Legebyen.dk fik for nyligt en sød henvendelse fra Mandecentret.dk, som ville høre om vi havde lidt brætspil i overskud, som kunne doneres til centeret, så de mænd og børn der bor på en af de seks afdelinger, kunne komme til at spille lidt nye brætspil.
At spille brætspil, og andre typer spil, er en fantastisk måde at være sammen som familie, uden at være nødsaget til at skulle snakke om et bestemt emne. Men imens man spiller så kommer samtalerne gerne igang af sig selv.
At spille spil sammen som familie giver gode minder hos børnene og giver hyggelige stunder sammen og man lærer selvfølgelig også, både at tabe og at vinde.
Med hjælp fra et par af Legebyens spilleverandører har vi samlet et par store kasser med brætspil sammen, som snart lander hos Mandecentret i København.
Vi synes Mandecentret fortjente lidt mere, end bare et par spil, hvorfor vi på deres vegne, spurgte om hjælp hos flere af vores leverandører af spil, som har været rigtig søde til at hjælpe med at samle lidt spil ind.
Legebyen.dk vil især gerne sende en stor tak afsted til Asmodee Nordics, Amo-Toys, Spilbræt.dk og Danspil, for at hjælpe med at samle spil ind.
Hvad er Mandecentret?
Mandecentret er et landsdækkende tilbud med afdelinger i Aalborg, Aarhus, Randers, Esbjerg, Odense og København. Mandecentret arbejder med mænd, som rammes af en krise i forbindelse med skilsmisse/samlivsophør og med mænd, som er udsat for vold i deres nære relationer.
I Mandecentret tilbydes en midlertidig bolig til mænd via servicelovens §110. Hvis manden har børn, kan de flytte med på Mandecentret, som har 78 pladser.
Målet er at støtte den enkelte mand i at forebygge eller bryde en social deroute. Der er fokus på at hjælpe manden gennem krisen frem til et liv og en hverdag, hvor han igen bliver i stand til at bo i egen bolig, varetage sit arbejde og være en god far for sine børn.
Udover midlertidig bolig tilbyder Mandecentret gratis ambulant rådgivning til mænd, der stadig kan bo hjemme. Denne rådgivning varetages af frivillige rådgivere og består typisk af et personligt rådgivningsforløb, hvor manden støttes i sin krise.
Målgruppen er den helt almindelige mand, som står i en svær situation i forbindelse med en skilsmisse eller samlivsophør, og som har brug for støtte, vejledning og måske midlertidigt tag over hovedet til at komme styrket gennem de udfordringer, der ofte følger med en større livsændring.
På Mandecentret har vi en nul-tolerancepolitik over for alkohol og euforiserende stoffer. Vores målgruppe er mænd uden et ubehandlet misbrug og uden ubehandlet alvorlig psykisk sygdom. Du skal være fyldt 18 år.
Har du også brug for hjælp?
- HVERT ÅR HJÆLPER MANDECENTRET OVER 500 FÆDRE MED SAMVÆR.
- I SÆRLIGE TILFÆLDE KAN MANDECENTRET HJÆLPE MED ET STED AT BO.
- MANDECENTRET HJÆLPER MED AT STOPPE VOLD OG KONFLIKTER I HJEMMET.
RING PÅ 70 11 62 63
Eller læs mere på hjemmesiden: Mandecentret.dk
Herunder kan du læse mere om Mandecentret. Da Legebyen spurgte til hvad Mandecentret egentlig var, fik vi tilsendt denne lidt længere artikel om centeret, som er skrevet af Chastine Engqvist. Vi har kopieret hendes artikel ind herunder....
Hvem har brug for Mandecentret?
Skrevet Af: Chastine Engqvist
Sådan lyder spørgsmålet ofte, når Mandecentrets ansatte og beboere fortæller om stedet. Svaret er enkelt, for alle har brug for et sted som Mandecentret. Vores målgruppe er den helt almindelige mand, som står i en svær situation i forbindelse med en skilsmisse eller et brudt parforhold, og som har brug for støtte, vejledning og måske midlertidigt tag over hovedet til at komme styrket gennem de udfordringer, der ofte følger med en større livsændring. Mandecentrets tilbud omfatter kriseramte mænd og deres børn.
Fortællingerne fra Mandecentrets brugere og beboere går igen og vidner om, at Mandecentrets brugere oplever mange af de samme udfordringer, følelser og fordomme, uanset social klasse, alder, religion og nationalitet.
Det kommer ofte bag på manden, at hans kone vil skilles. Kvinden har måske brugt tid på at forberede sig, blandt andet ved at tale med venner og familie og afdække sine muligheder, mens manden slet ikke har overvejet skilsmisse som en mulighed.
Når kvinden fortæller, at hun ønsker skilsmisse, så går mange mænd i en choktilstand og reagerer for eksempel med at flytte fra parrets fælles hjem. Oftest i den tro, at hvis han flytter væk, så er familien sikret, børnene har deres faste base, og far flytter bare lige hjem til en god ven et par dage, indtil han har fundet noget andet.
Ugerne går og pludselig er pladsen hos vennen trang. Selvom der ikke er et alternativt sted at flytte hen, så fortæller manden sin kammerat, at han har fundet noget andet. I virkeligheden er mange mænd nødsaget til at sove i bilen, overnatte på arbejdspladsen, i omklædningsrum eller kældre.
Til sidst bliver situationen uholdbar. Mandens relation til børnene smuldrer, fordi han ikke kan finde et ordentligt sted, hvor de kan opholde sig sammen. Manden er blevet usynligt hjemløs. De usynlige hjemløse er de mænd, der desperat forsøger at skjule krisen, opretholde hverdagen, fastholde jobbet, kæmper med ekspartneren om samvær med børnene, mens de kolde nætter i parken eller bilen gør dem så udtrættede, at deres dømmekraft svækkes.
Det er ofte her Mandecentret kommer ind i billedet. Når de usynlige konsekvenser bliver synlige og realiteterne rammer manden for fuld kraft.
Det kræver mod, modenhed og vilje at henvende sig til Mandecentret
Mandecentrets ansatte hører ofte fra både ambulante brugere og beboere, hvor svært det er at træde ind over dørtærsklen til Mandecentret. Ofte skal der flere forsøg til, før det lykkedes at fastholde beslutningen om at gøre noget ved situationen. - Det kræver meget at se sin livskrise i øjnene, arbejde med den, bearbejde den, og komme styrket ud på den anden side, siger Christina Kirkegaard, forstander for Mandecentret København.
Men er man(d) villig til det, så kommer man styrket gennem krisen. For når først manden har erkendt, at han har brug for hjælp og har overvundet sig selv og rakt ud efter den nødvendige hjælp, så går det oftest kun en vej og det er fremad. Når man siger ja til hjælpen fra Mandecentret, siger man også ja til forandring. - Det er hårdt arbejde for hver enkelt mand, men med 13 års erfaring med at hjælpe kriseramte mænd, så ved vi, at indsatsen nytter, fortæller Christina Kirkegaard, forstander Mandecentret København.
På landsplan hjælper Mandecentret årligt 1500 mænd i vores ambulante rådgivning. Der er syv afdelinger af Mandecentret fordelt over det meste af Danmark. Mandecentret har 78 botilbudspladser, som drives efter Servicelovens §110.
Derudover tilbyder Mandecentret gratis ambulant rådgivning af både økonomisk, juridisk og personlig karakter.
- Særligt vejledning omkring samvær er noget af det, som vi ser et større og større behov for, fortæller Christina Kirkegaard, forstander, Mandecentret København.
- Lovgivningen på området og de lange sagsbehandlingstider i Familieretshuset er til stor frustration for fædrene, der har svært ved at navigere i deres rettigheder. Mens de venter på en tid i Familieretshuset, så ser de måske ikke deres børn og savnet efter børnene fylder dem med afmagt og frustration.
Børnenes tilstedeværelse stiller høje krav til beboerne
Hvis man bliver visiteret til Mandecentrets botilbud, så gennemgår man et rådgivende forløb i den periode man bor der.
Perioden varierer meget, men der er en gennemsnitlig belægningstid på omkring 4,5 måned. Hver beboer bliver tildelt en kontaktperson, som faciliterer de målsætninger, der løbende fastsættes. Derudover bliver Mandecentrets beboere tilbudt gruppeforløb og individuelle samtaler, hvor omdrejningspunktet er de udfordringer og følelser, der er opstået i forbindelse med det brudte parforhold.
Vores botilbud indbefatter også, at manden kan bo på centret sammen med sine børn. Der er trygge og hjemlige rammer med legetøj, hyggelige stuer og legekammerater. Fordi Mandecentret har plads til børn, så stiller vi høje krav til de beboere, der visiteres til tilbuddet. Mandecentret har nul-tolerance overfor alkohol og euforiserende stoffer.
Mændene på dagsorden
Mandecentret har en vigtig opgave: At være med til at sætte mænd på den politiske dagsorden. Ifølge lovgivningen findes der ikke en mulighed for at åbne et krisecenter for mænd.
Mandecentret skal derfor være med til at aftabuisere skammen over at være i krise når man er mand, og formidle at mænd der beder om hjælp ikke er hverken svage eller underminerede, og ikke mindst at mænd også kan blive ramt af livet.
Og vi skal blive ved med at fortælle historierne om at mænd også kan blive udsat for vold udført af deres kvindelige partner.
FAKTA OM MANDECENTRET
- Mandecentret er en landsdækkende organisation, der rådgiver og hjælper mænd i skilsmisse eller parbrud samt mænd der er udsat for vold i nære relationer.
- Mandecentret har 78 værelser fordelt på seks afdelinger.
- I 2020 var der 192 der boede på Mandecentret.
- Den gennemsnitlige opholdslængde var i 2020 på 133 dage (ca. 4 måneder).
- 70% af beboerne blev fastholdt eller fik styrket deres beskæftigelsessituation under opholdet på Mandecentret.
- Næste 2000 henvender sig årligt til Mandecentret