Årets Brætspil 2022 på Legebyen.dk

Find "Årets Spil 2022" på Legebyen.dk - både nomineringer og prisvindere

Hos Legebyen.dk vil vi gerne hjælpe dig og din familie - eller dine brætspilsvenner - med at vælge de rigtige brætspil, når du/I skal købe nye spil. Derfor præsenterer vi dig her for Årets Spil 2022 artiklen.

Vi håber denne blogartikel kan danne et overblik over Årets Spil Kåringerne i 2022 for dig :-) Vi har nemlig hele tre forskellige brætspils prisuddelinger her i Danmark - og endnu flere hvis vi kigger ud over landets grænser.

Årets Brætspils-prisuddelinger i 2022

Året 2022 startede i februar ud med nomineringerne til Årets Spil i Frankrig, kaldet As d'Or, som betyder Det Gyldne Es.
Den franske prisuddeling plejer at nominere 3-4 spil i de 3 kategorier; Årets Spil, Årets Børnespil og Årets Ekspertspil (voksenspil). Som noget nyt i 2022 har de også valgt at nominere 4 spil i en ny Familiespilskategori.

Legebyen.dk har allerede nu oprettet flere nominerede titler. Hold eksempelvis godt øje med familiespillet Living Forest, der er designet af danske Aske Christiansen og nomineret i den nye Familiespils-kategori, samt det sjove børnespil Bubble Stories, der er nomineret i børnekategorien og det længe ventede kortspil 7 Wonders: Architects, der er nomineret til Året Spil i Frankrig. Yderligere følgende spil nomineret: Happy City, Cartaventura, Pin Pon!, Attrape Monstres, Nouvelles ContRées, Oltréé, Dune Imperium, IKI og Lost Ruins of Arnak.

Vinderne i de 4 kategorier blev fundet sidst i februar måned og blev 7 Wonders: Architects, Bubble Stories, Living Forest og Dune: Imperium.

Læs mere om den franske brætspils-prisuddeling på dette link!

Sidste år, altså i 2021

I 2021 var det blandt følgende spil der hittede i Frankrig; Micro Macro Crime City blev kåret til Årets Spil 2021 (As d'or). The Crew blev kåret til Årets Ekspertspil 2021 (As D'or Expert) og Dragomino blev Årets Børnespil 2021 (As d'or Enfant). I blandt de nominerede i 2021 var blandt andet Paleo, som udgives i foråret 2022 her i Danmark. Ghost Adventure, Top 10, Carro Combo, Kraken Attack og Tainted Grail.

Her hos Legebyen.dk skal vi nok holde øje med om spillene bliver udgivet på dansk/med danske regler i løbet af 2022.

I Maj måned 2022 blev 5 spil kåret i den Amerikanske Mensa Select prisuddeling. Ingen af de 5 spil er nået til Danmark endnu, men vi holder selvfølgelig øje med dem. Læs mere nederst i artiklen, eller få fat på et af de tidligere Mensa Select kårede spil.

I Maj måned 2022 blev hele 9 forskellige spil nomineret til Årets Spil i Tyskland, ved Spiel des Jahres prisuddelingen. Denne prisuddeling ses som brætspillenes svar på Oscar uddelingen til film. Hvis et spil har vundet et pris ved Spiel Des Jahres, så er det VIRKELIG et stort kvalitetsstempel i sig selv. Vinderne i de tre kategorier Årets Spil (Spiel des Jahres), Årets Børnespil (Kinderspiel des Jahres) og Årets Kenderspil (Kennerspiel des Jahres) afsløres hhv. midt i juni (Årets Børnespil i Tyskland) og midt i juli for de to andre kategorier.

Vinderne i 2022 blev Cascadia (Årets Spil), Zauberberg (Årets Børnespil) og Living Forest (Årets Kenderspil), der er designet af danske Aske Christiansen.

So last year (2021):
Dragomino vandt Årets Børnespil 2021 i Tyskland. MicroMacro: Crime City løb med Årets Spil 2021 i Tyskland og Paleo vandt prisen for Årets Kenderspil 2021 i Tyskland.Årets brætspil i Danmark 2022

Her i Danmark kører der som sagt hele tre forskellige brætspils prisuddelinger. Først har vi Legebranchen som kårer spil der er let tilgængelige og lette at spille for de fleste, dernæst kårer Guldbrikken også Årets Spil og i denne prisuddeling er spillene ofte lidt mere komplekse og henvender sig lidt mere til de mere erfarne brætspillere og "nørderne". Til sidst kåres Årets Spil også af Index Retail kæden, som tager udgangspunkt i de spil der har solgt bedst i deres egne butikskæder. Her kan de samme spil godt vinde flere år i træk.

Det forventes at Legebranchen vælger deres dommerpanel til kåringen af Årets Spil 2022 og Årets Legetøj 2022 i slutningen af april. Bedømmelserne kommer ind i juni og kåringen af "Årets Spil" og "Årets Legetøj" finder sted i starten af efteråret, for hver af de tre spilkategorier og de 6 legetøjskategorier.

Guldbrikken har nu offentlig gjort de nominerede spil til årets kåring af 2022 brætspil og vinderne findes ultimo september.

Det bliver rigtig spændende at se hvilke spil der vinder i de danske prisuddelinger i år. Vil du vide mere om de forskellige prisuddelinger, så er det bare med at læse videre i artiklen...

Vi prøver så vidt muligt på Legebyen.dk at tilbyde alle spil, som har “vundet” eller “har været nomineret til” Årets Spil priserne, som regel indenfor kategorierne Årets Børnespil, Årets Familiespil, Årets Voksenspil og Årets Selskabsspil.

Vi kigger både på prisuddelingerne i Danmark, Norge og Sverige, men lader os også inspirere af Spiel Des Jahres prisuddelingen i Tyskland, As dOr i Frankrig og de udvalgte spil i den årlige Mensa Select Top-5 kåring i USA.

Årets Spil 2022 - Kåret af Legebranchen
- OPDATERES LØBENDE

Den første store spilpris i Danmark uddeles af Legebranchen (LEG), som kårer “Årets Spil” i tre forskellige kategorier hvert år.

Legebranchen får hjælp fra forskellige testfamilier, som hjælper med at vurdere de nominerede spil. Legebranchens prisvinder logo, er normalvis rundt og gult og let genkendeligt.

Fra 2020 ændrede man designet en smule. Eksempelvis er formen rund, lavet om til en blomst og farven guld bruges til prisvinderne og farven sølv bruges til de nominerede spil.

Fra 2021 begyndte man også at kåre Årets Legetøj i hele 6 forskellige kategorier - foruden de tre kategorier af spil. Her hjælper testfamilier med at teste og bedømme både legetøj og spil - og ud fra familiernes feedback udvælges tre nominerede i hver kategori. Hvem der vinder priserne bedømmes til slut af Legebranchens dommerpanel.

* De nominerede spil og legetøjer er ikke nødvendigvis nyheder i år og de må gerne deltage i prisuddelingen, så længe de ikke tidligere har været tilmeldt konkurrencen. Det er producenterne af spil og legetøj som tilmelder produkterne til den årlige konkurrence.

Prisen er blevet uddelt siden 1987, dog har man ikke gjort ret meget ud af at gemme på historikken, hvorfor det i 1990’erne pludseligt er svært at finde data om alle spil i tre nomineringskategorier. På hjemmesiden Aaretsspil.dk findes der desværre kun historik tilbage til 2015.

Vil du gerne være test-familie for Årets Spil prisuddelingen, så hold godt øje med Årets Spil på Facebook, hvor de skriver, når nye testfamilier søges til test af Årets Spil (og legetøj) i 2022.

Årets Spil 2022:

Årets Børnespil 2022 Årets Familiespil 2022 Årets Voksenspil 2022
Den Magiske Skov A Game of Cat & Mouth Tankestreger
Nomineret 2022 Nomineret 2022 Nomineret 2022
Verdens Børn Mixing Box Deluxe Pictures
Mit Første Monopoly Catapults Quizzone Timeout

Årets Spil 2021:

Årets Børnespil 2021 Årets Familiespil 2021 Årets Voksenspil 2021
FotoFisk Virus Wavelenght
Nomineret 2021 Nomineret 2021 Nomineret 2021
Tropic Race Carcata Chronicles Of Crime
Mr. Wolf Dobble Colour Brain
Årets Børnespil 2020 Årets Familiespil 2020 Årets Voksenspil 2020
Rampelys Slammer Ryd Bordet Helt Blank

Som noget nyt i 2020 kårede man også et spil i kategorien Årets Nyhed 2020, som blev kåret på tværs af de 3 kategorier. Dog gik man fra denne kåring igen i 2021 uddelingen.

Valget faldt i 2020 på spillet BANK ATTACK, der scorede højest som et originalt, anderledes og nytænkende spil. Det appellerer til både børn og voksne, og går ud på, at man i samarbejde skal bryde ind i Escape Room, få åbnet pengeskabet og se hvor mange penge man kan få skrabet sammen inden tiden går. Der er 6 niveauer der bliver sværere og sværere gennem hele spillet.

Se hele historikken far 1987 og frem, om Årets Spil vindere og nominerede spil - kåret af Legebranchen LEG. Klik på knappen herunder!

Årets Spil 2022 - Kåret af Guldbrikken
- OPDATERES LØBENDE

Den anden store prisuddeling i Danmark er Guldbrikken, som har eksisteret siden 2009.

Guldbrikken spil-prisen uddeltes i 2022 af en jury bestående af seks uvildige og brætspil-kyndige fagfolk, som gør et ulønnet stykke arbejde, for at give de indsendte spil, en fair og retfærdig bedømmelse.

Juryen voterede i 2020 i 8 timer, og fandt frem til årets 16 bedste nye brætspil
- heriblandt flere dansk-udviklede spil. Foto: Guldbrikkens Facebookside, 2020

Juryen udvælger i første omgang 4 spil i hver de 4 kategorier; "Årets Børnespil", "Årets Familiespil", "Årets Voksenspil" og "Årets Selskabsspil", som bliver nomineret til årets spilpriser i august måned og senere på efteråret kåres så en vinder i hver kategori. Ydermere kåres også Juryens Specialpris og Årets Kenderspil - i alt 6 prisvindende spil hvert år.

Juryens Specialpris går ofte til et spil eller brætspil, som er anderledes og nytænkende i sin spilmekanik eller i sin udformning.

Som Årets Kenderspil kåres som regel et mere komplekst strategispil, som virkelig kræver sin erfarne brætspiller at mestre. Tidligere kåret i denne kategori er det store Terraforming Mars sci-fi-strategispil, med utallige udvidelser til grundspillet, samt det spændende KeyForge kortspil.

Priserne genkendes af de firkantede prisvinderlogo'er, med afrundede hjørner, som uddeles i de 6 forskellige kategorier. Du kan læse meget mere om Guldbrikken på hjemmesiden: Guldbrikken.dk

Årets Guldbrikken brætspil 2022:

Årets Børnespil 2022 Årets Fam.spil 2022 Årets Voksenspil 2022
Pin Pon 7W: Architects Living Forest
Nomineret 2022 Nomineret 2022 Nomineret 2022
Den Magiske Skov Kingdomino: Origins Get On Board
Verdens Børn Biotopia Partners DUO
Unlock Kids Segrada Paleo
Årets Børnespil 2021 Årets Fam.spil 2021 Årets Voksenspil 2021
Froggit Sonar Family My City
Årets Børnespil 2020 Årets Fam.spil 2020 Årets Voksenspil 2020
Rampelys Slammer Arctic Race The Crew
Årets Selskabsspil 2022 Årets Kenderspil 2022 Juryens Specialpris
Insider Ark Nova Unlock! Kids
Nomineret 2022
Læst
Hidden Games
Trial By Trolley
Årets Selskabsspil 2021 Årets Kenderspil 2021 Juryens Pris 2021
Wavelenght Beyond The Sun MicroMacro: Crime City
Årets Selskabsspil 2020 Årets Kenderspil 2020 Juryens Pris 2020
Just One Gloomhaven: Jaws of... 50 Clues Trilogien

Årets Guldbrikken brætspil 2021:

Årets Børnespil 2021 Årets Fam.spil 2021 Årets Voksenspil 2021
Froggit Sonar Family My City
Nomineret 2021 Nomineret 2021 Nomineret 2021
Mr. Wolf Zombie Kidz Chronicles Of Crime
Box Monster Twin It Nidavellir
Grabbit Sushi Go! Trails Of Tucana
Årets Børnespil 2020 Årets Fam.spil 2020 Årets Voksenspil 2020
Rampelys Slammer Arctic Race The Crew
Årets Børnespil 2019 Årets Fam.spil 2019 Årets Voksenspil 2019
Rhino Hero Super Batt. Copenhagen Kvaksalver
Årets Børnespil 2018 Årets Fam.spil 2018 Årets Voksenspil 2018
Cirkus Topito Magic Maze Azul
Årets Selskabsspil 2021 Årets Kenderspil 2021 Juryens Specialpris
Wavelenght Beyond The Sun MicroMacro: Crime City
Nomineret 2021
Bezzerwizzer Timeline
Pictures
Survivors Of Hellapagos
Årets Selskabsspil 2020 Årets Kenderspil 2020 Juryens Pris 2020
Just One Gloomhaven: Jaws of... 50 Clues Trilogien
Årets Selskabsspil 2019 Årets Kenderspil 2019 Juryens Pris 2019
Decrypto Keyforge Chronicles of Crime
Årets Selskabsspil 2018 Årets Kenderspil 2018 Juryens Pris 2018
The Mind Terraforming Mars The Mind

Årets Spil 2022 - Kåret af Index Retail

Den sidste spilpris i Danmark er “Guldterningen”, som uddeles af Index Retail, som står bag butikskæderne Bog & Idé, Boghandleren og Legekæden.

Prisuddelingen markedsføres stort af Bog & Idé butikkerne og baseres på salgstallene for de mest populære spil i disse butikker, samt vurderinger fra et panel af testfamilier.

Årets Spil 2022 er nu udvalgt. Læs mere her!

Hos Legebyen.dk synes vi ikke så godt om, at samme spil således godt kan vinde 2, 3 eller flere år i træk. Lidt kedeligt, eller hvad synes du?

Det ville måske være mere fair og en langt mere retvisende prisuddeling, hvis den var baseret på de samlede salgstal for hvert spil - i alle butikker, i hele Danmark - både fysiske butikker og webshops, så som Legebyen.dk

Guldterning-prisens logo kan genkendes på sin runde form, med gul, sort eller rød farve i baggrunden og to gyldne terninger.

Årets Brætspil 2022:

Årets Børnespil 2022 Årets Fam.spil 2022 Årets Voksenspil 2022 Årets Spilnyhed 2022
Coco Crazy Partners DUO Time Out: Blue Vildkatten Paw
Årets Børnespil 2021 Årets Fam.spil 2021 Årets Voksenspil 2021 Årets Spilnyhed 2021
Spejle Æg Klodsmajor Bezzerwizzer Ord Tropic Race
Årets Børnespil 2020 Årets Fam.spil 2020 Årets Voksenspil 2020
Myretuen Labyrint Dårligt Selskab
Årets Børnespil 2019 Årets Fam.spil 2019 Årets Voksenspil 2019
Dobble Hint Junior Det Røde Hint
Årets Børnespil 2018 Årets Fam.spil 2018 Årets Voksenspil 2018
Piratjagten Partners + Dårligt Selskab
Årets Børnespil 2017 Årets Fam.spil 2017 Årets Voksenspil 2017
Vildkatten EGO Familie HINT
Årets Børnespil 2016 Årets Fam.spil 2016 Årets Voksenspil 2016
Dobble Få Tungen På Gled HINT
Årets Børnespil 2015 Årets Fam.spil 2015 Årets Voksenspil 2015
Børne Alias Ordet Fanger! HINT

I år 2020 kårede man desuden også Årtiets Spil (fra 2010 - 2020), som blev familiespillet Sequence. Det kan du finde lige herunder!

Fra år 2021 er man begyndt at kåre Årets Spilnyhed, hvilket vi kun kan værdsætte. Første vinder i denne kategori er spillet Tropic Race fra Danspil.


Årets Spil i Tyskland 2022 - Spiel des Jahres

I Tyskland er man ret vilde med brætspil og her findes også flere forskellige prisuddelinger til spil og brætspil.

Den aller-aller-største uddeling af priser til brætspil, findes i netop Tyskland og kaldes Spiel Des Jahres. Det er brætspilsbranchens svar på Oscar-uddelingen.

Spiel Des Jahres har eksisteret i mere end 40 år (siden 1979) og deles årligt ud i tre kategorier, som er Årets Spil (Spiel des Jahres), Årets Børnespil (Kinderspiel des Jahres) og Årets Kenderspil (Connoisseurspiel des Jahres).

Det er en kæmpemæssig cadeau for et spil at blive nomineret til en af de tre Spiel-des-Jahres priser og mange spil stiller sig ret godt tilfredse, med blot at blive anbefalet som spilværdige af Spiel-des-Jahres kommiteen, selvom de ikke nomineres til prisen.

Du finder årets vindere og nominerede spil herunder...

Årets Spil 2022 Årets Børnespil 2022 Årets Kenderspil 2022
Cascadia Zauberberg Living Forest
Nomineret 2022 Nomineret 2022 Nomineret 2022
Top Ten Quedlinburg Dash Cryptid
Scout Auch Schön Clever Dune: Imperium
Årets Spil 2021 Årets Børnespil 2021 Årets Kenderspil 2021
MicroMacro: Crime City Dragomino Paleo
Årets Spil 2020 Årets Børnespil 2020 Årets Kenderspil 2020
Pictures Speedy Roll The Crew
Årets Spil 2019 Årets Børnespil 2019 Årets Kenderspil 2019
Just One Vikingernes Dal Wingspan

Årets Spil 2022
- Udvalgt til Mensa Select prisen i USA

Sidst men ikke mindst følger vi hos Legebyen.dk også spændte med, når Mensa Select prisen uddeles i USA.

Mensa Select er en årlig pris der siden 1990 er blevet uddelt af Mensa i USA, til fem forskellige brætspil, som er nye, originale, udfordrende og godt designet. Priserne uddeles ved den årlige Mensa Mind Games konkurrence.

Vil du læse mere om den amerikanske prisuddeling, så kan du besøge Mensa Select hjemmesiden her!

* I 2021 skulle der udvælges hele 10 spil til prisen, da man i 2020 sprang kåringen over - grundet COVID-19 pandemien.

De seneste kårede Mensa Select brætspil.

Grundet Covid-19 blev der ikke kåret nogen brætspil i 2020, men hele 10 brætspil i 2021!!!
Mensa Select 2022 Mensa Select 2021 Mensa Select 2021
Atheneum Bermuda Pirates Ishtar: Gardens of babylon
Genotype ClipCut Parts Mental Blocks
Life Of A Chameleon Gates of delirium Stripes
Miyabi Gridopolis Village Pillage
Shifting Stones Kodama 3D Who Knows Who?

Ældre brætspil, som også er blevet kåret til Mensa Select

Find flere Mensa Select prisvindende brætspil herunder - som du kan købe på Legebyen.dk

Mensa Select 2021 Prisvinder Bermuda Pirates
Mensa Select 2019 Prisvinder Planet
Mensa Select 2018 Prisvinder Azul
Mensa Select 2018 Prisvinder Photosynthesis
Mensa Select 2017 Prisvinder Imagine
Mensa Select 2015 Prisvinder Castles of Mad King Ludwig
Mensa Select 2014 Prisvinder Qwixx
Mensa Select 2010 Prisvinder Den Forbudte Ø
Mensa Select 2006 Prisvinder Pentago
Mensa Select 2003 Prisvinder Blokus
Mensa Select 1997 Prisvinder Quoridor
Mensa Select 1996 Prisvinder 6 Nimmt!
Mensa Select 1995 Prisvinder Quixo
Mensa Select 1994 Prisvinder Pylos
Mensa Select 1993 Prisvinder Quarto
Mensa Select 1991 Prisvinder SET

De afsluttende ord...

Denne blogartikel om Årets Brætpil 2022 og andre prisvindende spil, vil løbende blive opdateret med nye informationer og vi beklager selvfølgelig, hvis der skulle være sneget sig en fejl eller to ind i artiklen.

Finder du fejl, eller har du spørgsmål, eller vigtig viden du synes hører sig til i artiklen, så er du altid velkommen til at sende en e-mail til Legebyen.dk - på kontakt@legebyen.dk

God spillelyst!

- Thomas Madsen, Legebyen.dk

Årets spilBlogindlægCategory_blogindlæg

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen