7 Wonders Duel: Agora udvidelsen spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år + | Regelsprog: Dansk | Producent: Asmodee / REPOS | Antal: 1 spiludvidelse

"Normalt har jeg en rimelig klar holdning til de forskellige spil og udvidelser. Men Agora har jeg/vi haft svært ved at vurdere – det har både fordele og ulemper. Der er ingen tvivl om, at der er blevet tænkt nogle gode tanker og det er ret gennemført. På mange områder kan jeg sagtens se ideen i udvidelsen, og det er fx meget fedt, at man nu får en ny mulighed for at vinde på politisk dominans. Det er dog svært at slippe afsted med at vinde på politisk dominans, men det er kun godt, da det giver mere spilletid"

En spilanmeldelse af 7 Wonders Duel: Agora udvidelsen

7 Wonders duel har længe været et af vores favoritspil. Det tager lidt tid at forstå spillevejledningen, men allerede efter første spil, har man en rimelig god forståelse af spillet. Derefter er det ret simpelt, men bestemt ikke kedeligt. Vi elsker især, at der er mange forskellige måder at vinde på og man ofte skal skifte taktik undervejs i spillet. Derudover er vi generelt fans af spil, som er beregnet til 2 spillere, da vores 2 teenagere ikke altid gider spille med deres forældre mere.

Vi havde grundspillet i 2-3 år før vi fik første udvidelse (Pantheon) og det fungerede ganske upåklageligt. Derfor vil vi også mene, at man sagtens kan spille grundspillet uden udvidelser og være fint tilfreds. Når det er sagt, så er det jo altid spændende, når der kommer udvidelser til et favoritspil, og vi havde det også som børn på en juleaften, da vi pakkede denne nye udvidelse op og gjorde klar til at spille.

Ligesom udvidelsen Pantheon er denne æske ikke særlig stor (ca. 20*10*6 cm), og genialt indrettet så der er plads til det hele på meget lidt plads. Hver ting har sin plads og æsken er udformet, så det hele passer som fod i hose.
Når man (som os) har virkelig mange spil, er det rigtig rart, at spiludvikler har tænkt over at spare plads. Der er mange spil i vores skab, som har en kæmpe æske, som slet ikke behøvede at være så stor. Det er måske lidt en nørde-ting, men ikke desto mindre virker det gennemtænkt.

Spillet indeholder

Spillevejledning på de nordiske sprog, 1 spillebræt (senatet), 2*12 kuber i henholdvist sølv og kobber, 13 senatorkort (7 politikere og 6 konspiratorer), 2 vidunderkort, 16 konspirationskort, 16 dekretbrikker, 2 fremskridtsbrikker, 4 militærbrikker, 1 pointblok og et oversigtskort med opstilling af alder.

Alt er i samme flotte kvalitet, som man kender fra grundspillet. Husk endelig at pas godt på spillevejledningen, for der er så mange nye bonusser, at det er svært at huske dem alle i hovedet.

Selve spillet

I denne udvidelse får man en ekstra måde at vinde spillet på øjeblikkeligt. Hvis man opnår fuld kontrol over samtlige kamre i Senatet har man opnået politisk dominans og vinder spillet øjeblikkeligt – ligesom man kan vinde vha. militær eller videnskab, som er en del af grundspillets regler.

Det nye spillebræt (Senatet) passer ind i grundspillets spillebræt, på modsatte side af fremskridtsbrikkerne. Det er i øvrigt vældig smart, da Pantheon udvidelsen passer til modsatte side af spillebrættet og man derved kan spille begge udvidelser på samme tid.

Alle konspirationskort blandes og lægges ved siden af spillebrættet. Senatorkortene blandes og fordeles i de 3 aldersbunker, så der er 5 i alder I, 5 i alder II og 3 i alder II.

Dekretbrikkerne blandes og der udvælges tilfældigt 6 af dem, som lægges med bagsiden opad ved Senatet. De passer ind i et indhak i spillebrættet.

De 4 nye militærbrikker lægges på det gamle spillebræt på militærområdet. Disse brikker giver mulighed for at tilføje en kube, flytte en kube og fjerne en kube fra Senatet.

Alle fremskridtsbrikkerne blandes og der trækkes 5 tilfældige, som lægges på det gamle spillebræt som normalt. De 2 nye fremskridtsbrikker er virkelig gode, hvis man vil inddrage Senatet i sin spillestil. Den ene gør det muligt at tage senatorkort gratis i hele spillet. Den anden gør det muligt at beholde begge konspirationskort, når man skal tage 2 af dem, fremfor kun at beholde et.

Som noget helt nyt, så giver de to nye Vidundere en øjeblikkelig bonus, som man må udføre så snart, man har valgt kortet. Derudover giver de selvfølgelig gode bonus, som skal bruges i Senatet, når de bliver bygget.

Spillerne vælger 4 Vidundere hver på sammen måde som i grundspillet.

Aldersopsætningen bliver lagt på bordet, som vist på oversigtskortet. Da senatorkortene har en mørkegrå bagside, kan man tydeligt se, hvor de gemmer sig i opsætningen, hvilket (måske) kan bruges strategisk. Dog kan man ikke se på bagsiden, om det er en politiker eller en konspirator, der er på kortet.

Politikerkortene er hvide og konspiratorkortene er sorte/mørkegrå på forsiden.

Når man vælger et senatorkort fra opsætningen, koster det samme antal mønter, som man har senatorkort foran sig. Det vil sige, at første senatorkort er gratis, da man ingen har i forvejen. Senatorkort nr. 2 koster 1 mønt, da man har 1 liggende foran sig i forvejen osv.

Hvis man vælger en politiker, må man lægge en af sine kuber i et kammer i Senatet. Der er et symbol øverst på kortet, som viser i hvilken del af Senatet, man må lægge kuben.

Vælger man en konspirator kan man enten lægge en kube i Senatet eller trække 2 konspirationskort, hvoraf man må vælge det ene (medmindre man har fået den fremskridtsbrik, som gør det muligt at beholde begge kort).

Hvis man lægger en kube i et kammer, som ingen kuber havde i forvejen, har man kontrollen over dette kammer, da man har flest kuber i det pågældende kammer. Man vender dekretbrikken om og sætter sin kube ned i det lille hul, som opstår mellem dekretbrikken og spillebrættet. Når man har kontrollen over et kammer, får man samtidig også den bonus som dekretbrikken viser. Der er mange forskellige dekretbrikker og nogle er virkelig gode.

Eksempler på dekretbrikker:

”Når din modstander bygger et kort i denne farve, modtager du lige så mange mønter fra banken som gældende tidsalder”
”Rabat på 1 mønt for hver ressource, du køber fra banken”
”Når du smider et kort væk, for at få mønter, får du 2 ekstra fra banken”
”Når du bygger en bygning med et kædesymbol, må du udnytte de kædesymboler, som din modstander har”

Særligt sidstnævnte dekret, oplevede vi, var meget nyttigt i alder II og alder III især.

Hvis du har kontrol over et kammer med en enkelt kube, kan modstanderen vælte dig af pinden, ved at placere en af sine kuber i samme kammer. Begge kuber stilles i selve kammeret, og først når den ene spiller har flertal i kammeret, må han/hun flytte en af brikkerne ned i hullet, som viser, at man har kontrollen og derved fordelen af dekretet

Hvis man vil forsøge at vinde spillet vha. politisk dominans skal man have kontrol over samtlige 6 kamre.

Har man taget en konspirator fra aldersopsætningen kan man vælge at tage konspirationskort i stedet for at lægge en kube i et valgfrit kammer. Konspirationskort kan være rigtig farlige for modstanderen. Ikke mindst fordi de bliver holdt hemmelige, indtil de aktiveres.

Konspirationskort kan i nogle tilfælde være det, som hjælper dig til sejren, så de er bestemt værd at tage med.

Eksempler på konspirationskort:

”Vælg en fremskridtsbrik på spillebrættet eller hos din modstander, som tages ud af spillet”
”Vælg et Vidunder som er bygget af din modstander og returner tilbage i æsken”
”Tag halvdelen af din modstanders mønter til dig selv”
”Tag et Vidunder, som endnu ikke er bygget, hos din modstander og tilføj til din egen by”


Konspirationskortene kan virkelig lave ravage, og ingen kan rigtig vide sig sikker.

Når man vælger et konspiratorkort fra aldersopsætningen, skal det forberedes, før man kan tage det i brug. Man skal i sin tur vælge et kort fra aldersopsætningen, som man ”ofrer” (ligesom at bygge et Vidunder) og dette lægges under konspirationskortet, så halvdelen stikker frem.

Konspirationskortet vender stadig med bagsiden opad, men er nu markeret som værende klar til brug. I starten af sin tur må man bruge de konspirationskort, som er forberedt og klar. Det koster ikke en tur at bruge konspirationskort, så man får lov til bagefter at tage sin tur som normalt. Man kan have mange klargjorte konspirationskort foran sig, men må dog kun bruge én pr. tur.

Hvis man har begge udvidelser til 7 Wonders Duel (Pantheon og Agora) kan disse spilles samtidigt. Det gør så bare, at der er endnu flere ting, man skal holde øje med. Pointblokken, som medfølger Agora, er lavet således, at man kan tælle point for både Pantheon og Agora, hvis man ikke har afgjort spillet, inden sidste tidsalder er spillet færdig.

Vores vurdering

Normalt har jeg en rimelig klar holdning til de forskellige spil og udvidelser. Men Agora har jeg/vi haft svært ved at vurdere – det har både fordele og ulemper. Der er ingen tvivl om, at der er blevet tænkt nogle gode tanker og det er ret gennemført. På mange områder kan jeg sagtens se ideen i udvidelsen, og det er fx meget fedt, at man nu får en ny mulighed for at vinde på politisk dominans. Det er dog svært at slippe afsted med at vinde på politisk dominans, men det er kun godt, da det giver mere spilletid.

Grunden til vi ikke har hænderne HELT oppe over hovedet skyldes nok, at vi føler, der er for stor ulighed i denne udvidelse. Der er nogle virkelig gode bonusser at få via dekreter eller konspirationskort, og hvis den ene spiller er heldig at ramme disse, så er det næsten umuligt for den anden at vinde.

Det kan være lidt svært at overskue spillet med denne udvidelse, så strategier kan meget ofte blive spoleret grundigt og i højere grad end i grundspillet af din modstander. De hemmelige konspirationskort kan gøre det svært at forudse og lave en god strategi, da meget kan blive ødelagt lige pludseligt.

Dog skal det så nævnes, at det faktisk har betydet, at vi oftere når frem til at skulle tælle point, ift. når vi bare har spillet grundspillet.

Hvis man synes grundspillet er lidt kedeligt og mangler flere muligheder, så er Agora et rigtig godt valg at købe som udvidelse. Og det er da også meget fedt, at de har tænkt det godt igennem, så man faktisk kan spille begge udvidelser samtidigt uden problemer.

Jeg tror ikke, at vi kommer til at bruge Agora udvidelsen, hver gang vi sætter os for at spille 7 Wonders. Til gengæld får Agora stadig en speciel plads i vores spilleskab, og bliver helt sikkert fundet frem i ny og næ, når vi får brug for lidt variation i spillet. Jeg kender flere, som også er vild med 7 Wonders Duel og jeg er ikke i tvivl om, at de vil nyde denne udvidelse. Hvis man synes 7 Wonders Duel grundspillet er for kedeligt, så er Agora et rigtig godt bud på at løse det problem.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders: Duel

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders Duel: Pantheon

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders – Den Nye Udgave


Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen