Gonge Balancedisk anmeldelse

Materiale: Fremstillet i plast med skridsikker gummi på toppen | Farve: Grøn | Mål: 14 cm x Ø:22 cm | Mærke: Gonge | Serie: Build-N-Balance®

"Jeg synes, det er fantastisk, at Signe dagligt får trænet så mange færdigheder, mens hun er optaget af det, der for hende ene og alene er en leg. Det er helt tydeligt at se, at der i takt med hendes øvelse og fortrolighed med elementerne og nu også balancedisken sker en udvikling i hendes motorik og i hendes evne til at holde balance. På den måde bliver det også sjovere for hende, fordi hun ikke hver gang er afhængig af en voksen til at holde hende i hånden..."

En anmeldelse af Gonges Balancedisk

Fantastisk, fantasifuld, fremmende, funktionel, farverig fællesaktivitet. Der kan knyttes mange superlativer til vores Build-N-Balance® -serie fra danske Gonge. Signe på 4 år stiftede bekendtskab med det i sin børnehave, sidenhen har vi fået det herhjemme, og det er bare stadig et kæmpe hit efter mange måneders næsten daglig brug.

Nyeste produkt i serien for os er den grønne balancedisk.

Den skal monteres oven på en gul balancetop eller ovenpå en rød balancetop.

Det er meget enkelt og giver fuldstændig sig selv, så det kan børn sagtens finde ud af også. Det er oplagt at bruge disken på en top separat eller som en del af en decideret balancebane.

Balancedisken er fremstilet i plast. Der er to grønne, buede skiver, som er sat sammen med en tyk, grå gummiring. På toppen af disken er der skridsikkert gummi, så barnet står sikkert der. For Signe på 4 år var det den største selvfølgelighed at få balancedisken placeret med det samme, og nu sidder den permanent på en hhv. gul og rød top.

Hun siger om balancedisken: ”Den er god, fordi den vipper sådan!”. I barneperspektiv er det ganske, ganske simpelt.

Disken vipper, når barnet står på den. I den simple leg er der dog indbygget en værdifuld læring i at træne og udvikle balance, koncentration, motorik, kropsbevidsthed og samarbejde. Det hele på én gang.

Det er fantastisk

Jeg synes, det er fantastisk, at Signe dagligt får trænet så mange færdigheder, mens hun er optaget af det, der for hende ene og alene er en leg.

Det er helt tydeligt at se, at der i takt med hendes øvelse og fortrolighed med elementerne og nu også balancedisken sker en udvikling i hendes motorik og i hendes evne til at holde balance. På den måde bliver det også sjovere for hende, fordi hun ikke hver gang er afhængig af en voksen til at holde hende i hånden.

Når balancedisken bruges separat er det med tiden oplagt, dér at tilføje ekstra udfordringer, som for eksempel at stå på ét ben, læne sig frem eller tilbage, el.lign. For Signe herhjemme er der også forskellige udfordringer i, om disken sidder på den gule balancetop, der er 10 cm. høj, eller på den røde balancetop, der er 24. høj. Det kræver noget mere mod at stå på lidt usikker grund, når man er længere fra gulvet, selvom balancedisken er den samme.

Med så få dele af Gonges Build-N-Balance® -serie er der altså forskellige udviklingstrin, og serien har da også det store spænd mellem 3 og 10 år som målgruppe.

Ønskes en udvidet balancebane, som vi har stor glæde af herhjemme, kan balancediskene naturligvis kombineres med andre dele fra Build-N-Balance®-serien. Her har diskene fungeret som et sjov tvist i den ellers efterhånden velkendte bane.

Der kan tilkøbes flere balancetoppe, hvor netop de gule og røde med deres forholdsvist store overfladeareal for Signe fungerer som en god base før og efter en balancegang på en af de 5 balanceplanker. På den gule top – med eller uden balancedisken – kan placeres flere planker. På den røde top – igen med eller uden balancedisk – kan ligeledes placeres flere planker, men her i tre forskellige niveauer. Dette giver mulighed for både at placere en planke vandret og skrå ved hjælp af forskudt højdeforskel mellem to toppe.

Herhjemme ligger de forskellige dele til balancebaner frit tilgængeligt. Det betyder, at Signe hver dag kan og gerne vil tage dem i brug. Hun kan nemt selv sætte sammen, justere og balancere. Hun er vild med det. Det velkendte i hendes leg og aktivitet skaber en tryghed. At hun mestrer de forskellige planker og nu også disken giver hende et gå-på-mod og overskud til, at vi i små skridt kan skabe ekstra udfordringer for hende – eksempelvis højden eller faldet/stigningen på plankerne eller tempoet gennem banen.

På den måde kan Gonges produkter tilpasses alder og evner rigtig fint. Efter så mange timer med det herhjemme, kan jeg ikke forestille mig, interessen falder – også fordi, der sjældent er to gange i træk, hvor banen er ens. Så velkendt ja – men stadig helt forandret og nytænkt.

Det, der er essensen i Build-N-Balance®-systemet er at styrke børnenes balance. Det bliver meget tydeligt, når Signe står på balancedisken. Den vipper, så balancen skal findes og bevares. Når der er tale om balance, handler det om vores vestibulære sans – den sans, der sørger for, vi netop kan holde balancen. Sanseorganet befinder sig i det indre øre og indeholder en væske, som sættes i bevægelse, når hovedet bevæges. Små fimrehår opfanger dette og sender besked til hjernen, så den kan registrere hovedets stilling og bevægelser i alle planer. Det er også derfor, jeg gynger med Signe, slår kolbøtter med hende, giver hende flyveture OG bakker fuldt op i brugen af balancedisken og resten af Build-N-Balance®-systemet.

Designet med tre elementer for øje

Hos Gonge er produkterne designet med tre elementer for øje: Udfordring af børns fysiske grænser. Med Build-N-Balance®-systemet med bl.a. balancedisken bliver Signe – og de legekammerater, jeg observerer i børnehaven og herhjemme – inspireret og motiveret til at være fysisk aktive.

Børnene bliver tilskyndet til at begynde at kravle op og balancere på de måder, fantasien og kropsfunktionen tillader. Systemet vil både kunne bruges til fri leg og til specifik og struktureret træning. En hensigt for Gonge er, at børn vil udvikle fysisk styrke og motoriske færdigheder - herunder vægtoverførsel, kendskab til højder, fysisk koordination og smidighed - samt sensomotoriske evner såsom en bevidsthed om kropsholdning og en følelse af balance. Dette bliver alt sammen trænet i det, der for en pige på 4 år er en super simpel og super sjov aktivitet.

Udvikling af børns kognitive færdigheder. Krop og sind kan ikke ses som separate. Når man leger med balancedisken og resten af Build-N-Balance®-systemet, bliver fysiske aktiviteter og fornemmelser vigtige, hvilket hjælper børn med at forbedre deres kognitive evner.

Grundlæggende kognitive funktioner, såsom hukommelse, koncentration, problemløsning og rumlig orientering er alle vigtige for mange af de fysiske aktiviteter, der er inspireret af Gonge. Dette kan være alt fra at estimere afstanden før et spring til at udvikle nye sprogfærdigheder, når man navngiver, sorterer og beskriver en fysisk aktivitet. Og kreativitet stimuleres, når fantasi eller nysgerrighed kræves, samt når den fysiske aktivitet er drevet af bl.a. udførelse. Når balancebanerne skal bygges, bruger Signe netop sin fantasi og eksperimenteren i opbygningen og udførelsen.

Tilskyndelse af social interaktion. Fysisk aktivitet involverer ofte social interaktion. Build-N-Balance®-systemet opfordrer børn til at deltage i aktiviteter, der kombinerer fysiske og sociale evner.

Gruppespil vil hjælpe med at lære børn samarbejde og koordinering, baseret på fysisk interaktion. De lærer derefter ved at efterligne andres handlinger - sandsynligvis vores mest basale måde at lære på. Balancedisken og de andre produkter i serien kan optage Signe i sin egen leg, men bestemt også, når det er sammen med veninderne. De bliver inspireret af hinanden af opbygningen, og samtidig er det helt tydeligt, de lærer ved at iagttage hinanden. De bliver motiveret til selv at bevæge sig op på disken, fordi de andre gør det. Og min erfaring er, at de får positive mestringsoplevelser, fordi balancedisken netop kan placeres på både den gule og røde balancetop og derved i den højde, som børnene evner.

Gonge mener, at en sund balance mellem det motoriske, det kognitive og det sociale skaber harmoniske, glade børn. Jeg vil gerne betale for, at det – og alt det andet gode – kan fremmes lige her i dagligstuen, eller i haven, hvor produkterne naturligvis også kan bruges.

- Elisabeth Kristensen

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjGonge

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen