Majesty - For The Realm spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 7 år | Spilletid: Ca. 20 - 40 min | Spillere: For 2 - 4 deltagere | Mærke: Asmodee | Antal: 1 spil i æske.

"Majesty er efter vores mening to helt forskellige spil, alt efter om man spiller med 2 eller 4 spillere. Med 2 spillere var det meget simpelt på grænsen til det kedelige, men med 4 spillere var det rigtigt godt! Det kommer helt sikkert på bordet igen, når vi er sammen med naboerne, og jeg tænker også at vores forældre skal udsættes for det. . Der er en god blanding af taktik og hurtigt gameplay, da hver spillers tur kun består af at vælge et kort og indkassere point for det, og derfor bliver det hurtigt ens tur igen..."

En spilanmeldelse af Majesty - For The Realm

I Majesty: For The Realm (eller med den danske undertitel: Din Krone, Dit Kongerige) skal du tilføje undersåtter til dit rige i form af kort, som skal prøve at samle så mange point sammen som muligt til dig. Men der er mange veje til sejr, så satser du på at samle mange af de samme undersåtter, eller vil du hellere prøve at få så mange forskellige som muligt? Satser du på at angribe dine modstandere for at skade deres undersåtter så de får færre point, eller vil du hellere gå efter at forsvare dig og så tage det, der giver dig selv flest point? Du skal vælge omhyggeligt, for der er ikke ubegrænset plads i kongeriget.

Majesty var i 2018 nomineret til Årets Familiespil af den danske spilpris Guldbrikken, men måtte se sig slået af Magic Maze (som også er et godt spil), og samme år fik den prædikatet ”anbefalet” af verdens mest prestigefyldte spilpris Spiel Des Jahres. Det er lavet af spildesigneren Marc André, som også har lavet spillet Splendor, som vi godt kan lide herhjemme, så forventningerne var høje fra start. Lad os se om det kunne leve op til det.

Indhold af æsken

I æsken finder man:

  • 4 sæt bygningskort med 8 bygninger i hver.
  • 4 meeple-kort
  • 54 små kort med undersåtter – 27 med tallet 1 på bagsiden og 27 med tallet 2.
  • 30 meeples (små mænd) i træ.
  • Pointmarkører, der er udført som små poker-chips, med pointværdierne 1, 2, 10, 50 og 100.
  • Spilleregler på dansk, svensk, norsk og finsk.

Komponenterne er helt fine. Bygningskortene er som almindelige spillekort, og selvom de da godt kunne have været kraftigere papbrikker, så er det ikke nødvendigt, da de ligger på bordet foran hver spiller, og derfor ikke bliver slidt. Meeples af træ er jo altid dejligt, og point-jetonerne er rigtig lækre. Det hele ligger trygt og godt i plasticindsatsen, som passer helt fint til komponenterne. Dog ærgrer det mig at æsken skal være så tyk – man kunne have skåret halvdelen af højden af, og indsatsen kunne have været der alligevel. Jeg ved ikke hvorfor der skal være en masse luft under komponenterne, det er som om at spillet vil virke lidt større, så det ser ud af mere på butikshylden. Men hvis størrelsen på æsken er mit største problem med spillet, så er det nok ikke helt skidt.

Spillereglerne

Spillereglerne fylder 8 sider, men det skal man ikke lade sig skræmme af! Der er masser af billeder, der fylder det meste, og alting er forklaret rigtigt fint, så man er faktisk ret hurtigt i gang med sit første spil. Som tillæg til reglerne er der en side, der forklarer lidt mere i detaljer hvad hver enkelt slags undersåt gør, hvis man skulle være i tvivl. Man bruger den nok kun i de første par spil, men den er fin at kunne give til nye spillere, så man ikke hele tiden skal fortælle hvad hver enkelt person gør.

Opsætning af spillet

Spillet er nemt at sætte op. Hver spiller får et sæt bygningskort, som man lægger foran sig side om side i nummerrækkefølge. De må gerne røre hinanden – det giver et fint panoramabillede, og personkortene, som skal ligge nedenunder bygningerne, er mindre end bygningskortene, så der er masser af plads.

Hver spiller får også et meeple-kort og 5 meeples, som de lægger på meeple-kortet.

Kortene med undersåtter blandes (1erne og 2erne i hver sin bunke), og der tages et antal 1er kort fra baseret på antallet af spillere. Herefter lægges 1erne ovenpå 2erne, og de øverste 6 kort lægges ud ved siden af bunken. Pointjetonerne lægges så man kan nå dem sammen med de overskydende meeples, og så er man klar.

Sådan spiller man

Hver spiller tager efter tur en af de 6 undersåtter, der er lagt ud, og lægger dem i sit kongerige. Der er en type undersåt til hver bygning: Møllerpigen skal i møllen, bryggeren skal i bryggeriet, ridderen skal i barakkerne osv. Det er nemt at se hvor de forskellige skal lægges, da farver og skjolde på kortene matcher med bygningerne. Nogle af kortene har to forskellige undersåtter på, og i de tilfælde må man selv vælge, om man lægger den som det ene eller det andet.

Den yderste undersåt i rækken er gratis, men det koster meeples at vælge dem, der kommer længere inde i rækken. Man skal lægge en meeple på hvert kort, der ligger inden den man tager, så vil man have det tredje kort, lægger man altså en meeple på de to første kort. Man starter jo med 5 meeples, så i første runde er der frit valg mellem alle 6 kort, men tager man et af de sidste kort, har man til gengæld ikke så meget at vælge imellem runden efter. Når man tager et kort, får man eventuelle meeples, der ligger på kortet.

De forskellige undersåtter giver forskellige bonusser, når de bliver lagt til kongeriget. Møllerpigen giver f.eks. 2 point for hver møllerpige man har (så den første giver kun 2 point, men tager man flere af samme slags bliver det hurtigt til mere), mens f.eks. heksen giver 2 point for hver møllerpige+brygger+heks man har (ja, de er ret populære). Et par af undersåtterne giver også mulighed for at få nogle meeples, hvis ens modstandere ikke lige har lagt nogle på kortene – bryggeren giver f.eks. 2 point og én meeple pr. brygger man har.

Nogle af undersåtterne har en specialevne udover de point, de giver. Det er ridderen, vagten og heksen.

  • Riddere: Når man lægger en ridder i sit kongerige, angriber man alle sine modstandere. Man ser hvor mange riddere man har i alt i sit kongerige (inklusiv den man lige har lagt), og så ser hver modstander hvor mange vagter de har i deres. Bliver der angrebet med flere riddere end forsvareren har vagter, ryger en af forsvarerens undersåtter på infirmeriet (altid den længst til venstre, så det er oftest en møllerpige eller en brygger).
  • Vagter: Forsvarer kongeriget mod angreb fra riddere som nævnt ovenfor.
  • Heksen: Når man lægger en heks i sit kongerige, må man – inden man indkasserer point for hende – tage det øverste kort fra infirmeriet (hvis der er nogle) og lægge tilbage i den bygning, hvor det hører til. Hun er altså en god heks.

Spillet kører over 12 runder, så når alle har 12 kort i deres kongerige, tæller man point.

I den endelige pointoptælling er der flere måder at få point på (udover dem man har fået undervejs)

  • For hver undersåt man har på infirmeriet når spillet slutter, giver det 1 minuspoint.
  • Så ser man hvor mange bygninger man har undersåtter i (infirmeriet tæller ikke), og ganger tallet med sig selv. Har man undersåtter i 5 forskellige bygninger, får man altså 25 point.
  • Herefter ser man på hver bygning, hvem der har flest undersåtter i den, og de giver så et antal point til den spiller. Møllen giver 10 point at vinde, bryggeriet giver 11 point osv. Hvis der er flere der har lige mange (og flest) undersåtter i en bygning, får de begge det fulde pointantal.
  • Og så tæller man det hele sammen og finder en vinder!

Stor forskel alt efter spillerantal

Som man kan se ud fra den endelige pointopregning, skal man gøre op med sig selv om man vil satse på at få flest mulige bygninger, men så kun have få personer i hver, eller om man vil satse på færre forskellige og så prøve at vinde nogle flere bygninger. Taktikken skal ofte justeres undervejs, alt efter hvilke bygninger de andre fylder undersåtter i, og hvad der er tilgængeligt, når det er ens tur – og hvor angrebslystne modstanderne er.

Første gang vi spillede det, var vi kun to, da vi jo ikke ses med så mange spillevenner her i Corona-tiden. Vi var noget skuffede, da det virkede meget simpelt, og vi havde forventet noget mere ud fra beskrivelsen på webshoppen og på æsken. Vi spillede 4 spil i træk, og stort set hver gang havde vi begge alle 7 bygninger, og så kom det lidt an på hvem, der vandt 3 og hvem, der vandt 4 bygninger i den endelige opgørelse. Hvert spil tog 12-14 minutter, og det føltes bare alt, alt for simpelt til at det var noget, vi tænkte at vi fik spillet igen.

Vi tænkte dog at vi ville give det en chance med flere spillere, for at se om det gav noget til spillet, og forleden fik vi så chancen for at prøve med naboerne, så vi var 4 spillere – og hold da op en forskel! Pludselig var der meget mere kamp om undersåtterne, og et af de helt store issues, nemlig at når man fik en undersåt såret, tog man bare en heks næste gang, blev meget sværere, da ét angreb kunne sende 3 spilleres undersåtter på infirmeriet, og så blev der kamp om heksene! Da vi spillede to, var der nærmest aldrig nogen på infirmeriet, når spillet sluttede (medmindre der blev spillet en ridder i sidste runde), men når vi spillede 4 kunne det godt være en kamp at få sine undersåtter tilbage, og i et af spillene havde en af spillerne 3 undersåtter såret ved spillets slutning! Pga. risikoen for angreb uden at kunne få hekse bagefter, kom vagterne også i meget høj kurs, så det blev et helt andet spil med meget mere taktik og indhold!

Med 4 spillere, hvoraf de to ikke havde prøvet det før, og vi havde prøvet 4 spil på en enkelt aften med 2 spillere, var vi omkring 50 minutter om første spil og 35 minutter om de to efterfølgende spil, så når man har prøvet det nogle gange, skal det nok passe med de 20-30 minutter, der er angivet på æsken.

Vores mening

Majesty er efter vores mening to helt forskellige spil, alt efter om man spiller med 2 eller 4 spillere. Med 2 spillere var det meget simpelt på grænsen til det kedelige, men med 4 spillere var det rigtigt godt! Det kommer helt sikkert på bordet igen, når vi er sammen med naboerne, og jeg tænker også at vores forældre skal udsættes for det. Vi har ikke prøvet med 3 spillere endnu, så om oplevelsen ligger tættere på 2 eller 4 ved vi ikke, men jeg forestiller mig at det vil være noget bedre end 2, da der stadig bliver taget to undersåtter fra puljen inden man har tur igen, og risikoen for at flere spillere får såret en undersåt ved angreb, gør at vagter og hekse kommer i højere kurs end ved 2 spillere.

Når man har spillet nogle gange, kan man vende bygningskortene om (de har en A og en B side), og spille med den lidt mere avancerede side. I reglerne anbefaler de at man har spillet mindst 5 spil før man bruger B siden, men den eneste forskel er nogle andre bonusser på kortene – og så giver det noget større straf at have folk på infirmeriet når spillet slutter! Vi har ikke spillet med B siden endnu, men den ser ud til at give lidt flere taktiske overvejelser, da bonusserne lidt mere er afhængige af de andre kort, hvor mange af kortene på A siden bare giver bonus efter, hvor mange man har af den type undersåt.

Et mindre irritationsmoment er, at der mangler pointjetoner med værdien 5! Fordi der er et spring fra 2 til 10, veksler man konstant fordi banken ellers ville løbe tør for 2ere og 1ere… Det er ikke noget kæmpe issue, men det er da lidt irriterende at man skal veksle næsten hver gang, man skal have nogle point (og det skal man i hver tur).

Den lille ting skal dog ikke ødelægge helhedsindtrykket af et rigtigt godt spil for 4 personer, som vi helt sikkert kommer til at finde frem jævnligt, da spilletiden på en god halv time er rigtig fin som afveksling til de lidt tungere spil i samlingen. Der er en god blanding af taktik og hurtigt gameplay, da hver spillers tur kun består af at vælge et kort og indkassere point for det, og derfor bliver det hurtigt ens tur igen.

Majesty får en varm anbefaling herfra som spil for 4 personer (og muligvis også 3), men hvis man altid er 2 spillere, ville jeg i stedet gå efter f.eks. Splendor (som tager ca. samme tid at spille, men er noget helt andet), som fungerer fint med både 2 og flere spillere efter vores mening. Til 4 spillere vil jeg dog vælge Majesty, da der er mere interaktion mellem spillerne samt lidt mere taktik.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af The Crew

Læs også spilanmeldelsen af Tumult

Læs også spilanmeldelsen af Carcassonne Hunters and Gatherers

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris719,96 kr Normalpris799,95 kr
På lager
Se varen