Et nostalgitrip på 1. klasse
"Godt håndværk, flotte materialer og enkelt design gør det her til den ultimative udgave af en af de helt store spilklassikere..."
Kalaha!
Du kender det allerede. I fritidshjemmet lå det på en rodet hylde sammen med Matador-spillet, hvor halvdelen af pengesedlerne manglede, og Afrikas Stjerne, hvor spillepladen var gået over i to. Måske manglede der også nogle kugler fra Kalaha-spillet, men det kunne spilles alligevel.
Kalaha har selvfølgelig eksisteret, længe før det blev fast inventar i de danske fritidshjem. Faktisk kan det spores helt tilbage til cirka år 500 i et område, der i dag er en del af Etiopien. Og det fænger stadig her godt 1.500 år senere.
Et pragteksemplar
Personligt har jeg ikke spillet Kalaha i mindst 20 år, men da jeg stødte på den flotte mahogniudgave på Legebyen.dk, var jeg klar til et gensyn.
Der er uendeligt mange udgaver af Kalaha på markedet, men den her er noget særligt. Den er fremstillet i Danmark af fabrikanten Sydfynsk Trælegetøj, der specialiserer sig i eksklusive udgaver af spil og legetøj.
Brættet er lavet af solid mahogni, og man spiller med 72 dybsorte glaskugler. Dem kan man opbevare i en kraftig stofpose, når man lægger spillet på plads. En fin detalje er, at der er slebet greb ind i begge ender af brættet, så det er lette at løfte og flytte rundt på.
Med andre ord emmer det af høj kvalitet og godt design hele vejen igennem. Spillet er faktisk dekorativt nok til at have stående fremme – i modsætning til de fleste andre brætspil.
Hvis du har læst nogle af mine tidligere anmeldelser ved du, at jeg går op i god kvalitet. Ikke bare fordi det er mere lækkert at bruge, men også fordi det holder længere, så man slipper ud af brug-og-smid-væk-mentaliteten. Og god kvalitet får du helt sikkert her.
Du kender allerede reglerne
Der er ikke nogen regler sammen med spillet, for dem kan de fleste. Men hvis du har glemt dem, kommer de her.
Kalaha er et spil for to. Det består af et aflangt bræt med 12 små og 2 store fordybninger. De store fordybninger er der, hvor I hver især lægger kugler og dermed scorer point. Dem kan man kalde pointfelter.
Før I starter, lægger i seks kugler i hver af de 12 små fordybninger, så der er 72 i alt.
Hvis det er dig, der starter, vælger du et vilkårligt hul at starte ved og tager alle glaskuglerne op af hullet. Så lægger du én kugle i hvert hul hele brættet rundt i urets retning. Du lægger også en kugle på dit eget pointfelt, når du passerer det, men ikke på din modstanders.
Når du lægger den sidste kugle, du har i hånden, tager du alle glaskuglerne op fra det hul, hvor du lige har lagt den sidste kugle. Hvis den sidste kugle havner i et tomt hul, er din tur ovre. Så er det modstanderens tur.
Sådan går turen på skift, indtil alle kuglerne er fordelt. Man kan også slutte spillet, når den første spiller når 37 point. Så har man nemlig fået mere end halvdelen af de 72 kugler. Men det kræver naturligvis, at man har godt styr på, præcis hvor mange kugler, der ligger på hvert pointfelt.
Hvis alle hullerne på den ene side af brættet bliver tømt, slutter spillet også. Spilleren, hvis pointfelt ligger efter den side, hvor der stadig er kugler, får de resterende kugler.
Matematik og taktik
Det virker jo ret enkelt, men der er flere spidsfindigheder. Hvis man har den rigtige strategi, vinder man nemt over en mere uerfaren spiller.
Jeg kan i hvert fald konstatere, at min kone uden problemer tildelte mig et fælt nederlag i første spil. Kalaha var dog også hendes yndlingsspil som barn, og det lader til, at vinderstrategien hænger fast. Så jeg må bare prøve at lure nogle tricks hen ad vejen.
Nostalgi og topkvalitet
På trods af min dårlige vinderstatistik indtil videre, kan jeg kun anbefale den her udgave af Kalaha. Det er drønlækkert og overraskende underholdende. Alene den tårnhøje kvalitet gør, at det er et køb værd.
Så tag et nostalgitrip på 1. klasse med et mahogni-Kalaha fra Sydfyn.
God spillelyst.
- Søren Vinggaard Hellerung