10 Favoritter til en hyggelig brætspilsaften

Det dejlige ved brætspil er, at man får nogle vidt forskellige oplevelser ud af alle de mange gode spil, der er på markedet. Nogle spil giver et godt grin, mens andre er underholdende at spille, fordi de er udfordrende.

Her er 10 bud på brætspil, der er underholdende på hver sin måde. Læs videre og find dit nye favorit brætspil til næste spilaften.

Just One selskabsspillet

- ordspil med et sjovt twist

Just One er meget enkelt, men alligevel er det ikke som andre ordspil. I stedet for at kæmpe om at gætte ord og sætninger arbejder I nemlig sammen som et hold.

I skiftes til at skulle gætte et ord, og de andre spillere kommer med ledetråde, der kun må være på et enkelt ord (det er derfor, spillet hedder Just One). Men hvis to eller flere ledetråde er ens, må I ikke vise dem til personen, der skal gætte. Og hvis man kun har en - eller ingen - ledetråde, bliver det pludselig svært at gætte.

Derfor gælder det om at skrive ledetråde, der ikke er alt for oplagte – men heller ikke for svære at gætte. Det er en svær balance, og derfor er det tilfredsstillende, når det lykkes. Og når alle er på samme hold, kan I dele sejrsrusen.

Just One vandt "Årets Selskabsspil 2020" i Danmark og "Årets Spil 2019" prisen i Tyskland.

Læs spilanmeldelsen af Just One her!

Terraforming Mars strategispillet

- kolonisér den røde planet

Terraforming Mars er lidt mere indviklet, end de andre spil på listen, men det skal man bestemt ikke lade sig skræmme af. Det er nemlig et godt og meget populært spil, som har taget hele spilverden med storm, siden det udkom i 2016.

Spillet går ud på at gøre Mars beboelig. Du og dine modspillere har hver et firma, der forsøger at være først i kapløbet om at udvikle planetens atmosfære, så mennesker kan leve og ånde på overfladen. Det gør I ved at sætte forskellige projekter i gang, som danner ilt, energi, vand og varme.

Det er spændende at se, hvordan byer og grønne områder spreder sig over sletterne på den engang så golde planet. Og det er et perfekt spil at hente frem til en spilaften, hvor I har god tid til at hygge sammen.

Terraforming Mars har vundet Guldbrikken for "Årets Kenderspil 2018" i Danmark.

Læs spilanmeldelsen af Terraforming Mars

Læs anmeldelsen af udvidelserne til Terraforming Mars

7 Wonders byggespillet

-Byg dit eget vidunder

I 7 Wonders kæmper du og op til seks modspillere om at blive den dominerende magt blandt de spirende civilisationer i oldtiden. Satser du på at vinde ved at føre krig eller ved at opbygge en smuk og indflydelsesrig kultur?

7 Wonders går ud på at bygge miner, markeder, byer og forsvarsværker for at skabe stærk civilisation, der kan modstå tidens tand. Hver bygning, du konstruerer giver en ny bonus, der gør dig lidt stærkere. Og til sidst kan du måske bygge pyramiderne, Babylons hængende haver eller et af de andre klassiske vidundere.

Spillet tager dig på en rejse gennem historien, men du behøver ikke at være bange for, at det er kedeligt. 7 Wonders er nemlig et spændende og underholdende strategispil, som er enkelt at komme i gang med.

Læs spilanmeldelsen af 7 Wonders

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders: Duel

Pandemic - samarbejdsspillet

- nedkæmp virussen!

Sjældent har et spil været så aktuelt, som Pandemic er lige nu. I Pandemic spiller I nemlig et hold af forskere og andre eksperter, der skal nedkæmpe en verdensomspændende virus.

Pandemic har dog været et populært spil længe inden den nuværende pandemi. Det er et udfordrende spil, hvor I sammen skal tage de rigtige beslutninger for at bekæmpe fire forskellige vira by for by over hele jordkloden.

Først når der er fundet vacciner mod alle fire sygdomme, kan I trække jer ud som sejrherrer. Men måske rinder tiden ud inden da.

Pandemic er til tider svært, men altid sjovt. Og det er meget tilfredsstillende, når det lykkes at bekæmpe krisen.

Læs også spilanmeldelsen af Pandemic

Quest for El Dorado spillet

- nu går den vilde skattejagt

Der er dømt Indiana Jones for fuld skrue, når du og dine modspillere begiver jer gennem Sydamerikas farefyldte landskaber for at finde El Dorado, den sagnomspundne by af guld.

Spillet går ud på at komme først frem for at lægge beslag på El Dorados uanede rigdomme. På vejen kæmper I jer gennem tæt jungle, over vilde floder og forræderiske bjergpas. I opbygger en stærkere ekspedition med flere specialiserede medlemmer, der kan bringe jer uskadt gennem strabadserne.

El Dorado er et sjovt og anderledes familiespil, hvor man skal tænke sig godt om og spille sine kort rigtigt for at finde den hurtigste vej frem. Man kan ændre banen fra gang til gang, så man aldrig får to ens spil, så der er også smæk for skillingen.

Læs spilanmeldelsen af El Dorado her!

Planet - brætspillet

- skab din egen verden

Planet er et brætspil med en høj wow-faktor. Det går nemlig ud på at bygge sin egen planet på nogle tredimensionelle planeter. Og det er helt anderledes end at spille på en flad plade.

I hver runde vælger I brikker med forskellige typer landskaber på. Dem sætter I på jeres planeter for at danne store skove, sletter eller oceaner.

Målet er at skabe de perfekte levesteder til en lang række dyr, som I kan se på bordet foran jer. Og den spiller, der skaber den mest dyrerige planet, vinder.

Planet er hurtigt og underholdende. Og det kan faktisk også være lidt udfordrende, for det er ikke helt ligetil at få det hele til at passe sammen, når man bygger rundt om en planet.

Læs mere om vores Prisvindende brætspil her!

Love Letter - kortspillet

- vind prinsessens hånd - med diplomati og feje tricks

I Love Letter gælder det om at indynde sig hos prinsessen. Men vejen til prinsessens hjerte går åbenbart ikke gennem blomster og fine gaver. Det kræver i stedet en indædt og kynisk magtkamp at vinde hendes gunst.

Med kun 21 kort er Love Letter nemt at have med overalt. Men selvom størrelsen er minimal, er underholdningsværdien stor.

I hver runde spiller du et af dine to kort for at vippe dine modstandere af pinden som prinsessens favorit og være ”Last man standing”. Hver runde tager kun få minutter, og den spiller, der vinder flest runder, vinder spillet.

Love Letter er genialt, fordi det med få midler (og til en rimelig pris) giver god underholdning, som er svær at slippe, når man først går i gang.

Copenhagen - brikspillet

- en farveeksplosion i Nyhavn

Det danske spil Copenhagen går ud på at samle kort, som du bruger til at købe Tetris-lignende brikker. Brikkerne bruger du til at genskabe de farverige facader på husene langs Nyhavn. Det gælder om at fylde facaden godt ud på kryds og tværs for at få flest point og vinde spillet.

Når du fylde bestemte rækker ud på pladen, får du en bonus, så du kan fylde endnu flere felter og få gang i en god dominoeffekt. Når det lykkes, er Copenhagen ekstra sjovt at spille.

Copenhagen er godt at lægge ud med på en spilleaften, fordi det er enkelt, sjovt og ikke tager så lang tid. Så er I varmet op til de lidt tungere spil.

Læs spilanmeldelsen af Copenhagen her!

Decrypto - kodespillet

- bryd fjendens koder

I Decrypto er I delt op i to hold, der hver især forsøger at aflure modstanderholdets koder. Hvert hold har sit eget sæt af kodeord, som modstanderne ikke må kende til.

I hver runde skal en fra holdet forsøge at få sine holdkammerater til at gætte en kode på tre cifre ved at give ledetråde til tre af de fire ord. Men ledetrådene skal ikke være for åbenlyse, for modstanderholdet får altid mulighed for at gætte først. De kan ikke se jeres ord, så det er sværere for dem. Men hvis de bryder jeres kode to gange, taber I spillet.

Decrypto er meget underholdende, fordi man hele skal holde balancen mellem at sige ord, der ikke er for åbenlyse, men heller ikke så kryptiske, at dine holdkammerater ikke forstår, hvad du mener. Man føler sig også som en ægte kodebryder, når man forsøger at pusle modstanderne ledetrådes sammen og gætte deres ord.

Azul - mosaik-brikspillene

- hovedbrud og smukke mosaikker

Azul brætspillet er hurtigt blevet en nyklassiker inden for brætspils-verdenen. Det farverige spil sætter de små grå på prøve, men passer til hele familien. Det oprindelig Azul-spil vandt i 2018 både "Årets Voksenspil" her i Danmark og "Årets Spil"-prisen i Tyskland. Desuden er spillet også blevet udvalgt til én af de fem årlige Mensa Select prisvindere i USA, også i 2018.

Azul-serien indeholder indtil videre tre spil, som alle går ud på at bygge mosaikker af farvede brikker. De hedder Azul, Azul – Stained Glas of Sintra og Azul Summer Pavillion.

De tre spil har også det til fælles, at de er enkle at komme i gang med, men svære at mestre. Og så er de også alle smukke og gennemførte.

Min personlige favorit er Azul – Summer Pavillion, som er en anelse mere komplekst end de to andre, men som også giver en masse muligheder for at bygge flotte kombinationer og score point på smarte måder. Men hvis du kan lide at bruge hovedet uden at det bliver alt for nørdet, går du ikke galt i byen med nogen af Azul-spillene.

Top 10 over favoritspil til brætspilsaften

Dette er min top 10 over favoritspil til en hyggelig brætspilsaften. Listen er ikke sat op i prioriteret rækkefølge, hvorfor der heller ikke placerings-tal ud for hvert spil. Alle ti brætspil er i blandt mine favoritspil, men der er altid plads til flere... Og altid plads til nye!

God spillelyst!

- Søren Vinggaard Hellerung

BlogindlægCategory_blogindlæg

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen