Alder: Anbefales fra 10 år | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 30 min | Sprog: Dansk / Svensk / Norsk / Finsk | Mærke: Spilbræt / Kosmos
"My City er et utroligt gennemført spil, som er fornøjelse at spille hele vejen igennem. Detaljer, som er irriterende og hæmmende i det ene spil, bliver pludselig en fordel i det næste spil, så det er altid spændende at lukke op for næste kapitel og se, hvad der gemmer sig af nye udfordringer. Spillet kan spilles af op til fire personer, men det skal selvfølgelig helst være de samme fire personer hver gang. Derfor er spillet perfekt til en gruppe venner eller til familier med store børn. Som nævnt i overskriften, er jeg ikke i tvivl om, at det er et af de bedste – hvis ikke det det allerbedste spil – jeg har spillet..."
En spilanmeldelse af My City strategispillet
Et af de bedste enkle spil du kan finde! My City strategispillet tager jer på en rejse gennem historien, hvor I konkurrerer om at bygge det flotteste by. Og det er underholdende hele vejen igennem.
De såkaldte legacy-spil er på mode inden for brætspilsverdenen lige nu. Det er spil, som ændrer sig, hver gang man spiller dem, og som regel fortæller en historie. Spillebrættet ændrer sig, fordi man skriver, tegner eller sætter klistermærker på det. Og figurerne i spillet kan udvikle sig og endda dø, så man ikke længere kan bruge dem.
Legacy-spillene er ofte indviklede affærer, hvor man bruger en time eller to på hvert spil, men det laver My City om på. Det er et enkelt og lettilgængeligt spil, som stadig har alle de sjove elementer ved et legacy-spil, der udvikler og forandrer sig. Hvert spil varer kun 15 til 20 minutter, og man har som regel altid lyst til et spil mere, når man først er i gang.
Byg en by som ingen andre
My City går som sagt ud på at bygge byer. I starter med helt ens spilleplader, men gennem spillets 8 dele med i alt 24 kapitler ændrer jeres spilleplader sig drastisk, så de ikke længere ligner hinanden. I skrivende stund har min kone og jeg allerede spillet samtlige 24 kapitler, så man kan roligt sige, at det er et spil, jeg kan anbefale.
Hver gang I tager hul på en af spillets 8 dele, åbner I en kuvert med nye ting til spillet. Det kan være nye brikker, kort, klistermærker eller lignende.
En stor del af glæden ved legacy-spil er netop at åbne op for et nyt kapitel og se, hvad det byder på af overraskelser, og det vil jeg selvfølgelig ikke spolere. Derfor fortæller jeg også kun om de regler, I starter med. Så er det nemlig sjovere at give sig i kast med de nye regler og udfordringer, der kommer hen ad vejen.
Enkelt at komme i gang
Reglerne er simple fra start af. I får hver jeres plade og en bunke brikker med bygninger på. Øverst til venstre kan I navngive jeres byer, så de har deres særpræg fra starten.
I har bygninger i tre forskellige farver. Bygningerne er vist på brikker med såkaldte polymino-former. Det vil sige noget, der ligner Tetris-brikker.
Det gælder om at få brikkerne til at passe ind mellem hinanden på brættet på den bedst mulige måde. I hver runde vender I et kort, der viser, hvilken brik I skal lægge nu. Så I lægger altså altid de samme brikker, men alligevel kommer jeres byer hurtigt til at se vidt forskellige ud.
Første brik skal altid ligge lige ved siden af den flod, der løber tværs gennem spillepladen. Man kan – selvfølgelig – ikke bygge en bygning oven på floden, ligesom man heller ikke kan bygge over på skov og bjerge.
Point på mange måder
Der er også felter med sten eller enkeltstående træer. Dem kan man altid bygge oven på. I slutningen af hvert spil får du pluspoint for alle de træer, der er synlige, men minuspoint for alle synlige sten.
Du får også point for at lægge dine bygninger samlet efter farver og minuspoint for alle felter, der ikke er dækket til sidst.
Så der er en hel del at overveje, før du lægger hver brik, men alligevel føles spillet aldrig svært eller overvældende.
I løbet af de mange kapitler kommer der hele tiden nye regler til, men der er også andre regler, der forsvinder, så det bliver aldrig uoverskueligt. Og spillets skabere har også sørget for gode overbliksark, så man aldrig er i tvivl om, hvilke regler, der gælder lige nu.
Gevinster og ulemper
I slutningen af hvert kapitel kårer I en vinder, som har fået flest point. Vinderen får fremskridtspoint, som tæller med i det store regnskab, som I først gør op, når alle 24 spil er spillet.
Men vinderen får også tit et lille handicap til næste spil. Det kan for eksempel være en ekstra sten at sætte på brættet, så den måske kan give minuspoint. Samtidig får taberen for eksempel et træ, der kan give pluspoint. På den måde sikrer man, at alle spillere har en chance, og spændingen bliver bevaret til det sidste.
En god oplevelse fra ende til anden
My City er et utroligt gennemført spil, som er fornøjelse at spille hele vejen igennem. Detaljer, som er irriterende og hæmmende i det ene spil, bliver pludselig en fordel i det næste spil, så det er altid spændende at lukke op for næste kapitel og se, hvad der gemmer sig af nye udfordringer.
Spillet kan spilles af op til fire personer, men det skal selvfølgelig helst være de samme fire personer hver gang. Derfor er spillet perfekt til en gruppe venner eller til familier med store børn.
Som nævnt i overskriften, er jeg ikke i tvivl om, at det er et af de bedste – hvis ikke det det allerbedste spil – jeg har spillet.
Min kone og jeg har spillet det igennem som et to-personersspil. Det fungerer helt upåklageligt, selvom nogle spil bliver ringere med færre spillere. Vi har endda også den fordel, at der stadig er to ubrugte plader tilbage i æsken. Så når der er gået lidt tid, regner vi med at tage hele turen gennem de 24 kapitler en gang til.
God spillelyst.
- Søren Vinggaard Hellerung