse”.

Inden ophængningen havde vi brainstormet meget på, hvor den skulle hænge, for vi kunne egentlig se fordele ved at have den i ret mange forskellige rum, og i lang tid stod valget så mellem Peters børneværelse og den fælles fordelingsgang.

Pludselig blev jeg opmærksom på, at der i Peters vuggestue hænger en lille aktivitetstavle i en udendørs glasgang, hvor den af vuggestuebørnene oplagt og ofte bliver brugt flittigt. Det fik os til at tage den endelige beslutning om at hænge tusindben-larven i garagen, som ligger centralt på vores grund og fordeler indkørsel og have, hvorfor børnene rigtig tit går igennem garagen og i forvejen leger derinde.

Det havde helt sikkert også været succesfyldt at have den indendørs, men vi har bestemt ikke fortrudt placeringen. Vores tre børn kan slet ikke lade være med at bruge den, når de er ude. Og sommetider er det også netop dén, der trækker dem ud.

Vores vurdering

Det legetøj, jeg bedst kan anbefale, er det, min vældig legetøjkritiske mand godkender. Og han godkender tusindben-larven. Han synes endda, den er genial. Og så er der i den grad noget om snakken!

Mine tre børn er nemmere at imponere! Der er dog legetøj, der har mest wauw-effekt i kraft af at være nyt og derfor interessant. Det gør sig ikke gældende med aktivitetstavlen.

Det eneste minus er, at jeg ikke fik en op at hænge for ca. 4 år siden, da min ældste var de anbefalede 18 måneder.

Hvis man let lader dig friste og prøver at modkæmpe det, skal man ikke gå ind og tjekke Legebyens udvalg ud af mange andre skønne VIGA-produkter.

- Elisabeth Kristensen

Læs også anmeldelsen af legemad fra VIGA

Læs også anmeldelsen af VIGAs aktivitetskasse

Læs også anmeldelsen af Learning Clock fra VIGA

 

Anmeldelse af legetøjViga

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen