8 sjove samarbejdsspil

"Det var 8 samarbejdsspil vi kan lide, plus et vi gerne vil prøve 🙂 Behøver man alle disse? Nej selvfølgelig ikke, og vi ejer heller ikke dem alle (selvom jeg gerne ville 😄) – nogle af dem har vi prøvet hos venner eller familie, eller lånt på biblioteket (som er en fantastisk måde at prøve nye spil på, for at se om det er noget inden man køber). Men er man glad for at spille brætspil, synes jeg at man bør have et par samarbejdsspil på hylden, da jeg synes at det er en fed måde at spille på, og denne liste kan forhåbentlig give lidt inspiration til, hvad man skal vælge..."

8 spil hvor man arbejder sammen i stedet for at spille imod hinanden

Kender du det, at der er nogle du ikke har så meget lyst til at spille nogle bestemte spil med, fordi de altid vinder? Eller er du måske den, som andre ikke vil spille med, fordi du er for god? Så skal I måske prøve at spille samarbejdsspil, hvor alle spillerne spiller sammen ”mod spillet”, og enten vinder eller taber som et hold.

Samarbejdsspil bliver mere og mere populære, og især et af dem, der var med til at starte trenden med samarbejdsspil, nemlig Pandemic, sælger som aldrig før – formentlig pga. det ret aktuelle tema... Samarbejdsspil er en lidt speciel genre at komme i gang med, når man er vant til at spille mod de andre spillere, men man vænner sig hurtigt til det. En af fordelene ved samarbejdsspil er, at man måske føler at man er mere ”sammen” om at spille, end når man spiller et spil, hvor man er i konkurrence mod hinanden.

Mange samarbejdsspil har dog en fælles akilleshæl: ”Alfaspilleren”. Når man spiller sammen i et team mod spillet, skal man passe på, at der ikke er én spiller, der kommer til at bestemme det hele, så han egentlig bare fortæller hvad alle andre skal gøre.

Det er især når man som erfaren spiller af et spil, skal lære det til nogle nye, at man kan komme til at fortælle dem, hvad der er bedst at gøre, i stedet for at lade det tage lidt længere tid, og/eller lade dem lave de fejl, man nu engang laver når man er ny til noget. Men er man opmærksom på dette (især hvis man selv kan have tendens til at være alfaspilleren), kan man undgå det, så det bliver en ægte holdindsats.

Top 8 over samarbejdsspil vi godt kan lide...

Listen er ikke en prioriteret liste, og det er også vigtigt at nævne at det er spil, som vi herhjemme godt kan lide, så der er masser af spil derude, som vi ikke har prøvet, og som derfor ikke er med på denne liste.

Pandemic

Vi starter med det første samarbejdsspil vi prøvede, og det er Pandemic. Pandemic har egentlig længe være populært, men har fået et nøk opad det sidste års tid, da temaet måske passer lidt for godt til virkeligheden i denne pandemi-tid.

I Pandemic er spillerne et team, som kæmper imod 4 forskellige sygdomme, der spreder sig i verden. Hver spiller har en bestemt rolle i teamet med tilhørende specialevner, som hjælper teamet med at bekæmpe sygdommene. Lægen er f.eks. lidt bedre end de andre til at kurere sygdommene, mens ingeniøren nemmere kan sætte forskningsstationer op og koordinatoren kan flytte rundt med de andre spillere, så de nemmere kan mødes. Det gælder nemlig om at lave vacciner til de 4 sygdomme, og her skal man samle kort i de 4 farver sygdommene har, og det kræver ofte at spillerne mødes et sted og udveksler kort, så man kan samle nok kort i samme farve hos én spiller.

Pandemic er et super godt spil efter vores mening – og det fungerer godt både med 2, 3 og 4 spillere. Vi gør somme tider det når vi er 2, at vi spiller for 3 forskellige roller, for at få en specialevne mere med i teamet. Eftersom man alligevel samarbejder om alles ture i større eller mindre grad, kan man sagtens styre en spiller mere. Dette gælder for øvrigt for mange samarbejdsspil.

Du kan læse mere om Pandemic i denne anmeldelse.

EXIT / Unlock eller andre Escape Room spil

Her tager jeg egentlig en hel genre, da spillene ligner hinanden en del, selvom der er nogle forskelle på dem.

Inden for de sidste år, er der kommet en masse ”escape room” spil på markedet. Escape rooms er egentlig et rum, hvor man betaler for at blive lukket inde, og så skal løse en række gåder og opgaver for at finde ud, men det findes også som spil, man kan spille hjemme i stuen.

