Pandemic spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år eller ældre | Spilletid: Ca. 45 - 90 min. | Spillere: For 2 - 4 deltagere

"Selvom Pandemic byder op til mange diskussioner og avancerede strategier for at slå spillet, er selve spillets regler som nævnt før meget overskuelige. Faserne i spillerrunderne giver et godt overblik per tur, og der er ingen lange, indviklede tekstbeskrivelser på hverken karakterkort, infektionskort eller epidemikort. Leder du efter en seriøst seriøst samarbejdsspil for familien (større børn) eller vennegruppen så skal du prøve Pandemic..."

Tog brætspilsverdenen med storm

Tiden er kommet hvor vi skal tage et kig på Pandemic – spillet der må siges at være højaktuelt at spille lige i øjeblikket med Corona florerende omkring os.

Pandemic er et ældre spil fra 2008, men det tog brætspilsverdenen med storm og fik utallige spilpris-nomineringer.

Siden 2008 har udviklerne (Z-man Games) udgivet en solid række udvidelser til grundspillet, hvor udvidelsen Pandemic Legacy: Season 1 har vundet særligt mange priser for både bedste strategispil, bedste tema, mest innovative spil; samt Årets Spil i 2015 hos Board Game Geek.

På den danske front modtog Pandemic originalspillet i 2015 Guldbrikken spilprisen "Juryens Specialpris". Læs mere om Guldbrikken.dk her!

Samarbejd med dine medspillere

I spillet Pandemic skal du i samarbejde med dine medspillere udrydde 4 forskellige virus-sygdomme, og sikre at verden ikke går under i sygdoms-udbrud i mellemtiden.

Uddover det højoktane og meget aktuelle tema er Pandemic også et vellykket og velproduceret spil, hvor hver spiller antager forskellige roller, som kan forskellige ting.

Jeres mission er så at samarbejde om, at få kureret alverdens sygdomme og det er ikke nemt på trods af spillet kan spilles på forskellige sværhedsgrader.

Da jeg modtog mit eksemplar, tog jeg straks fat i nogle af de gutter jeg ved kender Pandemic til fingerspidserne og som ikke har noget imod at indvi mig i reglerne.

Alligevel valgte jeg da at læse reglerne og de er virkelig velskrevne og nemme at tyde, hvis man går slavisk frem, side for side, når spillet skal stilles op og der skal vælges sværhedsgrad.

Sygdomme spredes sig til hele verden

Pandemic er som sagt et samarbejdsspil. Det er vigtigt at alle vælger rigtigt og der er ikke plads til mange fodfejl i spillet, for så har sygdomme pludselig spredt sig til hele verden i form af farvede cubes.

Selvfølgelig kan spillet gennemføres på "easy mode" men selv på dette niveau, skal der ikke soves i timen. Jeg var i hvert fald glad for at spille spillet med nogle der kendte karaktererne, deres forcer og som kunne guide mig bedst muligt.

Til gengæld betød det også, at det hurtigt gik op for mig hvad spillets ulempe var. Grundet samarbejds-elementet og betydningen af hver karakters beslutning er den helt rigtige kan ”Alfaspilleren” overtage spillet for alle deltagere.

Det er jo nok ulempen ved alle samarbejdsspil, men i lige netop Pandemic synes jeg, at det forstærkes yderligere. Når et kort vendes og en handling udspilles, så er der hovedsagligt altid en beslutning der er den helt rigtige at tage og en beslutning der kan være helt ude i tovene. Det skal ”Alfaspilleren” nok gøre alle opmærksom på.

Desuden synes jeg at nogle roller i spillet er stærkere end andre. Det var også noget af det, de andre ved bordet cementerede, da snakken faldt på karakterernes forcer og ulemper i spillet.

Kan man leve med det, eller kan man sammensætte en gruppe brætspillere der alle er nye i Pandemic-verdenen, så er Pandemic et virkelig helstøbt
brætspil med spænding hele vejen igennem.

Personligt er jeg ikke en fan, men jeg kan sagtens anerkende og forstå spillets popularitet. Sidder du nu og tænker ”det spil skal jeg anskaffe mig” så kommer her en regelgennemgang. Dette kan forhåbentligt også give en bedre forståelse af alle facetterne i spillet.

Reglerne

Først og fremmest kræver det lidt at et Setup før spillet kan påbegyndes.

Alle sygdomskuberne (repræsenterer de 4 sygdomme) lægges i små bunker i deres respektive farver.

Research stationerne placeres ved siden af sygdomskuberne.

Kur-markørene lægges med den blanke side opad på kur-indikatorerne.

Udbrudsmarkøren lægges øverst på outbreak track.

Infektionsratemarkøren på infection rate track.

Nu skal spillerkortene blandes, og her skal I også vælge spillets sværhedsgrad ved at vælge 4-6 epidemikort.

Vælger I introduktionsspillet med fire epidemikort fordeler i spillerkortene i fire bunker og lægger et epidemikort øverst i hver bunke, blander alle bunker godt og lægger dem så sammen til én bunke. Sådan undgår I, at der optræder fire epidemikort i streg, eller at de alle ligger i bunden af "decket".

Bunken placeres på "player-deck-feltet" ved siden af "player-discard-pile".

I ser til imens sygdommene spredes

I spillets begyndelse ser I til, imens sygdommene spredes tilfældigt rundt i verden, ved at trække tre infektionskort. Ved de første tre infektionskort placeres tre sygdomskuber i pågældende byer, ved de næste tre placeres to og ved de sidste tre bare en kube. Infektionskortene lægges over i "discard-pile". På den måde begynder spillet på en ny måde hver gang.

Spillerne har startfelt i Atlanta, hvorfra I kan planlægge jeres rejse ud i verden med hjælp fra en hånd af spillerkort, der består af bykort og med chance for begivenhedskort, med særlige fordele.

Antallet af spillerkort varierer, alt efter antallet af spillere fra fire kort til to spillere, tre kort til tre spillere og to kort til fire spillere.

Spilleren med højeste befolkningstal på et bykort i sin hånd starter spillet, og herefter skiftes I til at starte i urets retning.

Faser

Hver spiller har fire handlinger per tur, og kan hertil vælge at bruge alle eller ingen, alt efter behov i pågældende situation – ubrugte handlinger kan ikke gemmes til næste tur.

Hver spiller tildeles et let overskueligt, dobbeltsidet referencekort over handlingsmuligheder per tur, hvilke beskrives som følgende:

 1. Kørsel/Sejlads!

Ryk din brik til en tilstødende by forbundet med en hvid linje

 1. Direkte fly!

Kassér et bykort fra din hånd og ryk din brik til den tilsvarende by

 1. Charterfly!

Har du i hånden bykortet tilsvarende byen du befinder dig i, kan du kassere kortet og flytte din brik til en valgfri by.

 1. Shuttle flight!

Står din brik på et felt med en research station, kan du flytte din brik hen til en hvilken som helst anden by med en research station. Research stationer giver spillerne mulighed for at bevæge sig hurtigt rundt i hele verden, uden at kassere bykort.

 1. Byg en research station!

Kassér et bykort tilsvarende byen din brik står på for at bygge en research station.

 1. Behandl sygdomme!

Fjern en sygdomskube fra byen du står i – er sygdommen kureret fjernes alle sygdomskuber i den farve fra pågældende felt.

 1. Del viden!

Her kan du vælge enten at give et kort matchende til byen du står i til en anden spiller,eller tage et kort fra en anden spiller.

 1. Opdag kur!

Ved enhver research station kan du kassere fem sygdomskort af samme farve, for at kurere denne type sygdom. Efter opdagelse af en kur fjernes alle sygdomskuber fra et felt ved handlingen behandle sygdomme, men sygdommen er først udryddet, når alle kuber af denne farve er fjernet fra spillebrættet.

Hver spillerrunde er fordelt på tre faser:

 1. Foretag op til fire handlinger!
 2. Træk to spillerkort!
  1. Trækker du et epidemikort afvikles denne straks (anvisning nedenfor)
  2. Har du flere end syv kort på hånden kasseres disse efter eget valg
 3. Inficer byer!
  1. Infektionsratemarkøren indikerer, hvor mange infektionskort du trækker i din tur.
  2. Placer en sygdomskube til hvert infektionskort!

Når spilleren har inficeret byer med sygdomskuber, fortsætter spilleren til venstre ved at gentage ovenstående fasebeskrivelse.

Her er det igen vigtigt at påpege, at dynamikken i Pandemic særligt kommer til live, hvis alle byder ind med ideer og forslag til hinandens runder – spilleren med turen har dog det sidste ord.

I din hånd kan du have bykort, som kan bruges til flere forskellige handlinger.

Du kan være heldig at trække et begivenhedskort, der giver en stærk engangsfordel og den kan spilles når som helst – også selvom det ikke er din tur.

Infektion af byer

Byer inficeres ved at placere en infektionskube på byen tilsvarende det trukne infektionskort. Er der allerede tre kuber på byfeltet sker det, der ikke må ske – sygdomsudbrud.

Sygdomsudbrud spreder kuber til alle tilstødende felter og kan i værste tilfælde skabe en kædereaktion. Ved hvert udbrud rykkes udbrudsmarkøren tættere på spillernes nederlag.

I bunken af spillerkort befinder sig, udover bykort og begivenhedskort, også de farlige epidemikort. I tilfælde af epidemi blandes Infektionskortene i "discard pile" og placeres øverst i infektionskort-bunken, så allerede inficerede byer hurtigt rammes igen, og risikoen for udbrud forøges.

Epidemikort

Så snart en spiller trækker et epidemikort foretages følgende tre trin:

 1. Forøg!
  1. Infektionsratemarkøren rykkes et træk frem (denne indikerer antallet af infektionskort der trækkes fremover)
 2. Inficer!
  1. Træk det nederste kort fra bunken af infektionskort og placer tre sygdomskuber i pågældende by – kortet kasseres.
  2. Hvis byen allerede har sygdomskuber på sig, lægges der kuber til byen har tre kuber på sig – og udgør derefter et udbrud.
 3. Intensiver!
  1. Bland kortene i "discard pile" og placer dem øverst i bunken af infektionskort

Selvom det er sjældent, sker det, at to epidemikort trækkes i samme tur og så er I virkelig på røven.

Men, heldigvis har I samlet et hold af trænede eksperter, som hver især har mulighed for at forhindre udbrudstilfælde.

Spillet indebærer en mekanisme, der sikrer en variation af spillets gang med hensyn til gruppens karakterer, da spillerne tilfældigt tildeles roller ud fra de syv forskellige karakterkort.

Karakterkort

Karaktererne og deres særlige evner beskrives som følgende:

Scientist/Vidensskabsmand

Har muligheden for at opdage en kur til en sygdom ved brug af kun fire bykort (normalt kræves der fem kort), hvilket er en stor fordel i jagten på en kur.

Researcer/Forsker

Som en handling må forskeren give, eller en anden spiller kan tage, et hvilket som helst bykort fra din hånd – I skal stadig befinde jer på samme felt, men kortet behøver ikke matche pågældende by.

Medic/Læge

En essentiel karakter i kampen mod inficerede områder, da han har muligheden for, som en handling, at fjerne alle kuber i samme farve på et felt, og fjerner hertil automatisk alle kurerede sygdoms-brikker på et felt, samt undgår at nye sygdoms-brikker kan placeres på spillerens felt.

Operation expert

Giver holdet en stærk fordel, ved som en handling at kunne placere research stationer i byen han befinder sig i, uden at skulle kassere tilsvarende bykort.

Contingency planner

Kan som en handling vælge et begivenhedskort fra discard pile og placere denne på sit rollekort uden at det går udover grænsen af syv kort på hånden. På den måde kan effektive begivenhedskort spilles én gang mere.

Dispatcher

Viser sig ofte at være en fordelagtig karakter, da hun har muligheden for som handling, enten at flytte en anden spillers brik (med dennes samtykke) til enhver anden by, med en anden spiller, eller flytte en anden spillers brik som var det hendes egen.

Quarantine specialist

Er en vigtig karakter i særligt udsatte udbrudskritiske områder, da hun forhindrer placeringen af nye sygdomsbrikker i både byen hun befinder sig i, samt alle tilstødende byer, hvilket hertil forhindrer muligheden for udbrud i disse områder.

Alle karakterer besidder særlige evner, der hver især tilbyder store fordele alt efter hvordan spillet udvikler sig samt hvordan og hvornår i vælger at udnytte dem.

Derfor kan én karakter ikke siges at være bedre eller vigtigere end en anden, da det er op til den enkelte situation og ikke mindst dine evner til at udnytte din karakters muligheder bedst muligt.

Det er dog vigtigt at huske karakterernes særlige egenskaber, da de er afgørende i penible situationer. Der er altså stor forskel på, om I beslutter at sende Karantæne-specialisten hen til et udbrudshærget område, eller om I sender forskeren.

Spillerrundernes opbygning af de tre faser gør det let at have overblik over, hvor I befinder jer i spillet i præcis det øjeblik. Forhold jer til, hvad der sker på brættet og gør jer klar til nye trusler.

For at finde en kur mod en sygdom skal I bruge fem ensfarvede bykort fra én spillers hånd og kassere dem ved den research station. Spillerne kan bytte kort med hinanden, men eftersom spillet tilråder at spille med lukkede kort, kan det være svært at vide, hvem man skal bytte med for at nå op på fem ensfarvede kort.

Hertil bruger man hurtigt sine bykort på både at bygge research stationer eller til at rejse hurtigt rundt i verden med fly. Det er derfor vigtigt at tænke sig godt inden man indkassere flybilletter som var det toiletpapir, da hovedmålet i spillet er at kurere alle fire sygdomme.

Sådan vinder du Pandemic

Spillerne vinder spillet øjeblikkeligt, så snart kuren til alle fire sygdomme er udviklet. Sygdomskuber kan altså stadig hærge verden, men I undgår at skulle bruge tid på at løbe rundt og rydde op.

Til gengæld har spillet selv tre måder at vinde over jer på:

 1. Hvis udbrudsmarkøren når ned på ottende felt...
 2. Hvis I ikke har flere sygdomskuber tilbage i en farve, hvortil I har trukket et infektionskort...
 3. Hvis en spiller ikke kan trække to spillerkort...

Det betyder, at selvom I tror der er masser af tid tilbage i forhold til spillerkort, så er I også i et kapløb med tiden i forhold til sygdomskuber og udbrud.

Selvom Pandemic byder op til mange diskussioner og avancerede strategier for at slå spillet, er selve spillets regler som nævnt før meget overskuelige.

Faserne i spillerrunderne giver et godt overblik per tur, og der er ingen lange, indviklede tekstbeskrivelser på hverken karakterkort, infektionskort eller epidemikort.

Leder du efter et seriøst samarbejdsspil for familien (større børn) eller vennegruppen, så skal du prøve Pandemic. Og med Corona omkring os i øjeblikket, så giver det spillet lidt mere kant og alvor.

- Kenneth Lenander

Læs også spilanmeldelsen af Matt Leacocks spil Den Forbudte Ø

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen