Alder: Anbefales fra 3 år | Materiale: Træ/Gummi/Plast | Mærke: Educo
"Stick The Shape lever op til Educos filosofi ved at træne forskellige ting, mens man har det sjovt: At kombinere de to terninger så man får en bestemt form med en bestemt farve, og hånd/øje koordination ved at fange brikkerne med sugekoppen. Stine på 3 år var rigtigt hurtig til at fange konceptet, og jeg var faktisk ret imponeret over, hvor god hun var til at finde de rigtige kombinationer af farver og former, da der er nogle, der godt kan ligge lidt tæt på hinanden (rektangel og kvadrat samt oval og cirkel), men det var meget sjældent at hun tog en forkert..."
En spilanmeldelse af Stick The Shape
Kombiner farver og former! Stick The Shape er et spil fra hollandske Educo, hvis koncept er at lave spil og legetøj for de mindste, der lærer dem noget mens de leger/spiller.
Educo laver nogle fantastisk lækre produkter, som man f.eks. finder i mange børnehaver, da det udover at være ting, der giver en form for læring, også er rigtig god kvalitet, der kan holde til at blive brugt igen og igen.
Stick The Shape går ud på at kombinere en farve med en form og finde den først, og er angivet til at være fra 3 år. Lad os se på hvad det er for noget.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 72 plasticbrikker med farvede figurer
- 6 sugekopper (der var godt nok 7 i vores, men det skal man jo ikke klage over)
- 2 store terninger af træ – en med farver og en med former
- Spilleregler
Det hele er i en rigtig lækker kvalitet – kraftige plasticbrikker i stedet for pap, store terninger som er nemme at se på og en super lækker æske af træ, så alt signalerer kvalitet fra starten. Hvis jeg skal komme med et lille bitte øf (som kan løses med en elastik), så er det at låget til æsken bare ligger ovenpå, så det ryger nemt af, hvis et barn selv tager spillet ned fra hylden.
Her kunne det have været helt perfekt, hvis låget gled ind i en slids, som vi har set på andre spil i træ-æsker. Men det er en lille ting, som ikke skal ødelægge det gode indtryk!
Spillereglerne er desværre ikke på dansk, men de er så korte og enkle, at den nedenstående hurtige gennemgang, faktisk mere eller mindre er de fulde regler 🙂
Opsætning af spillet
De 72 brikker med farvede former er fordelt, så der er 6 forskellige former alle i 6 forskellige farver, og der er så 2 af hver farvet figur.
Man lægger 36 brikker op i et felt på 6 x 6 brikker (vi har valgt at sortere dem, så det er 36 forskellige, så alle kombinationer af farve og figur er der fra start, men det er ikke noget, der står i reglerne), og de resterende 36 brikker stilles i en bunke ved siden af. Hver spiller får en sugekop, første spiller får terningerne, og så man klar.
Sådan spiller man Stick The Shape
Første spiller slår med terningerne, hvor den ene viser en form og den anden viser en farve, og så gælder det om at være hurtigst til at finde den brik, der passer med kombinationen, og snuppe den med sin sugekop. Hvis der er flere, der passer (der er jo to af hver brik), kan begge brikker tages.
Den tomme plads fyldes med en ny brik fra bunken, og terningerne gives videre til næste spiller. Man kan jo sagtens komme ud for, at der er brikker, der ikke er på bordet, hvis der er andre, der er 2 af, så hvis ingen har fundet kombinationen på terningerne efter et stykke tid, fortsætter man bare til næste runde. Sådan fortsætter man runde efter runde, og vinderen er den spiller, der først får samlet 10 brikker (eller hvad man nu aftaler).
I reglerne foreslås det at man kan lave spillet lettere ved kun at bruge én terning, så man bare skal finde en bestemt form eller farve. Det har vi ikke haft behov for, men så kan det måske bruges til endnu yngre børn.
Brikkerne kan også bruges til klassisk memoryspil, da der jo er to af hver slags.
Vores mening om Stick The Shape
Stick The Shape lever op til Educos filosofi ved at træne forskellige ting, mens man har det sjovt: At kombinere de to terninger så man får en bestemt form med en bestemt farve, og hånd/øje koordination ved at fange brikkerne med sugekoppen.
Stine på 3 år var rigtigt hurtig til at fange konceptet, og jeg var faktisk ret imponeret over, hvor god hun var til at finde de rigtige kombinationer af farver og former, da der er nogle, der godt kan ligge lidt tæt på hinanden (rektangel og kvadrat samt oval og cirkel), men det var meget sjældent at hun tog en forkert.
Ulempen ved spillet (som de fleste spil, der kører på færdigheder) er, at spillerne helst skal være på samme alder/niveau, så hvis man som os har godt 3 år mellem børnene, er den store bare hurtigere til at finde de rigtige brikker 80-90% af gangene. Der er 3½ års forskel på vores piger, og der er Marie lidt for overlegen.
Der kan man så lave forskellige husregler, f.eks. at den store skal holde sig for øjnene og tælle til tre, så den lille får et lille forspring, eller hvad man ellers lige kan finde på. Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis man som voksen spiller med sin 3-årige, men her kan man nemmere bare lade barnet finde den rigtige brik, og lave det mere som en leg end som et spil.
Det er til gengæld helt perfekt, hvis man har nogenlunde jævnaldrende børn, eller til legeaftaler hvor man også pludselig har børn i huset, der kan være på nogenlunde samme niveau. Det er selvfølgelig også oplagt til børnehaver, da kvaliteten er så god, at det nemt kan holde til at blive leget med hver dag.
Selvom det er angivet fra 3 år, synes Marie på 6½ også at det er sjovt, så det er langtidsholdbart, der er bare lige udfordringen med at få de to unger til at spille det sammen, når der er så stor forskel. Men begge tøser har brugt det med deres respektive legekammerater, så det kan bruges i lang tid, og er ikke kun til de alleryngste.
Vi er rigtigt glade for Stick The Shape, så det får vores varmeste anbefalinger – ungerne synes det er sjovt, de lærer lidt af det, og med den kvalitet komponenter, så kan det for det første bruges i lang tid, og for det andet kan det helt sikkert findes frem igen, når der evt. kommer børnebørn 🙂
- Kim Larsen