Match Madness spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 20 min. | Spillere: For 1 – 4 deltagere.

"Alle kan spille Match Madness. Det kan spilles af alle i familien, af gamere og spillere i alle aldre. Arbejdet med at løse puzzle opgaven med at matche mønstret på kortet pirre en lyst de fleste har til ikke at efterlade opgaven uløst. Samtidig stimulerer arbejdet med klodserne spillerens taktile sans, og de er sjove samt udfordrende at arbejde med. Hvis en spiller er stærk til mønster genkendelse, har den spiller en fordel, når man spiller Match Madness, men det kan eventuelt udlignes lidt ved at give denne spiller nogle sværere kort eller den spiller kan evt. have begrænset tid til at løse opgaverne..."

En spilanmeldelse af Match Madness

Generelt

Match Madness er et puzzle-opgave spil, hvor det gælder om at danne et bestemt mønster - og at gøre det hurtigere end de andre spillere. Spillet har simple regler, men opgaverne er langt fra simple, specielt når man skal skynde sig.

Komponenter

Match Madness er pakket i en kompakt og solid æske, der let indeholder alle komponenter, også efter udpakning og brug. Spillet indeholder fem ”spille-klodser” til hver spiller, regler og ”opgave-kort” i fem sværheds-kategorier.

Kortene i spillet er store, kvadratiske og i god kvalitet. Spille-klodserne er flotte og lette at bruge til spillets formål. På hvert kort er der en kombination af ti kvadrater med forskellige mønstre. Disse mønstre går igen på de fem klodser, som hver spiller har til sin rådighed. Hver klodser har et mønster par på fire af sine sider.

På både kort og klodser er der brugt klare farver og tegn, der gør det let at matche de figurer, som opgaverne kræver. Tegnene på kort og klodser, gør også at eventuelle spillere farve-usikkerheds udfordringer, sagtens kan spille med.

Klodserne er i et plastmateriale, og må siges at være fint holdbare i forhold til den måde de bruges på i spillet. Hver spiller skal have fem klodser, og disse er markeret med ”terning-øjnene” et, to, tre, fire og fem - i begge ender af klodserne. Det er vigtigt at hver spiller har præcis fem klodser, der har denne rækkefølge.

Regler

De medfølgende regler er på dansk, når man køber den nordiske version. Reglerne til spillet er fint beskrevet, og opsætningen i regelhæftet, gør det let at gå til. Spillet er relativt simpelt og derfor er reglerne heller ikke komplicerede at forstå. Der er gode eksempler beskrevet med billeder af kort og klodser i regelhæftet.

Man kan spille Match Madness i forskellige spil-varianter, der er beskrevet i reglerne Quick Play og Total Madness.

Ens for begge varianter er at spillerne skal matche figuren på et kort, ved at lægge sine 5 klodser i samme mønster, som det givne kort. Den spiller der hurtigst danner det samme mønster som det givne kort viser - vinder kortet.

Kortene er opdelt i fem forskellige sværhedsgrader. Grøn, gul, orange, blå og rød. Grøn er de letteste og rød de sværeste. Dette er også let at aflæse på kortene, ved at hver sværhedsgrad er indikeret på kanten af kortet med en streg for hvert niveau, så der er en streg på kanten af de grønne kort og fem streger på kanten af de røde kort.

Spil-varianter

Quick Play - Her blandes alle “opgave-kortene” sammen, og spillerne bliver enige om hvor mange runder, man ønsker at spille. Herefter tages det samme antal kort fra bunken. Disse placeres i en bunke midt i spille området med forsiden nedad. Så vendes det øverste kort og spillerne konkurrerer nu om at matche figuren på kortet hurtigst muligt. Den hurtigste spiller råber/siger ”Match”, så snart hun er færdig. Er der et korrekt match, vinder spilleren kortet. Spillet fortsætter sådan indtil hele bunken er brugt. Den spiller, der har vundet flest kort, er vinderen.

Total Madness - I denne spilvariant blandes kortene i deres individuelle sværhedsgrader, og der tages et antal kort af hver sværhedsgrad, der er ens med antallet af spillere. Altså, hvis man er fire spillere, skal der bruges fire kort fra hver sværhedsgrad. Disse placeres i hver sin bunke i spilområdet med forsiden opad. Når spillet sættes i gang, konkurrerer spillerne om at match det øverste kort i hver bunke. Når en spiller har et match, råber/siger hun ”Match”, og fortæller hvilket kort hun har matchet, en anden spiller kontrollerer at der er et korrekt match. Hvis matchet er korrekt, vinder spilleren kortet. Kort fra sværhedsgrad 1 og 2 (grøn og gul) giver et point, kort fra sværhedsgrad 3 (orange) er to points værd og kort fra sværhedsgrad 4 og 5 (blå og råd) er tre point værd. Når spillerne har vundet alle kortene i spilleområdet er spillet slut, og der tælles point. Den spiller, der har samlet flest point, er vinderen.

Egne varianter - Det er helt sikkert muligt at lave sine egne spilvarianter med Match Madness, og det ser jeg som en stor fordel. Hos os er det ikke altid den bedste løsning at konkurrere, når det kommer til puzzle opgaver. Så vi har spillet sammen om at løse kort, og løst bunker med en af hver sværhedsgrad - hver for sig.

Hvem kan spille?

Alle kan spille Match Madness. Det kan spilles af alle i familien, af gamere og spillere i alle aldre. Arbejdet med at løse puzzle opgaven med at matche mønstret på kortet pirre en lyst de fleste har til ikke at efterlade opgaven uløst. Samtidig stimulerer arbejdet med klodserne spillerens taktile sans, og de er sjove samt udfordrende at arbejde med.

Hvis en spiller er stærk til mønster genkendelse, har den spiller en fordel, når man spiller Match Madness, men det kan eventuelt udlignes lidt ved at give denne spiller nogle sværere kort eller den spiller kan evt. have begrænset tid til at løse opgaverne.

Match Madness og matematik

Når man spiller Match Madness stimulerer man ikke kun sin taktile sans, ved at arbejde med klodserne for at matche mønstret på opgave-kortet. Man arbejder også med et par matematiske kompetencer. Nemlig problemløsnings- og ræsonnements- og tankegangskompetencen. For at løse matche opgaverne hurtigt er det nødvendigt at finde en metode til at starte løsningen af opgaven. Man vælger et mønster par på kortet og finder et tilsvarende par på en klods - og så er løsningen i gang. Men det er muligt at afkode lidt mere af opgaven ved at granske kortet lidt mere, der er nemlig et begrænset antal mønster par gengivet på spillerens klodser, så det er muligt at kontrollere hvor mange tilfælde af det konkrete par, der skal benyttes til løsningen af opgaven, og på den måde, kan man udelukke nogle løsningsmuligheder. Det føles nødvendigvis ikke som om man arbejder med matematik, mens man spiller Match Madness, men der er masser af matematik, der er i gang i spillerens hjerne under løsningen af de mange puzzle opgaver, som spillet præsenterer spilleren for.

Spil igen faktor:

Alle i familien er enige om at Match Madness har en meget høj ”bare et spil mere” faktor. Det tager ikke lang tid at spille et spil Match Madness, og på grund af spillets simple gameplay og høje tilgængelighed, er det et spil, der vil blive spillet ofte hjemme hos os.

Det konkurrer om pladsen med spil som Uno, What’s Up (et sjovt vendespil), Skib bo og Tsuro.

Og så er det dansk:

Spillet er designet af danske Jeppe Norsker, som også har designet spillet Shadow Blocks, der er udgivet i 2018, og som også er et puzzle-opgave spil, der er meget udfordrende. Jeppe Norsker har også flere titler, der står til at blive udgivet i 2019-20.

- Morten Mejnholt

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilLeikkien

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen