Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 15 - 20 min. | Spillere: For 2 - 5 deltagere | Producent: Games4u
"The Build Up bliver i spilreolen, og så håber vi at Stine, vores yngste datter, vokser op til at blive en lidt bedre taber end Marie – og at Marie lærer at det også er okay at tabe ind imellem, for så skal vi nok få nogle gode stunder med det, når Stine bliver stor nok. Indtil da kan det sagtens være, at det bliver fundet frem en gang imellem af os voksne, når vi bare skal have et hyggespil, hvor der ikke skal tænkes..."
En spilanmeldelse af behændighedsspillet The Build Up
Et spil om balance! I The Build Up skal spillerne bygge et højhus, men de skal gøre det sammen og mod hinanden på samme tid. Alle bygger på samme højhus, men det gælder om at være den, der får en anden spiller til at vælte det.
Det har lidt ligheder med det klassiske Klodsmajor (som du kan se en anmeldelse af her), men er alligevel også ret forskelligt fra det. Lad os se på hvad det kan.
Indholdet af æsken
I æsken finder man:
- 1 fundamentbrik
- 32 gulvbrikker i forskellige former og størrelser
- 75 runde byggesøjler i træ
- 3 terninger med farvede sider
- Spilleregler på dansk, svensk, norsk, finsk og engelsk
Kvaliteten af komponenterne er fin, gulvbrikkerne er i kraftigt pap, og de runde byggesøjler er af træ – og jeg bliver altid lidt glad, når der er komponenter af træ i et spil, hvor det kunne have været plastic. Så førstehåndsindtrykket er fint.
Spillereglerne til The Build Up
Spillereglerne er dejligt korte (halvanden side) og lette at forstå – det skulle de selvfølgelig også helst være til et spil, der er fra 6 år 🙂
Opsætning af The Build Up spillet
Man er hurtigt i gang med The Build Up: Fundamentbrikken lægges så alle kan nå den, og der sættes søjler på de fire cirkler på den.
Hver spiller får 2 gulvbrikker, og der lægges 2 fælles gulvbrikker så alle kan nå dem. Og så er man klar 😊
Sådan spiller man The Build Up
Første spiller slår med de tre terninger, og farverne på terningerne viser hvilke farver cirkler på gulvbrikkerne, der skal sættes søjler på. Spilleren, der slog med terningerne, må så vælge hvem, der skal sætte søjler på deres gulvbrikker, eller vælge en spiller, der skal sætte søjler på fællesbrikkerne i midten. Man må også gerne vælge sig selv, og man behøver ikke at bruge alle terningerne, hvis man ikke vil. Man må helt selv om, om man vil give alle tre søjler til den samme, eller om man vil dele dem lidt ud.
Når en gulvbrik har fået søjler på alle sine farvede cirkler, skal den sættes på højhuset. Hvis det er en fælles gulvbrik, er det spilleren, der blev sat til at sætte en søjle på, der skal sætte brikken på højhuset. Man må ikke støtte højhuset – kun røre ved den brik, man sætter på. Når man har placeret en gulvbrik, tager man en ny, så alle hele tiden har 2 gulvbrikker, og der hele tiden er 2 fælles gulvbrikker.
Spilleren, der får højhuset til at vælte, har tabt og den spiller, der uddelte den søjle, der udløste det, har vundet. Hvis man kommer til at vælte højhuset ved f.eks. at skubbe til bordet eller kaste terningerne ind i det, har man også tabt. Taberen skal samle alle delene op som straf, så der kan gøres klar til et nyt spil.
Udvidet byggereglement
Hvis det bliver for nemt, eller især når man spiller voksne mod børn (eller bare børn på forskellige stadier), kan man bruge et ”udvidet byggereglement” for alle eller nogle spillere.
Det går ud på at der på nogle af gulvbrikkerne er vist ikoner, der fortæller at man f.eks. skal sætte brikken på højhuset med venstre hånd, eller stå på et ben mens man sætter den på.
Klodsmajor med et ”tag dén!” element
Det med at bygge et tårn/højhus indtil der er en, der vælter det, minder jo meget om det gode, gamle Klodsmajor, men alligevel er de ret forskellige.
I The Build Up er det nemlig en ret stor del, det med at man udpeger hvem, der skal sætte søjler på deres gulvbrikker, så man tvinger de andre til at bygge ovenpå højhuset. Det gør at i en heldig runde, hvor der er nogle modstandere med kun én ledig cirkel på deres gulvbrikker, kan man få de andre spillere til at sætte op til 3 etager på højhuset.
En stor forskel på de to spil er også at når man har tur i Klodsmajor, er man den, der er i fare, hvor i The Build Up er man mere eller mindre den, der er fredet, da man kan vælge ikke at bruge alle terningerne, hvis man f.eks. er den eneste, der har en bestemt farve cirkler.
Det gør til gengæld at man godt – bevidst eller ubevidst – kan komme til at køre lidt på nogle bestemte. Det gør også at man – igen bevidst eller ubevidst, men for os nok ret bevidst – når man spiller voksne mod børn, kører lidt mere på de andre voksne end på børnene.
Vores mening om The Build Up spillet
Vi synes egentlig at The Build Up er et fint spil, men det bliver nok ikke et kæmpehit herhjemme. Den store grund til det, er ”tag dén” elementet, som ikke passer så godt ind i vores største datter Maries temperament, og det tager noget fra spillet, når man bevidst undgår at få hende til at sætte for mange etager på højhuset, for at hun ikke skal blive sur, hvis hun får det til at vælte.
Når hun er i det rette humør, kan hun dog godt overtales til at spille det, og så ender det også oftest med at være sjovt, så længe hun ikke taber for hurtigt – og hvis det er en anden, der taber, er sandsynligheden noget større for, at hun gider at tage et spil mere 😄
The Build Up bliver klart bedre jo flere spillere man er. Der skal være nogle at dele søjlerne ud til, ellers mister det en del. Vi har prøvet det én gang med 2 personer, og der giver man jo bare modstanderen alle de søjler man kan, og resten af terningerne lader man være med at bruge… Så det tog en hel del af det sjove ud af det.
For det er egentlig meget sjovt, når man er nogle stykker, og kan sprede søjlerne lidt ud, men der ligger hele tiden den fare, at alle kører på en bestemt, der så ikke har en chance. Så man skal ikke spille det efter at have spillet 2-3 andre spil, hvor den samme har vundet – for så vil de andre have revanche 😄
Det udvidede byggereglement er en fin måde at spice det lidt op på, og også en fin måde at differentiere børn og voksne (eller bare folk med forskellige grader af fingerfærdighed).
Sværhedsgraden øges godt nok betragteligt, når man får en brik, der skal sættes på med den forkerte hånd, og den bliver 10. etage på højhuset, eller man skal stå på ét ben og sætte en etage på et vaklende højhus, mens man selv vakler 😄
The Build Up bliver i spilreolen, og så håber vi at Stine, vores yngste datter, vokser op til at blive en lidt bedre taber end Marie – og at Marie lærer at det også er okay at tabe ind imellem, for så skal vi nok få nogle gode stunder med det, når Stine bliver stor nok. Indtil da kan det sagtens være, at det bliver fundet frem en gang imellem af os voksne, når vi bare skal have et hyggespil, hvor der ikke skal tænkes.
- Kim Larsen
Læs også en spilanmeldelse af Klodsmajor