Sensorisk lysbord anmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Materiale: Plast | Mål: Ø:70 x H:40 cm | Batteritid: 10 timer | Mærke: TickiT | Antal: 1 stk.

"Jeg havde set meget frem til, at modtage lysbordet, da jeg havde gjort mig mange tanker om forskellige sjove og lærerige anvendelsesmuligheder. Da jeg åbnede kassen og løftede bordet op og pakkede det ud, så var jeg allerede positivt overrasket. Kvaliteten var ikke til at tage fejl af! Behagelige runde former og tykt og holdbart plastmateriale, som kan holde til masser af leg..."

En anmeldelse af Sensorisk lysbord

Når nu man læser ordet “lysbord”, så kan man godt være i tvivl om, hvad det egentlig vil sige. Det er selvfølgelig nemt at regne ud, at det er et bord med lys i.

Men hvor meget lys?

Hvilke farver lys?

Hvad kan man bruge det til?

Det har jeg selvfølgelig undersøgt nærmere og jeg vil med glæde dele mine erfaringer, tanker, meninger og lege ideer med jer, som er interesseret i at vide mere.

Da GLS ringede på døren med den store kasse var min første tanke, wow det er stort!

Jeg havde set meget frem til, at modtage lysbordet, da jeg havde gjort mig mange tanker om forskellige sjove og lærerige anvendelsesmuligheder.

Da jeg åbnede kassen og løftede bordet op og pakkede det ud, så var jeg allerede positivt overrasket.

Kvaliteten var ikke til at tage fejl af! Behagelige runde former og tykt og holdbart plastmateriale, som kan holde til masser af leg!

Selve bordet

Det sensoriske lysbord har en diameter på 70 cm og det er 40 cm højt.

Bordet oplades af almindelig strøm, via en stikkontakt, opladeren er med i kassen.

Det tager omkring 8 timer at lade bordet helt op, derefter kan ledningen fjernes og der er strøm til 5-10 timers brug, alt efter hvilket lysprogram, der vælges og hvor tit farven skiftes.

Bordet er ultrastærkt, men alligevel let. Det er lidt besværligt at løfte bordet rundt, på grund af størrelsen, men det er ikke ret tungt og en voksen kan derfor sagtens flytte rundt på bordet, så det kan få den helt rette placering, alt efter ønsker og behov.

Det robuste lysende bord er vandafvisende/vandtæt og kan bruges både inde og udenfor.

Bordet kan bære op til 80 kilo, dog bør børnene selvfølgelig ikke kravle på det, da de kan falde ned.

Der medfølger en lille fjernbetjening med rigtig mange små knapper, en knap til hver af de 16 forskellige farver, som bordet kan lyse i.

Du læste helt rigtigt, bordet kan lyse i 16 forskellige farver, på den måde kan I vælge lige netop den eller de farver som I er i humør til. Det behagelige lys i forskellige farver, virker beroligende på både børn og voksne.

Det er endda også muligt at trykke på en knap, så bordet selv skifter mellem de mange farver og tempoet for farveskift kan også reguleres.

Lidt om TickiT

TickiT som er producenten bag dette smarte og fascinerende lysbord, skriver ikke en aldersgrænse i deres vejledning.

De skriver blot, at bordet skal benyttes under opsyn fra en voksen. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg synes nemlig heller ikke, at der skal sættes en aldersgrænse på, da det afhænger af hvilke opgaver og lege man vælger at lave.

TickiT’s mange spændende produkter bliver designet og udviklet i Storbritannien i samarbejde med dygtige pædagoger. TickiT’s sortiment består af et bredt udvalg af spændende læringslegetøj og sansestimulerende legetøj.

TickiT’s populære produkter er kendt i hele verden og deres motto er, at inspirere, engagere og lære.

TickiT siger selv, at de skaber produkter, der sætter gang i fantasien og inspirerer til læring, samt gør undervisning sjovere for børnene.

Jeg er helt enig med TickiT, da jeg med det samme kunne se et hav af sjove muligheder med det sensoriske bord.

Det sensoriske lysbord fra TickiT har desuden vundet flere flotte priser, hvilket også siger lidt om det spændende produkt.

Practical Pre-School Awards 2017

"Samlet set er lysbordet godt - det er let bærbart og oplades hurtigt. Det er også robust og sikkert. Da vi brugte det i vores mørke hule, var farverne meget klare. Børnene elskede at bruge fjernbetjeningen til at vælge forskellige farver. Ville være strålende at bruge i et permanent mørkt område såsom et sensorisk rum. "

Early Years Excellence Awards 2017

”Børnene var fascineret af bordet. Der blev straks brugt sprog om farver og interesse for at sætte ting på toppen. Det er meget originalt i den måde, det er konstrueret på, variationerne i lys og mønstre og den robuste, men behagelige form. "

Flot og behageligt lys

Min yngste søn Villads er kun 18 måneder, men han elsker at udforske og lege ved bordet.

Han blev lige med det samme draget af det flotte og behagelige lys i de mange farver.

Bordets flotte lys giver nemlig en behagelig og rolig atmosfære, hvor han kan fordybe sig i en aktivitet og glemme alt omkring sig.

Lyset fra bordet er med til at fastholde opmærksomhed, interesse, koncentration og motivation, det er derfor også et godt redskab til børn med særlige behov, som ofte er udfordret koncentrationsmæssigt.

Med det lysende bord kan læring nemt kombineres med leg.

Indbyder til mange former for leg og læring

Jeg er kæmpe fan af produkter, som indbyder til mange forskellige former for leg og læring, hvor der ikke er regler for hvad man kan og ikke kan.

Det sensoriske lysbord lever virkelig op til mine høje krav og det har derfor fået en fast plads i stuen, så det nemt kan bruges af både store og små børn og til mange forskellige kreative ting.

Alt efter alderen på barnet, så kan I eksempelvis lære om tal, (talrækken, plus og minus, tabeller) bogstaver, (alfabetet, vokaler, konsonanter, skrive små ord) og selvfølgelig former og farver. Der er et hav af forskellige læringsmuligheder med et lysbord, det handler blot om at være kreativ og tænke ud af boksen. Læring skal være sjovt og anderledes, på den måde lærer og husker barnet det lærte langt bedre.

De svære opgaver bliver endda også meget nemmere og mere overskuelige i kombination med leg.

TickiT laver mange forskellige sæt, som passer perfekt til en lærerig leg med det sensoriske lysbord.

Vi har eksempelvis set nærmere på følgende dele:

Silikone samle-figurer.

De bløde figurer er et godt hjælpemiddel til, at lære børn om familieforhold. Sættet består af 36 figurer. Der er seks forskellige farvede familiesæt, med seks individuelle familiemedlemmer, dreng/pige, mor/far og bedstemor/bedstefar. Figurerne kan alle forbindes via deres hænder, blot ved et lille tryk.

De mange farverige figurer er lavet af silikone, for at de er bløde og fleksible. Dette gør dem sikre og taktile for børn i alle aldre og er med til, at udvikle deres finmotoriske færdigheder.

Figurerne er transparente og er derfor oplagt til leg på et lysbord, hvor lyset vil skinne flot igennem de farverige figurer.

Ideel til at styrke barnets sprogudvikling og lære barnet om sortering, modsætninger og matching.

Kan eksempelvis bruges til at snakke om høj/lav, ung/gammel, stor/lille, dreng/pige, mand/dame og farver og antal.

Rengøringen af disse figurer er ikke et problem, dette kan klares med sæbevand eller ved en tur i opvaskemaskinen.

Sættet modtog i 2014 prisen: Practical Pre-School.

Splatter Klatter

Sættet består af 10 klatter, lavet af akryl.

Villads blev med det samme meget interesseret i de transparente farvede klatter og vi startede med at kigge igennem brikkerne. Det var noget Villads kunne lide, han grinede og kiggede interesseret igennem de forskellige farver. Derefter blev brikkerne fordelt ud på lysbordet, så vi kunne se det flotte farvespil, der blev i rummet. Da Villads kun er 18 måneder gammel, så kan han ikke sige en masse, men på trods af det, så bruger jeg meget tid på, at benævne genstande og farver, så han kan lære det.

Vi prøvede også at lægge nogle af klatterne hen over hinanden, for på den måde at se hvordan farverne ændre sig.

Det giver børnene en forståelse af, hvordan forskellige farver kan blandes og blive til andre farver.

Hver brik har et lille hul, så man har mulighed for at hænge dem op og se solens stråler skinne igennem dem og lave flotte farvede mønstre i rummet.

Translucente Farvede Byggeklodser

De fleste børn elsker at bygge og stable, så det gør Villads selvfølgelig også. Disse transparente klodser i forskellige farver, giver et flot og fascinerende farvespil, når de bruges på det sensoriske lysbord. Sættet indeholder mange klodser, i forskellige størrelser og farver, der er nok til at flere børn kan bygge og lege sammen og udvikle deres sociale kompetencer.

Fælles for klodserne er, at de er samme størrelse som Dublo klodser, de kan derfor uden problemer kombineres i byggerier med Dublo eller BiOBUDDi klodser.

Villads og jeg har bygget mange forskellige figurer med de transparente klodser og via legen har Villads stimuleret sin finmotorik, koncentration, opmærksomhed, form- og farvegenkendelse, hånd-øje-koordination, fantasi og kreativitet. Ligesom med alt andet, så har jeg haft stor fokus på, at benævne de forskellige farver og byggerier og selvfølgelig også huske på at rose Villads.

Muligheder fremfor begrænsninger

Udover at tilkøbe ting fra TickiT, til legen ved bordet, så kan man også kigge lidt rundt i hjemmet, institutionen eller ude i det fri, for der er nemlig masser af sjove og lærerige muligheder. Man må meget gerne tænke lidt ud af boksen og se de mange muligheder frem for begrænsninger.

Vi har blandt andet fundet vores Magna-Tiles brikker frem, de er nemlig i transparente farver, som derfor er oplagt til leg ved det sensoriske bord. Jeg satte bordet til selv at skifte mellem de forskellige farver af lys og imens byggede vi med Magna-Tiles ovenpå. Det skiftende lys gjorde byggeriet virkelig flot og Villads var helt opslugt af legen og de mange flotte farver, som hele tiden skiftede.

Lysbordet har en perfekt størrelse, så der er plads til at bygge og lege og der er plads til at der kan stå flere børn rundt om bordet og være en del af legen.

Lær at tegne med lysbordet

Villads og jeg har brugt lysbordet til mange forskellige lege og lærerige opgaver. En anden måde vi har brugt det, er til at lære at tegne.

Da jeg var barn øvede jeg mig i at tegne, ved at lægge et stykke papir henover et andet stykke papir med en tegning på og på den måde kunne jeg tegne efter. Nogle gange var det dog svært, at se det hele igennem papiret.

Med det smarte lysbord kan I nemt gøre dette, de forskellige lysmuligheder gør, at I kan ændre lyset og på den måde finde det lys, som giver de bedste muligheder for at se igennem papiret.

Sjov og interessant aktivitet

En sjov og interessant aktivitet kunne også være, at drysse sand, mel, perler eller ris ud over på bordet og tænde lyset i den eller de farver, som I ønsker.

Derefter kan I prøve at tegne med fingrene eller en tør pensel. Så bliver det ekstra spændende at tegne eller øve sig i at skrive bogstaver eller tal.

Hvis I laver denne aktivitet udenfor på lysbordet, så kan I også træne mundmotorikken, dette kan gøres ved hjælp af et sugerør. Barnet kan prøve at puste materialet ned fra bordet eller puste flotte mønstre i sandet eller det materiale som I har valgt at bruge.

Mundmotorikken er rigtig vigtig for børnene, den er afgørende for, at barnet kan udvikle et talesprog.

Hvis I har været en tur i skoven og fundet blade eller blomster, så kan I fordele bladene ud på bordet og lægge et stykke papir hen over det blad, som I gerne vil tegne. Når I tænder lyset i bordet, vil bladet ses tydeligt igennem papiret og det er derfor nemt at tegne.

Hvis I har andre transparente ting, kan I også prøve at sætte det på bordet og se resultatet. På den måde får børnene mulighed for at eksperimentere og være kreative.

Vores vurdering

Det sensoriske lysbord er stadig populært herhjemme, legen bliver aldrig kedelig, de mange muligheder for spændende og fascinerende sanseleg er noget, der hurtigt fanger interessen og opmærksomheden hos hele familien.

Villads viser selv interesse for at lege ved bordet, dog lader jeg ikke ham styre fjernbetjeningen. Den styrer storebror eller jeg.

Villads og jeg leger ved lysbordet flere gange dagligt og sådan har det været siden vi modtog det.

Hvis I har et sanserum derhjemme eller i institutionen, så vil dette lysbord fra TickiT være et “must have”, da det kan bruges på så mange forskellige måder og af så mange forskellige personer.

Det sensoriske lysbord vil bestemt også være populært hos mange personer med særlige behov. Bordets behagelige lys kan gøre, at I bliver helt afslappet og virkelig kobler af og glemmer alt omkring jer.

Hvis man tilføjer lidt lavt No stress musik, så vil det være en skøn måde at holde en pause på. Det kan eksempelvis være personer med ADHD eller autismespektrumforstyrrelser, som ofte vil føle behov for, at trække sig tilbage og slappe helt af.

Hvis man har et barn med koncentrationsbesvær, så kan bordet også gøre en forskel, da det hos mange gør, at det er nemmere at holde fokus og koncentrationen på den opgave, der bliver præsenteret på bordet.

Lysbordet bør ikke anvendes af eller tæt på personer med epilepsi.

I de kolde og mørke vintermåneder, kan det sensoriske lysbord også bruges som en “varm” og hyggelig belysning i stuen eller som en natlampe på børneværelset.

Muligheder, leg og læring er der nok af og der er også mange flere sjove ideer end de få, som jeg har fremhævet.

Slip jeres fantasi og kreativitet løs, når I eksperimenterer og leger med det spændende og fascinerende lysbord fra TickiT.

- Carina Lund

Læs også anmeldelsen af Store Sanseklodser med farver fra TickiT

Læs også anmeldelsen af TickiT LED lyspanelet, samt tilbehør

Læs også anmeldelsen af sansespejle fra TickiT

 

Anmeldelse af legetøjCategory_anmeldelse af legetøjTickit

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen