Alder: Anbefales fra 0 år | Materiale: Hårdt akryl | Mål: Ø:5 cm | Mærke: TickiT | Antal: 1 sæt med 8 store halvkugler
"Halvkuglerne kan gøre en forskel for mange forskellige målgrupper, både børn og voksne, med og uden diagnoser. Det at sættet ikke har én bestemt anvendelsesmulighed gør, at de kan bruges ud fra brugerens alder, interesse og udviklingsniveau. Herhjemme er det Villads, der har glæde af sansekuglerne og jeg glæder mig til, at vi kan øve endnu flere ting med dem, når Villads bliver lidt ældre. Slip fantasien løs og find på nye lærerige lege..."
En anmeldelse af 8 stk. halvrunde opfattelseskugler
Vi har denne gang set nærmere på 8 halvkugler, eller opfattelseskugler som de kaldes, fra det spændende mærke TickiT.
TickiT’s produkter er designet og udviklet til, at gøre børnene nysgerrige og motivere til læring gennem leg.
TickiT’s store fokus har altid været, at levere produkter, der sætter gang i fantasien og kreativiteten for, at inspirere til læring og gøre undervisningen sjovere. Mange har derfor set flere af produkterne fra TickiT i skolerne og institutionerne. Faktisk er de spændende produkter blevet brugt til undervisning i det meste af verden i over 35 år.
Alle TickiT produkter, overholder europæiske og internationale sikkerhedsstandarder.
Prisvindende sansekugler
Dette sæt med opfattelseskugler/sansekugler har vundet sølv i 2015 ved "Practical Pre-School Award".
Her er hvad der blev sagt af en specialist, da de vandt prisen: "Vores børn elskede dem - i leg med vand eller i bakker med andre objekter. Vores børn har virkelig været glade for at lege med dem. Det er en god investering til en institution - børnene kiggede gennem dem og rullede dem rundt, fantastisk til sensitive børn!"
Herhjemme har især min yngste søn Villads på halvandet år, haft det sjovt med at undersøge de farverige halvkugler.
De 8 halvkugler er produceret i hårdt akryl, det føles som glas, men er bare meget mere holdbart. Sættet er sikkerhedsgodkendt til børn fra 0 år. Halvkuglerne kommer i 8 forskellige klare og transparente farver, som lægger godt i hånden da de måler 5 centimeter i diameter.
Villads kan nemt holde sansekuglerne i hånden, da formen og materialet gør, at de er behagelige og føles lune. Da jeg præsenterede Villads for sættet, lod jeg ham undersøge det på egen hånd, for at se hvordan han ville bruge halvkuglerne.
Villads startede med at tage alle 8 ud af æsken og fordele dem på gulvet, så de lå med den flade side nedad. Han begyndte at skubbe til dem, så de ramte hinanden og sagde en lille klik lyd.
Jeg viste Villads, at vi kunne vende dem om, så de vippede. Villads er meget nysgerrig, så han var hurtig til at vende dem alle sammen om, så de lå og vippede. På den måde kunne lyset skinne igennem opfattelseskuglerne. Når kuglerne vender med den buet side ned, så kan de også bruges som snurretoppe.
Hvor mange kan I få til at snurre på samme tid?
Sjov læring
Jeg fortalte Villads, hvad de forskellige farver hed og viste ham, at hvis man tager to halvkugler og holder dem sammen, så bliver det til en helt rund kugle. Udover at den selvfølgelig bliver helt rund, så ændres farven også, fra at være en gul halvkugle og en blå halvkugle, blev det til en hel kugle som så grøn ud, når den blev holdt op mod lyset.
Det er en sjov måde, at lære børn om farver og om hvordan man kan blande to farver, så det bliver en helt tredje farve. Villads er endnu for lille til at lære, hvordan farverne kan blandes, men de ældre børn ville hel sikkert synes at det er spændende, at sætte de forskellige halvkugler sammen og se hvilken farve de bliver til.
Villads og jeg tog sansekuglerne med udenfor i haven. Vejret var skønt og solen skinnede, det var et perfekt vejr til at lege med de farverige halvkugler.
Villads var meget optaget af de flotte farver, som ved hjælp af solen skinnede på fliserne omkring halvkuglerne.
Fri sensorisk leg
Halvkuglerne er i en god kvalitet, som også kan tåle vand. De kan derfor sagtens bruges i badet eller i vand udenfor i haven. På den måde vil børnene kunne se og mærke sansekuglerne på en helt anden måde og når farverne ses igennem vandet, så skinner de som om det var en hemmelig skat.
Sættet indbyder til fri sensorisk leg, hvor børnene virkelig kan bruge deres fantasi og kreativitet.
Villads ville gerne have nogle af halvkuglerne med op i sandkassen, men TickiT fraråder at de bruges i sand, da sandet vil lave mange ridser i overfladen. Villads måtte derfor desværre ikke tage dem med i sandkassen. - Hvilket han på ingen måde var tilfreds med.
For at aflede opmærksomheden fra sandkassen, så viste jeg Villads at han kunne prøve at se igennem halvkuglerne.
Først holdt vi den flade side tæt på øjet, men kunne ikke se noget igennem dem. Da vi vendte halvkuglen om og havde den buet side inde mod øjet, så fungerede det.
Tænk ud af boksen og brug fantasien
Herhjemme har vi et lysbord, som vi selvfølgelig også har brugt halvkuglerne på. Da opfattelseskuglerne er i mange forskellige transparente farver, så er de oplagte at bruge på et lysbord eller et lyspanel, hvis man har sådan et.
Med de 8 opfattelseskugler fra TickiT handler det om, at tænke ud af boksen og bruge sin fantasi, for at finde på gode og lærerige anvendelsesmuligheder.
Det kan være alt, lige fra at øve farver, tælle dem, matche farverne med farvet karton eller måske lave små sjove lege for børnene.
En lege idé kunne være at lære bogstaverne, I kan skrive bogstaverne på et stykke karton og så kan den voksne nævne et bogstav, derefter skal barnet skubbe en halvkugle hen på det korrekte bogstav.
Det kan også være en match leg, hvor I tegner en rød mariehøne, en gul bi eller en sol, en grøn frø osv. opgaven går derefter ud på, at barnet skal finde de farver der matcher, - den røde halvkugle skal placeres ovenpå den røde mariehøne og sådan fortsætter legen.
Det kan også være en øvelse, hvor barnet skal træne vokaler og konsonanter. Den voksne kan nævne et bogstav, hvorefter barnet skal placere en rød eller en blå halvkugle på bogstavet. Vokaler = rød og konsonanter = blå.
Dette kan være en sjovere og lidt anderledes måde at træne på.
Stimulerer og styrker flere kompetencer hos børn
De farvede sansekugler har mange funktioner, det handler blot om at være kreativ og på den måde kan legen eksempelvis bidrage til at børnene stimulerer og styrker deres sociale kompetencer, hånd-øje-koordination, observation, koncentration, fantasi, nysgerrighed, kommunikation, den visuelle sans, finmotorik og problemløsning.
Sidder I og læser i en bog, så kan I også prøve at lægge en af de farverige halvkugler ovenpå teksten, med den flade side nedad, så vil I opleve hvordan teksten forstørres og halvkuglen vil på den måde fungere som et forstørrelsesglas.
Barnet kan prøve, at bruge de forskellige farver, på den måde vil læsningen eller træningen med bogstaver eller ord lige pludselig blive ekstra spændende.
Halvkuglerne kan også bruges til massage. Det kan være barn til barn massage, hvor børnene giver hinanden massage for at styrke deres kropsbevidsthed og stimulere deres proprioceptive sans. Barnet kan vælge farve, ud fra humør. Rød = sur eller dårligt humør, gul = svingende humør og grøn/blå = glad og godt humør.
Terapeutisk behandling
Derudover kan de anvendes i en terapeutisk behandling med børn, eksempelvis børn med særlige behov.
Det kan være Theaplay - Det er terapeutisk arbejde med børn, der kan have forskellige udfordringer, hvor der eksempelvis kan anvendes børnemassage.
Det handler om at møde barnet, der hvor det er rent neuroaffektivt.
Ordet neuroaffektiv er sat sammen af neuro, som er alt vedrørende nerver og nervesystemet og affektiv, som betyder følelsesmæssig. Neuroaffektiv psykoterapi kombinerer altså arbejdet med det kropslige og det følelsesmæssige.
Et eksempel kunne være:
En dreng har haft en dårlig dag i skole, men han har heldigvis en tid til børnemassage med en terapeut. Drengen vælger den røde halvkugle, fordi han er sur og vred. Han kommer op på briksen og massagen starter med den røde halvkugle, som arbejdes fra under fødderne og op. Massagen får drengen til at slappe af, så terapeuten spørger, om han kan mærke, at det sure og vrede sidder i den røde halvkugle og om det derfor er tid til, at skifte til den grønne eller blå halvkugle, så de kan få det gode og glade spredt rundt i kroppen.
Vores vurdering
Halvkuglerne kan gøre en forskel for mange forskellige målgrupper, både børn og voksne, med og uden diagnoser.
Det at sættet ikke har én bestemt anvendelsesmulighed gør, at de kan bruges ud fra brugerens alder, interesse og udviklingsniveau.
Herhjemme er det Villads, der har glæde af sansekuglerne og jeg glæder mig til, at vi kan øve endnu flere ting med dem, når Villads bliver lidt ældre.
Slip fantasien løs og find på nye lærerige lege.
- Carina Lund
Læs også anmeldelsen af Sensorisk lysbord
Læs også anmeldelsen af lysende byggeklodser
Læs også anmeldelsen af sensoriske lysende små sten