Noa spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 15 - 30 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Producent: Spilbræt

"Noa fungerer rigtig godt som familiespil, fordi man også som voksen får glæde af spillet på grund af det strategiske element, hvor man kan holde øje med hvad modspillerne tager af dyr og hvor mange madbrikker de har tilbage. Desværre ligner Noa et børnespil når man kigger på kassen og derfor vil man som voksen i en brætspilsbutik måske vælge et andet spil..."

En spilanmeldelse af brætspillet Noa

I brætspillet Noa skal du samle dyr til din ark. Jo flere dyr, des flere point. Noa er et alletiders familiespil, der er let at lære, men svært at mestre.

NOA udmærker sig ved at være et enkelt spil, der er nemt at gå til for børn og voksne. Men brætspillet har samtidig en strategisk dybde, så der er underholdning for voksne også. Ved første øjekast får man det indtryk, at det er et børnespil, men udseendet snyder. Spillet egner sig i den grad også til voksne.

Hver spiller har en ark, hvor de skal samle så mange dyr som muligt. Noa lægger beslag på alle dyrepar, så ved spillets afslutning skal du aflevere alle dyrepar til Noa kvit og frit. Du skal derfor samle enten 1 eller flere end 3 dyr af hver art for at få dem med ombord på din ark.

Hvad består spillet af?

  • 60 dyrebrikker
  • 20 madbrikker
  • 4 arker
  • 4 pauseflag
  • 1 startspiller flag

Arkerne er udformet af tykt pap og ligner næsten en stadiontribune, hvor der er 2 sæderækker til arkens dyr. Det kunne også ligne bogstavholderen til et Scrabble spil.

Billede af ark med dyrebrik på, pauseflag og startflag

På arkens yderside ud mod de andre spillere, ligner arken en ark i træ. Arken består af 2 rækker til at sætte dyr på og et hul i siden til et pauseflag. Når du åbner spillet første gang, skal du prikke alle delene af spillet ud af hele stykker pap. Herefter kan du samle arkens 5 dele.

Arken står stabilt under spillet og dyrenes identitet er gemt godt af vejen for de andre spillere.

Billede af dyrebrikker

De 60 dyrebrikker er tykke papbrikker med et spørgsmålstegn på bagsiden og dyr på forsiden. Der er 12 forskellige dyrearter med 5 dyr i hver art. Hvert dyr har et nummer i toppen af kortet. Nummeret angiver hvor mange point kortet giver. Dyrene på brikkerne ser ret søde ud og det giver i sig selv et ekstra element til spillet.

Billede af madbrikker

Madbrikkerne giver lidt sig selv. Det er papstykker, der skal bruges til at købe dyr for.

Der er mange små dele i æsken, så spillet er ikke ligefrem rejsevenligt. Spillets æske er godt udnyttet og der medfølger ziplock poser til at opbevare brikkerne i. Overordnet virker det som en slidstærk kvalitet, som man kan spille mange gange uden det går i stykker.

Spilleregler til Noa

I starter med hver jeres ark og et pauseflag. Spillet går ud på at få så mange dyr på jeres ark som muligt. Uheldigvis lægger Noa beslag på alle dyrepar, så jeres mål er at få så mange dyregrupper bestående af 1, 3 eller flere dyr, fordi I ikke får point for dyrepar bestående af 2 dyr.

Antallet af spillere afgør, hvor mange dyrebrikker I skal have med i spillet:

4 spillere: benyt alle 12 dyrearter (60 dyrebrikker)

3 spillere: benyt 10 dyrearter (50 dyrebrikker)

2 spillere: benyt 8 dyrearter (40 dyrebrikker)

Bland de tilbageværende dyrebrikker og stabl dem på bordet i et vilkårligt antal i hver bunke. Bagsiden skal vende opad. Flyt stablerne til siden, så der er plads på bordet.

Læg de 20 madbrikker i en fælles bunke ved siden af bunkerne med dyr. Alle spillere får 1 madbrik til at starte med.

Den ældste deltager starter og får derfor startspillerens flag. Læg flaget på bordet ved siden af arken.

Herefter trækker alle spillere 3 dyrebrikker fra bunkerne. Kig på dem alle og vælg 1, som du vil beholde. Sæt dyret på din ark uden at vise det til de andre. Når alle har valgt en brik, lægger i de resterende dyrebrikker midt på bordet med forsiden op. De udgør nu en stor dyregruppe. Nu kan spillet gå i gang.

Nu kan spillet gå i gang

NOA spilles i runder. Antallet af runder varierer fra spil til spil. Spillet slutter når en runde er slut og mindst 1 deltager har mindst 10 dyr på sin ark.

I hver ny runde skal dyregruppen midt på bordet være komplet. Hvis der er for få dyr, trækker I nye dyr fra bunkerne. Dyregruppens størrelse afhænger af antal spillere:

4 spillere: 12 dyrebrikker, samt 1 ekstra hemmelig brik med bagsiden op.

3 spillere: 10 dyrebrikker, samt 1 ekstra hemmelig brik med bagsiden op.

2 spillere: 8 dyrebrikker, samt 1 ekstra hemmelig brik med bagsiden op.

I din tur skal du udføre 1 af 2 mulige handlinger

1) Del en gruppe af dyr i 2 grupper og tag en madbrik

eller

2) tag en gruppe af dyrene over på din ark og betal en madbrik.

Handling 1 - Opdel en dyregruppe

Udvælg 1 dyregruppe midt på bordet, der består af minimum 2 dyrebrikker. Opdel gruppen i præcis 2 grupper. Du bestemmer selv, hvor mange og hvilke dyr, der skal være i hver af de 2 grupper, så længe hver gruppe består af minimum 1 dyr. Du kan ikke samle grupper. Tag en madbrik.

Det er ikke tilladt at eje mere end 5 madbrikker. Hvis du har 5 madbrikker og du vælger at dele en dyregruppe, skal du i stedet lægge en madbrik i den fælles pulje, så du kun har 4 madbrikker tilbage.

Handling 2 - Tag en dyregruppe ombord på din ark

Tag en af dyregrupperne ombord på din ark og betal en madbrik for hver dyrebrik, du tager op. Du skal tage alle dyr i en dyregruppe. Du må ikke vælge en dyregruppe, der har flere dyr, end du har madbrikker. Hvis du tager en dyregruppe med den hemmelige brik, sætter du den hemmelige brik på din ark ligesom alle de andre dyr. Så er den hemmelige brik ikke hemmelig for dig mere.

Hvis du vælger at tage en gruppe dyr ind på din ark, er din tur slut og du skal sætte pauseflaget op på din ark. Så er du først med i næste runde igen. Den første spiller, der sætter pauseflaget op, er førstevælger i næste runde. Den person får startflaget.

Husk at fortælle dine medspillere, hvis du har 10 dyr eller flere på din ark. Der er kun plads til 10 dyr på din ark. Hvis du har flere dyr end 10, lægger du de overskydende dyr foran dig med billedsiden opad. Dyrene tilhører stadig dig.

Spillets afslutning

Hvis du er den sidste spiller i runden, fordi alle andre er ude, får du 1 sidste handling. Du vælger selv om det skal være handling 1 eller 2. Derefter slutter runden. Spillet slutter, hvis mindst 1 spiller har 10 dyr i sin ark. Ellers spiller I en runde mere. Husk at fjerne pauseflaget fra jeres ark inden næste runde starter.

Sådan tæller I point

Når pointene skal tælles sammen, fjerner I alle dyrepar, der består af 2 dyr, fordi Noa tager alle dyrepar til sig selv. Disse dyrepar får I ikke point for. Sorter dine tilbageværende dyrebrikker efter dyreart. Sådan får I point:

  • Alle enkeltvise dyr giver samme antal point som brikkens tal
  • Alle dyr i en bestand/dyreart giver altid 5 point uanset tallet på brikken.
  • Alle madbrikker giver 1 point.
Billede af pointtælning

Eksempel på point

Spillet er slut og Sofie har 11 dyr i alt

Fordi hun har 2 elefanter, skal hun lægge dem tilbage i æsken.

Hun har nu følgende dyr tilbage:

1 krokodille (3 point)

1 tiger (4 point)

3 giraffer (3x5 point)

4 pandaer (4x5 point)

Hun har desuden 2 madbrikker til overs (2 point). Arken skal til søs og hun får derfor følgende point: 3 + 4 + 3x5 + 4x5 + 2 = 44 point.

Spilleren med flest point vinder. Hvis pointene er lige, vinder spilleren med flest forskellige dyrearter ombord på deres ark.

Alternativer til Noa

Noa er et sjovt strategispil for familien, men der er også en del held blandet ind i det, idet du ikke ved, hvilke dyr, der er i bunken. Vi kender ikke ret mange spil, der minder om Noa. Det tætteste man kommer til et lignende spil, er måske Yatzi. Her har man et mål om nogle bestemte antal øjne på terningerne for at få Yatzi. Her skal man også udvælge nogle terninger (brikker i Noa) for at opnå det ønskede mål.

Vores dom

Vi spillede med en 7-årig selvom spillet først er anbefalet fra 8 år. Spillets koncept er rimelig let at forstå – selv for en 7-årig - og spillets længde er også passende for en 7-årig, selvom vi måtte motivere hende til at spille videre et par gange.

For børn er Noa helt klart sjovt, fordi man skal samle dyr og dyrene er nuttede. Børn på 7 år kan have lidt svært ved at forstå det strategiske element i spillet, fordi de udelukkende er fokuserede på det ene mål: at få dyr ombord på deres ark – og mindre om hvilke dyr.

Det strategiske element består i at holde øje med hvilke dyr, din modstander tager, så du måske kan forhindre det ved at dele dyregrupper, så de ligger ufordelagtigt for din modstander. Nogle børn kan have svært ved at overskue, hvilke dyr, de andre spillere tager. Men det strategiske element er ikke afgørende for om man har det sjovt.

Noa fungerer rigtig godt som familiespil, fordi man også som voksen får glæde af spillet på grund af det strategiske element, hvor man kan holde øje med hvad modspillerne tager af dyr og hvor mange madbrikker de har tilbage.

Desværre ligner Noa et børnespil når man kigger på kassen og derfor vil man som voksen i en brætspilsbutik måske vælge et andet spil.

Men her er en anbefaling til voksne også! Det er et hurtigt spil, hvor du kan drille dine modstandere lidt. Eller opdage, at du har delt en gruppe dyr, som du måske ikke skulle have delt lige sådan, så din modstander pludselig får de dyr, som du gerne ville have.

- Nicoline Sørensen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSpilbræt

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen