Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 15 min. | Spillere: For 2 deltagere
"Det er ikke alene et spil jeg vil anbefale, det er et spil, jeg allerede har anbefalet – blandt andet til min skoles matematik-afdeling. Der er så mange gode ting, jeg kunne fortælle om det, men helt ærligt – prøv det! Du vil ikke fortryde det..."
Generelt om Quarto spillet
”Skal vi spille 4 på stribe? Nej vent, er det kryds og bolle?” Sådan lød det fra en af mine elever, da jeg spurgte, om han ville være med til et spil. Han så noget forvirret ud – forståeligt nok.
Quarto ligner af udseende en blanding af disse to spil og faktisk også rent spil-teknisk. Det er også bare meget mere end det.
Der er udfordringer at hente på flere niveauer, hvor hjernen i den grad bliver brændt af (spilgenren kaldes i andre lande "brain burner"). Quarto er et af verdens bedst sælgende IQ-spil og det er faktisk at finde på Mensas Top-5 liste.
Det kan umiddelbart virke lidt skørt, når man høre det sammenlignet med kryds og bolle og fire på stribe, da det for mange er lig mange timers spil i barndommens spæde år.
Der er dog mange lag i Quarto. Det handler om form, farver og højde, som skal matches på linje. Du tager beslutninger for din modspiller undervejs og bliver præsenteret for mange mulige strategier.
Det er et spil, der bidrager til udviklingen af spillernes deduktive ræsonnement, idet man er nødt til at tænke strategisk - for at få de fire brikker, man hver især er i besiddelse af, til at kunne lines op med noget til fælles – alt imens, det er modstanderen, der har valgt brikkerne, du skal placere.
Reglerne er egentligt ret ligetil og letforståelige, men udfordringen er svær, så hjernecellerne bliver i den grad udfordret.
Historien om Quarto
Quarto er en verdensomspændende prisvinder med over 1 million solgte eksemplarer.
Det er den schweiziske matematiker Blaise Muller, som står bag udtænkningen af Quarto, og den franske udgiver og distributør Gigamic, der står bag udgivelsen af det. Det blev etableret i 1991 af tre brødre i Wimereux i Nordfrankring. Quarto var deres første udgivelse og i 2016 kunne de fejre 25-års jubilæum sammen.
Gigamic brander sig selv ved at sælge produkter, som kræver meget lidt forklaring og er hurtige at spille. De producerer altså spil, som passer til det samfund, der eksisterer nu, hvor familier er bevidste om tid og budgettering, samtidig med at produkterne skal være involverende, underholdende og udfordrende.
Lettilgængelig underholdning
Jeg har haft anledning til at spille Quarto mange mange gange indtil nu, det er jo så let lige at smide på bordet, når man lige mangler lidt lettilgængelig underholdning, jeg har såmænd Quarto med på ferie lige nu ?
I min optik bør Quarto have en plads i det faste feriesortiment på lige fod med Skak, Backgammon, Kalaha – og i vores familie, Risk og Through the Ages (...og med de giganter imellem, ville det nok være fint, hvis jeg anskaffede en rejseudgave af Quarto).
Jeg har også spillet Quarto med mine elever af flere omgange og mere end én gang, har en kollega spurgt nysgerrigt ind til det, så de har også fået afprøvet det.
Det kan spilles af ung såvel som gammel, da det netop kan spilles på flere abstraktionsniveauer, idet strategien er abstrakt, kan man spille det på det niveau, man befinder sig på.
Det har en attraktiv visuel præsentation, da finishen er utroligt lækker. Det gør også, at man faktisk bliver tiltrukket af det, og får lyst til selv at spille – alene på baggrund af det visuelle. Det taktile er også virkelig lækkert, da træet er fint pudset, træsorten blød og formen afrundet.
Det er ikke alene et spil jeg vil anbefale, det er et spil, jeg allerede har anbefalet – blandt andet til min skoles matematik-afdeling. Der er så mange gode ting, jeg kunne fortælle om det, men helt ærligt – prøv det! Du vil ikke fortryde det ?
Spillets komponenter:
Æsken indeholder:
- 1 regelbog på 35 sprog (inkl. dansk)
- 1 spillebræt i massivt træ med 16 spillefelter (mål: L:24 x B:24 cm.)
- 16 træbrikker i massivt tre i flere farver og former (4 karaktertræk)
- 1 stofpose
Spillet er af en yderst god kvalitet, hvor alle dele er flot designet og behageligt at holde ved. Det fremstår meget eksklusivt. Det er ikke et af de små spil, der er lige til at have i tasken, der kan man købe lillebroen Quarto Mini, som er i en mere rejsevenlig størrelse.
Regelbogens tilgængelighed
Regelbogen til Quarto er et lille kompakt hæfte med regler på 35 sprog, herunder også dansk og engelsk. Reglerne fylder kun en lille side og forklares under 7 underoverskrifter.
Der bliver gennemgået indhold, spillets formål, spillets start, hvordan spillet vindes, hvordan det slutter, regler for børn og nybegyndere og for de øvede.
Det er forklaret på en simpel måde og kan netop spilles på flere niveauer med reglerne til nybegyndere og øvede, hvis man ønsker lidt guidning udover regelbogen, findes der også en lille videoguide til spillet på Gigamics hjemmeside.
Her findes der også en lærerguide, hvis man ønsker at anvende spillet i skolen.
Dette gør det også relevant at spille igen og igen, da der kan ske en progression i spillernes respektive niveauer.
Genkendeligheden med fire på stribe og kryds og bolle gør det også let at gå til fra en start, da der rent kognitivt er noget, der vækker genklang.
Personligt har jeg spillet det med flere forskellige, og det har været en succes hver gang, så det skal klart findes frem igen og igen.
- Camilla Liv Pedersen
Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1994 Pylos
Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1995 Quixo
Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1997 Quoridor
Læs også spilanmeldelsen af Gigamics Katamino