Fælles for dem er, at man skal samarbejde om at løse opgaverne (selvom man i de fleste også godt kan spille det alene – men det kan man egentlig i mange samarbejdsspil hvis man vil), og så lige den detalje at man kun kan spille det én gang. Når man har spillet det, kender man jo svarene på alle opgaverne, og så er der jo ikke noget ved det længere… I nogle af spillene, f.eks. EXIT – The Game serien, kan man heller ikke give det videre til andre, når man har spillet det, da man risikerer at skulle ødelægge nogle komponenter undervejs. Heldigvis er de fleste escape room spil ikke ret dyre (formentlig netop af førnævnte grund), og der er en god aftens underholdning i dem (i hvert fald i dem vi har prøvet, som er EXIT serien og Unlock serien).

Læs evt. lidt mere i denne eller denne anmeldelse af to af EXIT spillene, eller denne anmeldelse af det første Unlock spil, der er oversat til dansk (jeg håber at resten følger efter, for det er godt!)

Der er også andre gådeløsningsspil, der er lidt i samme boldgade, f.eks. Chronicles of Chrime, som man kan ty til, når man har prøvet alle EXIT og Unlock spillene 🙂

Magiz Maze

Magiz Maze er et dansk samarbejdsspil, der er lidt specielt – man skal nemlig samarbejde uden at måtte snakke sammen!

I Magic Maze er man en flok eventyrere – en kriger, en troldmand, en elver og en dværg - der skal stjæle nogle remedier i et stormagasin(!) Yup, historien lyder en kende mærkelig, men den har egentlig intet at sige for spillet.

Det der gør Magic Maze specielt, er måden det spilles på. For det første må man, som nævnt ovenfor, ikke kommunikere når først spillet er i gang, for det andet styrer man ikke en figur hver, men alle er fælles om at flytte alle 4 figurer, og for det tredje foregår det i ”real time” – der er ingen runder eller ture, man flytter rundt på figurerne så hurtigt man kan, så de kan nå ind og ud af stormagasinet inden tiden løber ud.

Det mest specielle – og det der er med til at gøre det svært – er måden man flytter på. Hver spiller har en retning (eller flere, hvis man ikke er så mange spillere) man kan flytte figurerne i, så hvis jeg f.eks. har nord og vest og en anden spiller har syd og øst, kan vi hver især kun flytte figurerne i de retninger. Så det kræver at man har en fornemmelse af, hvor den anden spiller gerne vil have en figur hen, når spilleren flytter brikken i ”sin” retning, og derefter stirrer på dig som om at nu er det altså din tur til at flytte den i en af dine retninger. Det at man flytter rundt på 4 figurer samtidig, og det hele er på tid, gør det hurtigt svært, men det er sjovt!

Du kan læse lidt mere om Magic Maze i denne anmeldelse, og se om det er noget for dig.

The Crew – Quest for Planet Nine

The Crew er noget så usædvanligt som et kortspil, hvor man skal samarbejde om at tage stik. Det er en fordel at have spillet andre ”stik-kortspil” som f.eks. whist før, men alle kan lære det. Det går i bund og grund ud på at bestemte spillere skal tage bestemte kort i deres stik, og det er op til alle at få det til at ske.

Man vinder eller taber sammen, så der skal samarbejdes om at de rigtige kort går til de rigtige spillere – og nogle gange i en bestemt rækkefølge. Spillet er nemlig delt op i ”missioner” i stigende sværhedsgrad, så til at starte med er det måske bare et enkelt kort, der skal vindes af en bestemt spiller, men senere er der måske 8 forskellige kort, der skal vindes af bestemte spillere, og 5 af dem skal komme i en bestemt rækkefølge...

Lyder det forvirrende? Læs evt. anmeldelsen af det her, og se om det hjælper 😄 Hvis ikke det gør det, så køb det og prøv det, for det koster ikke ret meget, og det er virkelig et godt spil! Det er nok det spil vi har spillet med flest forskellige, hvor alle har kunnet lide det, og det er blevet vores absolutte go-to spil både når min mor eller mine svigerforældre er på besøg!

The Crew er bedst med 3 eller 4 spillere (synes vi), men kan også spilles af 2 eller 5 (2 kræver dog lidt specialregler, som er beskrevet i regelbogen). For 3-5 spillere er det nemmere jo færre spillere man er, da der er større chance for at kunne regne ud, hvem der har hvilke kort. Med 2 spillere er det dog noget anderledes, da nogle af kortene er låst (netop for ikke at kunne regne ud hvad den anden spiller sidder med).

NB: Bemærk at der i anmeldelsen står at det kun fås på engelsk, men siden er det blevet oversat til dansk!

Dead of Winter

Dead of Winter er et lidt anderledes samarbejdsspil, hvor man samtidig med at man skal samarbejde, også har sine egne interesser. Det gør at man ikke på samme måde, som i f.eks. Pandemic, samarbejder om hver spillers tur, men hver spiller tager i stedet sin tur uden indblanding.

I Dead of Winter styrer spillerne en koloni af overlevende i en verden, der er ramt af en zombieapokalypse. Ja, jeg ved godt at det tema ikke tiltaler alle, men giv det lige en chance!

I kolonien styrer hver spiller en eller flere overlevende, man kan flytte fra sted til sted, og udføre handlinger med. Målet er at udføre den mission, man får i starten af spillet. Spillerne får en samlet mission, som gruppen skal klare for at vinde spillet, men hver spiller får også en personlig mission, som skal klares for at vinde, så i modsætning til andre samarbejdsspil, vinder eller taber man altså ikke nødvendigvis i samlet flok – hvis man klarer den samlede mission, men spiller 1 misser sin personlige mission mens spiller 2 og 3 klarer deres, vinder spiller 2 og 3 altså, mens spiller 1 taber. Hvis alle også klarer deres personlige missioner, vinder alle som i andre samarbejdsspil.

Det, der kan gøre samarbejdet i Dead of Winter lidt anstrengt, er muligheden for en forræder. Nogle af de personlige missioner går nemlig ud på at forråde kolonien, og få gruppemissionen til at gå i vasken. Man ved ikke om der er en forræder, men muligheden gør, at man hele tiden tænker over, hvad de andre spillere tager af valg, for at se om de mon også gør, hvad der er bedst for gruppen. Og nogle gange kan de personlige missioner få folk til at lave handlinger, der får dem til at se forræderiske ud, selvom de ikke er det…

Dead of Winter findes desværre ikke på dansk, og der er en del tekst i spillet, så man skal helst have det rimeligt komfortabelt med engelsk – man kan dog på dette link finde en fan-oversættelse af de mange kort, der skal læses op i løbet af spillet, hvilket hjælper meget!

Hvis det lyder interessant, kan du læse en mere uddybende anmeldelse af det her (det var den, der fik mig til at prøve det).

Den Forbudte Ø

Den Forbudte Ø er lavet af den samme spildesigner, som har lavet Pandemic, og det kan man godt fornemme. Nogle af mekanikkerne kan godt minde lidt om hinanden, men det betyder ikke at det bare er det samme i en anden indpakning – slet ikke!

I Den Forbudte Ø udgør spillerne et team, der skal finde nogle genstande på en Ø og slippe væk fra øen, inden den synker i havet. Spillepladen består af brikker, der efterhånden som øen bliver oversvømmet, bliver vendt om for at vise at den del af øen er oversvømmet, eller også bliver de helt fjernet (hvilket ikke ligefrem gør det nemmere at komme rundt på øen).

Lidt ligesom i Pandemic har hver spiller en rolle, med en evne der er unik for dem. Dykkeren kan f.eks. svømme igennem felter, hvor brikkerne er væk, mens ingeniøren er bedre til at tørlægge felter end de andre. Det gælder altså om at udnytte de forskellige rollers evner bedst muligt.

En af fordelene ved Den Forbudte Ø, er at det ikke tager så lang tid – en halv times tid (lidt mere de første gang selvfølgelig), så er man enten på vej fra øen med de 4 genstande, eller ligger på bunden af havet…

Lyder det som noget for dig, kan du læse en anmeldelse af Den Forbudte Ø her.

Hanabi

Hanabi er ligesom The Crew et kortspil, hvor man skal samarbejde, og selvom det ikke har grebet os helt lige så meget som The Crew, er det et rigtigt fint spil.

I Hanabi er man lidt distræte fyrværkerimestre, som har fået blandet rundt på alle tingene til fyrværkeriet – og det er ikke så godt lige inden det store show!

På kortene er der 5 forskellige farver fyrværkeri, og i hver farve er der kort med værdierne 1-5. Det går så ud på at lave bunker i hver farve i stigende rækkefølge – uden at se sine egne kort! Man skal altså give hinanden ledetråde til hvilke kort man har på hånden, så man kan lægge de rigtige kort på bunkerne. Spiller man et forkert kort, får man en rød brik, og får man tre røde brikker, har man tabt spillet. Når trækbunken med fyrværkerikort løber tør, ser man hvor langt det lykkedes at bygge bunkerne, og får point derefter.

Hanabi er et spil, der for os er blevet bedre jo mere vi har fået det spillet. I starten var vi lidt lunkne på det, men vi skulle da lige prøve om vi ikke kunne gøre det bedre… Og lige prøve igen… Og igen! Man bliver faktisk lidt bidt af det, og man kan også godt mærke, at når man har spillet det nogle gange, begynder man også at få bedre forståelse for, hvad der er smart at give ledetråde om.

Vækker det din nysgerrighed, kan du læse lidt mere om det i denne anmeldelse.

Flash Point – Fire Rescue

I Flash Point – Fire Rescue er man brandmænd, der skal redde folk ud af et brændende hus. På nogle måder kan spillet minde en lille smule om Pandemic, ved det at det gælder om at balancere sin indsats mellem at opnå målet (redde folk) og samtidig holde ilden i skak, men udover denne meget overordnede taktik, har det dog intet med Pandemic at gøre.

Man starter med nogle steder i huset, der brænder, og undervejs vil ilden så sprede sig, eller der vil opstå nye brande og/eller eksplosioner rundt omkring. Hvis man er uheldig, vil eksplosionerne skade huset, og hvis det bliver for beskadiget, styrter det sammen, og man har tabt spillet.

Spillet har forskellige sværhedsgrader startende med ”familieversionen”, der er fin til at lære spillet at kende, og herefter kan man så gå videre til udgaven for ”erfarne spillere”, der introducerer flere mekanikker, som forskellige roller/evner til brandfolkene samt brandbil og ambulance. Hvis det skulle blive for ensformigt, findes der en hel del udvidelser, som vi dog ikke har prøvet endnu, hvor man bl.a. kan få en ekstra etage på huset, eller slukke brand på et skib eller en ubåd.

Spillet fås desværre ikke på dansk, men der er ikke ret meget tekst i selve spillet, så hvis man kan komme igennem reglerne på engelsk (hvilket jo bare kræver én engelskkyndig i selskabet), kan man sagtens spille det, uden at kunne specielt meget engelsk. Langt det meste i spillet er forklaret med ikoner, som man lærer ret hurtigt.

Honorable Mention: Kitchen Rush

Kitchen Rush er noget anderledes end de andre spil her på listen, idet alting foregår samtidig og i real time. Grunden til at den kun får en ”honorable mention” på listen, er at jeg egentlig ikke har prøvet det, kun set et par videoer med det, og det ser ud som noget jeg bliver nødt til at prøve!

I Kitchen Rush skal deltagerne styre et restaurantkøkken, hvor der skal modtages ordrer, tilberedes mad, vaskes op, købes ind, hentes ting på lageret osv. Det foregår på den måde at hver spiller har 2 timeglas, og hver gang de vil udføre en handling, sætter de et timeglas på den handling.

Handlingen udføres så med det samme, men timeglasset symboliserer den tid handlingen tager (alt tager åbenbart lige lang tid – 30 sekunder 🙂), så man kan ikke udføre en ny handling, før man har et ledigt timeglas. Det hele foregår på kaotisk vis i 4 runder á 4 minutter, så det er reelt 16 minutters spilletid med fuld gas, og så noget tid imellem, hvor man tæller point for den foregående runde, og har mulighed for at planlægge de første par handlinger i den kommende runde.

Kitchen Rush fås desværre heller ikke på dansk (men jeg har da en lille drøm om at det sker), men hvis der er én i selskabet, der kan læse reglerne på engelsk, er alting i selve spillet forklaret med ikoner ifølge den danske distributør.

8 samarbejdsspil vi kan lide

Det var 8 samarbejdsspil vi kan lide, plus ét vi gerne vil prøve 🙂 Behøver man alle disse? Nej selvfølgelig ikke, og vi ejer heller ikke dem alle (selvom jeg gerne ville 😄) – nogle af dem har vi prøvet hos venner eller familie, eller lånt på biblioteket (som er en fantastisk måde at prøve nye spil på, for at se om det er noget inden man køber). Men er man glad for at spille brætspil, synes jeg at man bør have et par samarbejdsspil på hylden, da jeg synes at det er en fed måde at spille på, og denne liste kan forhåbentlig give lidt inspiration til, hvad man skal vælge.

Kender du et samarbejdsspil, som burde have været på listen, men som ikke er med, er det sikkert fordi jeg ikke har prøvet det – så skriv endelig en kommentar med forslag til nye spil jeg skal prøve. Jeg er altid på udkig efter det næste spil til reolen 🙂

- Kim Larsen

BlogindlægCategory_blogindlægTop 8

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen