Quizzone Skills spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 15 år | Spilletid: 30 - 60 min. | Spillere: For 2 - 5 deltagere

"Det vil sige at du på 30 sekunder f.eks. skal svare på hvor mange konsonanter der er i ”sommerforelskelse” uden at måtte skrive ordet ned, eller hvor mange damer Kaj scorede da han forsøgte 600 gange og havde heldet med sig 6% af gangene... På ingen måde umuligt, men man skal ikke helt have glemt sine folkeskole-skills..."

Elsker du også quizspil?

Elsker du også quizspil, men der er ikke nogen der vil spille med dig fordi du altid vinder? Så er det dansk udviklede Quizzone Skills fra Sky High Games måske noget for dig.

Quizzone Skills er et lidt anderledes quizspil, hvor der dystes på færdigheder i stedet for paratviden, så du får pludselig ikke så meget ud af at kunne kongerækken forlæns og baglæns, at kunne nævne alle Beatles albums (inklusive udgivelsesår selvfølgelig) eller vide hvem der vandt Melodi Grand Prix i 1988 (det var selvfølgelig Kirsten og Søren ?)

Quizzone Skills blev nomineret til Årets Voksenspil 2020 af Legebranchen LEG, men tabte kampen til spillet Helt Blank fra Games4u. Balancespillet Gravity Chess var også nomineret i sammen kategori i 2020.

Indholdet af æsken

I Quizzone Skills æsken finder du:

 • 200 spørgsmålskort
 • 5 blokke papir
 • 5 blyanter
 • Et timeglas på 30 sekunder
 • En pose plasticbrikker, som bruges til point
 • Spilleregler

Der er ikke så meget fikumdik – en fin lille detalje er en rød og en grøn prik på æsken i hver sin ende – så kan man tage fra den grønne ende og sætte tilbage i den røde ende, og ikke komme til at tage af de brugte kort, næste gang man skal spille.

Min mor havde dog følgende kommentar, da vi spillede det med hende:
"Hvorfor er det altid sådan nogle elendige små blyanter, der er med i sådan nogle spil?"

Jeg kan godt lidt følge hende – der ville være masser af plads til alm. længde blyanter – dem der følger med, er fine nok, men når de er blevet spidset nogle gange, bliver de til nogle små gnallinger, men så må man jo supplere op med nogle nye, hvis det skulle blive et problem.

Sådan spiller man Quizzone Skills

Spillereglerne er et af spillets store forcer – de er nemlig ikke særligt lange ? En enkelt side kan de holdes på.

Hver spiller får en blok og en blyant, og man stiller timeglasset og lægger pointbrikkerne et sted på bordet hvor alle kan nå dem. Spillerne skiftes nu til at være oplæser, og resten af spillerne besvarer allesammen spørgsmålene på deres blokke. Oplæseren læser alle spørgsmålene på et kort, inden turen går videre.

En tur som oplæser foregår således:

 • Første spørgsmål læses op, og timeglasset vendes.
 • Når tiden er gået, siger oplæseren ”Tid” og begynder så at læse næste spørgsmål op.
 • Herefter vendes timeglasset igen, og sådan fortsættes der til alle 5 spørgsmål er læst op.
 • Når tiden er gået efter 5. spørgsmål, får man en omgang ”bonustid” hvor man kan gå tilbage til spørgsmål man ikke nåede eller er usikker på.
 • Mens der bliver besvaret samt under bonustiden kan man bede om at få spørgsmål læst op igen.

Når en spørgsmålsrunde er slut, skal svarene så læses op. Man starter med spilleren til venstre for oplæseren, som fortæller hvad han/hun har svaret på spørgsmål 1, og resten af spillerne giver så deres bud efter tur, inden oplæseren afslører det korrekte svar.

Dem, der har svaret rigtigt, tager en pointbrik. Det samme gøres for spørgsmål 2-5, og så skifter oplæserrollen til næste spiller.

Antallet af runder er forskelligt efter antallet af spillere – ved 3 spillere har man 3 gange hver som oplæser, ved 4 eller 5 spillere har man 2 gange hver som oplæser.

Der bruges altså 8-10 kort på et spil. Man kan selvfølgelig også aftale at spille færre eller flere runder. Når alle runder er færdige, er vinderen den med flest pointbrikker (surprise!).

Skole-skills er påkrævet

Det lyder jo meget nemt, ikke? Well, der er lige den regel jeg glemte at nævne: Man må ikke lave notater eller mellemregninger medmindre spørgsmålet står med blå skrift! (oplæseren oplyser dette inden spørgsmålet læses op).

Det vil sige at du på 30 sekunder f.eks. skal svare på hvor mange konsonanter der er i ”sommerforelskelse” uden at måtte skrive ordet ned, eller hvor mange damer Kaj scorede da han forsøgte 600 gange og havde heldet med sig 6% af gangene... På ingen måde umuligt, men man skal ikke helt have glemt sine folkeskole-skills.

Langt de fleste af spørgsmålene har nemlig med matematik eller stavning at gøre, og så er der alligevel puttet nogle få ”almindelige” quizspørgsmål ind, som f.eks. ”hvilke seks ord følger efter ”How many roads must a man walk down” i første vers af Bob Dylans sang Blowin’ In The Wind?” – jeg ved ikke lige hvilken ”skill” der skal bruges til det udover ”musikviden-skill”, men jeg synes egentlig det er fint at der kommer sådan noget også, så det ikke er ren matematik og stavning det hele.

Time is of the essence

Herhjemme har quizspil det med at trække ud – måske fordi vi tænker for længe over spørgsmålene (guilty as charged...), og måske fordi mange spørgsmål starter en samtale, så vi snakker en masse mellem hvert spørgsmål.

Det er der jo sådan set heller ikke noget galt i, spil handler jo om at hygge, og hygge er jo subjektivt, men i Quizzone Skills ligger tiden ret fast. Pga. den stramme tidsstyring med at man bare starter næste spørgsmål, når tiden løber ud, tager en spørgsmålsrunde omkring 3½ - 4 minutter (6 x 30 sekunders svartid plus den tid, det tager at læse spørgsmålene op, hvor tiden ikke går), og med de efterfølgende svarrunder tager et spil 45-55 minutter alt efter hvor mange spillere man er.

Det synes jeg er fedt, for så kan man ofte nå et par spil eller tre på en aften, hvorimod der sjældent er tid til revanche når vi spiller andre quizspil.

Til gengæld er der ikke den samme hyggesnak under spillet, fordi alle sidder og er koncentrerede om at skrive hele tiden.

Det er kun i svarrunderne at snakken kan køre lidt, så dem kan man jo så lade trække ud som man lyster. Det vil jo være smag og behag om man synes det er en god eller dårlig ting – jeg synes ikke det gør noget, for der er masser af andre spil man kan finde frem, hvis der bare skal hyggesnakkes hen over et spil, hvor selve spillet er sekundært.

Vores vurdering

For at sige det med det samme: Quizzone Skills er ikke for alle!

Hvor normale quizspil er kedelige for folk, uden den store paratviden, kan man hurtigt gå død i Quizzone Skills, hvis man ikke er så god til matematik og/eller stavning.

Som tidligere nævnt er langt den overvejende del af spørgsmålene nemlig i disse to kategorier. Man kan evt. udligne feltet lidt med husregler, hvor nogle må skrive ned mens andre ikke må, men det har vi ikke prøvet – vi har været ”heldige” med at alle godt har kunne følge med, men vi kan også se at det ikke lige er vores ordblinde spillevenner vi skal spille dette spil med!

"Når det er sagt, så er min personlige mening at det er et fremragende spil..."

Jeg er selvfølgelig også rimeligt god til både stavning og matematik (prale prale), og mange ting er sjovere når man er god til det, men jeg kan godt lide ideen om at man ikke behøver at have en masse (egentlig unødvendig) paratviden for at være god til et quizspil, men at det faktisk er færdigheder, som alle har en chance for at have, da det hele er folkeskoleniveau (stavning og basal matematik som plus/minus/gange/dividere), og jeg synes at det er sjovt at man skal kunne tingene i hovedet.

"Jeg synes også at det er et kæmpe plus at alle er med hele tiden..."

Der er ikke nogen, der sidder og venter længe på at få tur, fordi de andre bliver ved at svare rigtigt og må fortsætte deres tur. Alle (undtagen oplæseren) besvarer alle spørgsmål, og på den måde bliver det også mere fair, fordi man ikke kan forsvare sig med at ”de andre fik også bare kaffe-spørgsmål”.

Så personligt er jeg fan, og det er forfriskende med et quizspil, der tænker anderledes, men på ét punkt er det desværre ligesom alle andre quizspil: Det er ikke alle, der vil have lyst til at spille det, fordi de ikke har de evner, der skal bruges. Er man den rigtige gruppe mennesker, er det til gengæld et super spil!

- Kim Larsen

Læs også anmeldelsen af Rundt Om Danmark quizspillet

Læs også anmeldelsen af quizspillet Kvailitetstid for par!

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilSky high games

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen