Ticket To Ride - Nordiske Lande anmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min. | Spillere: For 2 - 3 deltagere

"Ticket To Ride – De Nordiske Lande er et fremragende brætspil, som formår at bygge et spændende, udfordrende og hyggeligt spil, som er nemt at komme i gang med for alle..."

En nyklassiker som alle bør prøve

Brætspil kan noget særligt, når det gælder om at skabe en hyggelig aften med en gruppe venner eller familiemedlemmer. Men det er lige så hyggeligt at tage et spil med sin mand, kone, kæreste eller sambo på en helt almindelig hverdag. Og det er derfor, der er brug for spil som Ticket To Ride – Nordiske Lande, der er designet til få spillere.

Ticket To Ride-serien har været blandt de mest solgte og mest spillede brætspil, siden den første udgave udkom i 2004. Det er enkelt nok til, at alle kan være med, og samtidig byder det på masser af strategi og sjov konkurrence.

Jeg har tidligere anmeldt en glimrende udgave til børn. Den kan du læse om her: Ticket To Ride - First Journey anmeldelse

Hvis du allerede kender serien, kan jeg fortælle, at den største forskel i Ticket To Ride – Nordic Countries er, at spillepladen er mere kompakt. Det gør spillet langt mere velegnet for få spillere end det originale spil. I den version er der simpelthen for meget plads og derfor kommer man til at mangle en del af det taktiske spil, hvor man lægger forhindringer for hinanden, og er afhængig af, hvad den anden spiller gør.

Nemt at komme i gang

Reglerne er næsten de samme, som i de øvrige spil i serien. Det gælder om at bygge toglinjer på tværs af spillepladen. Man får point for at bygge fra by til by, og så får man point for at færdiggøre ruter mellem bestemte byer. Den spiller, der har flest point til sidst, har vundet spillet.

Før I går gang, får I hver især alle togvognene i en af de tre farver. Så blander I de to kortbunker. Der er en bunke med rutekort og en bunke kort med togvogne på. Hver spiller får fire kort med togvogne og fem kort med ruter. Du beholder alle dine togvognskort, men vælger selv, hvor mange rutekort du vil have. Du skal dog beholde mindst to af de fem kort.

Vælg dine ruter med omhu

Rutekortene er dine missioner. Du kan for eksempel få et kort, der går ud på at bygge en togrute mellem Aarhus og Stockholm. Hvis du lykkes med at bygge ruten, får du 8 point til sidst i spillet. Men hvis du ikke får bygget den færdig, skal du trække 8 point fra din score.

Derfor er det altid vigtigt at tænke sig godt om, inden man beholder et rutekort. Det er en stor fordel, hvis man kan få ruter, der ligger i forlængelse af hinanden, så ruten fra Aarhus til Stockholm for eksempel fortsætter videre, så den også fungerer som en rute mellem København og Helsinki.

Men hvordan bygger man så en togrute? Det er her, hvor kortene med togvogne kommer ind i billedet. Du skal bruge togvogne i samme farve for at bygge ruter. De farvede felter mellem byerne på spillepladen viser, hvilken farve man kan bruge for at bygge der. Mellem Karlskrona og Norrköping er der for eksempel tre hvide felter og tre gule felter. Så hvis du enten har tre hvide eller tre gule togvogne, kan du bygge den strækning.

Brug jokeren

Hvis du ikke har kort nok til at bygge, kan du bruge din tur på at trække to nye togvognskort. Du kan frit vælge, om du tager nogle af de fem, der er lagt frem på bordet, eller om du prøver lykken og trækker direkte fra bunken.

Hvis du alligevel har svært ved at samle kort nok til en strækning, kan du vælge at bruge et lokomotivkort, når du bygger. Det er er slags joker, der kan gælde for alle farver. Nogle strækninger er også markeret med et eller flere lokomotivsymboler. Det betyder, at du skal bruge det antal lokomotiver for at kunne bygge strækningen.

Du kan også bruge din tur på at trække nye rutekort. Det kan du gøre, når du er ved at være færdig med at bygge de ruter, du trak i starten af spillet. Du trækker tre kort og skal beholde mindst et af dem. Hver rute kan som sagt både give plus- og minuspoint, så du skal stadig være forsigtig med at beholde ruter, som du måske ikke kan nå at bygge færdig.

Skarp konkurrence

Nu fortsætter spillet med, at I skiftes til at udbygge jeres rutenetværk på tværs af Norden. I kommer hurtigt til at ligge i vejen for hinanden, og der er der, hvor Ticket To Ride – Nordic Countries for alvor bliver sjovt. Det kræver både omtanke, fremsynethed og lidt held at snuppe de vigtige ruter før din modstander.

Til sidst kommer den spændende afslutning, hvor I skiftes til at vise jeres rutekort og rykke jeres pointmarkører fremad – eller tilbage – før I finder en vinder.

Et brætspil for alle

Ticket To Ride – De Nordiske Lande er et fremragende spil, fordi det er nemt at gå til, men samtidig byder på taktik og svære beslutninger. Det er en hjernevrider til tider og samtidig er det enormt tilfredsstillende, når dine planer lykkes.

Ticket To Ride – De Nordiske Lande er et godt valg, uanset om du er erfaren brætspiller eller først lige er begyndt at lede efter et bedre alternativ til gammeldags spil som Matador.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: USA

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: Europa

Læs også spilanmeldelsen af Ticket To Ride: First Journey

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen