Rummikub spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Cirka 20 min. | Spillere: For 2 – 4 deltagere |

"Rummikub er ikke et spil for alle, men for folk der kan lide spil, hvor man skal tænke logisk/problemløsende, er det et fremragende spil. Man behøver ikke at være god til matematik eller tal – der er intet, der skal regnes ud, tallene skal kun lægges i rækker eller i grupper af ens værdi, så det at det er tal, betyder ikke det store. Det store element i spillet er puslespillet, når man begynder at skille sættene på bordet ad for at danne nye, bare for at komme af med en enkelt brik, og det synes vi er sjovt. Samtidig tager et spil ikke voldsomt lang tid, så man kan godt nå nogle spil en aften..."

En spilanmeldelse af Rummikub

Rummikub er en ægte klassiker, som så vidt jeg kan spore mig frem til, er opfundet i 1940’erne, men fik sin store udbredelse i løbet af 1970’erne, så det har et par år på bagen.

Det fik den prestigefyldte tyske spilpris Spiel Des Jahres (årets spil) i 1980!

Indhold af æsken

I æsken finder man:

  • 106 plastikbrikker
  • 4 holdere til brikker
  • Spilleregler

Brikholderne skal samles inden første spil, men fødderne kan herefter klappes ind, så de kan ligge i æsken. Dette får mig til at undre mig over, at man har valgt at lave et dedikeret rum i æsken til fødderne, da jeg aldrig kunne finde på at pille fødderne af holderne igen (de går lidt stramt, så det vil kun øge risikoen for at knække noget).

En af mine (mange) kæpheste er størrelsen på spilæsker, og her har jeg et af mine få kritikpunkter til Rummikub, for jeg synes egentlig at æsken er større end nødvendigt, men jeg er måske også lidt farvet af vores gamle rejseversion fra 1980’erne. Det, der fylder mest, er selvfølgelig brikholderen, der er ret lang, og der kunne man spare lidt plads, hvis man lavede brikkerne lidt mindre. Men det er en lille ting, der ikke skal ødelægge glæden ved et godt spil!

Rummikub anno 2020 vs. rejseversion anno 1980'erne

Sådan spiller man

Brikkerne i Rummikub består af 2 rækker af tallene 1-13 i hver af 4 forskellige farver, samt 2 jokere.

Man starter med at lægge alle brikkerne på bordet med bagsiden opad og blande dem, og hver spiller trækker så 14 brikker, som sættes i spillerens holder. Formålet med spillet er at være den første til at komme af med alle sine brikker, ved at lægge dem ned i enten ”grupper” (tre eller fire brikker med samme talværdi i forskellig farve) eller ”rækker” (tre eller flere brikker med fortløbende talværdi i samme farve).

Første gang man lægger ned, skal man kunne lægge nye sæt med mindst 30 point i værdi (værdierne på brikkerne lagt sammen), men herefter må man lægge så mange eller få brikker man vil, når man har tur. Kan (eller vil) man ikke gøre noget, trækker man en brik fra bordet.

Når man lægger ned, må man gerne bygge til eksisterende sæt (efter det indledende krav med nye sæt på 30 point er opfyldt), så når man først har fået hul på bylden, kan man lægge enkelte brikker ned, hvis man har noget der passer til noget, der allerede ligger på bordet. Alle kan lægge til alles brikker på bordet – når først brikkerne ligger på bordet, er det én stor pulje.

Det rigtigt sjove opstår, når man begynder at skille sættene på bordet ad. Det er nemlig tilladt at skille sættene på bordet ad, og samle dem på nye måder, så længe man slutter med at alle brikker er en del af et sæt (og ethvert sæt skal altid bestå af mindst 3 brikker) når man er færdig med at rokere rundt. Alt dette er faktisk rigtigt godt beskrevet i reglerne med masser af eksempler, så man er godt vejledt i hvad man kan og ikke kan gøre.

De to jokere kan sættes ind som hvad som helst, men har en spiller den brik, som jokeren ligger som, må spilleren udskifte jokeren med sin brik. Man må også f.eks. dele sættet op og tilføje nogle af sine egne brikker, så jokeren bliver frigjort. Når man har frigjort en joker, skal man bruge den til at lave et nyt sæt i samme tur.

Som sagt er formålet at komme af med alle sine brikker, og når det lykkes en af spillerne, har vedkommende vundet det spil, og resten af spillerne tæller minuspoint sammen for de brikker, de stadig har i deres holder (en joker tæller for hele 30 minuspoint!), for at finde ud af hvem der bliver nr. 2, 3 og 4. Hvem der har lagt hvad ned, er lige meget – det er kun hvad man har tilbage i sin holder, der tæller når scoren skal gøre op. Man kan med fordel spille flere spil (det tager ikke voldsomt lang tid at spille et spil), og lægge pointene sammen for at finde en samlet vinder. Gør man det, får vinderen af hvert spil alle de andres minuspoint lagt sammen (som plus selvfølgelig).

Hjernegymnastik for 2-4 deltagere

En af de ting, vi godt kan lide ved Rummikub, er at det fungerer rigtigt godt til både 2, 3 og 4 spillere. Vi har spillet det rigtigt meget 2 (og især Lisbeth, der har spillet det som barn også – jeg har først lært det efter jeg mødte hende), men her under testen af den nyere udgave, har vi også spillet det med flere spillere, og det fungerer lige godt synes vi. Selvfølgelig er der lidt små forskelle i taktik, men i det store hele er spillet uændret når man skalerer fra 2-4 spillere.

Rummikub er et spil, der kan få de små grå til at snurre, når man prøver at regne ud hvordan man kan flytte rundt på brikkerne, så man kan få passet et par af dem fra sin holder ind, og det er klart en fordel at være matematisk/logisk tænkende.

I spillereglerne står der, at man har 1 minut til sin tur, så når man begynder at flytte rundt på en masse sæt, skal man kunne samle det hele på en ny måde på 1 minut. Kan man ikke det, skal man lægge det tilbage som det lå, og hvis man ikke kan huske hvordan det lå, og der er brikker i overskud, som man ikke kan placere, skal de lægges ud i bunken, og spilleren tager 3 brikker op som straf. Her har vi en lille husregel, der siger at man skal tage de overskydende brikker op på sin holder som straf i stedet. De 1 minut tager vi dog ikke altid tid på, og specielt hvis man har uerfarne spillere med, kan man justere lidt ved enten at give dem længere tid end de erfarne, eller simpelt hen give dem den tid de skal bruge. Spillet er dog sjovest når der er et vist flow, og det giver reglen om 1 minut pr. tur helt naturligt.

Nogle gange er man bare heldig med de indledende 14 brikker, og andre gange skal man tage op ret mange gange, før man kan lægge de indledende 30 point.

Dommen : Der er en grund til, at det stadig holder efter 75 år

Rummikub er ikke et spil for alle, men for folk der kan lide spil, hvor man skal tænke logisk/problemløsende, er det et fremragende spil. Man behøver ikke at være god til matematik eller tal – der er intet, der skal regnes ud, tallene skal kun lægges i rækker eller i grupper af ens værdi, så det at det er tal, betyder ikke det store. Det store element i spillet er puslespillet, når man begynder at skille sættene på bordet ad for at danne nye, bare for at komme af med en enkelt brik, og det synes vi er sjovt. Samtidig tager et spil ikke voldsomt lang tid, så man kan godt nå nogle spil en aften, så man kan tælle point (det er dog sjovest at tælle point, når man er mere end 2, da det at vinderen får de andres resterende brikker lagt sammen, giver lidt mere når der er mere end én modstander).

Rummikub får en stor anbefaling herfra, og hvis du bare er en lille smule glad for spil, hvor der skal tænkes lidt, bør Rummikub være en del af din spilsamling.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Klodsmajor

Læs også spilanmeldelsen af Ubongo Junior

Læs også spilanmeldelsen af The Build Up

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilEnigma

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen