Oppustelig Dart spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Materiale: Velcro | Mål: Ø:50 cm | Antal: 1 spil med 3 bolde | Mærke: BS-Toys

"Så er spørgsmålet… synes vi så det egnede sig for ”alle aldre”, som BS selv reklamerer med. Det gjorde det. Men det gjorde nok især fordi, vi var flere generationer, der spillede. Som familiespil fungerer det ligesom, hvis man fx finder ”Kongespillet” frem en sommeraften. Eller man stiller en kroket-bane op i haven og tager et spil. Det er ikke noget vores teenagere gør, når de har venner på besøg, men når vi voksne vil lege med, så er de klar og synes det er sjovt..."

En spilanmeldelse af Oppustelig Dart fra BS-Toys

Dette oppustelige dartspil er anbefalet fra 6 år. Samtidig er det hollandske firma BS-Toys (Buiten Speel), som producerer spillet, kendt for at lave spil til alle aldre ifølge deres egne ord. Den yngste af vores piger er 13 år, så vi var spændt på, om det nu også kunne fange interessen.

Kassen indeholder en oppustelig midte, som kan tages ud. Derudover er der selve ”dart-skiven”, som er lavet som en slags taske, hvor man efterfølgende kan opbevare både den oppustelige indre del, samt de 3 bolde, som medfølger og kassen kan smides ud.

Der er både et slags taskehåndtag og en rem, som kan/skal bruges til at hænge skiven op.

Det tager ikke lang tid at forberede det hele, så man er klar til at begynde spillet. Der er ingen spillevejledning med, så det er lidt til fri fortolkning, hvorledes man vil spille.

Vi valgte blot at gå efter at få flest point på x antal forsøg. Point på skiven er fordelt mellem 20 – 50 og 100.
Det er smart, at man kan gemme det hele ”i målskiven” og nemt tage det med rundt. Til gengæld skal man lige overveje, at der altid er brug for et sted, målskiven kan hænges op.

Tages let med på farten

Vi havde det med ud til børnenes bedsteforældre og det krævede, at vi måtte finde et søm og lave et sted, den kunne hænge. Først overvejede jeg, at man måske kunne hænge det op i en gren på et af deres mange træer. Men risikoen for man skulle gå langt for at lede efter bolde bagefter, som røg forbi, var lidt for høj. Derudover kræver det helst, at man har en form for massiv bagside, så skiven ikke bare drejer rundt, når bolden rammer skiven.

Tager man det alligevel med et sted hen, hvor man ikke har mulighed for at hænge det op, kan man alternativt lægge skiven på jorden. Her skal man selvfølgelig lige være opmærksom på, at der ikke må ligge nogle lange skarpe ting nedenunder, da der vil være en (lille) risiko for, at den indvendige pude så punkteres, og det er ikke nemt at bruge målskiven uden.

Man skal overveje, hvor langt væk fra skiven, man skal stå. I starten stod vi for langt væk, og det var endda ikke meget mere end 2.5 meter. På sigt tror jeg dog den afstand vil være passende. Udfordringen i starten er, at boldene ikke er slidte nok. Det lyder måske nok lidt skørt, men jo mere slidt des bedre greb.

Virker velcro?

Vi har haft bolde fuldstændig magen til, ved et spil, hvor man skal kaste til hinanden og gribe med en velcroplade, som er spændt fast på den ene hånd. Altså samme princip som i dette velcro-dartspil. Selvom man ramte pladen, så ”bouncede” bolden meget ofte tilbage og sad altså ikke fast. Efter en del spil, begyndte bolden at blive mere pjusket at se på og dermed var der ligesom mere gribeflade på bolden.

I hvert fald var vores erfaring at slidte bolde, som havde været på og af velcrodelen en masse gange, sad meget bedre fast. Det er også tilfældet her. Det er selvfølgelig ikke super fedt, hvis de første mange spil bliver dårlige, fordi boldene skal ramme MEGET præcist og hårdt for at sidde fast. Men det er en udfordring, som kan løses forholdsvist nemt ved at starte med at stå 5 min og sætte boldene fast på velcroen og hive dem af igen – om og om og om igen...

Hvis man synes, det bliver for kedeligt at stå og kaste mod dartskiven og bare tælle point, kan man evt. lave runder, hvor det kun tæller, hvis man rammer en bestemt pointværdi. Fx at det i første runde kun er bolde, som sidder på et 20’er pointfelt, der tæller med. Næste gang er det bolde, som sidder på 50’er pointfelterne, der kun tæller osv.
Eller man kan lave en regel om, at man skal ramme et bestemt antal point præcist, og kommer man over i én runde, så tæller disse point ikke med. Det minder måske lidt mere om det ”rigtige dart”.

Eksempel: Det aftales, at første spiller, som når præcist 550 point har vundet. Et stykke henne i spillet har spiller ”x” 450 point og gør klar til sin tur. I den pågældende runde rammer h*n to felter: 100 og 50. Da det, tilsammen med de point h*n havde i forvejen, giver 600 point, har h*n dermed ikke ramt præcist og ingen af de 150 point noteres. For at vinde skal h*n altså ramme præcist 100 point med de 3 bolde (Evt. ved at skyde 2 ved siden af, hvis første bold rammer 100 feltet)

Vil man gøre det endnu mere interessant, skørt og sjovt foreslog min mand, at man kunne overveje forskellige måde at stå på, for at gøre udfordringen større. Eller måske for at udligne sværhedsgraden.

Man kunne enten bestemme, at alle i runde 2 skulle kaste boldene med ryggen til skiven (måske nemmest, hvis skiven ligger ned, og man kaster boldene ”op over hovedet” og bagud) så det var ens for alle. Eller lave en ”handicap-regel” i stil med et spil golf. Så hvis en spiller er mere end 500 point foran, skal h*n kaste næste runde (eller flere) med lukkede øjne. Der er mange muligheder for at gøre det lidt sjovere, det er kun fantasien, der sætter grænsen.

Sommerspil i haven

Så er spørgsmålet… synes vi så det egnede sig for ”alle aldre”, som BS selv reklamerer med. Det gjorde det. Men det gjorde nok især fordi, vi var flere generationer, der spillede. Som familiespil fungerer det ligesom, hvis man fx finder ”Kongespillet” frem en sommeraften. Eller man stiller en kroket-bane op i haven og tager et spil.

Det er ikke noget vores teenagere gør, når de har venner på besøg, men når vi voksne vil lege med, så er de klar og synes det er sjovt.

En fordel er, at selv mormor og morfar kan være med. Det er ikke fysisk hårdt krævende. Kan man ikke holde til at stå op, kan man endda sætte sig på en stol og kaste. Den eneste umiddelbare udfordring vil være, hvis man har en dårlig skulder – (men selv der kunne det faktisk måske lade sig gøre når man bruger underhåndskast og evt. en kortere afstand til skiven evt.)

Så mangler man et spil, der kan supplere samlingen til sommerspil i haven, så er denne velcro-dart-udgave ikke helt ved siden af. Det vil nok ikke blive et spil, vi ofte finder frem, men det kommer helt klart til at ligge klar på hylden ved siden af vores petanque, kroket, Kongespil osv.

- Joan Frederiksen

 

Anmeldelse af spilBs-toysCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris799,95 kr
På lager
Se varen