Unstable Unicorns spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 14 år. | Spilletid: Ca. 30 - 45 min. | Spillere: For 2 - 8 deltagere. | Sprog: Engelsk | Spilleregler: Dansk / Svensk / Norsk / Finsk | Antal: 1 spil i æske. |

"Unstable Unicorns er et vældig hyggeligt spil, men også et spil, som ikke egner sig for dårlige tabere. Min datter har aldrig haft problemer med at tabe i spil, men for første gang nogensinde, så vi hende blive sur over at miste et kort i et spil. På bagsiden af æsken står der, at det er et spil, som handler om enhjørninger og ødelæggelse og det passer såmænd ret godt. Alt går godt, man har gode kort, det hele kører som det skal lige indtil en modstander smider et kort, som ødelægger alt..."

En spilanmeldelse af Unstable Unicorns

Dette er endnu et af de spil i vores samling, som for os går under ”camping-spil”. Det fylder ikke særlig meget, det er nemt at have med, og det tager ikke så lang tid at spille. Eller det er måske en sandhed med modifikationer, for det kan faktisk godt tage ret lang tid, når man er over 4 spillere. Man skal dog være opmærksom på, at det kræver en del bordplads, særligt hvis man er 3+ spillere. Spillet er for 2-8 spillere og kan spilles fra 8 år og opefter og vurderet til at tage 30-60 min.

Spillet kommer i en solid lille æske som måler ca. 15*10*4 cm. Det indeholder 8 oversigtskort, 13 babyenhjørningskort og 114 forskellige spillekort. Oversigtskortene er beregnet til, at man kan have en liggende ved hver spiller og få et hurtigt overblik over reglerne.

Som udgangspunkt er spillevejledningen nem nok at forstå, og man kan rimelig hurtigt komme i gang med at spille. Men den er samtidig også lidt mangelfuld, hvilket kommer til syne, når man er kommet i gang med spillet, og der opstår spørgsmål undervejs, som man ikke kan finde svar på i spillevejledningen.

I spillevejledningen står der, at man kan gå ind på deres hjemmeside unstableunicorns.com og finde yderligere regelforklaringer, men det er igen en sandhed med modifikationer. Det er korrekt, der er mulighed for at gå ind under FAQs på hjemmesiden, men der er kun opstillet 10 spørgsmål og flere af de spørgsmål, vi fandt undervejs, var ikke forklaret (Eller også er hjemmesiden for svær at finde rundt på, så vi ikke kunne finde det).

Fx manglede vi at finde ud af, om man mistede sit kort, hvis der var nogen, som brugte et ”neigh” kort til at forhindre kortet kunne spilles. Ligeledes manglede vi også svar på, om man bare måtte bruge ubegrænset af ”neigh” kort på kryds og tværs mellem flere spillere.

Disse spørgsmål klares dog nemt ved, at man på forhånd bliver enige om, hvordan man ønsker at spille det. Til gengæld fandt vi en masse andet på hjemmesiden. Blandt andet er der mulighed for, at man (til eget brug) kan printe nogle spil. Der var bl.a. mulighed for at printe Unstable Unicorns i en single player udgave. Det er også muligt at finde en oversigt over alle kortene på hjemmesiden. Hvis man kunne være så heldig, at den blev oversat til dansk på hjemmesiden, så ville det være et helt perfekt hjælperedskab.

Selve spillet

For at vinde Unstable Unicorns skal man have 6 eller 7 unicorns i sin stald (afhængig af hvor mange spillere, man er). ”Stalden” er bordet foran spilleren, og der er ingen begrænsning på, hvor mange kort, der må ligge i stalden. De 13 baby-unicorns (med hvid bagside) lægges på bordet ved siden af kortstakken. Alle spillere tager et af disse kort, som lægges i stalden med det samme.

De resterende kort blandes og der deles 6 kort ud til hver spiller. Hvis man kun er 2 spillere, skal nogle af kortene fra stakken fjernes, og man får et ”neigh-kort” på hånden som et ekstra startkort.

Spilleren med flest farver på tøjet starter med at spille et kort og herefter går det på tur i urets retning.

Eftersom alle kort er på engelsk, er der nogle termer, som er vigtige at kunne. De står også forklaret i spillevejledningen.

Særligt ordene ”DISCARD”, ”DESTROY”, ”STEAL” og ”SACRIFICE” er vigtige og derfor er det også skrevet med store bogstaver på alle kortene.

 • Discard: flyt et kort fra hånden til afkastbunken
 • Destroy: flyt et kort fra en spillers stald til afkastbunken
 • Steal: flyt et kort fra en spillers stald til din egen stald
 • Sacrifice: flyt et kort fra din stald til afkastbunken

En tur består af følgende:

1: I starten af din tur
2: Træk et kort
3: Handling
4: I slutningen af din tur

Første fase handler om, at man skal kigge på sin stald og tjekke om man har nogle kort liggende, som giver bonus-muligheder i starten af turen. Der kunne fx være et kort, hvor der står:
”If this card is in your stable at the beginning of your turn, you may DISCARD a card, then DRAW a card”

Hvis man har dette kort i stalden i starten af sin tur, har man mulighed for at fjerne et kort fra hånden, som man ikke synes er godt og trække et nyt kort fra kortstakken.

Der findes mange forskellige slags af disse ”in the beginning” kort.

Anden fase er ganske simpelt, at man skal trække et kort fra kortstakken.

I tredje fase skal man lave en handling. Man har følgende muligheder at vælge imellem:

 • spil et unicorn-kort fra din hånd (læg en enhjørning i din stald)
 • spil et magic-kort fra din hånd (læg et magikort ud i afkastbunken)
 • spil et downgrade-kort fra din hånd (læg et nedgraderingskort i din egen eller modstanders stald)
 • spil et upgrade-kort fra din hånd (læg et opgraderingskort i din egen eller modstanders stald)
 • træk et kort (træk endnu et kort fra kortstakken)

Unicorn-kort er inddelt i 3 slags (3 forskellige farver) og markeret med et symbol, der skal ligne et horn, i hjørnet af kortet. Baby unicorns har et violet hjørne, Basic unicorns har et lilla hjørne og Magical unicorns har et blåt hjørne.

Baby Unicorns har ingen særlige kræfter, men skiller sig ud ved, at de har deres egen bunke (nursery/børnehave) på bordet og kun kan modtages vha. særlige kort fra kortstakken. Hvis man får fjernet et af disse kort fra stalden, lægges det tilbage i børnehavestakken og ikke op på hånden.

Basic unicorns har heller ingen særlige kræfter, men tæller som 1 af de 6-7 unicorns kort, man skal have i stalden for at vinde.

Magical unicorns har til gengæld, som navnet antyder, særlige magiske kræfter. Der er mange forskellige effekter, som alle kan give en fordel i spillet.

Det kunne fx være:

 • ”When this card enters your Stable, SACRIFICE all Downgrade cards in your Stable”
 • “When this card enters your Stable, return a card in another player´s Stable to their hand”
 • “When this card enters your Stable, you may DISCARD a card, then STEAL a Unicorn card”

Downgrade og Upgrade kort har ligeledes forskellige effekter. Disse lægges enten i egen stald eller en modstanders stald. Som navnene antyder, vil det oftest give bedst mening at lægge Downgrade kort i en modstanders stald, som derved får en dårlig effekt og lægge Upgrade kort i egen stald, som giver en positiv effekt.

Eksempler på disse kunne være:
”If this card is in your Stable at the beginning of your turn, you may SACRIFICE a card, then DESTROY a card”
“Each time a Unicorn enters or leaves your Stable, DISCARD a card”

Udover disse forskellige kort, er der nogle ret vigtige “Neigh-kort”. Disse er markeret med et rødt udråbstegn. Neigh kort må smides, hvis en modstander spiller et kort fra hånden som, man ikke ønsker, skal spilles. Hvis man spiller et sådant kort, og den igangværende spiller også selv har et Neigh kort, må han/hun spille det for at forhindre det første Neigh kort. Det betyder, at der kan spilles mange Neigh kort oveni hinanden og afhængig af, hvem der spiller det sidste, så vil det oprindelige kort enten gå tabt eller få lov at blive lagt ned som først planlagt.

Der findes dog også et SUPER Neigh kort, som ikke kan bestrides. Neigh kort kan dog udelukkende bruges til at blokere kort, som spilles fra hånden og ikke effekter fra stalden.

På tur modtager man altså enten gode eller dårlige effekter, lægger et kort ned og kæmper om at være den første til at få nok unicorns lagt ned.

Skulle man være så uheldig, at kortstakken løber tør inden nogen har fået 6-7 unicorns i sin stald, er det spilleren med flest unicorns, der vinder. Har man lige mange, er det spilleren med flest bogstaver i sine unicorns navne, der vinder.

Vores vurdering:

Unstable Unicorns er et vældig hyggeligt spil, men også et spil, som ikke egner sig for dårlige tabere. Min datter har aldrig haft problemer med at tabe i spil, men for første gang nogensinde, så vi hende blive sur over at miste et kort i et spil.

På bagsiden af æsken står der, at det er et spil, som handler om enhjørninger og ødelæggelse og det passer såmænd ret godt. Alt går godt, man har gode kort, det hele kører som det skal lige indtil en modstander smider et kort, som ødelægger alt.

Man skal virkelig være i stand til at omstille sig og lave nye strategier, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at vinde Unstable Unicorns. Hvis man til gengæld godt kan leve med, at det her er et totalt uretfærdigt spil, som vender op og ned på det hele, så er det meget morsomt.

Spillet er fra 8 år, og det vil såmænd nok også fint kunne passe, hvis bare kortene var på dansk; og ja at de 8-årige så i øvrigt var gode nok til at læse. Set fra en forælders synspunkt er det et perfekt spil, til at lære børnene, at man ikke altid vinder og at det ikke nytter noget at blive sur over modgang.

Der står meget tekst på hvert kort, og selvom man efterhånden lærer en del af sætningerne at kende, fordi de lyder ensartet, så kræver det alligevel en vis portion engelskkundskaber at kunne spille.
Det gør desværre, at spillet ikke egner sig til alle, hvilket er ærgeligt.

Selvom spillevejledning fra vores synspunkt var lidt mangelfuld, tog det os ikke særlig lang tid at lære.
Det er også nemt nok at forklare det videre til andre, når vi har taget det med ud på besøg hos fx familie.

Spillet kan godt spilles som 2-player spil, men der er ingen tvivl om, at det klart er sjovest med flere spillere. Det giver en helt anden måde at spille på, når man skal holde øje med flere stalde og skal vælge, hvor man vil bruge sine kort. Hvis man kun er 2 spillere, så er der ikke meget at skulle veje for og imod, ift. hvorvidt man skal bruge det ene eller det andet kort og mod hvem.

Det er et fint lille spil, som kan skabe både grin og vrede. Og hvis ellers man kan engelsk, så kan både børn og voksne sagtens lære det.

Vi føler os stadig ikke helt sikre på, at vi spiller det 100% korrekt, men det betyder ikke så meget, da man sagtens kan lave sine egne ”tillæg” til reglerne, uden det ødelægger spillet. Helt klart et af de spil, som kan tages med, når vi samles i familien og der er mulighed for, at vi kan være 6-8 spillere. Det egner sig fint til både de unge og de voksne (som kan engelsk).

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Stack Attack

Læs også spilanmeldelsen af Imagine

Læs også spilanmeldelsen af Illusion

 

 

 

 

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen