Chronicles Of Crime spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 60 - 90 min. | Spillere: Fra 1 - 4 deltagere | Priser: Vandt Guldbrikken-prisen i 2019 for Juryens Specialpris

"Når der er mange personer, lokationer og beviser i spil, så begynder det at blive svært at huske, hvem har man spurgt om hvad. Vi har spillet 2 spil indtil videre – i begge spil glemte vi (det nok allervigtigste) at bede lægen lave en obduktion på offeret..."

En anmeldelse af Chronicles of Crime

Det var med spænding, at vi pakkede dette spil ud. Vi har tidligere spillet forskellige samarbejdsspil og forskellige escape-room spil. Det var vores forventning, at dette var en god blanding af denne stil.

Chronicles of Crime spillet kommer i en god og solid æske. Der er et ekstra gennemsigtigt ”låg” indvendigt, der holder styr på alle kortene, så man fremadrettet ikke behøver elastikker for at holde styr på disse. Det er en rigtig fed detalje.

Kender lidt for ofte, at man får pakket et spil ud, hvor alle kort er blevet godt rystet rundt og blandet sammen, men det sker altså ikke her.

Det var lidt svært at forstå spillevejledningen, men vi snød lidt og fandt en hurtig vejledning på Youtube, som gjorde, at vi hurtigt kom i gang.

Om selve Cronicles of Crime spillet

For at spille skal man installere en APP. Har man VR -briller kan disse bruges, men det er ikke en nødvendighed. Vi spillede det uden og det fungerede rigtig fint.

Ved hjælp af appen vælger man hvilket scenarie, man vil spille. Der er en tutorial/begynderguide, som vi vil anbefale, man starter med, da det giver et fint indblik i, hvordan man spiller.

Der er begået en forbrydelse (Disse veksler fra scenarie til scenarie). Det er din/Jeres opgave at løse forbrydelsen.

I det ene scenarie, vi spillede, var der faktisk 2 forbrydelser. Der var sket et tyveri, og senere blev der begået et mord. Når man mener, man har løst forbrydelsen, skal man melde det til sin politikommissær på Scotland Yard.

Men det her handler ikke kun om HVEM der har begået forbrydelsen.

Man skal kunne svare på flere forskellige spørgsmål. Hvem gjorde det, hvorfor gjorde han/hun det, hvem havde igangsat forbrydelsen osv. Det er forskelligt fra scenarie til scenarie, hvilket spørgsmål man skal kunne svare på til sidst og man ved ikke på forhånd, hvad disse er.

Man skal altså være ret sikker på, at man har løst hele sagen og har fundet ud af præcist, hvad der er sket. Der er forskellige sværhedsgrader i spillet, og vi har kun spillet "let" indtil videre – og det var såmænd svært nok.

På spillebrættet er der plads til at gemme beviser. Disse skal bruges undervejs i spillet. Derudover er der en masse lokationer. Disse vil også komme i spil løbende, og lægges ved siden af spillebrættet efterhånden, som man får kendskab til disse. Der er også en stor bunke kort med forskellige personer, som også bruges i spillet.

I guiden starter man med en ældre dame, som er død. Når man scanner hende, får man at vide, at hun befinder sig i sin lejlighed, og denne lokation findes nu frem og er med i spillet. Man kan derefter rejse til hendes lejlighed og undersøge denne.

Når man vælger at undersøge rummet, skal man rent fysisk bruge mobilen til at kigge rundt i det virtuelle rum. Enten bevæger man telefonen rundt som hvis man stod midt i rummet, eller også kan man med fingrene scrolle rundt i rummet. Den førstnævnte mulighed er umiddelbart sjovest. Hvis man spiller med VR-briller, tænker jeg også, at det vil være sjovest på denne måde.

Når man skal undersøge et sted, vælger man én spiller til dette. Vedkommende sidder og fortæller, hvad han/hun kan se og imens finder de resterende spillere beviskort frem, hvis han/hun nævner genstande, som også er som beviskort. Herefter kan man scanne disse beviser, og ringe en eller flere specialister op, som man ønsker skal undersøge beviset.

I alle spil har man 4 specialister tilknyttet. En kriminolog, læge, hacker og kriminaltekniker.

Man har kun et kort øjeblik til at undersøge stedet, så forsvinder billedet. Man kan vælge at lade en anden spiller kigge på den samme lokation, hvis man ikke har beviser nok, men det koster tid.

Jo hurtigere man løser opgaven, des flere point får man. Hver gang man laver en handling, går der tid på klokken. Det ”dyreste” er at rejse til nye lokationer, som koster 20 min. på klokken hver gang.

Efterhånden som spillet skrider frem, får man (oftest) flere og flere lokationer, og får kendskab til flere og flere personer. Nogle spiller en birolle, andre har en stor betydning i scenariet. Det handler om at holde styr på alle personerne og de oplysninger, de giver. Det er ikke altid lige nemt.

Man skal spørge personerne om deres kendskab til de beviser, man har fundet. Man kan også spørge personerne om de andre personer, der er kommet i spil. Ligeledes kan man spørge ind til de lokationer, man har med i spillet.

Vores mening om Chronicles Of Crime

Når der er mange personer, lokationer og beviser i spil, så begynder det at blive svært at huske, hvem har man spurgt om hvad.

Vi har spillet 2 spil indtil videre – i begge spil glemte vi (det nok allervigtigste) at bede lægen lave en obduktion på offeret. Vi havde alt for travlt med at undersøge mordstedet, udspørge vidner, og andre personer og glemte totalt det rets-tekniske omkring offeret.

Der er lidt Cluedo over Chronicles of Crime. Forskellen er: det interaktive aspekt, at man samarbejder i stedet for at dyste om hvem der hurtigst opklarer forbrydelsen og dybden i spillet.

Det er en sjov ide, at man bruger en APP til gameplay. Man har mulighed for at tilkøbe ekstra scenarier i appen for mellem 25 og 45 kr. I selve grundspillet er der 6 scenarier (tutorial og 5 ”rigtige” scenarier).

Der findes også udvidelser til grundspillet.

Ulempen ved brug af mobil er, at man godt kan miste opmærksomheden lidt undervejs, hvis man ikke er den, der sidder med mobilen.

Der er lidt tekniske udfordringer, hvis man spiller om aftenen, hvor man sidder under en lampe, da den laver genskin og det forstyrrer QR scanneren i appen. Vi brugte en del spildtid på få den til at scanne, og måtte sidde og skærme for lyset en del gange.

Det står nævnt i vejledningen, at dette kan være et problem, så vi vidste godt, hvad der var galt. Næste gang spiller vi i dagslys eller ved sofabordet, hvor vi kan dæmpe lyset lidt. (Det kræver en del bordplads at spille, da man skal holde styr på mange kort/plader.)

Spillet er for 1 til 4 personer fra 12 år. Vi spillede det 5 personer (i alderen 13 til 39 år) første gang og 3 personer anden gang. Begge dele fungerede ganske fint.

Jeg kan sagtens se, at man kan spille det alene også, men for mig handler denne type spil om en fælles oplevelse, og derfor vil jeg aldrig spille det alene.

For mig handler det mere om det sociale, mens vi spiller, end at løse mysteriet (selvom vi selvfølgelig gør alt, hvad vi kan for at opklare forbrydelsen).

Begge spil tog lige omkring 1 time. Vi løste ikke scenarie nr. 2 og var endda ret langt fra den rette løsning. Det er fedt, at der rent faktisk stadig er en udfordring i spillet, selvom man vælger et let scenarie.

I modsætning til de fleste "escape-room" spil kan dette spilles flere gange.

Det kræver blot, at man har forskellige scenarier via mobilen.

Man løber selvfølgelig tør for scenarier på et tidspunkt, medmindre spiludvikler har tænkt sig at fortsætte uendeligt med at lave nye udvidelser og downloads i appen.

Men man kan sagtens låne spillet ud til andre, som også kan spille de samme scenarier. Man ødelægger altså ingenting i spillet, og mange kan derfor få gavn af spillet, også når man løber helt tør for scenarier engang.

Man skal ikke spille Chronicles of Crime, hvis man er træt og uoplagt, så bliver det kedeligt. Er man derimod klar på at lege detektiv og veloplagt, så er det et af de bedste detektivspil, vi har spillet.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

1 kommentar

Ronni Pedersen

Ronni Pedersen

Et svært, men også sjovt spil. Vi prøvede de tre personer på
“let”, og her er alt rigeligt at holde styr på – måske også for meget i forhold til let, da man godt kan køre sur i de mange informationer, eller kommer til at køre i ring. Men det er også fedt, når der pludselig opdages en løsning, der bringer en videre.

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen