Jaipur spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen.dk's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende brætspil på Legebyen.dk!
Alder: Anbefales fra 12 år | Spilletid: Ca. 30 min. | For præcis 2 spillere.
"Jaipur er et hurtigt og underholdende 2-personersspil, hvor det gælder om at være snedig, taktisk og lidt heldig for at blive den rigeste købmand på basaren..."

Et fængende og farverigt spil for 2

Skal jeg sælge mit parti af sølv nu, eller skal jeg vente og håbe på at få mere sølv, så jeg kan sælge mit parti af det ædle metal for en meget højere pris?

Den type spørgsmål kommer du til at stille dig selv mange gange i løbet af et spil Jaipur. Det gælder om at have overblik – og måske lidt koldblodighed – for at sælge og købe på de rigtige tidspunkter.

Jaipur er et spil for to personer, hvor du og din modspiller konkurrerer om at blive den rigeste købmand på basaren og dermed vinde sultanens gunst. Spillet foregår over to til tre runder, hvor I kappes om at få de bedste priser for jeres varer.

Smukt og farverigt

Jaipur består af en stak kort med billeder af handelsvarer og kameler. Der er også en stor bunke papjetoner, som symboliserer de penge, I tjener på varerne.

Det hele er smukt illustreret i en glad og farverig stil. Jaipurs stil er mere gennemført end de fleste spil, og det er med til at gøre det til en fremragende spiloplevelse. Men der er mere at glæde sig over.

Regler der er til at forstå

Jaipurs regler er helt enkle, så I er i gang med første spil på fem minutter. I handler med seks typer varer: Læder, krydderier, silke, sølv, guld og ædelstene. Læder er det mindst værdifulde, og ædelstene er den vare, du får flest mønter for.

Før spillet lægger I alle jetonerne klar i bunker, der svarer til farverne på de varer, I handler med. Jetonerne repræsenterer de penge, I får, når I sælger varer på markedet. I hver bunke lægger I jetonerne med de højeste værdier øverst. Så spreder I dem ud, så det er tydeligt, hvor mange der tilbage, når I begynder at tage af dem.

I får fem kort hver. Hvis nogle af dine kort har kameler på, lægger du dem i en bunke foran dig med forsiden opad. Kamelerne har nemlig en særlig funktion, som vi kommer til om lidt.

Midt på bordet lægger I fem kort – tre af dem skal være kameler. De fem kort kalder man markedet.

Svære beslutninger

Nu går spillet i gang. I hver runde kan man gøre én af de følgende ting:

  • Tag én vare fra markedet
  • Tag alle kameler fra markedet
  • Tag flere varer fra markedet og bytte dem ud med kameler eller kort, du har på hånden
  • Sælge et eller flere kort med varer af samme type

Det gælder om at samle sæt af de samme varer, og jo flere du samler, jo mere kan du få for varerne. Hvis du for eksempel sælger tre styk silke på én gang får du en bonusmønt, som giver dig 1 til 3 point ekstra. Men hvis du sælger fem styk silke på én gang, kan du få helt op til 10 bonuspoint.

Men det er ikke let at samle mange kort af én type, for du må kun have syv kort på hånden ad gangen. Så hvis du har fire gange krydderier og håber på at få fat i en til, har du ikke plads til særligt mange andre kort. Derfor kan det måske betale bare at sælge de fire, få lidt færre point og komme videre i spillet.

Det er den svære beslutning, du ofte skal tage. Og det gør Jaipur nervepirrende til tider.

Uundværlige kameler

Kameler er med til at gøre det lettere at samle mange varer af samme type. For hvis der for eksempel ligger to guldkort på markedet, kan du tage dem begge og bytte dem ud med de kamelkort, du har i bunken foran dig. Hvis du kun tager det ene, er der en stor risiko for, at din modstander tager det andet guldkort, før det bliver din tur igen.

Så kameler er gode at have, og du kan altid tage dem fra markedet i stedet for kort med varer. Når du tager kameler fra markedet, skal du dog altid tage dem alle sammen. Når du fjerner dem, bliver de tomme pladser på markedet fyldt op med kort fra bunken. Så hvis du tager fire kameler, betyder det, at din modstander nu får frit valg mellem fire nye kort, før du får chancen. Så man skal heller ikke snuppe kamelerne hver gang.

I fortsætter med at samle og sælge varer, indtil tre af bunkerne med jetoner tømt, eller indtil der ikke er flere kort tilbage i bunken.

Så tæller i jeres jetoner og bonusmønter. Spilleren med flest penge, har vundet runden, og den første spiller, der vinder to runder, vinder spillet.

Et spil med knivskarp taktik

Som du kan høre, er der mange finesser i Jaipur. Også flere end dem, jeg har nævnt her. Der er fordele og ulemper ved alle de ting du gør, så man kan aldrig vide helt, om man nu også gør det rigtige. Det er med til at gøre spillet virkelig underholdende.

Jaipur er et spil, som alle bør have på hylden, hvis de kan lide enkle brætspil, med en dybde og høj underholdningsværdi. Prisen er ret overkommelig, og der er masser af timers spil for pengene.

God spillelyst.

- Søren Vinggaard Hellerung

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen